Napisany 20 października 2008 - 18:56
Od pewnego czasu mialem problem z zapalajacymi sie kontrolkami ABS i TC, dzialo sie to glownie w deszczowe dni ale po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu gasly. Kilka dni temu po ostrzejszym przyhamowaniu kontrolki sie zapalily i juz nie maja zamiaru zgasnac. W czym moze tkwic problem?
Napisany 20 października 2008 - 19:00
Witam
Od pewnego czasu mialem problem z zapalajacymi sie kontrolkami ABS i TC, dzialo sie to glownie w deszczowe dni ale po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu gasly. Kilka dni temu po ostrzejszym przyhamowaniu kontrolki sie zapalily i juz nie maja zamiaru zgasnac. W czym moze tkwic problem?
na kompa i sie dowiesz. albo ktorys czujnik albo pompa padla
Napisany 20 października 2008 - 21:43
z tego opisu raczej coś w instalacji elektrycznej albo czujnik ABS-u tylko diagnostyka kompem ratuje
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 21 października 2008 - 18:59
a prędkościomierz działa ?
z tego opisu raczej coś w instalacji elektrycznej albo czujnik ABS-u tylko diagnostyka kompem ratuje
Predkosciomierz dziala normalnie. No wlasnie tylko ze mam paredziesiat kilometrow do najblizszego warsztatu z kompem i narazie nie mam bardzo czasu jechac ale chyba nie mam wyjscia.
Napisany 21 października 2008 - 19:38
Miłej zabawy
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 31 października 2008 - 21:37
Napisany 31 października 2008 - 21:55
front right low signal to mam rozumieć,że chodzi o prawe przednie koło siedząc za kierownicą,a nie stojąc przodem do silnika
Tak dobrze rozumiesz
Czujnik ABS ma ok 3 Ohm i kręcac kołem nie zmienia się ta wartość...tak ma być ?
Masz post wyżej też napisany prze zemnie
trzeba zmierzyć napięcie
Napisany 01 listopada 2008 - 16:19
Napisany 01 listopada 2008 - 16:21
Kupiłem OMEGĘ 2.5V6 98r. z niesprawnym ABS. Świecą kontrolki ABS TC, niedziała PRĘDKOŚCIOMIERZ i TEMPOMAT. Zmierzyłem czujniki kół, są sprawne. Czasami, ale żadko w czasie zapalania silnika kontrolki gasną i wszystko działa poprawnie. Ale po przejechaniu paru kilometrów w czasie jazdy kontrolki zapalają się i wszystko znika. Pozdrawiam i proszę o szybk poradę. Z góry dziękuje za pomoc.
byles na komputerze ? zczytaj bledy ABS i bedziesz wiedzial. zapewne pad pompy abs. Jakie masz na niej oznaczenie ?
Napisany 11 listopada 2008 - 20:17
Kupiłem OMEGĘ 2.5V6 98r. z niesprawnym ABS. Świecą kontrolki ABS TC, niedziała PRĘDKOŚCIOMIERZ i TEMPOMAT. Zmierzyłem czujniki kół, są sprawne. Czasami, ale żadko w czasie zapalania silnika kontrolki gasną i wszystko działa poprawnie. Ale po przejechaniu paru kilometrów w czasie jazdy kontrolki zapalają się i wszystko znika. Pozdrawiam i proszę o szybk poradę. Z góry dziękuje za pomoc.
Mam dokladnie to samo ztymze wylacza sie wspomaganie kierownicy. Sprawdzalem na kompie i nie bylo bledow nawet w momencie gdy kontrolki sie swiecily. Coprawda sprawdzalem programem scanmaster ale to chyba bez znaczenia.
Napisany 11 listopada 2008 - 21:04
Mam dokladnie to samo ztymze wylacza sie wspomaganie kierownicy. Sprawdzalem na kompie i nie bylo bledow nawet w momencie gdy kontrolki sie swiecily. Coprawda sprawdzalem programem scanmaster ale to chyba bez znaczenia.
a wpinales sie w sterownik abs/tc czy w ecu silnika ?
Napisany 11 listopada 2008 - 21:45

W jaki sposob sie wpiac do sterownika albo ecu, szefie?
Napisany 11 listopada 2008 - 21:54
Niestety nie. Moja wiedza konczy sie na diagnostyce przez zlacze diagnostyczne i to na dodatek przez interface ELM327. Mam tez Vaga ale to nie do Opla raczej
W jaki sposob sie wpiac do sterownika albo ecu, szefie?
tez przez zlacze diagnostyczne ale odpowiednim softem.
Napisany 11 listopada 2008 - 21:57

Napisany 11 listopada 2008 - 22:01
No wlasnie. Nie wiem tylko jaki soft bedzie wspolpracowal z tym interfejsem. Najlepszy bylby jakis odpowiednik Vaga. Mam jakis ScanTool i Scan Master ale to uniwersalne softy i sa do d*py
niestety nie podpowiem - sam korzystam z oplescanner i opcom
Napisany 11 listopada 2008 - 22:07
Napisany 14 listopada 2008 - 09:34
Napisany 14 listopada 2008 - 10:16
chcialby odswiezyc temat i spytac czy zabrudzenie kola zebatego przy polosi moze miec wplyw na niedzialajacy abs i tc? Bo u mnie jest to tak zabrudzone ze nie widac wogole zebow....
moze jak najbardziej. wtedy czujnik bedzie zglaszal blad
Napisany 15 listopada 2008 - 00:02
Napisany 15 listopada 2008 - 00:22
To jeszcze raz ja. Wykrylem blad nr 31 ale kurcze autodata nie pokazuje mi gdzie go mozna znalezc. Czy on moze miec wplyw na TC i ABS?
31 to nie blad tylko brak obrotow silnika co jest naturalne jak nie jest odpalony.
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS
Technika →
Elektryka i Elektronika →
Czujnik abs - nie działający prędkościomierzRozpoczęte przez graci26 , 16 lis 2015 ![]() |
|
![]()
|