Pasy groźne?
Napisany 24 marca 2010 - 06:59

Napisany 06 kwietnia 2010 - 08:31

Napisany 06 kwietnia 2010 - 13:00
Ty jedziesz rozsądnie a tu z boku idiota wjeżdża Ci w drzwi.Ale nie pasy ratują życie a rozsądek,
Miałem kilka zdarzeń i żadno nie było z mojej winy. Choćbyś miał oczy naokoło głowy to nie zobaczysz i nie przewidzisz wszystkiego.
Takie bezwładne ciało podczas wypadku może pozabijać wszystkich w aucie, mimo, że reszta by miała zapięte pasy.za brak pasów u kierowcy kar być nie powinno,bo za brak rozsądku podczas jazdy,odpowiedział by i tak boleśniej co powinno być jego problemem
Napisany 06 kwietnia 2010 - 14:06
Napisany 06 kwietnia 2010 - 18:35

A co do zapinania pasów przez kierowców to zgodzę się, że to powinien być wolny wybór.
Napisany 07 kwietnia 2010 - 21:16
Kiedyś maluchem musiałem podjechać na pewnej wiosce z 1km. W połowie drogi pijany pacjent polonezem przydzwonił we mnie z prędkością około 80km/h. z podporządkowanej. Do kompletu centralnie w drzwi kierowcy i słupek koło niego. Nie pamiętam jak wyszedłem z samochodu bo straciłem przytomność i się w szpitalu obudziłem. Miałem tylko wybite kolona i trochę pobijany byłem. Po wyjściu zobaczyłem samochód. Fotela kierowcy nie było a podłoga była zwinięta. Uratowało mnie to że miąłem nie zapięty pas bo by został ze mnie placek.
Po tym zdarzeniu wiem, że z tymi pasami to nie jest tak do końca i uważam że poza terenem zabudowanym powinny być przymusowe bo większa prędkość a w terenie zabudowanym powinniśmy mieć wybór.
Napisany 07 kwietnia 2010 - 21:27
Jednak w zdecydowanej większości pasy ratują życie, bądź ograniczają urazy właśnie przez unieruchomienie ciała. Żeby się np nie zabić o poduszkę powietrzną.
Napisany 08 kwietnia 2010 - 18:25
Kiedyś maluchem
wiesz maluch to dosyc specyficzne auto

Napisany 09 kwietnia 2010 - 08:17
Kuzynka oberwała w bok będąc w tym aucie http://pl.wikipedia....=20091206164936 mając 6 poduszek żadna się nie otworzyła. Producent powiedział że przy bocznych nie zawsze działają. Uszkodziła se kręgosłup. Pas poprostu szarpnął a głowa poleciała.
Napisany 09 kwietnia 2010 - 23:46
Ale Państwo nie może na to pozwolić bo zwiększyłaby się w ten sposób nie tylko liczba ofiar ale i rannych podczas kolizji (w końcu pasy w większości ratują życie) a przez to NFZ musiałby dużo więcej wydawać na pacjentów... leczenie, rehabilitacja, leki.... ubezpieczenie też by było większe itd.
Napisany 06 czerwca 2010 - 23:02
Napisany 29 czerwca 2010 - 13:20

Napisany 29 czerwca 2010 - 13:29
I używam szarych komórek jadącWniosek jest prosty: Zapinamy pasy! chyba że mamy starego swapowanego golfa

Napisany 17 lipca 2010 - 13:54
Napisany 17 lipca 2010 - 16:18
Napisany 17 lipca 2010 - 20:04
Napisany 17 lipca 2010 - 20:27
Jeśli jedziesz sam to nikogo to nie powinno obchodzić. Ale jak już się jedzie w trasę w kilka osób ( szczególnie chodzi o pasażerów z tyłu) to warto żeby wszyscy pozapinali bo w przypadku kolizji osoby "latające" sobie po aucie bo nie zapieli pasów potrafią wyrywać fotele i rozbijać swoimi głowami cudze główki. Jazda z zapiętymi pasami nie jest tak naprawdę szczególnie przeszkadzająca a czasem warto. Wiadomo są sytuacje skrajne gdzie pasy zabijają ale to jest znikomy procent.
zgadzam się w 100% tymbardziej że w tak dopracowanym samochodzie jak opel omega pasy można tak ustawić że ich nie czujemy;) a w starych Wagenach wręcz uwierały w szyje
Napisany 17 lipca 2010 - 21:42
zgadzam się w 100% tymbardziej że w tak dopracowanym samochodzie jak opel omega pasy można tak ustawić że ich nie czujemy;) a w starych Wagenach wręcz uwierały w szyje
no chyba, ze jest sie niska osoba jak np ja, to jest maly problem w omci tez, z uwieraniem pasow w szyje, ale pomimo tego i tak je wole zapinac. nawet bedac w ciazy zapinalam pasy.

Napisany 17 lipca 2010 - 22:11
no chyba, ze jest sie niska osoba jak np ja, to jest maly problem w omci tez, z uwieraniem pasow w szyje, ale pomimo tego i tak je wole zapinac. nawet bedac w ciazy zapinalam pasy.
kolego ja mam 172cm wzrostu także za wysokiego się nie uważam;) ale dla mnie jest ok:D