Ceramizery przetestowane
Napisany 22 listopada 2012 - 21:54
Napisany 22 listopada 2012 - 23:52
Napisany 25 listopada 2012 - 10:17

w piątek zrobiłem mały test rozgrzewania. do pracy mam 5 km. temp. 4,5 st C. odpalam - czekam trochę - po ok. minucie ssanie schodzi zupełnie, czekam jeszcze z 30 s. i ruszam. po 500m akurat światło było zielone i nie czekałem w korku jak zwykle. po 1,5 km przełącza się na gaz. po 3,5 km prostej drogi temperatura dochodzi do 92,5 st. Otwiera się duży obieg i spada lekko poniżej 90 st. dojeżdżam do pracy i temp z powrotem ma 90 st. z małym hakiem. także jeśli chodzi o rozgrzewanie chyba jest tak jak być powinno. martwiłem się, że ceramizer obniżył temp. i wydłużył czas rozgrzewania na benzynie bo w tym miesiącu o wiele wcześniej zapaliła się rezerwa benzyny... no ale pewnie wszystko jest ok. - może za dużo szarżowałem na zimnym na pb95. swoja drogą co myślicie o osłonięciu kartonem chłodnicy w duże mrozy? jest w ogóle sens jak jest dobry termostat? czy to coś osłoni silnik przed wiatrem podczas rozgrzewania? wiem, że to nie ten wątek ale tak przy okazji się zastanawiam...

Napisany 25 listopada 2012 - 11:59
nie chcę dolewać oleju bo idzie zima a mi zależy na szybkim rozgrzewaniu i przełączeniu na LPG

Napisany 25 listopada 2012 - 12:13
poruszę kilka spraw odnośnie ceramizera. przed jego wlaniem stan oleju na bagnecie oscylował pomiędzy 1/2 a 3/4. zrobiłem niecałe 1400 km - oleju nie ubyło nic a nic natomiast już ze 4 razy wywaliło mi CHECK o niskim stanie oleju... mam nadzieję, że nie zaceramizowało mi czujnika poziomu oleju (300PLN)
pewnie to przypadek bo innym wywala CHECK bez ceramizera - tak czy siak mi wcześniej nigdy nie świecił... teraz od tygodnia spokój ale zaświecał się i gasnął samoczynnie kilka razy. nie chcę dolewać oleju bo idzie zima a mi zależy na szybkim rozgrzewaniu i przełączeniu na LPG.
w piątek zrobiłem mały test rozgrzewania. do pracy mam 5 km. temp. 4,5 st C. odpalam - czekam trochę - po ok. minucie ssanie schodzi zupełnie, czekam jeszcze z 30 s. i ruszam. po 500m akurat światło było zielone i nie czekałem w korku jak zwykle. po 1,5 km przełącza się na gaz. po 3,5 km prostej drogi temperatura dochodzi do 92,5 st. Otwiera się duży obieg i spada lekko poniżej 90 st. dojeżdżam do pracy i temp z powrotem ma 90 st. z małym hakiem. także jeśli chodzi o rozgrzewanie chyba jest tak jak być powinno. martwiłem się, że ceramizer obniżył temp. i wydłużył czas rozgrzewania na benzynie bo w tym miesiącu o wiele wcześniej zapaliła się rezerwa benzyny... no ale pewnie wszystko jest ok. - może za dużo szarżowałem na zimnym na pb95. swoja drogą co myślicie o osłonięciu kartonem chłodnicy w duże mrozy? jest w ogóle sens jak jest dobry termostat? czy to coś osłoni silnik przed wiatrem podczas rozgrzewania? wiem, że to nie ten wątek ale tak przy okazji się zastanawiam...
Ja to bym na twoim miejscu jeszcze spuścił oleju by się jeszcze szybciej rozgrzewał

Cóż za teoria hehe
Napisany 25 listopada 2012 - 15:24

co myślicie o osłonięciu kartonem chłodnicy w duże mrozy?
Najlepiej zrób test i zdaj relację.
Płyny/oleje utrzymuj na właściwym poziomie.
Napisany 25 listopada 2012 - 16:49
Dobry pomysł, tylko trzeba jeszcze znaczek Opla zmienić na ten z Poloneza - FSO.co myślicie o osłonięciu kartonem chłodnicy w duże mrozy?
Napisany 25 listopada 2012 - 16:52

