Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ceramizery przetestowane

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
347 odpowiedzi na ten temat

#261 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 26 listopada 2012 - 23:04

Z całym szacunkiem, ale jeśli podczas uruchamiania słychać zgrzyty, piski itp to już raczej start do remontu i to nie suchy, ale raczej ze łzami z powodu kaski:(. Normalne jest jeśli słychać przez sekundę czy dwie jak zastukają kasatory, potem jest cisza. Jeśłi umierają panewki, to olej już nie poradzi, ceramizer pewnie tyż:(

#262 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 listopada 2012 - 23:19

Po to właśnie napisałem "jeśli silnik jest sprawny"
Nawet jeśli to nówka sztuka z fabryki a nie ma smarowania to musi zazgrzytać.
Nie ma opcji żeby suchy metal tarł o metal bez wydawania dzwięków.

Klepanie popychaczy to też niesprawność w pewnym sensie ale tym się nie ma co stresować:p Założę się że w ponad 50% aut z tego forum klepią podczas zimnego uruchamiania:D

#263 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 26 listopada 2012 - 23:25

olej to castrol magnatec 10W-40

Jeżeli kupiony od dystrybutora z pewnego źródła.
Wiele nie masz do stracenia.
wova75 przerabiał płukanie kilka razy
poszukaj jego postów w tym temacie http://forum.omegakl...?t=8893&page=35
Ja bym nie lał nic powyżej 5W szczególnie na zime.

#264 OFFLINE   lotusso

lotusso
  • 74 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 listopada 2012 - 20:23

czyli, ze mógłbym na zimę zmienić bez obaw z 10W-40 na 5W-40 ? z półsyntetyka na syntetyk? można tak ? co to zmieni ? nie wiem czy jest sens bo zrobiłem dopiero z 4000-5000 km od wymiany... jeśli chodzi o suchy start to pewnie chodzi mi bardziej o te kasatory czy popychacze. kwestia definicji suchego startu co to tak naprawdę jest, jak się objawia i kiedy. jakiś inny środek ewentualnie zamiast ceramizera na zimowe starty ktoś by polecił? pewnie nie ma żadnego tak naprawdę. może bardziej by dobrać odpowiednio dobry olej do stanu i przebiegu jednostki. pytanie ile% olejów w sklepach to jakieś podróbki.

dobra, czytam od początku wątek o olejach. chyba nie ma sensu zmieniać na syntetyk bo to loteria. tak się dziwię, ze ten ceramizer u kolegi Adipaw w punciaku takie cuda zdziałał ! ja mam dopiero 1500 km i w zasadzie nie widzę jakiejś różnicy. może kiedyś spróbuję drugą dawkę. zmartwiło mnie to klekotanie przez 2-3 sekundy przy -7 st. C... myślałem, że ceramizer coś z tym pomoże (w końcu miała się wytworzyć warstwa ceramiczna)... co to będzie jak temperatura spadnie do -20 st. C ?

#265 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 28 listopada 2012 - 21:36

Podstawa to dobre smarowanie a to zapewni dobry olej. Zobacz jaką płynność mają oleje przy ujemnych temperaturach. Sam wypróbuj dobry olej i może się przekonasz. Ceramizer itp to dodatek, który nigdy nie zastąpi oleju.

#266 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 28 listopada 2012 - 21:46

....

Jeśli chodzi o stukanie góry silnika przy rozruchu to olej to. Jak klepanie się będzie utrzymywać to wtedy pomyśl o naprawie. Chyba że masz sakiewkę zbędnych diengów to sobie to mozesz naprawić.
Ale jak dla mnie kilkaset zł za brak stukania przez sekunde na mrozie to strata pieniędzy.
Ceramizer na to nie pomoże bo nawet producent ceramizera proponuje je wymienić i dopiero potem profilaktycznie zastosować.

Link do pdfa na ten temat wrzucałem w tym wątku jakiś czas temu.

#267 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 28 listopada 2012 - 21:47

jeśli chodzi o suchy start to pewnie chodzi mi bardziej o te kasatory czy popychacze.

tak się dziwię, ze ten ceramizer u kolegi Adipaw w punciaku takie cuda zdziałał ! ja mam dopiero 1500 km i w zasadzie nie widzę jakiejś różnicy. może kiedyś spróbuję drugą dawkę. zmartwiło mnie to klekotanie przez 2-3 sekundy przy -7 st. C... myślałem, że ceramizer coś z tym pomoże (w końcu miała się wytworzyć warstwa ceramiczna)

A co maja stukajace popychacze do warstwy ceramicznej?? Przeciez popychacze stukaja jak nie maja m.in. odpowiedniego cisnienia. wiec ceramizer nie pomoze. Winny moze byc za gesty olej jak jest zimny, badz pompa oleju siada, tudiez smog olejowy przytkany.

#268 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 28 listopada 2012 - 21:52

A co maja stukajace popychacze do warstwy ceramicznej?? Przeciez popychacze stukaja jak nie maja m.in. odpowiedniego cisnienia. wiec ceramizer nie pomoze. Winny moze byc za gesty olej jak jest zimny, badz pompa oleju siada, tudiez smog olejowy przytkany.

Dobrze gada, polać mu:D

Dobry oryginalny olej to podstawa. W tym przypadku ceramizerowi dziękujemy.

Gdybyście posłuchali jak popychacze grają w silnikach gdi z mitsubishi to byście sie za głowę złapali:D

Aż jutro filmik nagram to się co niektórzy dowartościują:D

#269 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 listopada 2012 - 21:53

trudno mówić o jakiejkolwiek winie: 2-3 sekundy na napełnienie popychaczy to czas jak najbardziej zadowalający

#270 OFFLINE   lotusso

lotusso
  • 74 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 28 listopada 2012 - 21:55

faktycznie panowie, macie rację. ceramizer przecież nie pomaga na popychacze. czyli u mnie w grę wchodziłaby płukanka i ewentualnie zalanie olejem jakimś innym niż Castrol magnatec 10W-40? pytanie jakim? coś polecicie? czytam od początku wątek o olejach i już głowa mnie boli :)

#271 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 28 listopada 2012 - 21:59

Castrol jest jak najbardziej OK. Warunkiem jest jego pewne pochodzenie:D

#272 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 28 listopada 2012 - 22:02

trudno mówić o jakiejkolwiek winie: 2-3 sekundy na napełnienie popychaczy to czas jak najbardziej zadowalający

Nie no 2-3 sekundy przy -7 to zdecydowanie za dlugo. Jak by to bylo z -20 to ok ;)

Castrol jest jak najbardziej OK. Warunkiem jest jego pewne pochodzenie:D

Juz wiele osob to pisalo i ja sie dolaczam do tego. Olej tylko z pewnego zrodla.

#273 OFFLINE   kenczorf

kenczorf
  • 218 postów

Napisany 29 listopada 2012 - 08:32

Kiedys zmienilem w pewnym warsztacie i lali mi castrola z beczki. Alez to byl syf. Odme momentalnie zawalalo. Po 2 tyg w zimie wiecej majonezu niz na valvoline po calej zimie. Za to w lecie przy +35 i goracym silniku, bylem z niego jak najbardziej zadowolony.
Mowa o innym aucie w ktorym zapychajaca sie odma to standard przy niskich temp i kiepskim oleju

#274 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów

Napisany 29 listopada 2012 - 09:54

To trzeba lać odeje dedykowane do diesla.
Wszystkie parametry sie zgadzają ze zwykłym olejem. Różnica tylko w odparywalności noacka czy jak to się tam pisze.

Napewno benzynie nie zaszkodzi a odma się nie zapcha tak szybko.

#275 OFFLINE   RiBiT

RiBiT
  • 181 postów

Napisany 25 grudnia 2012 - 17:43

ja na dniach bede chcial przygarnac cos takiego
http://sklep-xado.pl...uemart&Itemid=1
mial ktos w z tym juz do czynienia???

#276 OFFLINE   Immo

Immo
  • 1 057 postów

Napisany 25 grudnia 2012 - 20:33

Z materiałów na stronie producenta wynika, że robi to samo co zwykły ceramizer, tylko za 3x większą kasę :)
Dobry deal, nic tylko brać :ok:

#277 OFFLINE   RiBiT

RiBiT
  • 181 postów

Napisany 25 grudnia 2012 - 20:55

3x wiecej to przesadziles bo wg producenta musialbym zastosowac dwie tubki ceramizera wiec wychodzi jakos ponad 1,5 raza :0tongue: i jeszcze masz w tym jakies dodatki nie tylko sam ceramizer. i nie ma takich bzdetnych wytyczen co do eksplaatacji auta po zastosowani u:cool:

#278 OFFLINE   Immo

Immo
  • 1 057 postów

Napisany 25 grudnia 2012 - 20:58

Twoja kasa, wydasz na co chcesz :p

#279 OFFLINE   robkom

robkom
  • 292 postów

Napisany 01 stycznia 2013 - 10:09

najlepsze jest to że producent pisze że ochrona jest na 100tyś. km a zalecenia są stosowania dodatku przy każdej wymianie oleju!!! czyli olej 150zł + filtr 20zł + dodatek 190zł = 360zł co wymianę...

#280 OFFLINE   adipaw

adipaw

WEBASTOi zima niestraszna

• 662 postów

Napisany 24 stycznia 2013 - 10:56

a ceramizer marki ceramizer daje sobie świetnie radę! i zostaje w silniku a nie w oleju! może mniejszą zabezpieczalność gwarantuje producent ale przynajmniej działa! niech ktoś zrobi test do kompletu :)

http://forum.omegakl...ead.php?t=79044