Napisany 09 stycznia 2009 - 22:59
Napisany 09 stycznia 2009 - 23:15
wiem o tym ale to sa takie czubki ze .... podchodzi tylko do auta i patrzy na kontrolki jesli sie nie pala to poszlo , poza tym pompa tutaj to koszt UWAGA
! 1.900 euro
!
masakra
rozumiem zatem ze mam zakupic sobie pompe ??? czy sprzedawane sa tez razem z modulem ??? czy modul dokupuje sie osobno ????
zna ktos moze koszt takiej imprezy ???
pompa razem z modulem - mam ale dostepna bedzie pod koniec stycznia. jesli chcesz czekac to PW
Napisany 11 stycznia 2009 - 00:03

Napisany 13 stycznia 2009 - 21:43
Ma ktoś jakieś sugestie gdzie jeszcze mogę szukac usterki?
Napisany 13 stycznia 2009 - 23:03
Ja się podepnę pod temat mam podobny problem, jakiś czas temu abs i tc zaczęło mi sie zapalac od czasu do czasu az w koncu zapalił sie i nie zgasł, komputer nie mógł sie połaczyc z ABS, kupiłem pompe u borówki, wymieniłem samą elektronike i nadal te same objawy wogóle nie gaśnie i komputer nie moze sie połączyc.
Ma ktoś jakieś sugestie gdzie jeszcze mogę szukac usterki?
zazwyczaj wymienia sie calosc - jesli sie nie mozesz polaczyc to albo kupiles zdechnieta pompe albo elektronike uszkodziles przy przekladke albo masz cos nie tak z wiazka.
Napisany 16 stycznia 2009 - 02:35
Napisany 21 stycznia 2009 - 08:55
Napisany 21 stycznia 2009 - 10:12
Koledzy w drodze sprostowania- jeśli kontrolki abs i tc świecą i działa prędkościomierz to znaczy że sterownik jest sprawny a najprawdopodobniej któryś czujnik przy kole padł ewentualnie kabelki do sterownika od czujników, a jeśli kontrolki się świecą i a jeśli brak jest prędkościomierza to może oznaczać że albo macie uszkodzone wszyskie czujniki albo co bardziej prawdopodobne brak jest zasilania sterownika abs/tc(wtyczka sterownika bezpiecznik lub przerwa w okablowaniu z naciskiem na dwa pierwsze) dlatego niema komunikacji ze sterownikiem.A co do wspomagania kierownicy to niema nic wspólnego ponieważ w Omci niema elektryki przy wspomaganiu kierownicy poza czujnikiem który zgłasza obciążenie do ecu silnika poto aby lekko podieść obroty biegu jałowego.
niestety mylisz sie. bez komputera to wrozenie z fusow co sie zepsulo. moga byc czujniki moga byc przekazniki, a co do wspomagania - to ma wspolne z abs i tc - szukaj pod haslem servotronic. i nie ma zadnego czujnika co podnosi obroty - jesli skrecisz maxymalnie kolami - pompa zrobi obciazenie i spadna obroty i to ecu silnika podbija obroty. wiec prosze - nie wprowadzaj innych w blad
Napisany 21 stycznia 2009 - 10:36
Napisany 21 stycznia 2009 - 10:58
kolejny raz sie mylisz ale post nie o tym.KOlego ty chyba nielubisz ślązaków
co do ukladu abs - niestety a moze stety w omedze nie odczytasz bledow abs inaczej niz komputerem. i nikt ci nie karze jechac do warszatu - na forum sa osoby ktore posiadaja sprzet diagnostyczny i napewno wiecej ci pomoga niz panowie w aso.
kodow bledow przy abs z tc jest dokladnie 34 a nie wszystkie swiadcza o uszkodzeniu pompy albo sterownikow. oczywiste jest to ze zaczynasz od sprawdzania tego co mozesz sam - ale to ze predkosciomierz dziala to nie znaczy ze pompa jest ok. u mnie dzialal a byla padnieta - a dokladniej przekazniki na pompie.
Napisany 21 stycznia 2009 - 21:55
U mnie też swieci się kontrolka cały czas, po sprawdzeniu błedów wyskoczył mi nr. 19 "przełacznik zaworów" jakoś tak.
Z miejsca kupiłem cała pompe ABS z sterownikiem i wymieniłem.
Jak się okazało ABS dalej swieci

Szukałem przyczyny już wszędzie wszystkie czujniki na kołach ok, bezpieczniki ok, reszta tez.
Zastanawia mnie jeden fakt, jeden przewód. Chodzi mi o to czy na tym przewodzie nie powino być napiecia ??
Jest on dosyć gruby, koloru czerwonego a dokładnie ten co jest na zdjęciu bo w moim wypadku jest brak prądu :
http://img155.images...dsc03966na3.jpg
http://img155.images...dsc03966na3.jpg
Druga sprawa że to jest jedna kostka która podpina się do sterowania pompą ABS, + drugą kostke na której jest kilkanaście pinów.
Teraz Panowie proszę o pomoc, jesli na tym przewodzie ma być napięcie to co mogło się ew. uwalić i z kąd ten przewód idzie. Bo pruć całe auto jakoś mi sie nie usmiecha.
Pozdrawiam
Napisany 22 stycznia 2009 - 13:28
Mam rozebrane pół auta, i dalej jet problem, juz rece mi opadają

Proszę o pomoc

Może zapomniałem o czyms, moze jest jeszcze jakiś przekaznik tylko gdzie sie znajduje ?? Co mogłem nie sprawdzić, na 100% czujki na kołach sa ok problem jest z pompa i jej zasilaniem.
Napisany 22 stycznia 2009 - 14:37
to wkleje co sie najcześciej upala sam walczyłem z tym poł roku
ale to dopiero wieczorkiem
Napisany 22 stycznia 2009 - 16:33

temat jest więc nie będę zaśmiecał forum i podepnę się tutaj...
Panowie, pomóżcie jeśli możecie...
mam problem z abs-em, mianowicie bardziej mi on przeszkadza niż pomaga...

nie wiem od czego w ogóle mam zacząć, czy od czujników, czy też od klocków (z przodu nowe, z tyłu połowa), czy może pompa???
koledzy, a może zacząć od odpowietrzenia układu ham.??? czy przypowietrzone któreś koło miało by wpływ na gorsze działanie całego układu i abs-u???
nie sądzę żeby było któreś zapowietrzone ale jeśli już, to sprawdzę jeszcze raz...
co myślicie koledzy???
pozdrawiam
Napisany 25 stycznia 2009 - 12:33
Napisany 26 stycznia 2009 - 22:44
Napisany 26 stycznia 2009 - 23:50
witam, mój problem jest taki że świeciła się kontrolka ABS, nie dziala TC i nie działał prędkościomierz.Kupiłem sterownik i po jego wymianie zaczął działać prędkościomierz a kontrolka ABS dalej się świeci.Komputer wykazał że jest uszkodzony prawy przedni czujnik koła po czym czujnik musi być sprawny bo przy kostce od sterownika sprawdziłem jego rezystancję i jest taka sama jak przy innych czujnikach.I nie wiem co teraz robić,pomocy
moze pompa padnieta ? jesli na kostce masz odczyt prawidlowy. z tym ze i tak zaczal bym od podmiany czujnika na sprawdzony sprawny
Napisany 27 stycznia 2009 - 22:49
Napisany 27 stycznia 2009 - 22:54
ok dzięki za rade sprawdzę ten czujnik a jak nie to wymienię pompę
Ale jak mu osobiście doradzałem to nie wierzył, jutro jedziemy ??
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS
Technika →
Elektryka i Elektronika →
Czujnik abs - nie działający prędkościomierzRozpoczęte przez graci26 , 16 lis 2015 ![]() |
|
![]()
|