Napisany 25 listopada 2012 - 17:31

Napisany 25 listopada 2012 - 17:36

Napisany 25 listopada 2012 - 17:39
Napisany 25 listopada 2012 - 21:39
może jakieś stare paprochy smok przytkały?
Co do kartonika na grill to dodge wdrożył nieco zautomatyzowaną wersję

http://www.youtube.c...mTRrmK6_-c#t=5s
Napisany 26 listopada 2012 - 09:34
Napisany 26 listopada 2012 - 18:51
Jaki olej masz w silniku? nie wiem czy nie trzeba bedzie płukania zrobić i zalać czymś dobrym.
może jakieś stare paprochy smok przytkały?
olej to castrol magnatec 10W-40. nie wiem jak z tym płukaniem ale słyszałem, że castrole raczej w miarę przepłukują silnik. tak myślę, czy może przypadkiem ceramizer "naprawił" ten czujnik stanu oleju, skoro nagle zaczął wysyłać CHECKi przy 3/4 bagnetu a kiedyś poniżej 1/2 stanu nic się nie świeciło ?

niestety przypomniało mi się jeszcze, że przy mrozie ok. -7 st. pod koniec października zaliczyłem kilkusekundowy suchy start wyraźnie słyszalny. było to już kilkaset km po aplikacji ceramizera... a myślałem, że ten wynalazek miał chronić przed suchymi startami... chyba, że znacie coś innego co działa. zeszłej zimy raczej nie przypominam sobie suchych startów - z tymże miałem jakiś inny olej po poprzednim właścicielu. castrol kiepski? ceramizer nie pomaga? a zima się jeszcze nie zaczęła.
Napisany 26 listopada 2012 - 19:42
Czyli z twojego oleju taki castrol jak z koziej d*py trąba. Masz podrabiany olej lub silnik padakę.
Ja u siebie olej zmieniałem 16 razy.
Dwa razy miałem tylko suchy start przy sporym mrozie. Raz na Castrolu z allegro i drugi raz na Liqui Moly też z allegro. Teraz oleje kupuje tylko w 100% pewnych miejscach.
A jeśli o ceramizer chodzi to na cuda nie licz przy lipnym oleju.
Więcej ten olej szkód wyrządzi niż ceramizer pomoże.
Wiem co piszę bo jeździłem na castrolu kupionym na serwisie bmw(dzięki pomocy kumpla który tam pracuje) oraz kupionym na allegro. Różnica niesamowita.
Napisany 26 listopada 2012 - 20:48

zajrzyj do mojego testu pacjent został zalany mineralem z lidla! i jakie efekty!
Napisany 26 listopada 2012 - 21:27
pacjent został zalany mineralem z lidla
Czyli został zalany olejem spełniającym wymogi.
A oleje podrabiane pewnie niewiele z nimi wspólnego mają

Nie jest powiedziane że olej tani to olej zły. Ja obecnie zalałem Orlenem Platinum 10W40 kupionym na stacji benzynowej za 58zł za baniak 4,5l.
Esperaka od trzech wymian zalewam olejem K2 5W40 i nie mam zastrzeżeń.
Oleje podrabiane pewnie niewiele z normami mają wspólnego a w takich to filmu olejowego trzeba ze świeczką szukać.
Gdyby podrabianie oleju polegało na wlewaniu do baniaków z castrola czy mobila tanich olejów spełniających wymogi nie był bym aż tak krytyczny co do całego procederu.
Ale zapewne do tych baniek wlewane są mieszanki różnych komponentów służących do produkcji nie wiadomo czego co nie ma związku z olejem silnikowym.
Wszystko po to żeby było jak najtaniej.
Nie oszukujmy się jeżeli castrol na allegro kosztuje mniej niż orlen czy lotos bezpośrednio u przedstawiciela to coś tu śmierdzi.
Wtedy nawet 10 dawek ceramizera nie pomoże.
Jeśli samochód łapie suchy start a silnik jest sprawny to znaczy że czas na zmianę oleju.
Napisany 26 listopada 2012 - 21:32
Napisany 26 listopada 2012 - 21:36
Napisany 26 listopada 2012 - 22:58
Jak odpalasz i słyszysz zgrzyt, tarcie, piłowanie czy coś tego rodzaju przez ułamek sekundy.
Odpalałem silniki nieruszane przez rok i takiego czegoś nie doświadczyłem ;/