Brak ciepłego nawiewu. Samochód szybko się grzeje
Napisany 04 lutego 2013 - 23:23

Napisany 05 lutego 2013 - 17:47
Identycznie będzie przy żle podłączonym zaworze trójdrożnym
W moim przypadku zawor trojdrozny jest dobrze podlaczony odlaczylem nawet podcisnienie. Zdaje mi sie ze niestety w moim przypadku jak i w wiekszosci to jednak nagrzewnica

Napisany 05 lutego 2013 - 18:22
Wczoraj również walczyłem z ogrzewaniem w swoim aucie.
Objawy były takie ze prze rozgrzanym silniku i ogrzewanie ustawione na "HI" z nawiewów leciało ledwie co letnie powietrze i dopiero dak dodałem gazu to zaczynało przez chwile leciec ciepłe powietrze.
W zbiorniczku czysty płyn,nowa pompa wody.
Okazało sie ze nie działa elektryczna pompka obiegu ta pod zbiorniczkiem.akurat że nie miałem możliwości na szybko załatwic drugiej to rozebrałem silniczek i wyjąłem łopatki wirnika.poskładałem,dolałem płynu,włączyłem ogrzewanie,silnik sie nagrzał i wkońcu poleciałe gorace powietrze:)
Napisany 06 lutego 2013 - 22:50
Identycznie będzie przy żle podłączonym zaworze trójdrożnym
a jak powinien być podłączony zawór trójdrożny ?
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365
Napisany 28 lutego 2013 - 20:30
Napisany 28 lutego 2013 - 21:35
Witam. wymieniłem nagrzewnicę ( nową z allegro - jakiś chińczyk) Co mam jeszcze zmienić ???
Nagrzewnice!!
ze 100 razy, albo i wiecej, bylo pisane w tematach odnosnie ogrzewania, ze wszystkie zamienniki sa do du... jesli chodzi o nagrzewnice,i ze tylko oryginalna, choc drozsza, sprawia sie dobrze, a zamienniki maja ta tendecje ze szybko pekaja obudowy
Napisany 28 lutego 2013 - 22:48
Napisany 28 lutego 2013 - 23:00
Napisany 02 marca 2013 - 20:46
Napisany 04 marca 2013 - 10:28
Hej. Mam w domu starą nagrzewnię , jak najlepiej ją odkamienić tak żeby jutro było można montować??
Najlepiej poszukać na forum, a potem gotować w occie.
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 14 marca 2013 - 15:51
Dzisiaj sprawdzałem węże i obydwa od nagrzewnicy były odpowiednio gorące.
Pompka więc chyba działa a nagrzewnica może nie jest zapchana.
Problem tylko w tym że do środka dmucha tylko zimnem.
Nie wiem gdzie jest ta centralka od klapek nawiewu ale skoro dmucha to chyba działają.
W dodatku wskaźnik temperatury jest raczej zawsze na dole a w chwilach euforii podnosi sie do ok. 80 st.C Jest to za mało dla nagrzanego silnika. Może termostat się zawiesza ale nie wiem jak jest zrobiona instalacja i czy skoro węże się grzeją to czy może termostat nie puszczać.
Jeśli ktoś potrafi zdiagnozować usterkę po opisie proszę o info. Dziękuję

Napisany 14 marca 2013 - 15:56
Dwa gorące węże wcale nie oznaczają że nagrzewnica jest OK. Spróbuj je zdjąć i zobacz czy jest przepływ.
Napisany 14 marca 2013 - 16:08
przy pompce pod zbiornikiem wyrównawczym są dostępne ale nie przy podszybiu - tam trudno nawet rękę włożyć.
przy filtrze pod klapką mam coś w rodzaju dużego złącza - nie wiem co to jest ale nie da się włożyć ręki.
Rozbiorę plastik na podszybiu jak tylko wymyślę sposób na zapieczone wycieraczki.
Ale jeszcze pytanie - czy ten zawór się mógł uszkodzić ?
Sądzę że nikt go nie przełączył inaczej niż powinien być ale może jest elektrycznie sterowany i się nie otwiera?
dzięki za pomoc ale nabyłem nowszą wersję i ,jak zawsze , zaczyna się od problemów.
Poprzednią B doprowadziłem do ładu ale ze względu na wiek już jej się cera popsuła.
Napisany 14 marca 2013 - 17:00
Klapka jest przy filtrze kabinowym po prawej stronie, na jedną śrubę 10 i wysuwana do góry. Tam jest dojście do nagrzewnicy.
Napisany 14 marca 2013 - 17:08
przy filtrze pod klapką mam coś w rodzaju dużego złącza (jakby do komputera) - nie wiem co to jest ale nie da się włożyć ręki. Popatrzę jeszcze za tą klapka po prawej jak będę jutro wkładał nowy filtr.
Rozbiorę chyba jednak plastik na podszybiu jak tylko wymyślę sposób na zapieczone wycieraczki.
Ale jeszcze pytanie - czy ten zawór się mógł uszkodzić ?
Sądzę że nikt go nie przełączył inaczej niż powinien być ale może jest elektrycznie sterowany i się nie otwiera?
dzięki za pomoc ale nabyłem nowszą wersję i ,jak zawsze , zaczyna się od problemów.
Poprzednią B doprowadziłem do ładu ale ze względu na wiek już jej się cera popsuła.
Powtarzam się ponieważ zmieniłem poprzedni tekst.
Napisany 14 marca 2013 - 18:02
silnik 3,0 V6 X30XE (nie ma takiego w tym wykazie w panelu)
A próbowałeś przewinąć stronę w dół ?? Tam są wszystkie V-ki. Zawór jest sterowany podciśnieniem.
Napisany 27 marca 2013 - 19:26
Mam prośbę jak ktoś wie co trzeba zrobić aby nawiewami do śirodka leciało ciepłe powietrze to proszę o porady na e-maila: martines170987@tlen.pl
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
POZDRAWIAM
Napisany 28 marca 2013 - 21:16
Witam mam problem w oplu omega b 2.0 16v z roku 1997 z gazem. Mianowicie Wczoraj wymieniłem chłodnice na nową. Przed wymianą aż takiego ciepłego nawiewu nie było ale coś tam grzało. Oczywiście też wymieniłem termostat. W tej chwili temperatura silnika trzyma idealnie około 90 stopniu ale w środku w nawiewach dmucha zimnem Nie wiem co jest
Mam prośbę jak ktoś wie co trzeba zrobić aby nawiewami do śirodka leciało ciepłe powietrze to proszę o porady na e-maila: martines170987@tlen.pl
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
POZDRAWIAM
Odpowietrzyc układ
Napisany 28 marca 2013 - 21:44
Odpowiedź na @ a nie na forum

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 29 marca 2013 - 21:32
Panie beast czytać nie umnie ??
Odpowiedź na @ a nie na forum![]()
Taaaa i co jeszcze. .. przyjechać i naprawić? Skoro napisal na forum to ti dostal odpowiedź. Na maila po przelewie vmi wyślę (przelew w procentach