Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem 2.5 DTI

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
151 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 stycznia 2009 - 20:33

Poddaje się:mur:

Wymieniłem:
Zawór sterowania turbo -530zł
Intercooler -250zł (bo używany) nowy 1200
Odma -170zł
Filtr paliwa -110zł
Pompa paliwa (zew) -190zł
----------
1250zł

Dodam że jestem po wymianie alternatora (jakieś 2200zł) bo na obczyźnie.

Błędów brak.
Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć??

Może to zapchany katalizator?
Może to walnięte wtryski bądź pompa wtryskowa?
A mogło się coś zepsuć co ma związek z pedałem gazu??

PS. Widze że mój stary temat zawieruszył się w innym dziale....

#82 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 00:05

Zawór sterowania turbo -530zł

..to trochę przepłaciłeś bo na allegro idzie kupić oryginał za 120zł, alternator też można kupić o wiele taniej
Ja jutro jadę naprawiać altek:D

Może to zapchany katalizator? Może to walnięte wtryski bądź pompa wtryskowa? A mogło się coś zepsuć co ma związek z pedałem gazu??

mogą leżeć wtryski, pompa, zapchany któryś kat, albo może to być też uszkodzona przepustnica (pedał gazu jest elektroniczny, nie na lince)

#83 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 01:05

może to być też uszkodzona przepustnica (pedał gazu jest elektroniczny, nie na lince)

Hmmm.Właśnie,a jest możliwość by to sprawdzić???Kogut wiesz cosik na ten temat wiecej??

Niestety ,altek zj**....sie jakieś 2000km od domu, wiec musiałem go naprawic tam gdzie padł,a tam gdzie padł były tylko oryginały w ASO. Nie było tam niestety allegro.:mad:

Co do zaworku to wiem ze przepłaciłem bo zawór kosztował mni jakies 340, a reszta to robocizna :mad:
Cóż life is brutal...

#84 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 stycznia 2009 - 12:42

Kurde, to rzeczywiście lipa. Tak czytam o tej nierównej walce z autem i myślę, że może głowicę masz pękniętą lub nieszczelną lub połączenie z blokiem silnika nieszczelne? Kompresję sprawdzałes? A techem w ASO sprawdzali na luzie, czy jechałeś w trasę z podłączonym kompem? Jak z olejem - bierze, płyn chłodniczy? Jeżeli kompresja jest OK, turbina ładuje OK, przepływomierz sprawny, układ dolotowy szczelny, to zostaje układ paliwowy, czyli pompa wtryskowa i wtryskiwacze. No i katalizator. Ktoś pisał, że można zrobić małą dziurkę przed nim i przejechać się. JEśli bez zmiany - to katalizator OK. Potem dziurkę się zaspawa.

#85 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 13:49

Ktoś pisał, że można zrobić małą dziurkę przed nim i przejechać się. JEśli bez zmiany - to katalizator OK. Potem dziurkę się zaspawa.

można go rozpiąć na złączce elastycznej, nie trzeba robić żadnych dziurek.

#86 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 14:02

Dropsik, ale jazda z rozpiętym wydechem to czaaaaaad ;)

#87 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 14:11

Głośno będzie ale jeżeli to to, to różnicę poczuje odrazu. Na samo sprawdzenie da radę

#88 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 12 stycznia 2009 - 22:42

Kurde, to rzeczywiście lipa. Tak czytam o tej nierównej walce z autem i myślę, że może głowicę masz pękniętą lub nieszczelną lub połączenie z blokiem silnika nieszczelne? Kompresję sprawdzałes? A techem w ASO sprawdzali na luzie, czy jechałeś w trasę z podłączonym kompem? Jak z olejem - bierze, płyn chłodniczy? Jeżeli kompresja jest OK, turbina ładuje OK, przepływomierz sprawny, układ dolotowy szczelny, to zostaje układ paliwowy, czyli pompa wtryskowa i wtryskiwacze. No i katalizator. Ktoś pisał, że można zrobić małą dziurkę przed nim i przejechać się. JEśli bez zmiany - to katalizator OK. Potem dziurkę się zaspawa.

Olej OK. Może litra na 15000km doleje... Zależy od jazdy i od trasy, a większość to mi pewnie przez IC (bo starą odmę olejową miałem) leciało...
Plyn chlodniczy klarowny jak woda źródlana...
Nic nie dymi zbytnio.
Poprostu dziwy nie z tej ziemi...
Zapala na 2-3 ruchy rozrusznika... Czasem trochę zadrży jak zimno...
Na 1 i 2 kop jest odpowiedni,na 3 przy ok 100km/h staje się mułowaty i taki jest do 140 na wyższych biegach i potem się kończy.

Reasumując, pomyśle nad:
-Katalizatorami- bo chyba są 2.
-Potencjometr pedału gazu jeszcze mnie zaintrygował
-Wtryskami nieszczęsnymi.

#89 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 08:12

Reasumując, pomyśle nad:
-Katalizatorami- bo chyba są 2.

Tak są dwa ale z tym pierwszym (przy silniku) to bardzo ostrożnie bo nie dostaniesz go u żadnego tłumikarza a w ASO kosztuje majątek, zresztą nie podejrzewam by to on był przyczyną. Jeżeli będziesz sprawdzał katy to zacznij od drugiego.

#90 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 14:47

Co do przepustnicy, to gdzieś u nas na forum czytałem, że ktoś miał walnięty pedały przyspieszenia tylko, że w X25DT, po wymianie auto zaczęło normalnie reagować na gas.

