[OB & OBFL] Problem z nawiewem...
Napisany 17 czerwiec 2006 - 20:48
Co może być przyczyną? Osobno oba zasterowania działają OK...
Napisany 17 czerwiec 2006 - 21:35
"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Napisany 17 czerwiec 2006 - 22:03
sterowanie cieplo - zimno jest na linke - pokretlo
cala reszta, czyli rozprowadzanie powietrza jest sterowana silownikami pneumatycznymi (klimatronik ma elektryczne silowniki) z rozdzielni przy pokretlach na konsoli, zasilane jest wezykami podcisnieniowymi laczonym z silnikiem w miejscu podlaczenia wezy od nagrzewnicy,
jezeli Ci nie dziala nadmuch na szybe to byc moze jakis silownik sie skonczyl ?? nie wiem jak to jest rozdzielane w panelu sterujacym bo moze tam sie cos spapralo, wiecej mozliwosci raczej nie ma, bo jezeli inne nawiewy dzialaja to znaczy ze zasilanie silownikow jest
Napisany 17 czerwiec 2006 - 22:04
Napisany 17 czerwiec 2006 - 22:08
Pozdrawiam
Napisany 17 czerwiec 2006 - 22:57

Napisany 22 czerwiec 2006 - 19:44
wymiana rozdzielacza podciśnienia nic nie dała.
wszystkie siłowniki sprawdzone na szczelność i są OK.
Prawdopodobnie jest coś innego...
Napisany 22 czerwiec 2006 - 19:50
Napisany 22 czerwiec 2006 - 22:14
Napisany 20 czerwiec 2007 - 12:02
Mam problem z nawiewem i zastanawiam się, czy to akurat w tych autach tak ma być, czy u mnie coś jest nie tak.Nie mogę ustawić obu pokręteł na zimne, bo wtedy wysiada podciśnienie i efekt jest taki, że dmucha tylko na szybę przednią.Jak jedno pokrętło lekko przekręcę na ciepłe, dosłownie 2 kreski, to wszystko wraca do normy i nawiew dmucha przez przednie kratki.Przeczytałem raczej wszystkie posty na temat nawiewów i nie znalazłem podobnego problemu, więc jeśli ktoś mógłby coś poradzić będę wdzięczny pozdrawiam
Napisany 20 czerwiec 2007 - 20:28
Napisany 20 czerwiec 2007 - 23:03
raczej nie powinno byc w ten sposob - przynajmniej w moim przypadku pokretła od ustawiania temperatury nie maja nic wspolnego z pokretlami od sterowania nawiewami :mrgreen:U mnie jest identycznie , aj ak powinno byc to nie wiem
Rzeczy niemozliwe załatwiamy od reki - na cuda trzeba chwile poczekac
Napisany 21 czerwiec 2007 - 00:10
Napisany 20 sierpień 2007 - 20:32
Moj problem polega na tym ze gdy wlacze nawiew cieplego powietrza to z bocznych nawiewow i nawiewu na szybe wydobywa cie cieplo tak jak powinno byc. Ale ze srodkowych nawiewow wydobywa sie bardzo lekki zimny podmuch. Krecenie tym kółkiem od sily nawiewu nic nie daje
nawet gdy sterowanie tymi nawiewami jest calkowicei wylaczone to i tak zimnny wiaterek dmucha.
Pozdrawiam!
Napisany 20 sierpień 2007 - 20:43
Napisany 20 sierpień 2007 - 21:17
Nie wiem jak jest w omedze A, ale jeśli chodzi o omege B czy C to filtr kabinowy ma tylko ta omega która ma klimę.
No nie wiem czy do końca się z Tobą zgodzę
Ja mam filtr kabinowy, moja siostra w corsie ma filtr kabinowy. A ani ja ani siostra klimy nie mamy. Co Ty na to drogi Waldemarze?
Mam problem i jednoczesnie pytanie. Czy Omega A ma filtr kabinowy?
Moj problem polega na tym ze gdy wlacze nawiew cieplego powietrza to z bocznych nawiewow i nawiewu na szybe wydobywa cie cieplo tak jak powinno byc. Ale ze srodkowych nawiewow wydobywa sie bardzo lekki zimny podmuch. Krecenie tym kółkiem od sily nawiewu nic nie daje
nawet gdy sterowanie tymi nawiewami jest calkowicei wylaczone to i tak zimnny wiaterek dmucha.
Pozdrawiam!
Co do rozwiązaniu problemu proponuję, rozebrać i wyczyścić. Ale jak to się robi w A nie podpowiem.
Napisany 20 sierpień 2007 - 23:43
w A tylko te które miały klimę, niestetyAle jak to się robi w A nie podpowiem.
"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Napisany 21 sierpień 2007 - 07:01
a proposo tego jakie filtry kabinowe są w OB i OC to prosze:ale jeśli chodzi o omege B czy C to filtr kabinowy ma tylko ta omega która ma klimę.
http://forum.omegakl...read.php?t=4271
tak pokrótce:
filtr pyłkowy - tylko dla aut BEZ klimy
filtr węglowy - dla pojazdów z klimą
Napisany 21 sierpień 2007 - 12:38
Napisany 21 sierpień 2007 - 12:47
Tak nawiasem - czy omega ma coś takiego jak nawiew tunelu na tył z włąsną dmuchawą? Jak to jest montowane. Na allegro ostatnio znalazłem z rozbiórki taką dmuchawę