Napisany 22 czerwca 2009 - 18:24
Na początek polecałbym wyczyścić czujniki ABS. Wtyczka od ABS znajduje się bezspośrednio przy module ABS przy pompie(lichy dostęp jak masz V-kę).
Parę dni temu wymieniłem sam moduł ABS i teraz wszystko działa począwszy od ABS, TC, prędkościomierza i liczników a skończywszy na tempomacie i wskazaniach kompa pokładowego. Jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy służę radami w tej materii.
Pozdrawiam.
Napisany 23 czerwca 2009 - 23:02
Napisany 24 czerwca 2009 - 07:12
http://motonews.pl/s...hq=brak abs&f=9
dzięki któremu mój abs działa:)
Napisany 24 czerwca 2009 - 08:54
Napisany 24 czerwca 2009 - 09:00
Teraz pytanie :1 czy można wymienić sam przekaźnik? 2:czy można to jakoś inaczej naprawić bez wymiany (jakiś kabelek czy coś podobnego)? 3 gdzie się znajdują te wszystkie przekaźniki i jak to odkręcać by nie uszkodzić? Moja omka to2.0 8v 1995r GAZ
przekazniki masz w pompie abs i nie wymienisz ich samych - najlepiej cala pompe
Napisany 24 czerwca 2009 - 16:29
Nie śmiejcie się z mojej poprzedniej wypowiedzi to co opisałem to nie pompa do wspomagania lecz pompa hamulcowa??????

Proszę o jakieś linki,fotki,lub konkretny opis z góry bardzo dziękuje

Napisany 24 czerwca 2009 - 18:27
Kolego "beast" mógłbyś mi podesłać jakieś fotki bo zapewne pompa znajduje się koło zbiorniczka z płynem hamulcowym i ona jest taka jakby podwójna okrągła tak? No i czy muszę to całe wymienić? Czy trzeba po wymianie odpowietrzać układ? Czy zrobie to sam w domu? A tego przekaźnika nie można oddzielić od pompy i samego go wymienić? Sorrki za tyle pytań ale nie robiłem tego nigdy:D
Nie śmiejcie się z mojej poprzedniej wypowiedzi to co opisałem to nie pompa do wspomagania lecz pompa hamulcowa??????"beast" lub ktoś inny proszę o odpowiedzi na moje pytania i gdzie znajduje się ta pompa??????????
Proszę o jakieś linki,fotki,lub konkretny opis z góry bardzo dziękuje
Nie śmiejemy się.
Co do zdjęć: http://allegro.pl/se...=pompa TC omega
Co do odpowiedzi Beast'a - musisz poczekać, bo On dziś coś u siebie psuje i nawet telefony niechętnie odbiera (takim niezidentyfikowanym dźwiękiem: yyyyyyyhhhhhh!

Napisany 24 czerwca 2009 - 19:21
Czy zrobie to sam w domu? A tego przekaźnika nie można oddzielić od pompy i samego go wymienić? Sorrki za tyle pytań ale nie robiłem tego nigdy:D
Witam!
Ja niedawno wymieniałem sam sterownik choć zakupiłem z kompletną pompą, chciałem uniknąć odpowietrzania p. ABS. Można samemu wymienić sam sterownik choć potrzeba samozaparcia i czteropak piwa:D Podejrzewam że w R4 będzie dużo łatwiejszy dostęp do pompy niż w V6.
Pozdrawiam.
Napisany 24 czerwca 2009 - 21:12
Aaa jeszcze jedno pytanko czy pompy są wszystkie takie same nie ważne rok pojazdu??? noi oczy wiście oznaczenia muszą sie zgadzać

