Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ABS i TC

ABS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
501 odpowiedzi na ten temat

#301 OFFLINE   Seweryn80

Seweryn80
  • 353 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 października 2010 - 08:42

Hi, mam pytanko o nr sterownika ABS TC DX do Omegi BFL 3,0 nie wiem czy w tych postach jest odpowiedź

#302 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 31 października 2010 - 18:55

Hi, mam pytanko o nr sterownika ABS TC DX do Omegi BFL 3,0 nie wiem czy w tych postach jest odpowiedź

Ostatnio naprawiałem i u mnie był taki nr: 0273004206
Opel Omega 2.5 V6 Caravan SILVER + LPG Sekwencja SCIROCCO.

#303 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 31 października 2010 - 19:18

Pompa ABS DX : 09 127 952, (nr BOSCH 0265 220 427):)

#304 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 01 listopada 2010 - 07:25

Pompa ABS DX : 09 127 952, (nr BOSCH 0265 220 427):)

To co podałeś to jest nr. pompy a nie sterownika.

#305 OFFLINE   Patrikoss

Patrikoss
  • 435 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 listopada 2010 - 22:36

mam takie pytanko bo szukałem w mojej omce ale nie moge znaleśc gdzie znajduje się sterownik ABS w X30XE 94r?

#306 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 07 listopada 2010 - 23:23

mam takie pytanko bo szukałem w mojej omce ale nie moge znaleśc gdzie znajduje się sterownik ABS w X30XE 94r?

to słabo szukałeś... pod zbiorniczkiem od płynu wspomagania przy podłużnicy... jak widzisz na zdjęciu po wyciągnięciu go na wierzch...

#307 OFFLINE   lukaszPo1

lukaszPo1
  • 33 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 11:06

z kolei ja nigdy nie wyciagalem calej pompy tylko sam sterownik i sam sterownik tylko zawsze wymieniam
zeby wyciagnac sterownik musisz spuscic wode z ukladu, bo trzeba wyciagnac waz od chlodnicy patrzac na auto po prawej stronie. do tego wykrecasz aku, 3złączki na instalacje tez sie odkreca i na bok, kompa z wiazka tez dajesz na bok w strone silnika no i jest juz dosyc miejsca zeby wykrecic sterownik przykrecony na małe torxy (razem 6)
ewentualnie mozna tez sprobowac wyciagnac sterownik tak jak kolega cita napisal. ja napisalem jak ja to robie
jesli nie dziala ci abs/tc/predkosciomierz to wspomaganie tez nie bedzie ci dzialac, bo nie dostaje informacji jaka jest predkosc pojazdu

popatrz z gory pod zbiorniczek od wspomagania - bedzie widac srebrna pompe ABS na ktorej na samej gorze powinno wybite byc DX, modul - sterownik jest przykrecony do niej od strony akumulatora - koloru czarnego :p
sterownik DX pasuje tylko z/do pompy DX
pompa DX byla montowana jeszcze w 2,5 v6:P jak juz wczesniej wspomnialem od RM98 bodajze do 2001r (od RM02 szlo ESP)

mam pytanie bo widze sie nasz na tym ja tez mam problem z tymi kontrolkami raz dziala raz sie swieca z tym ze jak sie zaswieca obrotomierz dziala prawidlowo szukam problemu zeby nie rozkrecac wszystkiego

#308 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 13:14

ja tez mam problem z tymi kontrolkami raz dziala raz sie swieca z tym ze jak sie zaswieca obrotomierz dziala prawidlowo szukam problemu zeby nie rozkrecac wszystkiego

kolego a przeczytales ten temat chociaz??

#309 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 13:24

mam pytanie bo widze sie nasz na tym ja tez mam problem z tymi kontrolkami raz dziala raz sie swieca z tym ze jak sie zaswieca obrotomierz dziala prawidlowo szukam problemu zeby nie rozkrecac wszystkiego

zczytaj bledy na komputerze

#310 OFFLINE   sebastian1

sebastian1
  • 27 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 listopada 2010 - 16:46

witam koledzy chciałbym zapytac czy jak wymienie pompe abs to kontrolka od tec sama zgasnie i zacznie wszystko działac czy trzeba kompem kasowac błedy

#311 OFFLINE   lukaszPo1

lukaszPo1
  • 33 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 17:01

kolego a przeczytales ten temat chociaz??

tak wszyscy pisza ze do tego nie dziala wspomaganie i obrotomierz u mnie wszystko dziala po wlaczeniu sie abs zaswiecaja sie kontrolki a obrotomierz dziala chce sie konkretni dowiedziec co to bo bym musial te wszystkie rzeczy pokolei sprawdzac

#312 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 17:09

tak wszyscy pisza ze do tego nie dziala wspomaganie i obrotomierz u mnie wszystko dziala po wlaczeniu sie abs zaswiecaja sie kontrolki a obrotomierz dziala chce sie konkretni dowiedziec co to bo bym musial te wszystkie rzeczy pokolei sprawdzac

u mnie pierwszymi objawami padającej elektroniki było zapalenie się kontrolek po załączeniu ABS'u... więc teorie masz, teraz przejdź do działania ;)

#313 OFFLINE   rafipl

rafipl
  • 418 postów

Napisany 28 listopada 2010 - 17:32

dostales juz odpowiedz. zczytaj bledy!!! nikt nic innego nie wywrozy. ktorys czujnik pewnie ci szwankuje.

