Moja oma 2.5 V6 ma turbo
Napisany 20 kwietnia 2008 - 22:55

Napisany 20 kwietnia 2008 - 22:58
http://rnixon.webpark.pl/multi-ram.pdf
Nie znam na tyle angielskiego, zeby to odszyfrowac a jutro bede sprawdzal, czy jest tak jak u Beasta, ale wydaje mi sie, ze nie pracuje.
Tu sie troche wyjasnia i podobny temat:
http://motonews.pl/f... ram&f=9&m=flat
Marabot ile takie sprawdzenie w Aso kosztuje ?
Napisany 20 kwietnia 2008 - 23:03
Różnica jest zasadnicza, po prostu auto jest mułowate. W zimie możesz nie odczuć różnicy, ale latem zaraz poczujesz, że szkapa jakaś dychawiczna jest :evil: i zamiast ochoczo przyspieszać tylko muuuuczy :hehe:a powiedzcie mi mili panowie czy ktos kto ma sprawne te zawory sprawdzal jaka jest roznica w jezdzie (jakiego ma kopa ) kiedy zawory dzialaja a kiedy nie bo zastanawiam sieczy wkladac tam lapy i grzebac czy dac sobie poprostu spokuj
??:
Napisany 20 kwietnia 2008 - 23:20
Różnica tylko w rozmieszczeniu elementów sterujących, opis działania jest jeden i ten sam.Nie wiem, czy widzieliscie to, ale w roczniku 99 jest troche roznic w porownaniu do wczesniejszych:
wg opisu
górny open l close l close l open
dolny close l close l open l open
rpm 0 > 1200 > 3400 > 4100>cut
Napisany 21 kwietnia 2008 - 07:54
Napisany 21 kwietnia 2008 - 09:05
Niby wszystkie wezyki podlaczone bo nie ma zadnych luznych.
Moze ktos jeszcze sprawdzic, czy tez tak pracuje ten zawor?
Teraz sie zastanawiam, czy dawac do Aso czy do mojego mechanika>?
Jak po zorbieniu tego ma dostac wiekszego kopa to tak jakbym chipsa zalozyl

Napisany 21 kwietnia 2008 - 14:31
PS jak moge filmik tutaj wrzucić??mam na dysku
Napisany 21 kwietnia 2008 - 14:40
Wieczorem sprobuje i zobacze jaka jest roznica.
Napisany 21 kwietnia 2008 - 14:48
dolny - na dolocie
a który to... może jakas fotka

gorny za kolektrorem
gdzie i jak...

nie trzeba pisac dlaczego tak są rozmieszczone :hehe:
Napisany 21 kwietnia 2008 - 14:54
moja kluska od 3 tysięcy przeobraża sie w małego potwora :mrgreen: bo nie mam katalizatorów, powyżej 3 tysięcy zmienia się już diametralnie dźwięk z wydechu i cisnie w fotel wtedy, może i coś daje ta przepustnica, nie wiem jak by było gdyby nie działała :smile:
Napisany 21 kwietnia 2008 - 18:20
jestem po sprawdzeniu częściowym z uwagi na brak kanału..
węzyków podciśnienia...
w trakcie telefonicznej konferencji przy pomocy dobrych rad Beast-a... :piwo:
udąło mi się sprwdzić..
górny zbiornik podciśneinie (na podszybiu nad filtrem przeciwpyłkowym)... jest ciśnienie

przewody przy serwo... na trójnikach jest ciśneinie 3 przewody...
przewód podciśnienia ten który idzie do zbiornika podciśneina na dole (dolna puszka).... jest ciśneinie

przwód któy wychodzi z dolnej puszki przy trójniku rozdzielającym werzyki do zaworu mulitiram.... BRAK CIŚNEINIA

niebawem sprawdze co z ta dolna puszką...
czas pracy jakies 30 minutek z rozbieranim podszybia...
beast :piwo: a nawet dwa :piwo2:
pozdro
Napisany 21 kwietnia 2008 - 18:49
east :piwo: a nawet dwa :piwo2:
ja na zlot nie biore piwa wogoole - tyle osob mi naobiecywalo :piwo: ze ja nie bede trzezwial

Napisany 21 kwietnia 2008 - 19:32
no to napewno pochalsz jak nigdy....ja na zlot nie biore piwa wogoole

Napisany 21 kwietnia 2008 - 20:29
Dodatkowo probowalem dzisiaj w omie 3.2 mojego taty i tez sie nie ruszyl :neutral:
Pytanie, czy sprawdzacie na wlaczonej klimie?? Bo tak sobie kombinuje, ze moze wtedy jest wieksze obciazenie

przewód podciśnienia ten który idzie do zbiornika podciśneina na dole (dolna puszka).... jest ciśneinieWitam
jestem po sprawdzeniu częściowym z uwagi na brak kanału..
węzyków podciśnienia...
w trakcie telefonicznej konferencji przy pomocy dobrych rad Beast-a...
udąło mi się sprwdzić..
górny zbiornik podciśneinie (na podszybiu nad filtrem przeciwpyłkowym)... jest ciśnienie
przewody przy serwo... na trójnikach jest ciśneinie 3 przewody...
przewód podciśnienia ten który idzie do zbiornika podciśneina na dole (dolna puszka).... jest ciśneinie
przwód któy wychodzi z dolnej puszki przy trójniku rozdzielającym werzyki do zaworu mulitiram.... BRAK CIŚNEINIA
niebawem sprawdze co z ta dolna puszką...
czas pracy jakies 30 minutek z rozbieranim podszybia...
beast a nawet dwa
pozdro
gdzie jest ten zbiorniczek ?
W sumie umowilem sie u mechanika na sprawdzenie, ale moze sam sprobuje powalczyc, tylko mam pytanie skad wiecie, ze jest cisnienie ?? Jak to sprawdzic ?
Napisany 21 kwietnia 2008 - 21:35
stojąc przodem do silnika patrzysz z lewej strony w dól...gdzie jest ten zbiorniczek ?
jak jest rolka od pask wieloklinowego to niżej i przymocowana jest do uchwytu ale nie do silnika... widac nic innego tam nie ma...musisz to mieć, chuba ze masz spięte przewody na krótko... jutro wstawie fote jak pykne aparatem z lampą...
generalnie po ściagnięciu... wyciągnięciu przewodów podciśninenia (ale z wyczuciem żeby czegoś nei urwać) słychac bardzo wyraźnie że śsie powietrze.... na wolnych obrotach....ze jest cisnienie ??
najlepiej jak sprawdzisz na tych weżykach z tyłu silnika po prawej stronie (jak patrzys zna niego)
niektóre węzyki wychodzą(da się je wyciągnąc) niektóre nie.... jest tam taki tójnik z którego wychodza trzy węzyki...
jutro.. albo w środe jak zprawdz ebeda fociszonki...

Napisany 22 kwietnia 2008 - 12:01

Napisany 22 kwietnia 2008 - 12:52
Konkretniej co bylo przyczyna ?Noi ja dzisiaj zabrałem sie za swoja bo mi nie działał ten grzybek po godz. walce udało sie wszystko działa tylko powoli wraca do pozycji wyjsciowej i cos dziwnego zauwazyłem a mianowicie spadek spalania na wolnych obrotach z 1,2-1,3 na 0,9 1,0 niewiem czy to ma jakis zwiazek z tym ale to chyba dobrze a tak to podłączenie wyglada u mnie
Napisany 22 kwietnia 2008 - 12:59
Ale grunt że teraz działa zobaczymy czy bedzie róznica w jeżdzie jutro sprawdze co ona potrafi po tej zmianie :twisted:
Napisany 22 kwietnia 2008 - 13:32
Sprostuje bo pisalem, ze niedziala i mojego taty w 3.2, ale dzis spradzalem ponownie. Bardziej go wkrecilem i jednak dziala.
Napisany 22 kwietnia 2008 - 21:38