Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Stłuczka, ile powinni mniej więcej wypłacić

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
675 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 lutego 2011 - 11:04

mbobik mam szacun do Twojej Osoby, ale nie wcinaj się.
Forum jest po to, żeby m in jedna osoba starała się wykazać umysłową przewagę nad drugą. Co niniejszym czynimy.

Jedynie proszę o trochę spokoju.

Wiesz co, doskonale wiem o czym mówię.
Policzyli mi koszty naprawy za słuczkę coś lekko ponad 2000zł zropbiłem sobie kosztorys po czściach ASO i po ASOwskich kosztach lakierowania , stawkę godzinową i czas pracy wg kosztorysu z ubezpieczalni. Koszty naprawy z 2000zł TU wzrosły na 6000zł w ASO, Napisałem ugodę na 4500zł zeby nie włuczyć się po sadach, po dwuch tygodniach dostałem 4000zł. I informację , że jeżeli chcę dostać pełn.a kwotę 6000zł wystarczy przedastawić fakture na naprawę auta. Więc nie chrzań mi że jest inaczej. Nie raz załatwiałem sam takie sprawy i nie raz moi znajomi włuczyli się po sądach. Nie wiem kim jesteś czy rzeczoznawcą pracującym dla TU czy kimś innym ale nie broń TU bo każdy wie że to złodzieje. Tyle w tym temacie.
Pozdrawiam.

A Ty nie jesteś złodziejem naciągając TU jak tylko się da?? Jak TU ma uczciwie płacić skoro na każdym kroku każdy myśli tylko "jakby tu na tym zarobić".

#142 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 17 lutego 2011 - 16:31

witam a co będzie z moja szkoda całkowita??? i ile kaski by dali.. robić za gotówkę czy bezgotówkowo w warsztacie z OC sprawcy
http://forum.omegakl...95&d=1297690661

#143 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 lutego 2011 - 18:46

witam a co będzie z moja szkoda całkowita??? i ile kaski by dali.. robić za gotówkę czy bezgotówkowo w warsztacie z OC sprawcy

Dla mnie całkowitą za Bfl wycenili na 7600zł a wartość auta na 12000zł. Uszkodzony tylny zderzak, lampa, belka, klapa i delikatnie wgnieciony pas.

#144 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 17 lutego 2011 - 19:25

A Ty nie jesteś złodziejem naciągając TU jak tylko się da?? Jak TU ma uczciwie płacić skoro na każdym kroku każdy myśli tylko "jakby tu na tym zarobić".

Jakim złodziejem?? Biorąc odszkodowanie bierzesz to co Ci się należy a nie to co im skapnie!! Jak Ci utnie nogę podczas wypadku to biorąc odszkodowania ze 200tys.zł. też jesteś złodziejem bo przecież na protezę wydasz 100tys.zł
Biorąc kasę za to że w wypadku stracisz oko też jesteś złodziejem bo przecież widzisz jeszcze na drugie, a nie kupisz sztucznego dzięki któremu będziesz widział tylko kupujesz szklane.
Jak sprzedajesz samochód to go sprzedaj za 5tys.zł., po co brać 10tys.zł jeżeli wartość rynkowa tyle wynosi, weźmy połowę albo 1/3 ceny.
Głupie gadanie o oszukiwaniu TU. To oni nas robią w balona.
Guzik mnie obchodzi co sobie na ten temat myślicie, ja i tak zawsze będę walczył o swoje, i wyciągał jak najwięcej na naprawę auta. A Jak będę wiedział że prawdopodobnie wyjdzie szkoda całkowita i że dostanę za to od TU małą kasę, to wstawię do warsztatu bezgotówkowo, i wraz TU będzie musiało zapłacić fakturę jaką wystawi warsztat, a dla czego?, dla tego że zaraz po oględzinach mam prawo wstawić auto do warsztatu na naprawę, a TU ma 30dni na rozpatrzenie odszkodowania, zanim oni się uwiną z odpowiedzią, minie min.2tyg., a w tym czasie warsztat już będzie wyprowadzał mój samochód do odebrania :) I nawet jak koszt naprawy przekroczy wartość pojazdu to i tak są zmuszeni warsztatowi oddać kasę. Bo przecież warsztat nie dołoży do mojego samochodu.
A TU po pierwsze zaniżają koszty naprawy do odszkodowań licząc koszty części najtańszych zamienników prosto z chin. np. Lampę przednią liczą po ok 150zł, pokaz mi nową helle za taką cenę w ASO, u nich zapłacisz tyle za same żarówki.
A po drugie zaniżają wartość pojazdu przy szkodach całkowitych.
O czym mowa, TU nas okrada, Państwo nas okrada i wszędzie dookoła jesteśmy okradani. Zobacz ile płacisz podatku drogowego w paliwie, ile akcyzy przy zakupie samochodu i innych haraczy związanych z utrzymaniem samochodu, a ile wydają na utrzymanie dróg, to nie złodziejstwo? Dla mnie to możecie i naprawiać na własny koszt :)
Ale myślę koledzy że nie ma co wygłaszać tutaj swoich myśli bo to i tak nic nie da, każdy z nas myśli inaczej i inaczej do tego podchodzi. Ja tak, Ty inaczej kto inny jeszcze inaczej, wy wychodzą spięcia a to nam chyba nie potrzebne :) Potem pojadę gdzieś na Spota i co, będziesz mnie pokazywał palcami i mówił to ten to ten co wyłudza kasę z TU hehehehe, a drugi powie na innego, to ten co się daje ładować w jajo i TU na nim nieźle zarabia, a on naprawia auto w stodole i na drugi rok mu go ruda zjada i opony co dwa lata zmienia bo mu drze ;)

#145 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 17 lutego 2011 - 21:18

A Jak będę wiedział że prawdopodobnie wyjdzie szkoda całkowita i że dostanę za to od TU małą kasę, to wstawię do warsztatu bezgotówkowo, i wraz TU będzie musiało zapłacić fakturę jaką wystawi warsztat, a dla czego?, dla tego że zaraz po oględzinach mam prawo wstawić auto do warsztatu na naprawę, a TU ma 30dni na rozpatrzenie odszkodowania, zanim oni się uwiną z odpowiedzią, minie min.2tyg., a w tym czasie warsztat już będzie wyprowadzał mój samochód do odebrania I nawet jak koszt naprawy przekroczy wartość pojazdu to i tak są zmuszeni warsztatowi oddać kasę. Bo przecież warsztat nie dołoży do mojego samochodu.

No tak, ale jak TU nie wypłaci pełnej kasy warsztatowi za naprawe to warsztat może Ci nie oddac samochodu dopuki nie uregulujesz różnicy. Jest to niezgodne z prawem, ale nic nie będziesz mógł zrobic, zostanie tylko sąd który po roku wyda wyrok nakazujący oddanie samochodu. A to, że polskie TU to złodzieje to każdy wie.

#146 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 18 lutego 2011 - 14:12

Jakim złodziejem Biorąc odszkodowanie bierzesz to co Ci się należy a nie to co im skapnie Jak Ci utnie nogę podczas wypadku to biorąc odszkodowania ze 200tys.zł. też jesteś złodziejem bo przecież na protezę wydasz 100tys.zł
Biorąc kasę za to że w wypadku stracisz oko też jesteś złodziejem bo przecież widzisz jeszcze na drugie, a nie kupisz sztucznego dzięki któremu będziesz widział tylko kupujesz szklane.

Chodzi mi o to, że każdy pomimo iż dostaje odszkodowanie wystarczające na naprawę wyciąga więcej a my przez to płacimy więcej.

Głupie gadanie o oszukiwaniu TU. To oni nas robią w balona.

Heheheheh, ale się uśmiałem, a dla czego oni nas robią w balona? patrz pkt wyżej.

A Jak będę wiedział że prawdopodobnie wyjdzie szkoda całkowita i że dostanę za to od TU małą kasę, to wstawię do warsztatu bezgotówkowo, i wraz TU będzie musiało zapłacić fakturę jaką wystawi warsztat, a dla czego?, dla tego że zaraz po oględzinach mam prawo wstawić auto do warsztatu na naprawę, a TU ma 30dni na rozpatrzenie odszkodowania, zanim oni się uwiną z odpowiedzią, minie min.2tyg., a w tym czasie warsztat już będzie wyprowadzał mój samochód do odebrania I nawet jak koszt naprawy przekroczy wartość pojazdu to i tak są zmuszeni warsztatowi oddać kasę. Bo przecież warsztat nie dołoży do mojego samochodu.

Widać, że masz bardzo małe pojęcie na ten temat. Piszesz totalne bzdury. TU musi wypłacić tyle ile warsztat sobie wymyśli, kolejny żart. Kolego, sprowadzę Cię na ziemię - Ty dołożysz do tego interesu. TU wypłaci tyle ile się należy, jeżeli nie sprawa pójdzie do sądu gdzie ASO przegra, bo niestety dla sądu i TU nie liczą się ceny ASO i ich roboczo godzina a ustalone normy w kraju.

A TU po pierwsze zaniżają koszty naprawy do odszkodowań licząc koszty części najtańszych zamienników prosto z chin. np. Lampę przednią liczą po ok 150zł, pokaz mi nową helle za taką cenę w ASO, u nich zapłacisz tyle za same żarówki.

Mam pytanie, skoro tak bardzo się opierasz na ASO. Powiedz mi w takim razie ja rozumiem, że Twoje auto naprawiasz tylko tam, skoro żadasz częsci orginalnych? klocki, żarówki jak wspomniałeś, lampy, tarcze, wycieraczki - kupujesz w ASO, płyny, ogumienie - czy to wszystko kupujesz w ASO? zapewne NIE, kupujesz to w normalnym sklepie i pewnie niezawsze orginalne - to pytam Czemu rządasz aby Twoje auto było naprawiane tam, a nie w normalnym warsztacie po częściach ze sklepu.

O czym mowa, TU nas okrada, Państwo nas okrada i wszędzie dookoła jesteśmy okradani.

Jak wspomniałem wyżej, dzieje się tak bo sami na to zapracowaliśmy.

#147 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 18 lutego 2011 - 15:36

Wiecie lepiej to OK, tylko moi znajomi jakoś sobie z tym radzą. Nie odzywam się więcej w tym temacie.

#148 OFFLINE   Kiciek

Kiciek
  • 237 postów

Napisany 05 marca 2011 - 01:49

Sytuacja:
StudentX wymusza pierwszeństwo. Całkiem niechcący.
Finał sprawy:
StudentX sam wypłaca odszkodowanie ofiarom wypadku.
StudentX sam wypłaca kasiorke na naprawe auta uszkodzonego z jego winy.
StudentX wypłaca pieniadze w takiej wysokości, jaką zarzadał poszkodowany.
StudentX bierze sznurek i idzie do lasu dlatego , że szkoda była jednak bezgotówkowa a TU to krwiopijcy.
Znajomi StudentaX jakoś sobie z tym radzą.

#149 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 06 marca 2011 - 14:54

Sytuacja:
StudentX wymusza pierwszeństwo. Całkiem niechcący.
Finał sprawy:
StudentX sam wypłaca odszkodowanie ofiarom wypadku.
StudentX sam wypłaca kasiorke na naprawe auta uszkodzonego z jego winy.
StudentX wypłaca pieniadze w takiej wysokości, jaką zarzadał poszkodowany.
StudentX bierze sznurek i idzie do lasu dlatego , że szkoda była jednak bezgotówkowa a TU to krwiopijcy.
Znajomi StudentaX jakoś sobie z tym radzą.

I o co w tym chodzi?

Nie wiem czemu tak zacięcie i zajadle bronicie TU.
Ja bronił bym w ten sposób kogoś, od kogoś mam korzyści, czyli współpracował z tym "krwiopijcą" ;)

#150 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 06 marca 2011 - 19:48

Nie chodzi o bronienie TU. Ale nie oszukujmy się, większosc ludzi biorących kase z ubezpieczenia chce na tym poprostu zarobic. Jakby im zależało na naprawie samochdu a nie zarabianiu na TU to naprawiali by samochody w warsztatach bezgotówkowo.

#151 OFFLINE   rafi195

rafi195

• 1 802 postów

Napisany 06 marca 2011 - 22:37

. Ale nie oszukujmy się, większosc ludzi biorących kase z ubezpieczenia chce na tym poprostu zarobic.

..a kto nie chce...zarobić.. szyja nas na składkach:D

#152 OFFLINE   mbobik

mbobik

1-szy v-ce Prezes od SB

• 1 065 postów

Napisany 07 marca 2011 - 11:15

I o co w tym chodzi?

Ja bronił bym w ten sposób kogoś, od kogoś mam korzyści, czyli współpracował z tym "krwiopijcą" ;)

Widocznie nie zrozumiałeś postu kolegi Kiciek albo jesteś wyjątkowo bogatą osobą, że stać Cię na płacenie komuś odszkodowania. Postaw się po prostu po 2 stronie.

.a kto nie chce...zarobić.. szyja nas na składkach

A czemu to robią? Bo ludzie oszukują i wyciągają by zarobić a nie naprawić.

#153 OFFLINE   rafi195

rafi195

• 1 802 postów

Napisany 08 marca 2011 - 21:52

A czemu to robią? Bo ludzie oszukują i wyciągają by zarobić a nie naprawić.

No dobra cwaniacy podstawki robią i kasę zbijają..ale co z reszta co sumiennie opłaca i co lipa..to powinni jakieś taryfy ulgowe dawać...jak dla mnie to cała Polska to złodzieje i wyłudzacze..każdy z nas coś zapie....ił lub wcisnął kit.. drugiej osobie..i po co sprzeczanie kto ma rację.:)

#154 OFFLINE   Kiciek

Kiciek
  • 237 postów

Napisany 09 marca 2011 - 01:03

Od tego są formy odwołań. Dostając decyzję o postawie TU, zawsze na dole masz zawartą klauzulę o formie odwołania.
Jeśli nie zgadzasz sie z wycena masz prawo się odwołać.
Możesz tam napisać, że ktoś wcisnął Ci kit itd.
Nie nazywaj siebie jednak świętą krową. Wyjątkowy nie jesteś.
I jeszcze jedno. Likwidacją szkód zajmuje sie od 12 lat.
Wypraszam sobie teksty o złodziejstwie i wyłudzaniu.

#155 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 09 marca 2011 - 22:27

Pozwole sie wciąć w waszą kłotnie i zmienić temat. Ostatnio moją kochaną omege B spotkałą nie zbyt ciekawa sytuacja, koles chyba chciał wjechać do bagaznika ;/ Nizej w linku zdjecia:

https://picasaweb.go...55003265/MojaB#

Dzis był rzeczoznawca z PZU powiedział że bedzie całkowita, całą d*pe przesunelo do lewej strony, prawe drzwi odstają lewe ledwo zamykam rolety od bagaznika nawet nie dam rady ruszyc nawet zgiął sie lewy błotnik. Podłoga w bagazniku sie pofałdował. Raczej nawet sie nie opłaca tego robić.

Może ktoś z kolegów podpowiedzieć na jakie odszkodowanie moge liczyć ? W tym przypadku chyba nie ma szans żeby samochód naprawiać w ASO bo chyba trzebaby całą nową d*pe wstawiać.

Pytanko jeszcze z innej beczki jakbym wstawił lampe i jezdził to policja może zabrać mi dowód rejestracyjny ?

#156 OFFLINE   Kiciek

Kiciek
  • 237 postów

Napisany 14 marca 2011 - 02:16

Wnioskuję z opisu, że to jest z OC.
1. Odszkodowanie należy Ci sie w takiej wysokości w jakiej poniosłeś szkodę. Nie ma takiej osoby , która ze zdjęć powie, ile kasy możesz dostac.
2. Tak. I nawet mandat możesz dostać. Ponadto licz się też z tym, że ze wstawiona lampą możesz utracic możliwosc na odszkodowanie w przypadku kolejnej, podobnej szkody.

#157 OFFLINE   rafi195

rafi195

• 1 802 postów

Napisany 14 marca 2011 - 18:43

u mnie dostałem za szkodę całkowita 5 tyś

#158 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 14 marca 2011 - 20:22

Kiciek dzieki za info, myśle ze jak ktoś by mi wjechał to raczej by wiele to nie zmieniło co do stanu tyłu samochodu.

rafi195 tylko u Ciebie to jest do zrobienia, a umnie całą d*pe wymieniąć sie nie opłaca :(:( :(

#159 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 17 marca 2011 - 20:57

Pozwole sie wciąć w waszą kłotnie i zmienić temat. Ostatnio moją kochaną omege B spotkałą nie zbyt ciekawa sytuacja, koles chyba chciał wjechać do bagaznika ;/ Nizej w linku zdjecia:

https://picasaweb.go...55003265/MojaB#

Dzis był rzeczoznawca z PZU powiedział że bedzie całkowita, całą d*pe przesunelo do lewej strony, prawe drzwi odstają lewe ledwo zamykam rolety od bagaznika nawet nie dam rady ruszyc nawet zgiął sie lewy błotnik. Podłoga w bagazniku sie pofałdował. Raczej nawet sie nie opłaca tego robić.

Może ktoś z kolegów podpowiedzieć na jakie odszkodowanie moge liczyć ? W tym przypadku chyba nie ma szans żeby samochód naprawiać w ASO bo chyba trzebaby całą nową d*pe wstawiać.

Pytanko jeszcze z innej beczki jakbym wstawił lampe i jezdził to policja może zabrać mi dowód rejestracyjny ?

Dostalem pisemko z PZU. Wartosc samochodu ustalili na 6700zł, wartość ''wraku'' 1200zł i do wypłaty odszkodowanie 5500zł. Troche nie za mało jak myślicie ? Jest sens sie odwoływać i szansa że dostane wiecej ?

#160 OFFLINE   rafi195

rafi195

• 1 802 postów

Napisany 17 marca 2011 - 21:14

Dostalem pisemko z PZU. Wartosc samochodu ustalili na 6700zł,

a moją na 6,500zł i pisałem odwołanie ..
i dostałem 600zł dopłaty za odwołanie pisemko pomogło.