Ceramizery przetestowane
Napisany 10 listopada 2012 - 11:51
Napisany 10 listopada 2012 - 23:28
ciekawe zagadnieniea co sądzicie o dodaniu ceramizera do sprężarki klimatyzacji? producent o tym milczy...
może zapytać bezpośrednio producenta?
Napisany 10 listopada 2012 - 23:35
Napisany 11 listopada 2012 - 20:52
Napisany 11 listopada 2012 - 21:51
nie,Bo padnę;/ A macie w ogóle pojęcie jak klimatyzacja działa?
wytłumacz najprościej jak potrafisz.
Napisany 11 listopada 2012 - 21:58
nie,
wytłumacz najprościej jak potrafisz.
Tak poważnie, to co miałby ceramizer poprawić w działaniu klimatyzacji?
Napisany 11 listopada 2012 - 22:00
Napisany 12 listopada 2012 - 09:20
Napisany 12 listopada 2012 - 09:59
Napisany 12 listopada 2012 - 10:23
ciężko powiedzieć czy się polubią ale z założeń sposobu działania ceramizera wychodzi na to że się polubią bo on powinien zadziałać tylko tam gdzie pojawia się wysoka temperatura i ciśnienie. a to w klimatyzacji nie pojawia się jednocześnie! bo jak wiecie albo nie między kompresorem a wymiennikiem ciepła w kabinie jest duże ciśnienie i niska temperatura zaś po opuszczeniu kabiny czynnik jest rozprężony i gorący więc wysokie ciśnienie i temperatura pojawi się tylko w miejscach tarcia metal o metal czy amelinium o amelinium jak zwał tak zwał. więc z założenia przejdzie i nie zabije ale ja bym nie zaryzykował bo nie wiadomo ile lać i po co ryzykować jak można co sezon zrobić serwis i wymienić olej i cieszyć się bezawaryjnością.
Ale Ty bzdury piszesz aż głowa boli:szpital:
Wszystko co piszesz o klimatyzacji jest bzdurą totalną.
No właśnie tam gdzie jest wysokie ciśnienie w klimatyzacji jest wysoka temperatura(O skraplaczu słyszałeś?)wysoka temperatura i ciśnienie. a to w klimatyzacji nie pojawia się jednocześnie!
Po opuszczaniu parownika(kabiny:)) Czynnik jest rozpręzony i ZIMNY! Powinien być przegrzany o 5Kzaś po opuszczeniu kabiny czynnik jest rozprężony i gorący
temperatura pojawi się tylko w miejscach tarcia metal o metal czy amelinium o amelinium jak zwał tak zwał
Po to jest olej, żeby w sprężarce nie było tarcia
amelinium o amelinium jak zwał tak zwał.
Nie stosuje się pracujących trących o siebie aluminiowych elementów(na pewno nie często). Tłoczki są teflonowe.
więc z założenia przejdzie i nie zabije
Założyć możemy, że przejdzie a możemy założyć, że przez zawór rozprężny nie przejdzie.
można co sezon zrobić serwis i wymienić olej i cieszyć się bezawaryjnością.
Serwis klimatyzacji co sezon? I co tam serwisujesz? Jaka konkretnie czynność się dzieje co zabezpiecza układ na dłużej? Olej zmieniasz? A jak? W klimatyzacji co najwyżej tylko małą część oleju zmienisz bez demontażu każdego elementu i płukania.
Sorry ale denerwują mnie takie posty gdzie ktoś pisze o czymś o czym nie ma pojęcie.
Nie wiesz, nie pisz.
Napisany 12 listopada 2012 - 10:31
a co do teflonowych tłoków to nie widziałem nic takiego jak rozbierałem kompresor od mitsubishi.
więc ceramizer nie zadziała!
Napisany 12 listopada 2012 - 10:34
Do tego do ile bije kompresor klimatyzacji?(20bar?)
A jakie ciśnienie jest w panewce w trakcie kiedy tłok na nią naciska? Nie wiem szczerze mówiąc ale na pewno kilka rzędów większe.
Napisany 12 listopada 2012 - 15:42
Napisany 12 listopada 2012 - 19:15
To w klimatyzacji nie mają sensu.
Napisany 13 listopada 2012 - 10:18
Napisany 13 listopada 2012 - 12:51
Dodał bym - zadbanie o czystość (z zewnątrz) chłodnicy klimy, tak samo żeby parownik klimy nie był zapyziały. Czystość tych elementów ma wpływ na wydajność i awaryjność.należy zadbać o właściwą obsługę, tzn wymienić filtr osuszacz i regularnie sprawdzać szczelność układu.
Ogólnie rzecz biorąc, należycie traktowana klima przez właścicieli i serwisy działa bardzo długo bez awarii.
Dodawanie ceramizera (żeby sprężarka miała lżej) może wydawać się dziwaczne, ale chętnych pewnie by nie zabrakło, jak by taki produkt powstał

Ciekawe czy znajdzie się ktoś co wypróbuje ceramizer na swojej sprężarce:D
Napisany 13 listopada 2012 - 12:59

a klimy nie ma więc nie podejmę się testu!
swoją drogą czekam na pomiar ciśnienia który się odbędzie za 2 tygodnie! i się okaże czy działa czy ściema.
Napisany 22 listopada 2012 - 20:46
Napisany 22 listopada 2012 - 21:43
Chyba, ze 4km robisz w 15min w korkach. Mi po 4ech km bo tyle mam do pracy, przy obecnej temp wskazowka tylko lekko sie poruszy. Gaz sie przelacza po 3km czyli wtedy ma 40 stopni. Takze po 4km podejrzewam, ze temp jest 50-60 max