Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Problem z nawiewem...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
457 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 października 2009 - 20:13

beast:

Chętnie, tylko jak się do niego dostać i w ogóle gdzie on się znajduje?

pod konsola po stronie kierowcy - widac go jak sie polozysz

#102 OFFLINE   wheeler2

wheeler2
  • 41 postów

Napisany 20 października 2009 - 16:46

Czy to te ustrojstwo?

#103 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 20 października 2009 - 17:04

Czy to te ustrojstwo?

parownik klimatyzacji

#104 OFFLINE   profesor74

profesor74
  • 10 postów

Napisany 22 października 2009 - 09:52

Witam

Ja mam pytanie do znawców bo szukajka nie pomogła.
Który to silniczek po stronie pasażera odpowiedzialny za mieszanie powietrza ( ciepło zimno ) , bo mam błąd sporadyczny "za niskie napięcie" i u pasażera zamiast grzać to chłodzi lub odwrotnie. Jakieś foto.

Pozdrawiam

#105 OFFLINE   Pakulek

Pakulek
  • 46 postów

Napisany 04 listopada 2009 - 16:11

Witam
Ostatnio miałem wymienianą nagrzewnicę - hurrra, jest w końcu gorąco :)
Jednak okazało się, że teraz po stronie kierowcy nie leci zimne zarówno bez włączonej klimy jak i z włączoną :( ( wcześniej działało bez zarzutów) .

W aucie jest klimatronic, panel raczej sprawny gdyż zmiana po stronie kierowcy temperatury, zmienia również tą od strony pasażera oraz zmienia się prędkość nawiewu. Była zdejmowana cała konsola, coś zapewne nie zostało podłączone jak należy.

Który silniczek za co odpowiada i jak do nich się dostać? Głównie chodzi mi o ten odpowiedzialny za stronę kierowcy.

#106 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 04 listopada 2009 - 23:39

Witam
Ostatnio miałem wymienianą nagrzewnicę - hurrra, jest w końcu gorąco :)
Jednak okazało się, że teraz po stronie kierowcy nie leci zimne zarówno bez włączonej klimy jak i z włączoną :( ( wcześniej działało bez zarzutów) .

W aucie jest klimatronic, panel raczej sprawny gdyż zmiana po stronie kierowcy temperatury, zmienia również tą od strony pasażera oraz zmienia się prędkość nawiewu. Była zdejmowana cała konsola, coś zapewne nie zostało podłączone jak należy.
Co i w jaki sposób odpowiada za mieszanie powietrza na stronę kierowcy?

albo nie podlaczyles silniczka albo spadla klapka/ciegno z mieszalnika po stronie kierowcy - poloz sie w nogach kierowcy i patrz pod konsole - bedziesz widzial silniczek

#107 OFFLINE   Pakulek

Pakulek
  • 46 postów

Napisany 05 listopada 2009 - 11:58

Z tego co ustaliłem, są razem 4 silniczki. 2 po stronie pasażera elektryczne oraz dwa od strony kierowcy elektryczne do których idą po 2 przewody elektrycznie i wężyki podciśnienia z silnika.
Rozumiem że chodzi o jeden z tych dwóch znajdujących się po lewej do którego idzie podciśnienie. Kabelki elektryczne podłączone ale jak sprawdzić czy spadla klapka/ciegno z mieszalnika tego już nie wiem :(
Nigdzie też nie znalazłem ani schematu ani zdjęcia miejsca o którym mówimy :(

#108 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 05 listopada 2009 - 13:14

Z tego co ustaliłem, są razem 4 silniczki. 2 po stronie pasażera elektryczne oraz dwa od strony kierowcy elektryczne do których idą po 2 przewody elektrycznie i wężyki podciśnienia z silnika.
Rozumiem że chodzi o jeden z tych dwóch znajdujących się po lewej do którego idzie podciśnienie. Kabelki elektryczne podłączone ale jak sprawdzić czy spadla klapka/ciegno z mieszalnika tego już nie wiem :(
Nigdzie też nie znalazłem ani schematu ani zdjęcia miejsca o którym mówimy :(

po stronie kierowcy masz jeden taki jak te 2 po stronie pasazera. i o ten chodzi.

#109 OFFLINE   Pakulek

Pakulek
  • 46 postów

Napisany 05 listopada 2009 - 16:38

Będę szukać :)
Dodatkowo okazało się, że nie leci w ogóle powietrze na nogi od strony kierowcy zarówno z przodu jak i z tyłu. Nawiew na kabinę jak i szybę działa obustronnie.
Po prostu po przełączeniu nawiewu na nogi, leci tylko od strony pasażera.

Ma ktoś zdjęcie lub instrukcję gdzie widać który silniczek/siłownik za co odpowiada?

Reasumując.
Strona pasażera w pełni sprawna, tunel na tył również.
Regulacja temp. kierowcy - nie działa ( leci cały czas gorące )
Regulacja nawiewu na nogi kierowca - nie działa ( nic nie leci )

Reszta regulacji działa.

#110 OFFLINE   Pakulek

Pakulek
  • 46 postów

Napisany 05 listopada 2009 - 16:54

Ten sam problem.
Przyłączam się do pytania.

#111 OFFLINE   M@ciej

M@ciej
  • 14 postów

Napisany 07 listopada 2009 - 18:17

albo nie podlaczyles silniczka albo spadla klapka/ciegno z mieszalnika po stronie kierowcy - poloz sie w nogach kierowcy i patrz pod konsole - bedziesz widzial silniczek

Witam
Mama pytanie odnośnie wspomnianego cięgna silniczka po stronie kierowcy. Zauważyłem, że wykonując reset klimatyzacji cięgno to unosi się. Gdy zmieniam sposób nawiewu cięgno to jedynie drgnie i pozostaje w miejscu czyli nie zmienia nastawy. Próba zmiany położenia cięgna jest powtarzana co chwilę ale cięgno pozostaje w niezmienionej pozycji.
Czy po takich objawach można jednoznacznie stwierdzić uszkodzenie silniczka czy też zablokowanie cięgna.
W moim przypadku nie działa rozdział powietrza ciepłego na stronę kierowcy. Leci tylko chłodne a na panelu po wyłączeniu silnika magiczne kreski "--". Próba zdiagnozowania problemu po podłączeniu pod kompa nic nie dała a może w ASO panowie ... nie będę kończył.
Proszę o jakąś sugestię.
Pozdrawiam.

#112 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 07 listopada 2009 - 21:26

Regulacja nawiewu na nogi kierowca - nie działa ( nic nie leci )

brak lub zle zalozone ciegno - przeeebane - decha do zwalenia

Regulacja temp. kierowcy - nie działa ( leci cały czas gorące )

albo padniety sterownik albo silniczke albo ciegno nie ciagnie - kompem sprawdz i bedziesz wiedzial. silniczek masz po stronie kierowcy pod deska - jest do niego dojscie od dolu

"--". Próba zdiagnozowania problemu po podłączeniu pod kompa nic nie dała a może w ASO panowie ... nie będę kończył.
Proszę o jakąś sugestię.
Pozdrawiam.

zmien ASO

#113 OFFLINE   M@ciej

M@ciej
  • 14 postów

Napisany 09 listopada 2009 - 10:13

zmien ASO

Pewnie masz rację.
Inne ASO jest w dość znacznej odległości. Czyli jak policzę drogę tam i powrót + usługę a przede wszystkim zmarnowany czas to chyba lepiej kupić jakiś interfejs diagnostyczny. Bo zapewne to nie ostatnia awaria w mojej Omedze. Tylko jaki jest tego cała masa.
Może coś takiego
http://moto.allegro....owa_wer_pl.html
Pozdrawiam.

#114 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 09 listopada 2009 - 22:16

Pewnie masz rację.
Inne ASO jest w dość znacznej odległości. Czyli jak policzę drogę tam i powrót + usługę a przede wszystkim zmarnowany czas to chyba lepiej kupić jakiś interfejs diagnostyczny. Bo zapewne to nie ostatnia awaria w mojej Omedze. Tylko jaki jest tego cała masa.
Może coś takiego
http://moto.allegro....owa_wer_pl.html
Pozdrawiam.

to przyjedz do mnie to ci naprawie

#115 OFFLINE   M@ciej

M@ciej
  • 14 postów

Napisany 10 listopada 2009 - 11:14

to przyjedz do mnie to ci naprawie

Dzięki może kiedyś odwiedzę Twoje rodzinne miasto. Za uczniowskich czasów miałem kolegę Krzysztofa z Kwidzynia spoko był z niego gość.
Przechodząc jednak do sprawy w pierwszej kolejności podejmę próbę rozwiązania problemu samodzielnie. Ludzie wymyślili i złożyli to ustrojstwo to myślę, że da się to przez "ludzia" naprawić. Jeżeli napotkam jakieś problemy przedstawię je z prośbą o pomoc.
Raz jeszcze dzięki za zaproszenie.
Pozdrawiam.

#116 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 14 listopada 2009 - 16:15

Witam wszystkich. climatronic. mam problemik a mianowicie jak przechodzę z zimnego na ciepłe to po stronie lewej nie leci odrazu zimne tylko letnie a jak pojeżdżę kilka dni na max tem nie zmieniając nic to dopiero zacznie dmuchać na lewej stronie i z tyłu też gorące jak po prawej. błędy climy mam takie
18 – Za niskie napięcie lewej klapki mieszającej
22 - Za niskie napięcie motoru klapki podłogi
z czego to wynika co pierwsze szukać.
a i jak przechodzę z ciepłego na zimne to też lewa strona dmucha letnim. a nie zimnym.

#117 OFFLINE   Pakulek

Pakulek
  • 46 postów

Napisany 17 listopada 2009 - 15:56

W moim przypadku Twoja odpowiedz mi pomogła. Jeden przewód nie był podłączony do silniczka o którym wspominałeś. Dzięki.

#118 OFFLINE   Flash

Flash
  • 71 postów

Napisany 24 listopada 2009 - 23:17

Witam

Nie działa mi kompletnie nawiew na nogi pasażera po lewej stronie (za kierowcą), prawa strona działa normalnie.
Pozostałe nawiewy ok.

Gdzie szukać przyczyny?

Pozdrawiam

#119 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 24 listopada 2009 - 23:37

Witam

Nie działa mi kompletnie nawiew na nogi pasażera po lewej stronie (za kierowcą), prawa strona działa normalnie.
Pozostałe nawiewy ok.

Gdzie szukać przyczyny?

Pozdrawiam

w braku precika sterujacego albo zablokowanej klapce

#120 OFFLINE   Flash

Flash
  • 71 postów

Napisany 24 listopada 2009 - 23:42

Jak zablokowana klapka to jak się do niej dostać?
A jak pręcik to gdzie go szukać?

Dodam że na nogi kierowcy nawiew działa, nie wiem czy przód i tył za zależne.

Pozdrawiam

Dzisiaj dokładnie sprawdziłem i się okazuje, że ogólnie lewa strona nawiew na nogi (kierowca i pasażer) słabiej dmucha niż prawa strona.
Sprawdziłem silniczek pod nogami kierowcy (silniczek chyba od temperatury) i jest OK. Poza tym sprawdziłem jeszcze pręt który znajduje się za wnęką radia i też jest OK.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam