Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ABS i TC

ABS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
501 odpowiedzi na ten temat

#261 OFFLINE   sipa666

sipa666

1-sze 6 biegów w V6 w PL

• 484 postów

Napisany 18 maja 2010 - 18:40

hmm, kola z przodu sa mniejsze, niz z tylu. takie juz kupilem razem z omega. tyl: 195/65/15 i przod 195/55/15.
nie mam pojecia, czy poprzedni wlasciciel chcial uzyskac jakis efekt, ze zalozyl mniejsze opony, ale mnie sie to calkowicie nie podoba. chacze prawie o kazdy garb :(
to tak jak mowilem. przy predkosciach 80km/h+ do okolo. 95km/h TC i ABS sie wylaczaja i nie dzialaja obydwa uklady.
sprawdzic to na oponach kogos znajomego, przelozyc na przod kola o profilu 65 i sie przejechac? chyba nie zaszkodzi, prawda?

#262 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 maja 2010 - 18:50

hmm, kola z przodu sa mniejsze, niz z tylu. takie juz kupilem razem z omega. tyl: 195/65/15 i przod 195/55/15.
nie mam pojecia, czy poprzedni wlasciciel chcial uzyskac jakis efekt, ze zalozyl mniejsze opony, ale mnie sie to calkowicie nie podoba. chacze prawie o kazdy garb :(
to tak jak mowilem. przy predkosciach 80km/h+ do okolo. 95km/h TC i ABS sie wylaczaja i nie dzialaja obydwa uklady.
sprawdzic to na oponach kogos znajomego, przelozyc na przod kola o profilu 65 i sie przejechac? chyba nie zaszkodzi, prawda?

roznica w obwodzie jest dosyc spora i ABS + TC napewno nie dzialaja prawidlowo przy takiej konfiguracji. zaloz na probe 2 identyczne kola do pozostalych dwoch i zobacz. jak ja raz zalozylem 2 orzne kola to objaw byl taki ze mi poprostu dlawilo silnik przy ok 100km/h - zwyczajnie mrygala TC tak jakby kola byly w poslizgu...

#263 OFFLINE   Baca36

Baca36
  • 6 postów

Napisany 19 maja 2010 - 02:21

ok panowie wszystko swietnie ..problem tylko mam potrzebuje wyjąc akumulator..na plastykach silnikam mam taka informacje by przez wyjeceim badz odlaczeniem dokladnie zapoznac sie z ksiazka ktorej nie mam..
czym grozi rozpiecie aku?
poza prawdopodobnie programowaniem wszystkiego...czy radio sie odlacza??
mam jakies simems cos tam..
dzieki

#264 OFFLINE   Mati3g

Mati3g
  • 31 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 maja 2010 - 18:29

ok panowie wszystko swietnie ..problem tylko mam potrzebuje wyjąc akumulator..na plastykach silnikam mam taka informacje by przez wyjeceim badz odlaczeniem dokladnie zapoznac sie z ksiazka ktorej nie mam..
czym grozi rozpiecie aku?
poza prawdopodobnie programowaniem wszystkiego...czy radio sie odlacza??
mam jakies simems cos tam..
dzieki

Resetuje Ci się wszystko jeżeli masz kod do radia to po rozpięciu akumulatora będziesz musiał go wpisać wszystkie dane w komputerze czyli zegarek data spalanie się zresetuje ale nic po za tym się nie dzieje ja odpiąłem aku na 5h i nic się nie działo jak go z powrotem popiołem

#265 OFFLINE   Doman8484

Doman8484
  • 10 postów

Napisany 29 maja 2010 - 12:13

Mam następujący problem (naprawiłem przepaloną scieszkę w przekażniku od abs i tc + wymiana przekaznika bo sie cewka spaliła).
Przekręcam kluczyk niby wszystko ok kontrolki gasną od ABS I TC, zapalam i też OK, TC da sie wyłączyć i włączyć, ale jak ruszam i przekrocze 10 km/h to kontrolki się zapalają gdzie jeszcze szukać usterki ??

pompa XD

wszystkie opony takie same

Pozdrawiam

#266 OFFLINE   hassz23

hassz23
  • 29 postów

Napisany 31 maja 2010 - 12:10

ja nie wiem co sie dzieje swieci mi sie abs i tc ale co jakis czas gasnie na kilkadziesiat km nie wiem czy to bedzie czujnik czy jakies zwarcie gdzies na kole po podpieciu pod komputer pokaze co konkretnie sie dzieje????

#267 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów

Napisany 31 maja 2010 - 12:55

Mam następujący problem (naprawiłem przepaloną scieszkę w przekażniku od abs i tc + wymiana przekaznika bo sie cewka spaliła).
Przekręcam kluczyk niby wszystko ok kontrolki gasną od ABS I TC, zapalam i też OK, TC da sie wyłączyć i włączyć, ale jak ruszam i przekrocze 10 km/h to kontrolki się zapalają gdzie jeszcze szukać usterki ??

pompa XD

Pozdrawiam

podlacz pod komputer i zobacz, pewnie ktorys czujnik szwankuje. poprzeczyszczaj czujniki

ja nie wiem co sie dzieje swieci mi sie abs i tc ale co jakis czas gasnie na kilkadziesiat km nie wiem czy to bedzie czujnik czy jakies zwarcie gdzies na kole po podpieciu pod komputer pokaze co konkretnie sie dzieje????

jesli nie jest to typowy problem z utrata zasilania, to komp pokaze. jak bedziesz sie laczyc w momencie gdy wszystko pracuje ok i nie bedzie zadnych bledow, to znaczy ze siada ci sciezka w sterowniku o ktorej pisalem na wczesniejszych stronach. ten sam problem bedzie gdy bedziesz probowal se polaczyc ze sterownikiem w momencie gdy pali ci sie ABS i TC i nie bedzie mozna sie z nim polaczyc - co oznacza ze sterownik nie ma zasilania...

#268 OFFLINE   hassz23

hassz23
  • 29 postów

Napisany 31 maja 2010 - 20:59

no i potwierdzilo sie nie daila nie mozna sie polaczyc z komputerem abs i poduszki teraz to juz caly czas swieci ta kontrolka abs i tc jaka opcja usuniecia tego wymienic pompe abs czy co????pisz na priv

podlacz pod komputer i zobacz, pewnie ktorys czujnik szwankuje. poprzeczyszczaj czujniki

jesli nie jest to typowy problem z utrata zasilania, to komp pokaze. jak bedziesz sie laczyc w momencie gdy wszystko pracuje ok i nie bedzie zadnych bledow, to znaczy ze siada ci sciezka w sterowniku o ktorej pisalem na wczesniejszych stronach. ten sam problem bedzie gdy bedziesz probowal se polaczyc ze sterownikiem w momencie gdy pali ci sie ABS i TC i nie bedzie mozna sie z nim polaczyc - co oznacza ze sterownik nie ma zasilania...

no i potwierdzilo sie nie daila nie mozna sie polaczyc z komputerem abs i poduszki teraz to juz caly czas
swieci ta kontrolka abs i tc jaka opcja usuniecia tego wymienic pompe abs czy copisz na priv

#269 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów

Napisany 31 maja 2010 - 21:03

no i potwierdzilo sie nie daila nie mozna sie polaczyc z komputerem abs i poduszki teraz to juz caly czas
swieci ta kontrolka abs i tc jaka opcja usuniecia tego wymienic pompe abs czy copisz na priv

przeczytaj ten temat pare stron wstecz

#270 OFFLINE   hassz23

hassz23
  • 29 postów

Napisany 31 maja 2010 - 21:11

przeczytaj ten temat pare stron wstecz

wiec pompa do wymiany????

kurcze duzo mozliwosci ja musze sie pozbyc tego jak najszybciej jakies rady???? po
rosze o pomoc co robic konkretnie

wiec sprawa wyglada tak

potwierdzilo sie ze to modol i nie trzeba pompy calej wymieniac nawet jej wyjmowac wszystko zrobilem bez zdejmowania weza od wody i zbednych trzeba tylko klucz na przedluzce do odkrecenia tych 6 srobek zeby wymienic ten mdół wyjac aku. cala pompa sie trzyma na dwoch srobkach odkrecamy je i delikatnie obracamy ja do gory i wszystko idzie zrobic nie jest to latwe trzeba sie pogimnastykowac ale da rade.

podziekowania dla rafipl za pomoc pozdrwiam

#271 OFFLINE   pokryark

pokryark
  • 2 postów

Napisany 05 sierpnia 2010 - 22:56

Witam,
mam podobny problem kontrolka ABS przy każdym rozruchu zapal się po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu gaśnie .podczas kontroli wykazało na komputerze diagnostycznym że przyczyną błędu ABS jest przekaźnik pompy zwrotnej układu ABS , jak to można naprawić
Arecki:(

#272 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 05 sierpnia 2010 - 23:57

Przekaźniki zazwyczaj się czyści bądź wymienia. Napisz no jak brzmiał opis błędu lepiej.
dla przykładu:
przek. pompy zwrotnej - za niskie napięcie ... itd.

Nie wiem co to za ustrojstwo w klekotach ale tak na logikę trochę.

#273 OFFLINE   pokryark

pokryark
  • 2 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 07:43

koputer diagnostyczny podał tylko taką informację:uszkodzony przekaźnik pompy zwrotnej układu ABS
moje pytanie jak sie do tego zabrać aby usuną usterkę
dzieki za informacje

Arecki

#274 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 08:19

Witam.Ja natomiast mam następujący problem.Nie działa licznik,prędkościomierz,świeci się cały czas kontrolka ABS i jakoś ciężko chodzi wspomaganie.Pojechałem na kompa i pokazało mi błąd połączenia z modułem sterującym pompą ABS.Czyli mam chyba do wymiany ten moduł czy lepiej wymienić całą pompę z modułem?Gdybym musiał wymienić tylko ten moduł to w jaki sposób sprawdzić jakie oznaczenie ma pompa ABS?

#275 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 08:22

Strogonoff - już uzyskałeś odpowiedź na swoje pytanie, które zadałeś w innym wątku - nie rób chłopie bałaganu na forum bo potem do niczego nie dojdziesz

bezpiecznik nr 14 - do wymiany

#276 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 08:29

Chciałem po prostu zgodnie w Twoją wcześniejszą radą rozbić swój post na mniejsze kawałki i wrzucić je w odpowiednie działy.

#277 OFFLINE   Doman8484

Doman8484
  • 10 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 11:05

pompa XD

Pozdrawiam

znalazłem przypadkiem usterke, pomogła wymiana klocków z tyłu bo się skończyły, po wymianie wszystko działa ABS i TC :)

#278 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 11:25

Witam ponownie.Zgodnie z poradą wymieniłem bezpiecznik nr 14.Wymiana nic nie dała.W dalszym ciągu nie działa licznik,prędkościomierz,świeci się cały czas kontrolka ABS i ciężko chodzi wspomaganie.Na kompie wciąż pokazuje błąd połączenia z modułem sterującym pompą ABS.Więc co robić dalej?

#279 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 06 sierpnia 2010 - 11:28

no to teraz do wymiany pompa ABS dopiero

#280 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer