Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Problem z nawiewem...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
457 odpowiedzi na ten temat

#261 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 grudnia 2011 - 11:33

No pewnie, że się da http://forum.omegakl...hlight=zepsulem

#262 OFFLINE   bruss86

bruss86
  • 31 postów

Napisany 01 grudnia 2011 - 15:13

mam jeszcze jedno pytanko to jest ten pręt co jest poziomo i znajduję się całkiem stylu

#263 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 01 grudnia 2011 - 15:36

Tak :D

#264 OFFLINE   maniekstopro

maniekstopro
  • 32 postów

Napisany 01 grudnia 2011 - 21:33

ja też kiedyś grzebałem przy klimatroniku i podczas montażu zablokowałem ten pręt kablami od radia.

#265 OFFLINE   bruss86

bruss86
  • 31 postów

Napisany 03 grudnia 2011 - 14:20

Już wszystko jest ok dało się naprawić i teraz dmucha jak należy dzięki za pomoc.

#266 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 03 grudnia 2011 - 15:16

Jakim sposobem włożyłeś z powrotem ??

#267 OFFLINE   bruss86

bruss86
  • 31 postów

Napisany 04 grudnia 2011 - 09:33

mam cienkie palce i tam z tyłu poruszałem złożyłem patrze i działa może faktycznie zablokował się kablami od radia

#268 OFFLINE   huligan77

huligan77
  • 7 postów

Napisany 13 grudnia 2011 - 10:50

Witam.

Borykam się już od dawna z moim problemem.Mianowicie wyjąłem nagrzewnice sposobem bez rozbierania konsoli i ładnie udało mi się odkamienić nagrzewnice.Obydwie rurki są gorące,ale od strony pasażera dmucha tylko zimne powietrze.Pół środkowego panela leci zimne i lewą kratką też zimne.Podpiąłem omegę pod komputer i pokazało jakieś błędy sterowania zaworem,ale nie wiem jak się do tego zabrać.Słyszałem,że jest jakiś zawór gdzieś w środku koło kierownicy,to prawda?
Omega klimatronik 2.0 16V rok 1997

przeniosłem,;kocyk

#269 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 grudnia 2011 - 10:56

zdecyduj sie od ktorej strony dmucha ci zimne. jesli od pasazera - albo nie podpiales silniczka (jest kolo samej nagrzewnicy tam gdzie demontowales ) albo spadlo ciegno albo zalales go woda i sie spalil.

#270 OFFLINE   huligan77

huligan77
  • 7 postów

Napisany 14 grudnia 2011 - 10:49

Dmucha mi zimne od strony kierowcy.Jak możesz to podaj mi do siebie numer to zadzwonie.

#271 OFFLINE   wargamel

wargamel
  • 5 postów

Napisany 18 grudnia 2011 - 10:49

Witam wszystkich.
Idzie zima a u mnie pojawił się dość poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić.
Chodzi o to,że kiedy włączę nawiew tylko na przednią szybę,pozamykam inne nawiewy to powietrze ledwo co leci.Mam klimatyzację manualną.Sprawdzałem obieg wew i zew - klapa działa chociaż trochę ciężko chodzi.Nie ma różnicy na obiegu zew i wew,czy z włączoną klimą czy bez,zimne czy ciepłe.Po przestawieniu pokręteł na nogi i przód dmucha normalnie.Silnik od dmuchawy działa prawidłowo od 1-4.Filtr kabinowy nowy drożny.
Wydaje mi się że może gdzieś tunel doprowadzający powietrze do szyby jest rozłączony ale nie wiem jak mam się do tego zabrać bo kiedy przeglądałem kilka zdjęć zdjętej deski rozdzielczej nie zauważyłem jak można się dostać do owych kanałów.Rozebrałem cały schowek i mam od strony pasażera wszystko na wierzchu ale zastanawiam się czy rozbiórka całej deski coś da i czy uda mi się ją poskładać z powrotem.Aha kiedy przełączam rodzaj nawiewu słyszę prawidłowo działające (według mnie) podciśnienie.
Jeszcze nie ma strasznych mrozów ale już się boję co będzie kiedy się pojawią co zamiast huraganu na przednią szybę będę lekki halny.Proszę o jakieś sugestię.Z góry dzięki

