Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ABS i TC

ABS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
501 odpowiedzi na ten temat

#141 OFFLINE   OMAA

OMAA
  • 60 postów

Napisany 14 marca 2009 - 17:11

Są dwa miejsca:pod siedzeniem kierowcy lub obok lewej nogi przy sprzęgle

#142 OFFLINE   priv86

priv86

Fomek

• 326 postów

Napisany 15 marca 2009 - 09:35

podziękować...
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#143 OFFLINE   annih1

annih1
  • 18 postów

Napisany 28 marca 2009 - 20:45

BEAST , a możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć jak to sprawdzić :)

#144 OFFLINE   Przemek217

Przemek217
  • 229 postów

Napisany 29 marca 2009 - 12:23

Wiecie co mój kumpel miał podobny problem w vectrze b tylko u niego non stop świeciła sie kontrolka od ABS i tak to chwile trwało aż pewnego razu auto padło:/ okazało sie że coś pali alternator <auto już 2 tydzień stoi u machera i nic, 2 razy już naprawiał alternator i dalej lipa> Może u Ciebie poprostu lampki w kontrolkach są spalone?? a ja mam pytanko przez co może padać alternator?? Wiem że to nie ten dział ale podpinam sie do tego temetu bo w temacie jest mowa o kontrolce ABS:)

#145 OFFLINE   dada11

dada11
  • 3 postów

Napisany 29 maja 2009 - 22:05

korne a ja przeczytalem to wszystko co jest napisane i nie wiem
u mnie kontrolki sie nie swieca tc i abs nie dziala ale predkosciomomiez tak zato licznik kilometrow nie
to co u mnie moze byc
??

#146 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 30 maja 2009 - 22:25

u mnie kontrolki sie nie swieca tc i abs nie dziala ale predkosciomomiez tak zato licznik kilometrow nie
to co u mnie moze byc
??

Spaliła się żarówka od TC, a licznik km to może ktoś regenerował kilometry i spsuł go

#147 OFFLINE   Roninmv

Roninmv
  • 80 postów

Napisany 07 czerwca 2009 - 22:35

Witam!

Ponieważ jestem nowy POWOLI ;) się oswajam z forum. Poczytałem parę podobnych topiców i mam już sieczkę w głowie. Odświeżam kotleta, ponieważ mam podobny problem, minowicie: nie działa mi licznik, świecą się kontrolki ABS oraz TC i jakby tego było mało wspomaganie kierownicy chodzi na pół gwizdka... Czyżby Omega miała siłę wspomagamnia zależną od prędkości jazdy? Gdy kontrolki nie świecą wsio działa(TC, ABS, wsp. kier.). Będę b. wdzięczny za jakiekolwiek uwagi ewentualnie namiar na dobrego elektryka z okolic Wrocławia, który rozkmini problem bez rozbierania połowy auta.

Pozdrawiam.

#148 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 07 czerwca 2009 - 22:48

Witam!

Ponieważ jestem nowy POWOLI ;) się oswajam z forum. Poczytałem parę podobnych topiców i mam już sieczkę w głowie. Odświeżam kotleta, ponieważ mam podobny problem, minowicie: nie działa mi licznik, świecą się kontrolki ABS oraz TC i jakby tego było mało wspomaganie kierownicy chodzi na pół gwizdka... Czyżby Omega miała siłę wspomagamnia zależną od prędkości jazdy? Gdy kontrolki nie świecą wsio działa(TC, ABS, wsp. kier.). Będę b. wdzięczny za jakiekolwiek uwagi ewentualnie namiar na dobrego elektryka z okolic Wrocławia, który rozkmini problem bez rozbierania połowy auta.

Pozdrawiam.

na 99% padniety modul abs/tc - oznaczenie dx. co do wspomagania to dokladnie jak piszesz - omega ma servotronik - uklad zalezny od predkosci

#149 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 07 czerwca 2009 - 22:53

pisałem tu kiedyś, że niemam wyłącznika TC i prosiłem o jakiś schemat.

Otóż jest wyłacznik, ale był wepchnięty razem z kablami głęgoko w deskę roździelczą. Tak mnie to irytowało, że dokopałem sie do niego i dalej tam siedzi :-D

#150 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 czerwca 2009 - 10:35

dokopałem sie do niego i dalej tam siedzi

Czyżby przeszkadzała navi?

#151 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 czerwca 2009 - 10:51

ja też nie miałem u siebie ale i wlasnie nawigacja mi przeszkadzała to wywaliłem jakis pusty przełącznik z konsoli i założylem włacznik od vectry i teraz mozna spalić gume hi hi

#152 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 08 czerwca 2009 - 16:05

Czyżby przeszkadzała navi?

Otóż to niema na niego miejsca ;-)

#153 OFFLINE   Roninmv

Roninmv
  • 80 postów

Napisany 08 czerwca 2009 - 17:23

na 99% padniety modul abs/tc - oznaczenie dx. co do wspomagania to dokladnie jak piszesz - omega ma servotronik - uklad zalezny od predkosci

Witam!

Dziękuję za wskazanie przyczyny.
Mam tylko pytanie czy ten moduł w jakiś sposób się regeneruje czy trzeba wymienić razem z pompą?

Pozdrawiam.

EDIT: Doedukowałem się w pozostałych tematach, muszę podjechać na jakiegoś kompa na podpinkę. Zawczasu zadam pytanie: czy pompa wraz z modułem z mojej Omegi(98r) będzie taka sama jak ta Omegi po lifcie?© Znalazłem też na Allegro aukcję dot. naprawy sterownika, ktoś to może przerabiał?

Pozdrawiam.

#154 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 czerwca 2009 - 21:34

czy pompa wraz z modułem z mojej Omegi(98r) będzie taka sama jak ta Omegi po lifcie?© Znalazłem też na Allegro aukcję dot. naprawy sterownika, ktoś to może przerabiał?

Rok temu kupiłem pompę z modułem (używkę) z omki B symbol DX i do mojej B fl pasowała. tak więc...
A zanim ją kupiłem to wysłałem moduł do (niby)regeneracji.Jak go otworzyli to w środku była ruina.Ktoś poprzednio przy nim grzebał i zmasakrował wszystko.:zdziwnienie:

Czytam,że wielu forumowiczy uważa aby wymienić całą pompę.Pewnie mają rację. Ja zaryzykowałem,wymieniłem tylko moduł i wszycho ok.:up: (przejechane na nim ok.15000 km).

Pozdrawiam.

#155 OFFLINE   YaHooo

YaHooo
  • 286 postów

Napisany 09 czerwca 2009 - 09:25

ja tez wymienilem sam modul, chociaz pewnie tylko dlatego, ze mialem stara pompe... Sam modul jest ciezko dostac. Mialem identyczny problem co roninmv.

#156 OFFLINE   Roninmv

Roninmv
  • 80 postów

Napisany 09 czerwca 2009 - 12:28

Na Allegro ceny są zawrotne(nawet 600 zł. za używkę) choć znalazłem dwie za circa 200 zł. przy czym są od motoru 2.5 V6 nie wiem czy ma to jakieś znaczenie? Faktycznie samych modułów jak na lekarstwo a wymiana pompy to ryzyko uszkodzenia przewodów i chyba problem z odpowietrzeniem tegoż ustrojstwa. W piątek będę miał już polskie blachy to podjadę do jakiegoś mechanika.

Pozdrawiam.

#157 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 09 czerwca 2009 - 12:29

Na Allegro ceny są zawrotne(nawet 600 zł. za używkę) choć znalazłem dwie za circa 200 zł. przy czym są od motoru 2.5 V6 nie wiem czy ma to jakieś znaczenie? Faktycznie samych modułów jak na lekarstwo a wymiana pompy to ryzyko uszkodzenia przewodów i chyba problem z odpowietrzeniem tegoż ustrojstwa. W piątek będę miał już polskie blachy to podjadę do jakiegoś mechanika.

Pozdrawiam.

musi sie oznaczenie literowe zgadzac - jesli masz DX szukaj DX

#158 OFFLINE   mario.g

mario.g
  • 110 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 09 czerwca 2009 - 18:41

Na Allegro ceny są zawrotne(nawet 600 zł. za używkę)

Odezwij się do DjShrek. Ostatnio gdzieś pisał,że dostał pompę z modułem DX za 250 zł. Ponoć wymieniał całą pompę.Ma też chyba taniego mechanka w sprawie wymiany.
Z tego co wiem to przy wymianie całej pompy trzeba odpowietrzyć cały układ.No i pewno jest ryzyko spieprzenia przewodów itp.

Pozdro!:D

#159 OFFLINE   Roninmv

Roninmv
  • 80 postów

Napisany 09 czerwca 2009 - 23:11

Witam!

Udało mi się znalezć kompletny sprzęt z oznaczeniem DX za 200 zł. z gwarancją rozruchową. Wymieniać mi będzie zaufany mechanik przy okazji wymian rozrządu i wszystkich olejów oraz płynów eksploatacyjnych. Do tej pory sam się w to bawiłem lecz mam już dość. Zauważyłem że jak mi działa TC i ABS to działa też licznik kilometrów dziennych. Lecz wciąż nie działa licznik główny. :(

#160 OFFLINE   mike51V6

mike51V6
  • 16 postów

Napisany 16 czerwca 2009 - 17:27

Witammam taki problem!posiam omege 2,5 V6 automat.Od pewnego czasu przy ruszania zalaczaja mi sie na desce kontrolki ABS i TC automatycznie(predkosciomierz działą).Nie wiem wogóle co jest grane ABS nie działa,ani TC.Byłem u elektryka auto zostało podlaczone pod komputer ale nie dalo sie zdiagnozowac usterki,ani jej usunac.Co moze byc problemem tego oto stanu rzeczy???bardzo prosze o jakies informacje,lub porady na ten temat co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy.Ewentualnie o jakies fotki gdzie moze byc usterka.Aha i jedno pytanko gdzie znajduje sie wtyczka od ABS???Moj adres e'mail michal.g84@wp.pl Z gory serdecznie dziekuje.

Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS