Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Problem z nawiewem...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
457 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   alan09

alan09
  • 5 postów

Napisany 14 października 2010 - 10:33

Podepnę się.
Mi nie działa nawiew na przednią. Na nogi przełącza, na lico też. Jak puszczam na szybe przy zamkniętych przednich wlotach to nie leci, jak otworzę przednie to z nich leci. Idzie zima i trochę może być lipa. Wężyki podciśnień ok. Słychać jak przełącza. Manual B kombi 94.

#222 OFFLINE   matekg

matekg
  • 192 postów

Napisany 21 października 2010 - 11:24

Panowie przeczytałem wszystko w tym temacie i nie mogę rozwiązać problem,cała strona pasażera ma nadmuch zimnego powietrza.Pozbyłem się schowka i patrzałem po tych silniczkach,na dwóch są cięgna i pracują jak się przełącza nawiew na dane strefy,natomiast na jednym nie widać żadnego cięgna,a nawet nie czuć żeby coś było tam luźnego.Czy ten zaznaczony silniczek odpowiada za mieszanie powietrza? i czy on ma cięgno jakieś?

#223 OFFLINE   ArmagedoN

ArmagedoN
  • 158 postów

Napisany 25 października 2010 - 23:30

Kolejna ciekawostka; samochód wymarznięty po nocy, wszystko chodzi idealnie czyli grzeje po obu stronach jednakowo, a gdy zrobi się już cieplej zamyka się grzanie po stronie kierowcy i występują wszystkie powyżej opisane anomalia z brakiem grzania przy jakim kolwiek ustawieniu z nawiewem na nogi po przełączeniu na np. samą szybę zaczyna grzać, przełączę na szybę i NOGI i zaczyna zamykać zawór nagrzewnicy. Jakby miał rozbieżne odczyty temp. z prawej i lewej strony (ale tylko przy ustawieniu z "nogami") wydobyłem już nawet ten czujnik "sondę" z nawiewu na nogi i sprawdziłem omomierzem że działa (w zależności ciepło/zimno większy opór/mniejszy opór lub na odwrót) nie wiem tylko jakie powinien mieć wartości przy jakiej temp. ale to chyba w tym momencie bez znaczenia, bo zanim osiągnie zadaną temp. gdy w aucie jest zimno to działą ok. Dobrałem się jeszcze do panela klimy, i ten główny czujnik też wydaje się być ok. i nawet to "śmigiełko" za nim działa. Nie ma ktoś na zbyciu (tanio :) ) panela z opcją zwrotu w przypadku gdyby to nie rozwiązało problemu???

#224 OFFLINE   matekg

matekg
  • 192 postów

Napisany 06 listopada 2010 - 12:45

Panowie podłączyłem omegę pod komputer w celu zdiagnozowania klimatyzacji i niestety brak błędów,a po stronie pasażera dalej zimno.Cięgna na dwóch silniczkach pracują,a ten trzeci chyba nie ma cięgna i nie wiem za co odpowiada.Co dalej robić,gdzie szukać?

Problem rozwiązany,ogrzewanie już działa,faktycznie spadło cięgno sterowania klapą mieszalnika.Jeżeli ktoś będzie szukał tego silniczka to jest on praktycznie na samym tunelu środkowym i ma czarną obudowę plastikową,a założenie cięgna to nie aż taka masakra,chyba że mi się udało :)

#225 OFFLINE   klimek90

klimek90
  • 58 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 09 grudnia 2010 - 01:16

witam! mam problem z ogrzaniem kluski mianowicie po ustawieniu nawiewów na szybe powietrze wydobywające się z tych otworów pod szybą na mały cug że tak to nazwe i parują mi szyby natomiast gdy przełącze na inną z opcji dmucha b.dobrze. zastanawia mnie fakt że niezależnie jak ustawie pokrętło od regulacji(gdzie ma dmuchać) dmucha każdą kratką i jeszcze napatoczyło mi się takie zjawisko gdy 2 lata temu nabyłem Łajze z tego tunelu między siedzeniami grzało ostro az znajomym włosy rozwiewało a po tygodniu użytkowania przestało nawet gdzy wezmę na 4 bieg wentylatora leci zimne i praktycznie nieodczuwalny pęd powietrza.mam wersje bez klimy. prosze o pomoc bo jest zimno a podobno ma być gorzej :)

Chyba znam przyczyne słabego nawiewu na szybe i wogóle zauważyłem że leci mi z tego miejsca powietrze i teraz mam pytanie czy tam powinna być jakaś zaślepka? chodzi i o miejsce w którym widać nagrzewnicehttp://img824.images...81/p1110108.jpg
POMÓŻCIE dobrzy ludzie
mam też taki zaworek nad nogami do którego dochodzi niebieski przewód a na wyjściu nie ma nic a nie widziałem żeby latał jakiś wolny
[url]http://img576.imageshack.us/i/p1110106.jpg
Zamykam temata naprawiłem i dmucha jak ta lala:d

#226 OFFLINE   MarcinGoluch

MarcinGoluch
  • 56 postów

Napisany 18 grudnia 2010 - 16:42

Za grzanie na pasażera odpowiada ten silniczek na tunelu środkowym?
Czy przy padniętym silniczku można otworzyć grzanie lub samą klapkę na prawą stronę manualnie?

#227 OFFLINE   rzemyk

rzemyk
  • 9 postów

Napisany 07 stycznia 2011 - 19:15

witam
Mogłbys mi zdradzic jak to naprawiłes ?? Bo mam problem z nawiewem nie jest mocny i nie daje mi na przednia szybe.