#272 OFFLINE   Marus1989Hello

Marus1989Hello
  • 55 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 19 grudnia 2011 - 19:48

Witam nie będę zakładał takiego samego wątku bo akurat mam podobny problem jak ustawie na przednia szybę nawiew to też ledwo co dmucha dopiero jak pozamykam nawiew na przód wtedy dmucha mocno na szybę ale nie tak jak trzeba powinno mocniej dmuchać jest jakaś możliwość żeby się dostać do klapek bez rozbierania całego panelu ?? bo na wakacje to robiłem i wiem ile czasu trzeba poświecić żeby cały panel ściągnąć pozdrawiam i czekam również na pomoc

#273 OFFLINE   kacperoo

kacperoo
  • 55 postów

Napisany 16 stycznia 2012 - 17:40

Witam Koledzy.
Dzisiaj zauważyłem ze nie mam nadmuchu na przednia szybę.
Klime mam nanualną.Jak włącze nawiew na nogi i szybę to cos tam wieje ,ale jak przełącze na sama szybe to zupełnie przestaje wiac.
Spotkał sie już ktos z was z podobnym problemem?

#274 OFFLINE   gryszman

gryszman
  • 38 postów

Napisany 16 stycznia 2012 - 20:14

Sprawdź filtr kabinowy , na podszybiu od strony pasażera, ;)

#275 OFFLINE   kacperoo

kacperoo
  • 55 postów

Napisany 16 stycznia 2012 - 21:12

filtr jest ok.sprawdzałem.
nie wieje tylko na szybę,na nogi twarz działa bez problemu.

#276 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 stycznia 2012 - 18:07

jesli nie wychaczyla sie prowadnica z zebatki to musisz po stronie kierowcy obrocic mocowanie o 90 stopni w prawo (jest w pionie musi byc w poziomie) wlozyc pret w dziure jak lezy w poziomie (przerabana robota bo trzyma zaworek - brakuje jednej malej chinskiej raczki ktora by sie jeszcze pod konsola zmiescila) i jak wejdzie w mocowanie to wroci do pionu i bedzie ok. jak znajde nagrzewnice to ci zrobie zdjecie. U mnie niestety skonczylo sie zwalaniem deski - precik zaczepilem ale na zebatce nie siedzial i nie bylo sterowania

Mnie wlasnie tak k.zwa prawdopodobnie sie zsunela zebatka :masakra: tak samo wlasnie szukalem wajchy aby otworzyc panel a ze robilem to pierwszy raz uwziolem sie na ten pręcik bo myslalem ze to wajcha i:syzyf:poszlo zamiast wajchy wyrwalem pręt:stop: no i go wsadzilem ale nawiewu na nogi kierowcy praktycznie wogole niema i teraz tak dokopalem sie do tego tematu i mam odpowiedz:o durnowata ZEBATKA:tired:zjechala z toru:mad: Jutro bedzie rzeźba z tym sprubuje bez zwalania dechy zobaczymy co z tego wyjdzie:ksiadz: Jak sie uda to:dance::piwo::dance:

A wiec tak:D:D:D wlasnie wrucilem z prac pręcikowych i powiem ze wprowadzenie zębatki na prowadnice zajelo mi wraz z demontazem i montazem panelu klimatronika okolo 40 minut:2puchar: (szykowalem sie na jakies 2-3 godziny:tired:)

Wystarczy wyciąć 2 kawalki plastiku pokazane na zdieciach,nastepnie trzeba podlozyc cieniutki srubokret pod zębatke opierajac sie na krawedzi nadmiaru tunelu od nawiewu którego wlasnie odciolem ALE TYLKO KAWALEK!! zeby nie przesadzic,nagiac na zebatke zeby zabki nasowaly sie na prowadnice i w tym czasie wcisnac na panelu nawiew na szybe i zebatka sama przy nacisku srubokreta nachodzi na prowadnice :jump2: nie stety ale trzeba jeszcze raz powturzyc akcje z srubokretem i chwytajac za precik prubujac przesunac go w strone pasazera jednoczesnie naciskajac srubokretem na zebatke aby jeszcze jeden zabek przeskoczyl poniewaz ten ejden ząbek dopiero dobrze domyka klapke nawiewu na nogi w przeciwnym razie gdy przejdzie sie z nawiewu na nogi na nawiem np na szybe na nogi i tak bedzie lecialo jeszcze powietrze.[ATTACH]16644[/ATTACH][ATTACH]16645[/ATTACH][ATTACH]16646[/ATTACH][ATTACH]16647[/ATTACH]

Troche nietypowy to sposob na ta zębatke ale nic innego nie przyszlo mi leprzego do glowy,ale chyba leprze to niz zwalanie dechy:).
Moze komus sie kiedys przyda:) a ja teraz ide z zgodnie z ustaleniami:piwo:

#277 OFFLINE   knight82

knight82
  • 5 postów

Napisany 03 marca 2012 - 19:55

Witam
Mam problem z klimatronikiem, a dokładniej z regulacją temperatury w strefie kierowcy (po stronie pasażera wszystko jest ok) nie mam pojęcia co się mogło stać:confused:. Rano gdy jechałem do pracy wszystko było ok. W drodze powrotnej zauważyłem że na lewą strone kabiny mimo prób regulacji wieje tylko zimne powietrze. Próbowałem zresetować klimatronika było słychać pracę silniczków więc resetacja chyba się udała. Jednak usterka nie została usunięta. Czy może to być jakiś błąd i wystarczy podłączyć kompa i go usunąć? Prosze o pomoc:szpital: ponieważ nie znosze kiedy w samochodzie mi coś nie działa.
Pozdrawiam

przeniosłem w istniejący temat ,;kocyk

Sory za zamieszanie zimne powietrze dmucha na strone kierowcy

#278 OFFLINE   kenczorf

kenczorf
  • 218 postów

Napisany 07 sierpnia 2012 - 01:04

Prześledziłem kilka wątków, ale nigdzie niema czegoś podobnego. Mianowicie ludziom albo w ogóle nie przełącza nawiewy, albo nie działa im na nogi. A u mnie działa przełączanie z tym, że jakie ustawienie by nie było...na twarz zawsze dmucha. Tzn.
- ustawiam na twarz i wieje na twarz,
- ustawiam twarz i nogi to wieje na twarz i bardzo lekko na nogi (oprócz pasażera za fotelem kierowcy. Tam na nogi nic nie wieje),
- ustawiam na nogi to wieje dalej na twarz i lekko na nogi,
- ustawiam na szybę i nogi to wieje na twarz oraz lekko na szybę i nogi,
- ustawiam na szybę to wieje na twarz i lekko na szybę.
Gdy np mam ustawienie szyba i nogi, i zamknę kratki nawiewu na twarz to wieje normalnie na szybę i nogi.
Tak samo gdy dam na same nogi i zamknę kratki na głowę to fajnie wieje po nogach, ale u pasażera za kierowcą dalej cisza.

Klima jest manual i panelu jeszcze nie wyciągałem. ale to raczej nie będzie problem podciśnień.
Poza tym po zgaszeniu auta, przez chwilę z prawej strony przy nadkolu czy komorze silnika słychać zasysanie. Czy to ma coś wspólnego z problemem czy może jest normalne?

Przy okazji jak zmieniałem filtr kabinowy oraz patrzyłem na tą puszkę podciśnień zauważyłem, że w dole tej komory jest jakby otwór który u mnie jest zawalony syfem typu ziemia liście. Podejrzewam, że to jakiś odpływ i powinien być drożny. Mam rację?

#279 OFFLINE   gulin

gulin
  • 144 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 07 sierpnia 2012 - 10:38

odpisałem odnośnie środkowych kratek (wiesz gdzie)...
aby wzmocnić "doznania" w pozostałych wylotach musisz środkowe zamknąć(i tylna kanapa-bo jest razem)...wtedy powietrze kierowane jest tylko i wyłącznie np. na nogi (po przestawieniu na nogi)

#280 OFFLINE   kenczorf

kenczorf
  • 218 postów

Napisany 07 sierpnia 2012 - 10:44

musialbym za kazdy razem zamykac wszystkie kratki co sie mija z celem. I jak napisalem po co bylyby regulacje np na twarz i nogi skoro, gdy dam na nogi to na twarz i tak leci? Ewidentnie jest cos nie tak. Pozatym to pierwsze auto ktorym jezdze i w ktorym tak jest
Ty poprostu tez masz to popsute ale wydaje ci sie, ze jest ok :wink: