[OB & OBFL] Problem z nawiewem...
Napisany 03 stycznia 2010 - 11:16
Jak działa ten mechanizm rozdzielający nawiew z nagrzewnicy?
A druga sprawa gdy ustawię nawiew tylko na szybę, na nogi również delikatnie dmucha...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 03 stycznia 2010 - 11:18
Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013
II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin
Napisany 03 stycznia 2010 - 11:23
Przglądałem już te tematy a tam nic jasno napisane nie jest...
Pójdę chyba zaraz zdjąć konsolke i zobacze jak z tym pręcikiem... bo mała trasa się szykuje a nie chce już się męczyć....

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 03 stycznia 2010 - 15:10
Napisany 03 stycznia 2010 - 15:12
Benuś, zdejmij panel klimatronika i zobacz czy masz ten precik, jak masz to sprubuj go recznie przesuną i zobacz czy leci Ci wtedy na nogi. Ja mam tak usiebie że wszędzie dmucha a na nogi nie bo silniczek nie przeciąga tego pręcika jak przełanczam na nogi. Jutro jade na kompa i sprawdze co jest, może ten silniczek się spalił.
A z podłokietnika z nawiewu dla pasażerów też Ci wieje zimnym cały czas?
Napisany 03 stycznia 2010 - 15:27
Tak. Ale jak mówie, jak pociągne ten precik recznie to cos tam się przestawia i normalnie dmucha na nogi i z tyłu. Czyli wszystko jest na swoim miejscu tylko ten silniczek od przełanczania nie przełancza na nogi, na wszystko inne nadmuch jest.A z podłokietnika z nawiewu dla pasażerów też Ci wieje zimnym cały czas?
Napisany 03 stycznia 2010 - 16:29
problem w tym, że mam manuala...panel klimatronika

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 03 stycznia 2010 - 16:38
problem w tym, że mam manuala...
A tam też jest pręcik?
Napisany 03 stycznia 2010 - 16:40
jakiś jest... bo Beast też ma manuala a gdzies tam pisał, że ten pręcik urwał...A tam też jest pręcik?

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 03 stycznia 2010 - 16:48
problem w tym, że mam manuala...
To niestety nic więcej nie pomoge.
Napisany 05 stycznia 2010 - 16:44
Otóż chodzi o to że dmuchawa działa na każdym biegu daje ciepłe powietrze i zimne ale gdy chce włączyc na szybe lub na nogi i obojętnie na którą strone to i tak dmucha sobie z każdego wylotu po troszke ale nie tam gdzie ją ustawie powinno byc tak że daje na szybe i tam mocno dmucha a ona dmucha wszedzie po troche. wymieniłem już filtr przeciwpyłkowy sprawdziłem przewody wężyki od podcisnienia i są podpięte słycha jak puszcza powietrze taki syk ale i tak nic to nie daję.Bardzo proszę pomóżcie.moj opel to omega 2.0 16v 1994 bez klimy w automacie i z gazem
Napisany 05 stycznia 2010 - 17:47
Witam wszystkich.Mam problem z ogrzewaniem szukałem wszedzie ale nikt nie pomógł.
Otóż chodzi o to że dmuchawa działa na każdym biegu daje ciepłe powietrze i zimne ale gdy chce włączyc na szybe lub na nogi i obojętnie na którą strone to i tak dmucha sobie z każdego wylotu po troszke ale nie tam gdzie ją ustawie powinno byc tak że daje na szybe i tam mocno dmucha a ona dmucha wszedzie po troche. wymieniłem już filtr przeciwpyłkowy sprawdziłem przewody wężyki od podcisnienia i są podpięte słycha jak puszcza powietrze taki syk ale i tak nic to nie daję.Bardzo proszę pomóżcie.moj opel to omega 2.0 16v 1994 bez klimy w automacie i z gazem
zle podpiete albo nieszczelne podcisnienie.
ewentualnie uszkodzony rozdzielacz - innej opcji nie ma
Napisany 05 stycznia 2010 - 18:01
Napisany 05 stycznia 2010 - 21:12
tu znajdziesz rozdzielacz (przedostatnia fota) http://szarbia.repub...cja_Nawiewu.htm
looknij jeszcze w podszybie nad obudowę filtra powietrza czy nie dynda luźny przewód podciśnienia, dokładnie nie wiem jak jest w silniku 2.0
Napisany 05 stycznia 2010 - 21:17
jak te wezyki maja byc podpiete
żeby się dostać do rozdzielacza trzeba wymontować panel z pokrętłami od nawiewów
http://forum.omegakl...st360947 <br />
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 05 stycznia 2010 - 21:23
Miałem tak samo. Podciśnienie mi spadło z "akumulatorka podciśnienia"Co jest przyczyną braku ciepłego nawiewu na nogi i kierowcy i pasażera?
jest nad filtrem powietrza w podszybiu. Po wpięciu na miejsce - nogi ciepłe. :jump:
Wiem, są głosy że to niemożliwe ale jakoś zadziałało, nic poza tym nie było robione.
Przy drobnej okazji sprawdzę to jeszcze raz i dam znać który konkretnie przewód podciśnienia bo wchodzą dwa. Może warto to sprawdzić.
Napisany 05 stycznia 2010 - 21:50
[ATTACH]4458[/ATTACH]
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 08 stycznia 2010 - 15:57
wkurzyłem się dziś... i ogrzewanie na nogi zrobiłem... winny jest ten drucik o którym wyżej pisane... spadł z mocowania po stronie kierowcy... a najprawdopodobnie to zepsułem to ja układając kable do radia... póki co przestawiłem klapke i grzeje ładnie na dół ale ni jak nie wiedziałem jak ten pręcik zahaczyć... w końcu założyłem go tak aby nie zamykał klapki od grzania dołu i zostawiłem... odkreciłem panel z przekaźnikami i wyjąłem radio - mi tyle miejsca wystarczyło żeby dojść do neigo dwoma łapkami...
kiedy na dworze zrobi się trochę cieplej to chciałbym go wpasować na miejsce... ale nie mam pojęcia jak go się mocuje...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 08 stycznia 2010 - 17:20
Kocyk a masz może fotke jak nagrzewnica wygląda z drugiej strony...
wkurzyłem się dziś... i ogrzewanie na nogi zrobiłem... winny jest ten drucik o którym wyżej pisane... spadł z mocowania po stronie kierowcy... a najprawdopodobnie to zepsułem to ja układając kable do radia... póki co przestawiłem klapke i grzeje ładnie na dół ale ni jak nie wiedziałem jak ten pręcik zahaczyć... w końcu założyłem go tak aby nie zamykał klapki od grzania dołu i zostawiłem... odkreciłem panel z przekaźnikami i wyjąłem radio - mi tyle miejsca wystarczyło żeby dojść do neigo dwoma łapkami...
kiedy na dworze zrobi się trochę cieplej to chciałbym go wpasować na miejsce... ale nie mam pojęcia jak go się mocuje...
No to jak Ci się uda,to moja omega jest następna w kolejce do Twoich zwinnych rączek

Napisany 08 stycznia 2010 - 17:54
Kocyk a masz może fotke jak nagrzewnica wygląda z drugiej strony...
jesli nie wychaczyla sie prowadnica z zebatki to musisz po stronie kierowcy obrocic mocowanie o 90 stopni w prawo (jest w pionie musi byc w poziomie) wlozyc pret w dziure jak lezy w poziomie (przerabana robota bo trzyma zaworek - brakuje jednej malej chinskiej raczki ktora by sie jeszcze pod konsola zmiescila) i jak wejdzie w mocowanie to wroci do pionu i bedzie ok. jak znajde nagrzewnice to ci zrobie zdjecie. U mnie niestety skonczylo sie zwalaniem deski - precik zaczepilem ale na zebatce nie siedzial i nie bylo sterowania