Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Brak ciepłego nawiewu. Samochód szybko się grzeje

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
154 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   kochasgage

kochasgage
  • 253 postów

Napisany 03 września 2012 - 23:21

jestem ciekaw czy ci sie ladnie wygnie.
bedzie tylko trzask....

#82 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 września 2012 - 18:37

swoją radykalną opinią, kogoś mogłeś obrazić :D
jak bede robił to tylko natnę deskę i delikatnie wygnę
bez łamania
:mrgreen:

Ten numer nie przejdzie, pęknie.
Ja już jestem po wymianie, w aucie jest cieplutko. Jak ktoś nie wie, że była wymieniana to nawet nikt się nie zorientuje, że było coś robione z boku.

#83 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 10 października 2012 - 17:40

witam. podepnę się pod temat. W ubiegłym roku pod koniec zimy padło mi ogrzewanie, jeden z mechaników powiedział że to pompa wody pewnie do wymiany. Dwa miesiące temu wymieniłem kompletny rozrząd z pompą i dalej nic. Zauważyłem że jednak delikatnie w samochodzie robi się ciepło, według mnie albo to zawór trójdrożny lub pompka wspomagająca układ (pod zbiorniczkiem). Jak sprawdzić tą pompkę czy jest sprawna??, odpinałem od niej przewód przy włączonym silniku i nie czułem żadnej różnicy w jej pracy, żadnych drgań itp. itd.

#84 OFFLINE   dudek840

dudek840
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 10 października 2012 - 19:04

A nagżewnica jest drożna? Ja w tamtym roku nagżewnice wymieniłem i w zimie w aucie był ukrop- starej czyszczenie niestety nie pomogło

#85 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 10 października 2012 - 19:12

Nagrzewnicy jeszcze nie sprawdzałem, ale nie wydaje mi się żeby stała się niedrożna w tak szybkim tempie, chociaż wszystko możliwe.

#86 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 10 października 2012 - 19:23

witam. podepnę się pod temat. W ubiegłym roku pod koniec zimy padło mi ogrzewanie, jeden z mechaników powiedział że to pompa wody pewnie do wymiany. Dwa miesiące temu wymieniłem kompletny rozrząd z pompom i dalej nic. Zauwarzyłem że jednak delikatnie w samochodzie robi się ciepło, według mnie albo to zawór trójdrożny lub pompka wspomagająca układ (pod zbiorniczkiem). Jak sprawdzić tą pompkę czy jest sprawna??, odpinałem od niej przewód przy włączonym silniku i nie czułem żadnej różnicy w jej pracy, żadnych drgań itp. itd.

ta pompka w Bfl służy jako balast. Omedze brakowało paru gramów by spełnić wymogi homologacji więc wrzucili pompkę, dla zmyły podpięli do niej jakieś druty. Jednak w tych drutach nigdy nie ma prądu, więc pompka nie pompuje. Nie przejmuj się, tak ma być. *)

*) nie poparte żadnymi dowodami, ale nie znam nikogo kto by potwierdził że mu ta pompka kiedykolwiek ruszyła.

#87 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 10 października 2012 - 21:18

Karas0317 szukaj przyczyny w nagrzewnicy
doncortino ciekawa teoria... przydał by się jakiś Kopernik to by ruszył tą pompkę i wstrzymał teorie spiskowe:p

#88 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 11 października 2012 - 15:34

Panowie, dziś troszke bliżej przyglądnąłem się sprawie niegrzania w samochodzie i zauważyłem że gdy wyłączę i po chwili włączę ogrzewanie przez jakieś 5 sekund dmucha gorącym powietrzem i zaraz spowrotem zimne. Szukałem pod schowkiem pasażera rurek od nagrzewnicy ale ich nie zlokalizowałem, ale wygląda na to że w nagrzewnicy chyba jest obieg skoro dmuchnie gorącym powietrzem.

#89 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 października 2012 - 15:39

Panowie, dziś troszke bliżej przyglądnąłem się sprawie niegrzania w samochodzie i zauważyłem że gdy wyłączę i po chwili włączę ogrzewanie przez jakieś 5 sekund dmucha gorącym powietrzem i zaraz spowrotem zimne. Szukałem pod schowkiem pasażera rurek od nagrzewnicy ale ich nie zlokalizowałem, ale wygląda na to że w nagrzewnicy chyba jest obieg skoro dmuchnie gorącym powietrzem.

Albo zapowietrzona nagrzewnica albo zabita kamieniem.

#90 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 11 października 2012 - 16:10

Albo zapowietrzona nagrzewnica albo zabita kamieniem.

spróbuję jeszcze raz odpowietrzyć, troszkę mnie zastanawia to skąd by miał się tam kamień znaleźć jeżeli w układzie jest cały czas płyn chłodniczy?? co innego gdy by tam była woda. Może się myle

#91 OFFLINE   dudek840

dudek840
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 11 października 2012 - 16:45

ewidentnie nagrzewnica :( ale moze faktycznie tylko zapowietrzona

#92 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 11 października 2012 - 17:12

spróbuje ją odpowietrzyć jeżeli to nie pomoże to w sobote próbował będe ją przeczyścić

#93 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 11 października 2012 - 22:18

jak się odpowietrza nagrzewnice?

#94 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 11 października 2012 - 22:47

spróbuję jeszcze raz odpowietrzyć, troszkę mnie zastanawia to skąd by miał się tam kamień znaleźć jeżeli w układzie jest cały czas płyn chłodniczy?? co innego gdy by tam była woda. Może się myle

a no tak że nie masz tej omegi od nowości. Wystarczy raz zalana kranówka np wymieszana z koncentratem i gotowe - nie od razu ale po jakim czasie kamień da znać o sobie zatykając wąskie kanały nagrzewnicy.
Zanim bedziesz cokolwiek rozbierać itp to sprawdź rurki od nagrzewnicy pod schowkiem przy/w tunelu - to wiele wyjaśni
bo może sterowanie klapami źle działa...:hmmm:

jak się odpowietrza nagrzewnice?

odpal silnik daj ogrzewanie na max, odkreć korek zbiorniczka i ściskaj rytmicznie węże od nagrzewnicy
tu masz zdjęcia gdzie wychodzą rurki od nagrzewnicy
http://forum.omegakl...ad.php?p=497786

#95 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 12 października 2012 - 00:32

a no tak że nie masz tej omegi od nowości. Wystarczy raz zalana kranówka np wymieszana z koncentratem i gotowe - nie od razu ale po jakim czasie kamień da znać o sobie zatykając wąskie kanały nagrzewnicy.
Zanim bedziesz cokolwiek rozbierać itp to sprawdź rurki od nagrzewnicy pod schowkiem przy/w tunelu - to wiele wyjaśni
bo może sterowanie klapami źle działa...:hmmm:

odpal silnik daj ogrzewanie na max, odkreć korek zbiorniczka i ściskaj rytmicznie węże od nagrzewnicy
tu masz zdjęcia gdzie wychodzą rurki od nagrzewnicy
http://forum.omegakl...ad.php?p=497786

To prawda, samochodu nie posiadam od nowości więc mogli tam różne cuda zalewać. A jeżeli to by było źle działające sterowanie klapkami to gdzie szukać tego ustrojstwa?? Jeżeli bym chciał przedmuchać nagrzewnice kompresorem to czy ciśnienie z niego może zniszczyć nagrzewnice po przez rozsadzenie jakiegoś łączenia lub coś takiego??

#96 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 12 października 2012 - 07:22

odpaliłem, ogrzewanie na max, korek odkręciłem.
Zagrzał się do 92st., otworzył się termostat i wywaliło prawie cały płyn ze zbiorniczka.
Prawidłowo?

#97 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 13 października 2012 - 15:15

Chyba miałem zapowietrzony układ i dla tego mam słabe grzanie. Próbowałem dziś odpowietrzyć i zauważyłem że gdy odpale samochód to wentylatory cały czas mi chodzą i temperatura nie podnosi się wyżej jak 80 - 85 stopni C, więc przyczymałem go dobrze na gazie by uzyskał temp 93 stopnie i gdy puściłem gaz wywaliło mi płyn chłodniczy, a z nawiewów na prawdę wiało gorącym powietrzem :). Teraz nie wiem czy wyciągnąć bezpiecznik do odpowietrzania od wentylatorów czy co??

#98 OFFLINE   cypber

cypber
  • 390 postów

Napisany 13 października 2012 - 19:40

Miałem podobne problemy (kiepskie ogrzewanie) i rozwiązałem to tak:
Przed zawór trójdrożny wstawiłem pompkę o której mówicie, że jest elementem jakichś teorii spiskowych. Teraz owa pompka wymusza mi przepływ płynu przez nagrzewnice, oczywiście tylko wtedy, gdy włączę grzanie. Dlatego jest przed zaworem trójdrożnym. Jak grzanie jest wyłączone, pompka wymusza mały obieg płynu.
Wywalanie płynu przy odpowietrzaniu, to niezbyt pozytywny objaw... http://forum.omegakl...ead.php?t=23449
To, że załączają się wentylatory od razu (jak u kolegi Karas0317) to prawdopodobnie walnięty termowłącznik (ten na chłodnicy) albo poprzedni właściciel miał problem z przegrzewającym się silnikiem i zrobił zworkę. to też nie dobry pomysł. Ja jednak stawiam na walnięty termowłącznik, który jest na wiecznym zwarciu. No jeszcze możliwość jest, że przekaźnik uszkodzony, ale jeszcze nie spotkałem się z uszkodzonym przekaźnikiem.
Co do nagrzewnicy... jak zapchana do tego stopnia, że nie idzie przez nią płyn żadną siłą, to tylko wymiana. Jak wymieniać - http://forum.omegakl...ead.php?t=43332

#99 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 13 października 2012 - 23:06

To prawda, samochodu nie posiadam od nowości więc mogli tam różne cuda zalewać. A jeżeli to by było źle działające sterowanie klapkami to gdzie szukać tego ustrojstwa?? Jeżeli bym chciał przedmuchać nagrzewnice kompresorem to czy ciśnienie z niego może zniszczyć nagrzewnice po przez rozsadzenie jakiegoś łączenia lub coś takiego??

Kompresorem spokojnie do 1,5 bara.
O sterowaniu klapami poszukaj na forum było o tym - interfejs potrzebny.

Chyba miałem zapowietrzony układ i dla tego mam słabe grzanie. Próbowałem dziś odpowietrzyć i zauważyłem że gdy odpale samochód to wentylatory cały czas mi chodzą i temperatura nie podnosi się wyżej jak 80 - 85 stopni C, więc przyczymałem go dobrze na gazie by uzyskał temp 93 stopnie i gdy puściłem gaz wywaliło mi płyn chłodniczy, a z nawiewów na prawdę wiało gorącym powietrzem :). Teraz nie wiem czy wyciągnąć bezpiecznik do odpowietrzania od wentylatorów czy co??

Wygląda na to że czujnik oszukuje.
Czy teraz jest ogrzewanie cały czas czy tylko na chwile?
No i co z tymi rurkami przy nagrzewnicy - od tego trzeba zacząć. Jak nagrzewnica ma marny przepływ to nie ma co kombinować.

odpaliłem, ogrzewanie na max, korek odkręciłem.
Zagrzał się do 92st., otworzył się termostat i wywaliło prawie cały płyn ze zbiorniczka.
Prawidłowo?

prawidłowo, termos sie otworzył i poszło. W układzie jest ciśnienie (normalka do około 1,5bara) więc musi chlusnąć.

Przed zawór trójdrożny wstawiłem pompkę ... Teraz owa pompka wymusza mi przepływ płynu przez nagrzewnice, oczywiście tylko wtedy, gdy włączę grzanie. Dlatego jest przed zaworem trójdrożnym. Jak grzanie jest wyłączone, pompka wymusza mały obieg płynu.

Fabrycznie ta pompka jest zamontowana na powrocie z nagrzewnicy, a ogólnie to faktycznie poprawia grzanie.

#100 OFFLINE   Karas0317

Karas0317
  • 97 postów

Napisany 14 października 2012 - 08:16

Kompresorem spokojnie do 1,5 bara.
O sterowaniu klapami poszukaj na forum było o tym - interfejs potrzebny.

Wygląda na to że czujnik oszukuje.
Czy teraz jest ogrzewanie cały czas czy tylko na chwile?
No i co z tymi rurkami przy nagrzewnicy - od tego trzeba zacząć. Jak nagrzewnica ma marny przepływ to nie ma co kombinować.

Teraz mam taki motyw że im szybciej jade, albo inaczej, im większe obroty na silniku tym lepiej grzeje, a na postoju prawie zimne. Chyba trzeba się przeprosić i nagrzewnice wymienić, ale jeszcze spróbóje ją przeczyścić.