A tak w ogole to wygląda to tak że firma ubezpieczeniowa nie ma prawa odliczać % od kosztów eksploatacyjnych i mniemane 70% wartości pojazdu liczonej do szkody całkowitej też jest nie zgodne z prawem. Ja jak już kiedys pisałem uszkodzenia : Błotnik, lampa , zdezak, nadkole, chromi lekki dołek na drzwiach wg wyceny TU 2490zł. zrobiłem swój kosztorys ze sklepu Opla i koszty wyszły mi 7500zł. Sam zrobiłem kosztorys, sam dałem parę paragrafów i poszedłem z firma na ugodę do wartosci 4500zł. Potem za ok 2 tygodnie zadzwoniłem by się dowiedzieć co jest w tej sprawie wiadomo i ostatecznie zgodziłem sie na kwotę 4000zł, dopłacili bez zadnego ale. w tej chwili jestem w kontakcie z drugą firma ubezpieczeniową ponieważ za przerysowane drzwi lewe P i T zerwana listwa z drzwi PL ,tylny błotnik lekko wgięty i zarysowany, zarysowana felga kosztorys 1600zł, zrobiłem swoj na kwotę 8100zł i moja ugoda dla nich to 5000zł. Czekamna razie na wieści od firmy

Jak by co to mogę ci przesłać to co ja robiłem bez zadnych prawników i rzeczoznawców PZMotu. Poza tym TU ma obowiązek doprowadzić pojazd do stanu przed stłuczką, czyli jeżeli elementy masz oryginalne , mają obowiązek dac elementy nowe i oryginalne GM na zadne inne się nie zgadzasz, chyba że firma chce iść na ugodę wtedy decydujesz sie ze wymieniasz na takie elementy jakie Tobioe pasuje byle byś się zmieścił w kosztach które podałeś. Możesz im napisać ze ta kwota którą żadasz pokryje koszty naprawy na częściach uzywanych albo zaminnikach. Mniej więcej to wyglądało tak:
Kosztorys do sprawy nr K/*******/2010 wykonany na podstawie cen części sklepowych Opel ul. Północna 56 Lublin oraz informacji uzyskanych z warsztatów lakierniczych.
Cena w zł. wg kosztorysu Cena w zł uzyskana ze sklepu Opel
wykonanego u was. ul Północna 56 Lublin
Okładzina zderzaka 434 1490
Liswa ozdobna boczna zd. 25,96 80
Reflektor kpl 165,28 1130
Przysłona reflektora dół 25,64 92
Kierunkowskaz boczny 7.56 23
Błotnik 132,80 661
Listwa ochronna błotnika 29,09 89
Listwa boczna ochronna
drzwi przednich 86 263
Nadkole wewnętrzne 25 80
Suma 931.33 3908
Lakierowanie, szpachlowanie Elementów
Materiał ok. 500zł
Lakiernik 600zl
Blacharz 400zł
Mechanik 200zł
SUMA 1700zł
Demontaż elementów zniszczonych na elementy nowe + prace dodatkowe - 600zł
Ceny części uzyskane są ze sklepu Opel oraz ceny naprawy uzyskałem z kilku warsztatów lakierniczych i jest to cena za jaką zostaną mi wymienione i naprawione poszczególne elementy. Suma kosztów wynosi 6208zł. Przy tym kosztorysie jest uwzględniona wymiana jednego reflektora, ale koszty naprawy wzrosną o kolejne 1200zł ponieważ rzeczoznawca uznał, że po wymianie reflektora lewego samochód nie przejdzie przeglądu technicznego ponieważ będzie różnica w jakości światła spowodowana zużyciem reflektorów i konieczna jest wymiana obydwu lamp, tak że kwota naprawy, którą będę dochodził na drodze sadowej wzrośnie do wysokości 7408zł. + opłaty dodatkowe czyli:
Ocena rzeczoznawcy PZM - 300zł
Koszty Sądowe
Wasz kosztorys to kwota 2490,24zł i za tą kwotę żaden warsztat nie zgodził się tej pracy, wykonać więc będę zmuszony do wystąpienia na drogę sądową w celu wypłaty pełnej kwoty odszkodowania.
Moja propozycja wypłaty odszkodowania za moje szkody jest następująca:
Aby uniknąć oceny rzeczoznawców PZM Lublin, spraw sądowych, adwokata oraz wypożyczenia pojazdu zastępczego na okres naprawy mojego samochodu , które to zwiększają koszty do wypłaty odszkodowania jestem w stanie pójść z wasza firmą na ugodę i zgodzić się na wypłatę odszkodowania w wysokości 4500zł. Jest to moja propozycja przy której koszty naprawy dla was się zminimalizują a ja poświecę dwa dni na naprawę mojego samochodu.
Uzasadnienie
1.
Kwota wypłacana uprawnionemu powinna umożliwić wyremontowanie samochodu, z zastrzeżeniem, że chodzi tu wyłącznie o wzięcie pod uwagę kosztów celowych, ekonomicznie uzasadnionych. Przytoczone ekonomicznie uzasadnione wydatki obejmują w przypadku samochodu używanego koszty nowych i oryginalnych części, koszt wykonania naprawy zgodnie z technologią i w autoryzowanym zakładzie blacharsko-lakierniczym.
2.
Postulat pełnego odszkodowania przemawia za przyjęciem stanowiska o potrzebie zwrotu przez ubezpieczyciela tzw. wydatków koniecznych, potrzebnych na czasowe używanie zastępczego środka komunikacji w związku z niemożliwością korzystania z niego wskutek zniszczenia, z tym że tylko za okres między dniem zniszczenia a dniem w którym poszkodowany może nabyć analogiczny pojazd, nie dłuższy jednak niż za czas do zapłaty odszkodowania.
3.
Naprawienie szkody powinno nastąpić według wyboru poszkodowanego bądź przez przywrócenie do stanu poprzedniego bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej.
4. wyrok sądowy.
Na szkodę poniesioną przez powoda składa się również suma, jaka zapłaci za sporządzenie opinii przez rzeczoznawcę. Odszkodowanie bowiem ma wyrównać uszczerbek majątkowy powstały w wyniku zdarzenia wyrządzającego szkodę, zaś aby mówić o szkodzie w rozumieniu powołanych przepisów, trzeba stwierdzić uszczerbek (zmniejszenie) majątku poszkodowanego, który nastąpił wbrew woli uprawnionego. ... Wydatki, które powód określa mianem szkody, zostały poniesione dobrowolnie, jednakże poddanie samochodu oględzinom i wycenie powypadkowej stanowiło konieczne czynności przygotowawcze do wszczęcia postępowania sądowego. Zasadne bowiem jest upewnienie się przez powódkę przez zasięgnięcie opinii niezależnego eksperta, jaki jest rzeczywisty koszt naprawy samochodu przed rozpoczęciem drogi postępowania sądowego. Koszt tego badania powinien być przez pozwanych zwrócony.
5.
Jeżeli naprawy samochodu uszkodzonego w wypadku komunikacyjnym dokonał sam poszkodowany, to w ramach odszkodowania z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia OC należy mu się nie tylko zwrot poczynionych przez niego przy tej naprawie nakładów, ale i zwrot robocizny z uwzględnieniem przyjętych, z reguły w miejscu zamieszkania, stawek robocizny za tego rodzaju usługi.
W związku z powyższym proszę o ponowne rozpatrzenie i zrobienie kosztorysu mojego pojazdu oraz wpłatę na moje konto kwoty którą już zatwierdziliście. Kwota ta pozwoli mi na podjecie naprawy samochodu do czasu wypłaty reszty pieniędzy na które chcę się zgodzić lub do czasu wypłacenia gotówki po wyroku sadowym. Jak już pisałem wyżej, moja propozycja ugody to jest wypłata kwoty 4500zł. To i tak nie jest suma wygórowana ale nie chce mi się chodzić po sądach. Mam nadzieję że nie będę zmuszony składać sprawy do sądu.
Z poważaniem
Kosztorys drugi. + ozywiście te same uzasadnienia
Drzwi lewe przednie 2800zł
Błotnik lewy tył 1408zł
Listwa boczna ochronna
drzwi przednich 263zł
Listwa boczna ochronna
Drzwi tylnych 239zł
Suma 4710zł
Lakierowanie, szpachlowanie Elementów
Materiał ok. 500zł
Lakiernik 600zl
Blacharz 400zł
Mechanik 200zł
Renowacja felgi 400zł
SUMA 2100zł
Demontaż elementów zniszczonych na elementy nowe + prace dodatkowe - 1300zł
Do takich rzeczy kilka zdań prawnych i powinno się udać

Jeżeli nie to sprawa w sądzie, rzeczoznawca + chyba 20% od sumy sporu komuś kto się tym za Ciebie zajmie i wszystko załatwi za Ciebie. Próbuj najpierw ugoda zanim pojdziesz do sądu

Pozdrawiam