Napisany 24 czerwca 2009 - 21:25
dziękuje za tyle chociaż koledzy zobacze co się dz zrobić ale słyszałem że nie da się wymienić samego sterownika w moim modelu silnika(chyba że jakąś kombinacją) Jednak nadal czekam na odpowiedzi na kilka moich poprzednich pytań zanim przystąpie do rozbiórki:confused:
Aaa jeszcze jedno pytanko czy pompy są wszystkie takie same nie ważne rok pojazdu??? noi oczy wiście oznaczenia muszą sie zgadzać
pompe abs masz na podluznicy po stronie kierowcy pod zbiorniczkiem wyrownawczym. musisz szukac pompy z tym samym oznaczeniem literowym. Jak masz JC to kupijesz JC jak xd to xd
Co do odpowiedzi Beast'a - musisz poczekać, bo On dziś coś u siebie psuje i nawet telefony niechętnie odbiera (takim niezidentyfikowanym dźwiękiem: yyyyyyyhhhhhh!
te no czlowiek nic nie moze zrobic. dzis nie odbieralem wiekszosci a i tak ponad 90 minut w odebranych :[ i jeszcze deszcz przez caly dzien i nie wyrobilem sie z wszystkim
Napisany 24 czerwca 2009 - 21:40
Napisany 24 czerwca 2009 - 21:41
Beast czy da się wymienić sam sterownik w takim silniku?????
w kazdym sie da
Napisany 24 czerwca 2009 - 21:43
Czy ten układ ABS sie po remoncie odpowietrza???????? Jeżeli tak to w jaki sposób???
Napisany 24 czerwca 2009 - 21:50
Czy ten układ ABS sie po remoncie odpowietrza???????? Jeżeli tak to w jaki sposób???
tak samo jak uklad bez abs - od najdluzszego do najkrotszego
Napisany 24 czerwca 2009 - 22:00

Napisany 25 czerwca 2009 - 09:10
te no czlowiek nic nie moze zrobic. dzis nie odbieralem wiekszosci a i tak ponad 90 minut w odebranych :[ i jeszcze deszcz przez caly dzien i nie wyrobilem sie z wszystkim
było nie odbierać

Napisany 25 czerwca 2009 - 22:03
przeczytałem cały temat iiiiiii nie znalazłem identycznego problemu. a zaczęło się tak:
po deszczowym dniu i nocy rano jadę do sklepu-dodam że dojazd do głównej drogi po dziurach pełnych wody- i gdy wracałem na kompie pokazało "automatic gearbox" i zaświecił się abs i tc:confused:. trochę się przeraziłem i już zacząłem szukać drugiej skrzyni..
jednak pojechałem do znajomego mechanika stwierdzając w czasie jazdy na "D" ze jade w trybie awaryjnym - na 3 biegu (osobne biegi 1,2,3-działają prawidłowo) a prędkościomierz wskazuje ok 30-40 km/h jak dodaje gazu to skacze do 80-100 km/h. jak się podpiąłem pod kompa pokazało że siedzą czujniki abs - dwa tylnie i przedni prawy. po wykasowaniu błędów i jeździe próbnej dalej to samo. przeczyściliśmy czujniki i zębatkę na półosi i nic (nie wiem czy trzeba ponownie się podpiąć żeby wykasować błędy czy wykasują się same).dzisiaj rano wyciągnąłem bezpiecznik od abs i tc zgasło ale świeci abs i o dziwo biegi na "D" przełączają się normalnie (spalanie na kompie w granicach 30-39,98L)- a prędkościomierz stanął na 20 km/h
jutro będę chciał sprawdzić tą wtyczkę od abs a wieczorem jadę do mechanika sprawdzić jeszcze miernikiem czujniki.....
co o tym sądzicie koledzy.... z góry dzięki za pomoc....
Napisany 26 czerwca 2009 - 12:48
Jeżeli ktoś wie o co chodzi z tym zasilaniem jakieś kable czy coś to proszę o pomoc zanim odstawie w poniedziałek omke na warsztat może sam coś zrobie że zadziała:D
Może ty "beast" coś pomożesz widze że na b.dużo pytań znasz odpowiedzi co do klusek ???????

Napisany 26 czerwca 2009 - 13:22
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS
Technika →
Elektryka i Elektronika →
Czujnik abs - nie działający prędkościomierzRozpoczęte przez graci26 , 16 lis 2015 ![]() |
|
![]()
|