Na 1 i 2 kop jest odpowiedni,na 3 przy ok 100km/h staje się mułowaty i taki jest do 140 na wyższych biegach i potem się kończy

Mój brat w Passacie 1.9 TDI '04 miał identyczną systuajcę jak Ty! U niego na kompie też nic nie wyskakiwało. Przyczyną była zapieczona zmienna geometria turbiny, po "regeneracji" objawy ustały i auto zaczeło odpychać się nieziemkso w porównaniu do tego co było wcześniej.

P.S. A tak na logikę rzecz biorąc, od ponad roku miałeś problem z niedogrzewaniem auta przez uwalony termostat (temp. zimą max 72C), dodaj do tego często robione krótkie odcinki po mieście gdzie nie urzywałeś pełnej mocy silnika i zasyfiony układy dolotowy gotowy! Auto nie osiągające optymalnej temp. roboczej i pełnego momentu obrotowego nie ma szans, żeby przepalić i przeczyścić ukł.dolotowy i wydechowy, więc i kata możesz mieć zapchanego, ale tego drugiego, bo ten mały pomiędzy blokiem silnika a turbiną jest chyba elektrycznie podgrzewany, żeby lepiej pełnił swoją funkcję.

#91 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 14:51

Przyczyną była zapieczona zmienna geometria turbiny

a jak to zdiagnozowali?

#92 OFFLINE   kogut

kogut

• 889 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 15:04

nie wiem dokładnie, bo mnie przy tym nie było, w każdym bądź razie po regeneracji wszystko wróciło do normy, a przyczyną na bank było turbo, bo sami je wymontowywaliśmy i montowaliśmy. Objawy jakie jeszcze można było zaobserować, to nieco głośniejsza pracy turbiny zwłaszcza na wolnych obrotach.

#93 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 15:11

Ssłyszałem o podobnym problemie w VC i przyczyną były "przymusowo niezmienne" łopatkiw turbinie.

#94 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 15:34

a przyczyną na bank było turbo, bo sami je wymontowywaliśmy i montowaliśmy.

Kogut, ja wierzę :) pytam tylko żeby kolega mógł jakoś sam u siebie sprawdzić poprawne działanie turbiny. Jak kiedyś miałem przypadek że do dolotu dostawało się lewe powietrze co objawało sie głośnym gwizdem i pierwsze podejrzenie padło na turbinę to mi za samo jej sprawdzenie w wawie krzyczeli 350zl.

#95 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 16:23

Beast kiedyś opisywał Civica z zawalonym katem. Obajwy tak jak u Ciebie, pow. 100 km/h auto mulaste. Po wywaleniu kata auto nie do poznania. Odepnij przed katem i zobacz, nic to Cię nie kosztuje.

#96 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 22:53

P.S. A tak na logikę rzecz biorąc, od ponad roku miałeś problem z niedogrzewaniem auta przez uwalony termostat (temp. zimą max 72C), dodaj do tego często robione krótkie odcinki po mieście gdzie nie urzywałeś pełnej mocy silnika i zasyfiony układy dolotowy gotowy! Auto nie osiągające optymalnej temp. roboczej i pełnego momentu obrotowego nie ma szans, żeby przepalić i przeczyścić ukł.dolotowy i wydechowy, więc i kata możesz mieć zapchanego, ale tego drugiego, bo ten mały pomiędzy blokiem silnika a turbiną jest chyba elektrycznie podgrzewany, żeby lepiej pełnił swoją funkcję.

Tak, tak. Też tak kombinowałem...W wiekszosci sie z Toba zgodzę.
Jest jednak małe ale. Ja naprawde duzo jezdze. A miesiac przed awaria wrociłem z Korsyki ,gdzie pchałem fure równo. Fakt ze do pracy z reguły jade pociagiem bo mam 40km w jedna strone (oszczednosci),ale czesto wypadam na dłuższe jazdy.
Kierownice turbiny spróbuje obczaic w sobote. Moze sie do niej dostane...jak obudowe filtra pow.wywale.
Ale tak jakos nie chce mi sie w to wierzyc, wkoncu niedawno robili mi tez zawór i sprawdzali cisnienie i niby bylo ok...

Co do tej kierownicy to ponoć tam jest jakaś gruszka z jkimś cynglem ,co go powinno sie dać odciagnać w miare lekko i to jest niby ciegno które zmienia geometrie łopatek. Nie wiem ,nigdy nie widziałem ,zobaczę...

#97 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 23:09

Kierownice turbiny spróbuje obczaic w sobote. Moze sie do niej dostane.

może cyknij foty przy okazji

#98 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 08:24

Eee - N3mo - jak chciałeś foto tego mechanizmu sterowania kierownicą trzeba było powiedzieć, a nie...

Przedstawiam Wam moją koleżankę - GT2052V ;)

Dodany obrazek

Widać na foto wspomnianą gruchę i cięgno do uchwytu sterowania kierownicą.. Po złapaniu za ten uchwyt od kierownicy - powinien on dać się w miarę lekko i płynnie przesuwać.. Jak stoi w miejscu albo chodzi bardzo skokowo z dużym oporem - turbinka do rozkręcenia i przeglądu..

#99 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 16:40

Możesz mi powiedzieć, czy w X25DT też jest taka kierownica, czy to tylko przy turbo ze zmienną geometrią?

#100 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 17:53

Każda turbina ma kierownicę :) Ale regulowany kąt łopatek jest w 2,5 DTI - nie 2,5 TD.