Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Powracający wyciek oleju V6

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
415 odpowiedzi na ten temat

#341 OFFLINE   madax88

madax88
  • 8 postów

Napisany 10 października 2013 - 09:34

wszystko wskazuje na to że był to wyciek z chlodniczki oleju.. poskładałem i zaczynam fazę testów :D dzięki za pomoc :)

#342 OFFLINE   mcdmen

mcdmen
  • 2 postów

Napisany 16 października 2013 - 19:32

Koledzy czy te uszczelki tego producenta są dobre? http://allegro.pl/us...3628305296.html
Z forum wiem że silikon REINZa jest dobry ale może po montażu tych uszczelek nie trzeba smarować silikonem?
Kupiłem Omesie w zeszłym tygodniu i to co mam do zrobienia w niej to właśnie te uszczelki bo leci niesamowicie :(

#343 OFFLINE   madax88

madax88
  • 8 postów

Napisany 16 października 2013 - 20:21

ja jednak polecalbym zmianę na pokrwy aluminiowe i uszcelki od VB, troche to kosztuje ale sam się przekonałem że jak robić to raz a dobrze. Od paru dni sucho aż milo popatrzec :) jeśli jednak chcesz zmienić tylko uszczelki pod pokrywami plastikowymi to radzę za wczasu zaopatrzeć sie w klucz dynamometryczny.

#344 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 16 października 2013 - 20:22

Koledzy czy te uszczelki tego producenta są dobre? http://allegro.pl/us...3628305296.html
Z forum wiem że silikon REINZa jest dobry ale może po montażu tych uszczelek nie trzeba smarować silikonem?
Kupiłem Omesie w zeszłym tygodniu i to co mam do zrobienia w niej to właśnie te uszczelki bo leci niesamowicie :(

Nie trzeba smarować jeżeli sa głowice i dekle proste. W miejscu gdzie masz skrzywienie można dać delikatnie silikonu. Osobiscie polecam erlingi. Mialem rozne uszczelki od toprana po gm i jakos najlepiej wypadl erling i silikon wurth. 30 tysiecy i ani grama oleju, czy to w swieczkach czy na glowicy. Nie sa konieczne pokrywy od vectry. Mialem i sprzedalem. Wrocilem do plastików, dlaczego to nie bede tlumaczyl.

Tu daje krotki, nieskonczony w pelni, poradnik na temat dekli http://alley.vv.si/dekle.pdf

#345 OFFLINE   mcdmen

mcdmen
  • 2 postów

Napisany 17 października 2013 - 12:05

Manual bardzo fajnie opisany, ale niestety niemam warunków ani odpowiedniego sprzętu na zrobienie takich prac. Zawodowo pracuję jako mechanik maszyn, ale pod chmurką na parkingu nie będę ryzykował z takimi naprawami. Czy ktoś może zna mechanika w Łodzi który zrobi to równie dobrze jak jest opisane w manualu ewentualnie może jakiś klubowicz nieodpłatnie się tego podejmie?
Byłem w jednym serwisie "MIJ" na Puszkina ale tam wymyślili cenę robocizny z uszczelkami prawie 900zł...

Nie trzeba smarować jeżeli sa głowice i dekle proste. W miejscu gdzie masz skrzywienie można dać delikatnie silikonu. Osobiscie polecam erlingi. Mialem rozne uszczelki od toprana po gm i jakos najlepiej wypadl erling i silikon wurth. 30 tysiecy i ani grama oleju, czy to w swieczkach czy na glowicy. Nie sa konieczne pokrywy od vectry. Mialem i sprzedalem. Wrocilem do plastików, dlaczego to nie bede tlumaczyl.

Tu daje krotki, nieskonczony w pelni, poradnik na temat dekli http://alley.vv.si/dekle.pdf

#346 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 października 2013 - 12:49

Jeśli masz doświadczenie w mechanice (nie koniecznie samochodowej), to uważam, że spokojnie dasz radę. Jedyny problem to skręcanie dekli za pomocą klucza dynamometrycznego i ewentualnie to czy są proste.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"

#347 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 17 października 2013 - 14:29

Manual bardzo fajnie opisany, ale niestety niemam warunkĂłw ani odpowiedniego sprzętu na zrobienie takich prac. Zawodowo pracuję jako mechanik maszyn, ale pod chmurką na parkingu nie będę ryzykował z takimi naprawami. Czy ktoś może zna mechanika w Łodzi ktĂłry zrobi to rĂłwnie dobrze jak jest opisane w manualu ewentualnie może jakiś klubowicz nieodpłatnie się tego podejmie?
Byłem w jednym serwisie "MIJ" na Puszkina ale tam wymyślili cenę robocizny z uszczelkami prawie 900zł...

Jezeli nie masz warunkow to faktycznie nie ma co ryzykowac. Niestety klucz dynanometryczny uwazam ze musi byc bo nie kazdy ma wyczucie z kluczem w reku.

Kolejna sprawa ktora uwazam za istotna to nasze kluski nie raz mialy juz przeprowadzany remont pokryw zaworowych co za tym idzie panewki do ktorych sa dokrecane pokrywy moga miec nieznacznie wyrobiony gwint, ktory jest aluminiowy. U siebie na wsi placilem tokarzowi za 16nascie panewek 150 zl z dobraniem srub pod gwint ktory zrobil oraz rozwierecnie pokryw tak aby 7demki spokojnie mialy troszke luzu, aby nie byly na styk. Wowczas jest pewnosc ze bedzie wszystko ok.

Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2

#348 OFFLINE   adiwoj24

adiwoj24

Zachodzi przy skręcie

• 351 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 listopada 2013 - 02:32

Witam

Trochę z innej beczki,jeżeli ktoś będzie robił remont silnika i odkręci pompę olejową,czy likwidował wyciek przy pompie oleju to należy użyć specjalnego zielonego sylikonu dostępnego w ASO koszt ok 40-50zł.Utwardza się beztlenowo i nadmiar miesza się z olejem nie zatykając kanałów olejowych w przeciwieństwie do innych sylikonów typu Reinz,Elring itp bo takich powinniśmy używać do innych rzeczy ( są najlepsze )
Między pompą a blokiem jest blaszana podkładka,którą smarujemy zielonym sylikonem,składamy wszystko do kupy i kręcimy rozrusznikiem bez uruchamiania silnika.Następnie musimy dać trochę przyschnąć sylikonowi żeby związał,po czym uruchamiamy normalnie silnik.Kontrolka od ciśnienia oleju na początku może się świecić,ale po jakimś czasie musi zgasnąć.Blaszana podkładka w moim przypadku poszła nowa ( 30zł w ASO a zamówienie ),są gumowe zamienniki ale wolałem złożyć tak jak było to w oryginale.Myślę że można było złożyć to na starej podkładce,ale nie chciałem robić dwa razy tej samej roboty.

#349 OFFLINE   omcia18

omcia18
  • 85 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 22:22

Mam taki oto problem

Zauwazylem duzą plame oleju pod silnikiem na oslonie..ktory takze kapie na podloge po kropelce. Olej ubywa, ledwo co siega bagnetu skąd to moze byc ?

#350 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.3D

Napisany 30 grudnia 2013 - 22:25

Mam taki oto problem

Zauwazylem duzą plame oleju pod silnikiem na oslonie..ktory takze kapie na podloge po kropelce. Olej ubywa, ledwo co siega bagnetu skąd to moze byc ?

moja szklana kula ,mowi,ze z kilku miejsc,kapy zaworow,zimeringi walkow,zimeringi pod rozrzadem,zadales takie pytanie,na ktore ciezko rzec cos

#351 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 grudnia 2013 - 22:27

Mam taki oto problem

Tak.Nie idzie jednoznacznie stwierdzić skąd cieknie.
Sciągnij osłonę i szukaj.W razie potrzeby umyj silnik i dopiero szukaj wycieku.

#352 OFFLINE   omcia18

omcia18
  • 85 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 22:56

foto w zalaczniku. Tylko tam sie zbiera, a kapie na ziemie przez szpare (na ziemie)

#353 OFFLINE   machony79

machony79

• 4 668 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:00

na zdjęciu widać mocno mokrą miskę olejową ale też jest mokra osłona rozrządu.
Trzeba sprawdzać wszystko od początku czyli od góry.
Dekle,uszczelniacze wałków,uszczelniacz wału,górna miska olejowa.
Na odległość nie idzie tak określić.

#354 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:06

foto w zalaczniku. Tylko tam sie zbiera, a kapie na ziemie przez szpare (na ziemie)

Wyciągnij przewody ze świec zapłonowych jeżeli są w oleju to już masz zajęcie..:)

#355 OFFLINE   omcia18

omcia18
  • 85 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:08

do tygodnia oddam do mechanika bo i tak mam do naprawy pompe abs..A jeszcze jedno pytanie czy moge jutro przejechac ok 50 km jezeli poziom oleju na bagnecie to jedyne ok 3mm ? Jeszcze zaraz pojde sprawdzic co sie da bo nie daje mi to spokoju..:)

#356 OFFLINE   machony79

machony79

• 4 668 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:09

do tygodnia oddam do mechanika bo i tak mam do naprawy pompe abs..A jeszcze jedno pytanie czy moge jutro przejechac ok 50 km jezeli poziom oleju na bagnecie to jedyne ok 3mm ?

a dlaczego nie dolejesz do stanu??
Litr oleju to 20 pln.

#357 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:11

do tygodnia oddam do mechanika bo i tak mam do naprawy pompe abs..A jeszcze jedno pytanie czy moge jutro przejechac ok 50 km jezeli poziom oleju na bagnecie to jedyne ok 3mm ? Jeszcze zaraz pojde sprawdzic co sie da bo nie daje mi to spokoju..:)

Jak oleum nie będzie to i wycieków również tylko że następny post będzie że coś stuka w silniku.;)

lej oliwę .

#358 OFFLINE   omcia18

omcia18
  • 85 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:11

poniewaz pieniadze mam wyliczone na sylwestra :D i dlatego pytam :)

#359 OFFLINE   Maciek-Grucha

Maciek-Grucha

Co jest SROCYK raz dwa trzy :D

• 1 470 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.3D

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:13

rece opadaja,brak 20 zlotrych na olej :masakra: sprzedaj samochod i jezdzij bez biletu,lepiej na tym wyjdziesz

#360 OFFLINE   omcia18

omcia18
  • 85 postów

Napisany 30 grudnia 2013 - 23:14

dobra koniec tematu bo spam sie robi. Zadalem tylko pytanie czy mozna a wy juz..