[OB & OBFL] Problem z nawiewem...
Napisany 29 czerwca 2010 - 10:57
Napisany 29 czerwca 2010 - 12:01
Jak to sprawdzić ? Jak naprawić? Tylko wizyta u mechanika? Czy da się tam jakoś dojść..
pewnie ze da - szukaj nieszczelnosci na podcisnieniach - od samego zaworu przy serwie to sciany grodziowej. wszystko musi byc podpiete i szczelne
Napisany 04 lipca 2010 - 06:56
Napisany 05 lipca 2010 - 20:53

Napisany 05 lipca 2010 - 22:07
Mam dokładnie ten sam problem a mianowicie nie działa mi ogrzewanie strony pasażera. Ogrzewanie sprawne zero bledow na kompie itp itd. Przeczytałem cały temat zszedłem do swojej omegi i rozkręcilem to co tylko moglem i znalazlem
))))) spadla raczka do silniczka ktory steruje rozdzialem powietrza cieple-zimne.(w kazdym badz razie tak mi sie wydaje) Lezalem i gimnastykowalem sie ale nie widze szansy naprawienia tego tylko zdejmujac schowek. Mam nadzieje ze ktos wyprowadzi mnie z tego bledu
) Pomozcie jak zalozyc te ramie nie rozbebeszajac polowy samochodu.
da sie naprawic bez rozbierania auta.
Napisany 05 lipca 2010 - 22:26

A bylbys taki uprzejmy i podpowiedzial jak to zrobic w miare szybko i bezbolesnie ??
ewentualnie link jezeli juz odpowiadales jak to zrobic chociaz przejzalem forum i nie znalazlem takowej

Napisany 05 lipca 2010 - 22:33
No to super
A bylbys taki uprzejmy i podpowiedzial jak to zrobic w miare szybko i bezbolesnie ??
ewentualnie link jezeli juz odpowiadales jak to zrobic chociaz przejzalem forum i nie znalazlem takowej
trzeba zalozyc raczke i tyle. zaden manual ci nie jest potrzebny. sam zakladalem w kilku autach i dziala do dzis. a swoja droga to w bfm tragicznie to rozwiazali. kiepskie zaczepy. w B tak nie spadalo.
Napisany 06 lipca 2010 - 14:56

Dzisiejsza akcja skonczyla sie powodzeniem

Napisany 21 lipca 2010 - 09:44

Napisany 07 sierpnia 2010 - 21:28
Napisany 23 września 2010 - 13:45
Tak jak w temacie mam problem z nawiewem od strony pasażera dmucha zimne powietrze z tym że nie zawsze zanim zacznę dobierać się do silniczka od strony pasażera mam pytanie czy om może się zacinać ,czy może problem jest gdzie indziej np. w panelu klimatronika.
Kolejne pytanie czy kody błędów klimatronika można sprawdzić metodą na spinacz czy tylko na kompie dodam że na spinacz nic nie pokazuje.
I korzystając z okazji jeszcze jedno pytanko po dłuższym postoju (noc) nawiew włącza się dopiero po kilku minutach , jak zaskoczy to przez cały dzień jest wszystko ok co to może być ????
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam Misiek
Napisany 02 października 2010 - 19:59
Wywalilem schowek - bolec zwany pierdzielnikiem jest caly ale tez sie nie rusza, a jak podwaze go srubokretem, to klapka delikatnie sie ruszala. Czy podnoszac recznie klapke ten bolec powinien sie ruszyc ?? Niebieskie podcisnienie wpiete ale nie czuc by cokolwiek tam lecilo (ma leciec czy zasysac ??) Gdy wylaczam i wlaczm obieg wewnt. nic sie nie dzieje - w jakiej pozycji zostawie klapke tak stoi.
Sprawdzilem podcisnienia i tak podcisnienie na multiram jest bo przy 4.5k przepustnica sie rusza. Podcisnienia na akumulator powietrza w p. pylkowym - ani na jednym ani na 2gim przewodzie ani nic nie wieje ani nic nie zasysa. Podcisnienie wchodzace do trojdroznego to samo - nic nie czuc.
Rozumiem, ze klapki od kierunkow nawiewow sa sterowane elektrycznie bo dzialaja.
Pytanie - skad wychodzi niebieskie i zolte podcisnienie - gdzies jest gumowy rozdzielacz podcisnien?? gdzie go szukac ??
Ma ktos schemat podcisnien pod deska gdzie co idzie??
Ma ktos jakis pomysl ??
Napisany 02 października 2010 - 20:04
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 02 października 2010 - 20:13
Napisany 04 października 2010 - 17:36

