Klima pełna a nie włącza się sprężarka!!!
Napisany 09 czerwca 2013 - 11:20
Napisany 09 czerwca 2013 - 19:20
Ma taki sam czujnik więc spisałem kolory kabli podłączyłem u siebie i śmiga klima jak trzeba

Niestety klimatronik nadal wyswietla dwie kreski przy gaszeniu ale działa więc narazie dam sobie spokój.
Mam opel techa ale nie chce mi się połączyć z klimą.
Może w przyszłym miesiącu zakupie inny interfejs.
Napisany 12 czerwca 2013 - 20:05

Nie jeden bedzie pewnie miał te kable pourywane szczegulnie że są one na samym dole więc czynniki atmosferyczne robią swoje.
A przy odpinaniu tej kostki łamią się wtedy jak zapałki przynajmniej u mnie tak było.
Napisany 06 lipca 2013 - 04:32
Spieszę się do roboty dlatego zakładam nowy temat.
Wczoraj wyłączyła się klima, więc po pierwsze pognałem na warsztat sprawdzić ciśnienie, i jest ok ponad 6 atm.
Potem do siebie i kabelki, sprężarka na krótko sie załącza, po zwarciu przekaźnika (ręcznie) także się załącza.
Przekaźnik sam w sobie sprawny bo na krótko działa.
Brak sterowania przekaźnikiem, może ktoś coś podpowie więcej gdzie szukać dalej.
Był urwany jeden przewód od czujnika ciśnienia (chyba od wysokiego ciśnienia) czujniki wymieniane w tamtym roku na nowe zlutowany już jest, nie ma błędów na kompie a nadal nie działa.
przyznaje się bez bicia nie szukałem na forum, ale jeśli ktoś coś znajdzie będę wdzięczny, ja po prostu do roboty muszę iść a kluska mi się sypła i ciepłem wieje

Napisany 07 lipca 2013 - 12:23
Napewno się przyda
Nie jeden bedzie pewnie miał te kable pourywane szczegulnie że są one na samym dole więc czynniki atmosferyczne robią swoje.
A przy odpinaniu tej kostki łamią się wtedy jak zapałki przynajmniej u mnie tak było.
i dokładnie było tak i u mnie, co prawda ja mam dwa czujniki wysokiego i niskiego cieśnina, ale bez różnicy w 6 miejscach miałem przetarte bądź urwane przewody,

ale polutowane i zasuwa chłodem jak trzeba

Napisany 30 kwietnia 2014 - 23:04
Klimatyzacja uszczelniona, nabita, ciśnienie w układzie poprawe. Jedak sprężarka nie załącza się. Sprzęgło sprawne, po podaniu 12v na styk sprzęgła sprężarka działa.
Przewody idące do sprzęgła nie są uszkodzone. Po wciśnięciu ECO obroty lekko falują tak jak by sprężarka startowała. Jednak tak nie jest. Po wypięciu wtyczki 4 pin zwarcie 1-2 załącza wentylatory zwarcie 3-4 powoduje takie samo zachwianie obrotów jak wciśnięcie ECO a klimatroniku. Przekaźniki podmieniałem, bezpieczniki sprawdziłem.
Zapomniałem dodać, po włączeniu Auto nie startuje też wentylator klimatyzacji
Napisany 01 maja 2014 - 07:36
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 01 maja 2014 - 07:41
Napisany 01 maja 2014 - 08:08
Napisany 01 maja 2014 - 09:03
Witam, przeczytałem temat ale nie dopasowałem nic do swojego problemu:
Klimatyzacja uszczelniona, nabita, ciśnienie w układzie poprawe. Jedak sprężarka nie załącza się. Sprzęgło sprawne, po podaniu 12v na styk sprzęgła sprężarka działa.
Przewody idące do sprzęgła nie są uszkodzone. Po wciśnięciu ECO obroty lekko falują tak jak by sprężarka startowała. Jednak tak nie jest. Po wypięciu wtyczki 4 pin zwarcie 1-2 załącza wentylatory zwarcie 3-4 powoduje takie samo zachwianie obrotów jak wciśnięcie ECO a klimatroniku. Przekaźniki podmieniałem, bezpieczniki sprawdziłem.
Zapomniałem dodać, po włączeniu Auto nie startuje też wentylator klimatyzacji
zacznijmy od tego że przycisk "ECO" wyłącza klimę.
Tak jak ci kolega ppisał czujnik dwu pinowy wyłacza zały układ więc najpier jego podmień a jeśli dalej nie będzie reakcji to i czujnik 4 pin. jeśli wteczke przy czujniku 4 pin zwierasz i startuje to znaczy że przekaźnik i elektryka jest ok.
Kwestja czujników ciśnienia lub rzeczywiście układ jest przeładowany(za duże ciśnienie)
Napisany 01 maja 2014 - 09:07
Napisany 01 maja 2014 - 10:45
do warsztaty tez wjechalem z dzialajaca klima.
po cudownej pracy maszyny od klimatyzacji i uzupelnieniu czynnika, odpalam auto i klima nie bangla.
koles od klimy stwierdzil, ze klima byla juz uszkodzona jak przyjechalem i moge mu zostawic auto zeby on je naprawil.
wiec na jego oczach upuscilem przez wentyl troche cisnienia z ukladu i klima dziala po dzis dzien
Napisany 01 maja 2014 - 10:50

Napisany 01 maja 2014 - 11:01
tyle ze u mnie sytuaca była ciut inna bo wpuszczając czynnik do układu omega była odpalona i klima pozornie załączona, dobiałem ciśnienie i czekałem kiedy wystartuje, dobiłem 950 i nie ruszyła
A że się tak spytam kto nabija na odpalonej klimie i w jakim celu ??
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 01 maja 2014 - 11:26
EDIT
Problem rozwiązany! Brak zasilania do przekaźnika (przekaźnik się załączał ale nie miał co przekazać) Przekaźnik zielony, jako że u mnie są aż 3 szt. zielonych to sprężarkę załącza ten do którego dochodzi przewód fioletowo brązowy (+ sterujący)
Napisany 01 maja 2014 - 18:57
awhaker będę maltretował telefonicznie bo ja teraz też klime przerabiam.

Napisany 01 maja 2014 - 19:36

Napisany 27 maja 2014 - 09:45
Podłączę się pod temat. Zrobiło się ciepło więc odpalam klimę (wyłączam ECO). Prędzej klima była odpalana co jakiś czas. Chłodzi ale słabo. Pojechałem sprawdzić ilość czynnika. Odessali 200g i nabili 950. Zaczęła chłodzić (na zewnątrz 30st.C). Wracając do domu po kilku minutach przestała chłodzić. po zatrzymaniu się otwieram maskę, sprężarka stoi. Na drugi dzień rano (około 15st.C) włączam klimę i chłodzi. Po południu znowu upał i nie chłodzi. Otwieram maskę i obserwuję sprężarkę. Próbuje się załączyć tzn. co kilkanaście sekund załącza się na sekundę może dwie. Wieczorem (22st.C) znowu odpalam klimę i chodzi. Może ktoś wie o co chodzi
Napisany 27 maja 2014 - 10:41
jako że u mnie są aż 3 szt. zielonych to sprężarkę załącza ten do którego dochodzi przewód fioletowo brązowy (+ sterujący)
ja mam tez 3 zielone....ale jak zwarłem ten fioletowy ,to tylka "cyka" i wentylatory tez...co jest? przekaznik do wymiany?