#228 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 stycznia 2011 - 19:24

witam
Mogłbys mi zdradzic jak to naprawiłes ?? Bo mam problem z nawiewem nie jest mocny i nie daje mi na przednia szybe.

na zdjęciu kolegi nie było gumy przy nagrzewnicy, pewnie założył gumę i działa. Tu masz temat http://forum.omegakl...ead.php?t=22074

#229 OFFLINE   browar74

browar74
  • 48 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 stycznia 2011 - 20:31

witam od czasu wymiany oswietlenia klimatronic takich malych zaroweczek nie mam nadmuchu na przednia szybe jest ale bardzo slaby 5km przejchanych i polowa szyby odparowana jak dobrze idzie w fppy niema zadnego syfu klima nabita ???? czy ktos mi pomoze:( dodam jeszcze ze jak przelacze na nadmuch srodkowy czyli wszystkie wydmuchy tez mi slabo dmucha tylko tyl daje na full w kazdej pozycji wentylator idzie na full w kazdej opcji
czy moglem coz uszkodzic przy wymianie tego oswietlenia pomocy :confused::confused::confused:

witam od czasu wymiany oswietlenia klimatronic takich malych zaroweczek nie mam nadmuchu na przednia szybe jest ale bardzo slaby 5km przejchanych i polowa szyby odparowana jak dobrze idzie w fppy niema zadnego syfu klima nabita ???? czy ktos mi pomoze:( dodam jeszcze ze jak przelacze na nadmuch srodkowy czyli wszystkie wydmuchy tez mi slabo dmucha tylko tyl daje na full w kazdej pozycji wentylator idzie na full w kazdej opcji
czy moglem coz uszkodzic przy wymianie tego oswietlenia pomocy :confused::confused::confused:

wielkie dzieki beast miales racje byla to wtyczka z klimatronica teraz walcze z tym pretem co odlancza nadmuch na nogi i za boga go nie moge zalozyc :mad:

#230 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 stycznia 2011 - 22:29

wielkie dzieki beast miales racje byla to wtyczka z klimatronica teraz walcze z tym pretem co odlancza nadmuch na nogi i za boga go nie moge zalozyc

u mnie bez zwalenia dechy sie nie obeszlo zeby ten pret zalozyc

#231 OFFLINE   mroziczek22

mroziczek22
  • 10 postów

Napisany 18 marca 2011 - 19:59

Witam wszystkich, podłączę się pod temat a mianowicie po wymianie nagrzewnicy - opisywaną formą bez ściągania deski - zauważyłem, że zwisa osamotniony kabelek, ale nie wiem od czego on jest. Ponadto jak dam maksymalny nawiew na szybę to niesamowicie huczy :(nie wiem o co chodzi, nigdy tak nie było. Gdy przystawiam rękę aby zobaczyc czy wieje powietrze na szybę to stwierdziłem, że praktycznie nic nie wieje. W załączeniu przesyłam zaznaczony na czerwono element od którego spadła(oderwała się) wiązka.

#232 OFFLINE   austin

austin

Xenon Lexus RX

• 456 postów

Napisany 19 lipca 2011 - 11:08

Witajcie ludziki :) mam problem z wentylacją a problem jest taki ze jak włączę wentylację to tylko dmucha na szybę zaznaczam ze wcześniej wszystko działało i dmuchało na kraty,nogi w zalezności jak ustawię pokrętło a od wczoraj już wieje tylko na szybę nawet jak pokrętło jest ustawione na dmuchanie na kratki wylotowe lub dmuchanie w dół. Co mogło się zapsuc?

#233 OFFLINE   monisia958

monisia958
  • 8 postów

Napisany 28 lipca 2011 - 15:52

Wyciągnij ten cały plastik (panel) i sprawdz czy to do czego idzie pokrętło sie nie zepsuło lub czy kabelki nie są po odczepiane ;)

#234 OFFLINE   austin

austin

Xenon Lexus RX

• 456 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 11:09

Wyciągnij ten cały plastik (panel) i sprawdz czy to do czego idzie pokrętło sie nie zepsuło lub czy kabelki nie są po odczepiane ;)

Dzieki kolego rozebrałem i okazało się ze ten cały element z przewodami odczepił się od pokrętła i dlatego nie działało.Teraz poprawiłem i zacisnołem na opaski i działa :)

#235 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 12:41

A mam pytanie.Otóż działa u mnie rozdzielanie na szybę,nogi itp ale przy każdej zmianie najmocniej dmucha kratkami które są skierowane na ierowce i pasażera...Czy tak ma być?

#236 OFFLINE   mati1

mati1
  • 26 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 13:30

Siemka a ja mam nastepujacy problem a mianowicie po zagrzaniu się silnika jak chwilke postoi i zapale silnik to paruje mi od razu przednia szyba. Nie wiem dlaczego czy może ktoś mi coś podpowiedzieć, bo jest to dla mnie dziwna sytuacja

#237 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 13:37

Może być filtr kabinowy zapchany i mokry (wymiana) albo nagrzewnica podcieka.

#238 OFFLINE   mati1

mati1
  • 26 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 13:39

nagrzewnice wymieniłem na nową tej zimy i nie działo sie to do tej pory a filtr kabinowy wymieniałem w styczniu nie mam pojęcia o co kaman dzieje się tak od około 2 tygodni a jak włączę klime to od razu znika wszystko

#239 OFFLINE   Antares

Antares

Wojtek

• 175 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 13:42

Może zagrzej auto, daj gorący nawiew na szybę i poczekaj chwilę. Jak cały czas będzie parować to stawiam na nagrzewnicę. Klima z założenia osusza powietrze.

#240 OFFLINE   mati1

mati1
  • 26 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 13:45

No nie wiem wszędzie mam sucho pod dywanikami nic nie cieknie ale sprawdze to co piszesz i ten filtr i zobaczymy