Napisany 06 października 2010 - 18:07

No i pogrzebałem- niby wszystko działa (znaczy podciśnieniowe silniczki) choć nie jestem w 100% pewien ich weryfikacji natomiast znalazłem ten silniczek nie podciśnieniowy bodajże on odpowiada tylko za ciepło/zimno no i zmieniając nastawienia pracował elegancko ruszając cięgnem góra/dół. Chcąc mu pomóc dla upewnienia sią że nic go nie bloczy pomagałem mu palcyma no i wyrwałem. Wtedy już na luziku sprawdziłem że cięgno się nie zacina. Udało mi się wepchnąć je na miejsce ..... chyba, bynajmniej siedzi tak jak przed moją "naprawą" i znowu silniczek nim porusza w obie strony. W kanale nawiewu na nogi znalazłem chyba czujnik temp. powietrza, którym dmucha i pewnie na podstawie jego odczytów reguluje stopień otwarcia nagrzewnicy. Czy jest takich więcej znaczy w nawiewie na szybę i twarz? No i najlepsze, niby nic nie naprawiłem bo jakby nic nie było zepsute, wszystko działało wzorcowo, po czym zgasiłem silnik, po godzinie odpaliłem znów żeby jechać i ta franca zpowrotem katowała mnie zimnym chyba że przestawiłem na HI no to znowusz sauna i w autoklimie muszę manualnie sterować temperaturą .... masakra jakaś. Czy oprócz tego czujnika temp. wewnątrz samochodu na konsoli pod nawiewami są jeszcze gdzieś ??? i one oszukują klimę że po jednej stronie jast już upał i dlatego ta strona przestaje grzać, czy ten jeden czujnik odpowiada za wszystko sam ??? Czy może poprostu coś nie styka ??? Tylko czemu jak akurat się na to patrzę to wszystko śmiga, a jak tylko założe osłonę nad pedałami, przysunę fotel spowrotem i ujadę 500m to zaczyna fisiować. A może w zimie należy nie zakładać tapicerki i jeździć ze szczudłami??? HILFE
Napisany 10 października 2010 - 17:49
Napisany 10 października 2010 - 18:41
Nowa diagnoza: jak ustawie temp. na np. 25 st. i kierunek na szybę to grzeje, jak zmienię kierunek na nogi to siłownik zamyka zawór nagrzewnicy (macałem ręką) do zera. Przełączm spowrotem na szybę, zawór się otwiera, zmiana na same górne nawiewy praktycznie bez zmian, zmieniam na którekolwiek nawiewy z nogami, zawór się zamyka. O co kaman ??? Padł panel klimatyronica czy jakiś czujnik temp. ???? (wtyczki do panelu już ruszałem out/in bez efektu):szpital:
sprawdz czy jak masz ustawiony nawiew na szybe to na klapce od obiegu wewnetrznego pojawia sie podcisnienie , i jak nastawisz na LOW to czy podcisnienie pojawia sie na zaworze 3droznym. moze masz pomylone podcisnienia.
Napisany 10 października 2010 - 21:08
![:]](https://forum.omegaklub.eu/public/style_emoticons/default/splash.gif)