Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Protest

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
517 odpowiedzi na ten temat

#381 OFFLINE   Immo

Immo
  • 1 057 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 stycznia 2012 - 20:48

Ale Ty myślisz:masakra:..

Ja się kieruję następującą logiką:
skoro kogoś wkurza mnie cena paliw, uważa że to przez chciwość koncernów naftowych i władzy, to powinien zrobić coś co uderzy właśnie w te podmioty. Np. protestujać przed budynkami rządowymi lub siedzibą np. Orlenu czy Shella.

Natomiast Twoja logika jest taka:
wkurza mnie cena paliw, to wina rządu i petrokoncernów, więc utrudnię życie innym, których również wkurza drogie paliwo i też muszą za nie płacić. A rząd i koncerny mają to gdzieś, bo o tych protestach czytają jedynie w prasie i bezpośrednio ich to nie dotyka.

Nikt nikomu nie zabrania protestować, ale trzeba to robić z głową.
Zamiast iść po najmniejszej linii oporu i robić coś kompletnie bez sensu, lepiej trochę pomyśleć i zorganizować coś, co faktycznie może odnieść skutek. Ktoś wspominał o wycieczkach autokarami do Wawy. To całkiem niezły pomysł.

Ja osobiście w tym czasie wolę się zmóżdżyć nad tym jak dorobić trochę $.

rzygać mi się chce jak czytam tu i na innych forach ze bogu winni kierowcy co do domów nie mogą dojechać z ciężkiej pracy a tu protesty..jak w aptekach strajkowali i lekarze i kolejki na maxa były to potrafiłem zrozumieć i grzecznie stałem..

I na pewno bardzo się cieszyłeś z tego powodu.

#382 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 20:50

Hahahha.. On chce, by kazdemu bylo dobrze :p
Poza tym nie trzeba kupowac tej ksiazki :) Ja juz ja mam u siebie ;)

uwazaj bo ACTA dziala, tak komus pomoc jest wg mnie latwiej i rozsadniej
figop, czystym sumieniem sie nie najesz, zauważ że teraz nie ma nikt,ani ty ani twoi pracownicy. Dlatego najpierw pomoz sobie potem innym.

#383 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:05

Wiesz, w niektórych wioskach autobusy są raz lub dwa dziennie. A ludzie chcąc nie chcąc dojechać gdzieś nie mają wyboru i muszą tankować samochody także ja jakoś nie widzę tego żeby nie tankować i nie jeździć

Wiesz, problem dojazdu 25km do miasta, gdzie najbliższy przystanek jest 2,5km jest mi dobrze znany, więc wiem o co wam chodzi. Nie namawiam, żeby ktokolwiek rezygnował z jeżdżenia, ale protestowanie w taki sposób jaki tu był promowany nie zmieni globalnych procesów. Trzeba szukać oszczędności wkoło siebie, a nie oczekiwać sterowanej interwencji ze strony rządu. Jeśli przy wzrostach cen nie maleje popyt na paliwo to znaczy, że ludzie są w stanie tyle płacić. Dopiero, gdy zmaleje popyt - a więc i zyski koncernów paliwowych, można spodziewać się obniżek.

#384 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:10

Nie poddaję się, rozumiem po prostu podstawowe prawa ekonomii

a będziesz je rozumiał kiedy przymierać głodem zaczniesz lub umierać czas będzie bo na lekarstwa kasy braknie??
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#385 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:15

a będziesz je rozumiał kiedy przymierać głodem zaczniesz lub umierać czas będzie bo na lekarstwa kasy braknie??

Sorry ale uderzasz w demagogię i nie mam zamiaru kontynuować na tym poziomie.

#386 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:24

ale tak będzie jak paliwo będzie drożeć. normalna sprawa, dałem tylko przykład. ale skoro transport drożeje z powodu wysokich cen paliwa ti i jedzonko, lekarstwa, ubrania bedą drogie
i nie mu tu gadki o leprzych zarobkach, dlaczego? skoro usługi drożeją, towary ida w górę to twój kochany pracodawca nie da Tobie podwyżki, bo zamiast tobie dać pieniądze musi sobie zatankowac mercedesa, więcej zapłacić za wczasy za granica, rozliczyć się z zaopatrzeniowcem który cene usługi podniósł w górę z powodu wysokich cen paliwa. Ty jako pracownik bedziesz na koncu. zawsze zostaniesz rozlicany na końcu, dostaniesz resztki. a to dlatego że paliwo drożeje, a od paliwa się wszystko zaczyna, potem jest transport, energia elektryczna, towary i usługi.......cena idaca w górę ciągnie za soba kolejne podwyżki ...... a Ty kowalski płacisz coraz wiecej a nic wiecej nie zarabiasz bo paliwo drożeje.

i to chyba każdy wie i na tym zakonczymy dyskusje jaki miał cel protest.
ale jedni zadali pytanie dlaczego w takiej formie
odp. bo tak się stało i już. było to ruszenie bez przemyślenia i planowania. może źle może i dobrze. ale dzięki temu zrobiło się głośno. może nie przyniesie on skutków, ale pokazał że sa ludzie zdolni powiedzieć oficjalnie nie. i tego rząd powinien się bać. może kolejny będzie dobrze przemyślany, może odbędzie się pod domem Donalda lub Sejmem. może pojedziemy autokarami. a może pojedziemy pod biurowce koncernów naftowych. i tam zaczniemy protestować. zobaczy się w przyszłości. w najgorszym wypadku EURO2012. dlaczego w najgorszym wypadku to niech każdy sobie odpowie.
Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny

NIE JEŹDZIJ SZYBCIEJ NIŻ FRUWA TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ
[SIGPIC][/SIGPIC]
oddam moją renie. za darmochę. tę co widać na foto.
UWAGA duży GRATIS do reni, zwany kredytem

http://figop.digart.pl/

#387 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:28

jak jedzenie drogie bedzie to co powiesz?

Będę protestował !
Zrobię zakupy w hipermarkecie za 200 zł i wyrzucę wszystkie produkty do śmietnika. Ciekawe kiedy po takich protestach ugną się i zmniejszą ceny produktów !

#388 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:32

Do tej pory za leki płaciłem miesięcznie ok 100 zł. W piątek zapłaciłem 56 zł :D

Panowie nie frustrujcie się już tak, IDZIE NA LEPSZE.

#389 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:34

Jeśli przy wzrostach cen nie maleje popyt na paliwo to znaczy, że ludzie są w stanie tyle płacić. Dopiero, gdy zmaleje popyt - a więc i zyski koncernów paliwowych, można spodziewać się obniżek.

Święta prawda. Paliwo nie podrożało dlatego że rząd podniósł akcyze, tylko z innych, ekonomicznych czynników. Mówiąc szczerze wydaje mi sie że powinniśmy się przywyczajać do takich cen. Jedyne co może pomóc to spadek cen ropy na światowych rynkach, a to jest uzależnione m.in. od sytuacji wokół Iranu. Pamiętajcie że żaden z wielkich graczy na światowej arenie nie jeste zainteresowany spadkiem cen ropy, bo USA czy Rosja rope sprzedają i na wzroście jej ceny zyskują

Do tego dochodzi sytuacja ekonomiczna całej strefy europejskiej, mamy więc cyrki z kursami walut. Wzrost ceny paliw powoduje wzrost inflacji - przecież wszystkie towary trzeba od sprzedającego do kupującego dowozić. Wzrost inflacji powoduje spadek zaufania do naszej waluty, co znowu osłabia jej kurs i powoduje kolejny wzrost ceny paliwa kupowanego przez rafinerie za dolary

Wg mnie cena paliwa raczej nie spadnie, jeżeli już to minimalnie i pozostanie na obecnym poziomie. Co do prostestów - w proteście chodzi o to żeby rząd zobaczył jak dużo osób (WYBORCÓW!) popiera dany postulat i jak bardzo jest zdeterminowana. Uważam też że można to zrobić nie uprzykrzając życia innym.

Nie wiem dlaczego ale Polską tradycją protestów jest blokowanie dróg. Wszyscy sie wkurzali jak im kiedyś rolnicy drogi blokowali a teraz kierowcy sami sobie urządzają takie cyrki. Mi to tam lotto bo mieszkam na uboczu i na żadne protest i zablokowaną drogę nie trafie, ale pomyślcie o ludziach którzy jazdą zarabiają na życie

Nie dość że płacą tyle za wache to jeszcze im utrudniacie

#390 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:37

Święta prawda .....

Co Ty gadasz. Rząd kłamie, telewizja kłamie, gazety kłamią, ekonomiści kłamią.

BLOKOWAĆ DROGI i OBNIŻYĆ CENY PALIW

#391 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:50

najsmieszniejsze w tym wszystkim, albo najsmutniejsze, jest to, ze Polska nie moze obnizyc akcyzy na paliwa bo unia zabrania, (przynajmniej tak w mediach sie mowi)

to jest dopiero chore, suwerennosc, niepodleglosc to mit.

paliwo to produkt ktory zawsze ma zbyt i co bysmy nie robili to sie popyt nie zmniejszy.
jest popyt to i cena wysoka, a ze przy okazji panstwo na kazdym litrze podwojny podatek pobiera. no coz, szejk ma kupe kasy to i panstwo nasze chce miec,

ciekawe jak to jest.

moi rodzice kupowali podloge.
sklep zaproponowal montaz.
cena z montazem byla prawie taka sama jak bez montazu.
a to dlatego ze usluga opodatkowana jest 7% vatu a sprzedaz 23% (chyba sie z % nie pomylilem)

dlaczego stacje paliw nie moga sprzedawac uslugi tankowania i colosci rozliczac na tych 7%??

nie zaglebialem sie dokladnie jak to dziala wiec nie wiem czy jest takie rozwiazanie mozliwe.

podejrzewam, ze jakby jakas stacja paliw takie cos zrobila i byloby to zgodne z prawem, to jej wlasciciel mialby kupe kasy, a i my mniej bysmy placili
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#392 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 stycznia 2012 - 21:59

uwazaj bo ACTA dziala, tak komus pomoc jest wg mnie latwiej i rozsadniej

ACTA nie dotyczy zwyklego szarego usera internetu. To jest umowa handlowa, wiec mnie ona zwisa :)

#393 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 stycznia 2012 - 22:00

podejrzewam, ze jakby jakas stacja paliw takie cos zrobila i byloby to zgodne z prawem, to jej wlasciciel mialby kupe kasy, a i my mniej bysmy placili

Podejrzewam, ze taki właściciel, prędzej czy później znalazłby się w lesie. Głęboko zakopany. Przecież ta cała mafia paliwowa, nie pozwoliłaby na takie zachowanie.
Ewentualnie, zasypaliby go karami .... (tak jak orlen dostał za obniżenie cen we wrześniu)

#394 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów
  • Skąd: pochodzę z Czerniny koło Leszna, ale obecnie mieszkam w OPOLU

Napisany 29 stycznia 2012 - 22:04

figop bylem na proteście w brzegu potem przejazd na a4 i całkowita blokada dwa pasy i ślimacze tempo.

powiem tak... jestem dumny ze wyraziłem w ten sposób swoje niezadowolenie bo tak nie może być.

kolega figop ma racje , jak się ma rodzinę i dzieci to koszty są ogromne.
prace również zmieniałem .... niby na lepsza .. ale co się okazywało to figop opisał. niestety takie są realia.

nawet jak rząd podnosi najniższa krajowa to do niej podnoszone są ceny produktów , usług i innych takich. także na wypłatę widzisz kaski więcej a i tak mniej kupisz.
mam dwójkę dzieci mieszkanie wynajęte bo na własne mnie niestety nie stać.
robię wszystko. nie boje się pracy. nie odrzucam żadnej propozycji jak jestem bez pracy,.... pójdę nawet za piec złotych. nawet na 12-16 godzin. i co z tego mam ...

niestety nie da się tak ciągnąc dalej i wyjść na ulice trzeba .
ktoś zadał pytanie dlaczego taka a nie inna forma protestu.
w moim rozumowaniu jest to tak, ze jak my wyjedziemy na ulice i autostrady ,bo jesteśmy nie zadowoleni z cen paliw to korkujemy , ponoć denerwujemy innych uczestników...

ma to jakiś cel... ponieważ jeśli rzad nie zwróci na to uwagi to w pewnym momencie po paru takich blokadach min, - na euro, po takim czymś będzie musiał interweniować, bo i my będziemy nalegali żeby obniżyli podatki , lub zrobili coś z ta cena i ci niezadowoleni użytkownicy będą bili do rządu o to ze się źle dzieje bo nie idzie się w Polsce normalnie poruszać, wiec może innym jerzykiem, ale i ci niezadowoleni i ci co są z nich niezadowoleni zwrócą wtedy uwagę rządu i całego świata.

sorki ze tak chaotycznie ale powiedziałbym o wiele więcej lecz nie chce już ostrzeżeń

#395 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 22:05

moi rodzice kupowali podloge.
sklep zaproponowal montaz.
cena z montazem byla prawie taka sama jak bez montazu.
a to dlatego ze usluga opodatkowana jest 7% vatu a sprzedaz 23% (chyba sie z % nie pomylilem)

dlaczego stacje paliw nie moga sprzedawac uslugi tankowania i colosci rozliczac na tych 7%

jest dokładnie określone jakie usługi można zafakturować na obniżoną 8% stawke Vatu. są to usługi związane z budownictwem, które jeszcze do któregoś tam roku możemy tak fakturować - tak sobie wynegocjowaliśmy jak przystąpiliśmy do UE

przykład okno bez montażu VAT23%, okno z montażem 8%
ale już roletka materiałowa i sprzedaż i z montażem 23%

ale nawet kupując okno bez montażu na VAT23% róznice na Vacie możesz odzyskać w Urzędzie Skarbowym, wypełniasz druczek, oświadczasz że zamontowałeś to w budynku mieszkalnym o pow. nieprzekraczającej chyba 300m^2 (jak dobrze pamiętam) i załączasz fakture zakupu

co do obniżenia akcyzy przez rząd

Rząd nie może sobie dowolnie ustalać tej stawki. Po przystąpieniu do UE zobowiązaliśmy się do przestrzegania i mieszczenia się tą akcyzą w określonych "widełkach" Co prawda nie jesteśmy na najmniejszym poziomie i możnaby ją delikatnie obniżyć, ale cena spadłaby najwyżej 10gr a budżet by sie nie dopiął więc dla polityków gra niewarta świeczki

Co do braku suwerenności - nie wyjeżdżajcie tu z tekstami w stylu Jarka K. Jak sie żyje w jakimkolwiek społeczeństwie czy grupie (tak jak z UE) to sie trzeba dostosować i warunki te dobrze znaliśmy i zaakceptowaliśmy. Jak ci sąsiad w bloku zacznie w środku nocy napieprzać muzą na full to ciekawe jakąbyś strzelił rybke jakbyś po zapukaniu do jego drzwi usłyszał że mu suwerenność ograniczasz

#396 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów
  • Skąd: pochodzę z Czerniny koło Leszna, ale obecnie mieszkam w OPOLU

Napisany 29 stycznia 2012 - 22:12

j
Co do braku suwerenności - nie wyjeżdżajcie tu z tekstami w stylu Jarka K. Jak sie żyje w jakimkolwiek społeczeństwie czy grupie (tak jak z UE) to sie trzeba dostosować i warunki te dobrze znaliśmy i zaakceptowaliśmy.

akceptowales te wrunki?

ja osobiscie nie bylem za unia

DOBRZE NIEMIC KIEDYS POWIEDZIAL< NIE BEDZIEMY WALCZYLI O POLSKIE ZIEMIE PRZYJDZIE CZAS I JA CALA WYKUPIMY.

#397 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 22:24

akceptowales te wrunki?

ja osobiscie nie bylem za unia

ja byłem za, ale nie uważam się za eurooptymiste

teraz mało istotne kto był za czym, jak już jesteśmy w UE musimy sobei jakoś w niej radzić, innego wyjścia nie ma

nawet jak rząd by mógł, i tak by nie obniżył akcyzy. Rząd musi skądś brać kase na ZUS, służbe zdrowia, policje, czy swoje limuzyny i imprezy. Limity UE to tylko wymówka - "my byśmy bardzo chętnie obniżyli, ale nie możemy"

więc to nie UE jest winne cenom na naszych stacjach

Szukacie winnego, prosze bardzo, do odstrzału IRAN i cała reszta świata która przyłożyła ręke do embargo

a co do teorii manbuby o teorii popytu i podaży - popyt na paliwo jest mało elastyczny, co oznacza że nie zależy w dużym stopniu od ceny. Każdy z nas jeździ tyle ile musi niezależnie czy paliwo kosztuje 4 czy 6 zeta

#398 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 22:26

Dług publiczny Polski wynosi...
926 129 335 351 zł i co sekundę rośnie.

Może by tak podyskutować o tym - co ma w Polsce zdrożeć żeby dla wygody mieszkańców paliwo mogło drastycznie stanieć?

Więc co? - żywność o 300 %, odzież o 200% , a może samochody o 1000%.

A może niech wszystko stanieje maksymalnie i za rok podzielimy losy Grecji?

A może będziemy tak długo pożyczać jak się da, żyć w dobrobycie przez jakiś czas , a potem jak już Polska będzie miała tyle długu ile sama jest warta to weźmiemy tobołki na plecy i pojedziemy na Syberię, bo tam jeszcze trochę miejsca jest.

Czasami to wystarczy p........ się w łeb i pomyśleć zanim się coś napisze.

#399 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 23:29

Dziwne jest, że zwykli obywatele podlegają prawom ekonomii, a państwo, które te prawa olewa każe obywatelom płacić za swoje błędy.

#400 OFFLINE   a4

a4
  • 166 postów

Napisany 29 stycznia 2012 - 23:51

ACTA nie dotyczy zwyklego szarego usera internetu. To jest umowa handlowa, wiec mnie ona zwisa :)

Wiesz to taki żarcik był, tylko emotki zabrakło :D . Nie ma co się stresować :D .