#314 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 listopada 2010 - 20:32

malo dokladnie czytales - nie obrotomierz a predkosciomierz

#315 OFFLINE   Spartanin81

Spartanin81
  • 3 postów

Napisany 18 grudnia 2010 - 18:24

Kupiłem Omegę z niedziałającym TC, ABSem oraz prędkościomierzem. Jestem TOTALNYM laikiem w sprawach mechaniki, więc przysiadłem nad wyszukiwarką forum i poszperałem w tematach;).
Stwierdziłem iż na bank poszedł mi sterownik i/albo pompa, więc już zacząłem szperać na allegro. Coś mnie jednak dzisiaj tknęło, i zszedłem do auta ze sprayem do czyszczenia styków. Znalazłem pompę ( była rozłączona ), psiknąłem tu i tam, poskrobałem, podłączyłem...i od dzisiaj ciesze się działającym TC, ABS ( testowane na śniegu ;)), prędkościomierzem oraz pełnymi wskazaniami komputera. A jaką poczułem dumę, ze zrobiłem to JA SAM ( z "małą" pomocą forumowiczów;)) :D...
DZIĘKI!

#316 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 18 grudnia 2010 - 19:20

Kupiłem Omegę z niedziałającym TC, ABSem oraz prędkościomierzem. Jestem TOTALNYM laikiem w sprawach mechaniki, więc przysiadłem nad wyszukiwarką forum i poszperałem w tematach;).
Stwierdziłem iż na bank poszedł mi sterownik i/albo pompa, więc już zacząłem szperać na allegro. Coś mnie jednak dzisiaj tknęło, i zszedłem do auta ze sprayem do czyszczenia styków. Znalazłem pompę ( była rozłączona ), psiknąłem tu i tam, poskrobałem, podłączyłem...i od dzisiaj ciesze się działającym TC, ABS ( testowane na śniegu ;)), prędkościomierzem oraz pełnymi wskazaniami komputera. A jaką poczułem dumę, ze zrobiłem to JA SAM ( z "małą" pomocą forumowiczów;)) :D...
DZIĘKI!

takie zabiegi czasem pomagaja

#317 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 00:14

temat podobny więc :grill:
1. padł mi Mid więc zegary zdjołem i porada forumowa nie zdała egzaminu, padl na kolana totalnie:mad:
2. po wlożeniu zegarów na swoje miejsce (wraz z niedziałającym MID-em), po odpaleniu świeci a raczej zarzy sie ABS+TC (lekka przygazówka i takie cyk słyszalne i gaśnie wszystko)
3. po odpaleniu(ad2 bez gazu) nie widze tego ale czuje błąd ASB( auto nie jedzie, jest wołowate.Gasze, zapalam,przygazówka i jest dobrze)

bezpiecznik 14 (jest dobry,sprawny)co może jest mało istotne ale chyba ma też coś wspólnego bo nie zawsze ale jednak, po włączeniu klimatronika zapala się ABS+TC ale ASB działa( wszelkie tryby również, , nawiewy chodza), więc co może być za to odpowiedzialne??
Demontaż MID-a raczej odpada bo wyświetla tylko komunikaty,
przed zdjęcim zegarów (brakowało kilku pikseli w Midzie) nie było takich objawów.

Myślę o aku (rano 10.48 kręci, zimny14.4 , ciepły 13.8) ((ale miałem już tak wcześniej))więc chyba ładownie dobre za wyjatkiem aku bo prąd troche lichawy,lub altku że daje za mało lub jest za słaby.
To tak na szybko bo nie wiem gdzie szukać przyczyny, z zegarami chyba to nie ma nic wspólnego?? Odłączone tylko komunikaty z kompa i nic więcej.

Pompa raczej sprawna , nagle by się nie zepsuła i to jeszcze na postoju??

co by nie było że tematu nie czytałem to.........

co do bledow abs.tc to nie zczytasz spinaczem.

więc zapytuję, czy ktoś miął takowy przypadek??

#318 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 00:25

miałem tak jak nie dokręciłem klemy na aku i była luźna... przeczyść połączenia masy od aku do silnika i karoserii :)
Powinno pomóc, jeśli nie będziemy radzić...

#319 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 00:39

miałem tak jak nie dokręciłem klemy na aku i była luźna... przeczyść połączenia masy od aku do silnika i karoserii

zrobione około roku temu:D ale mogło się cosik spier......... zepsuć;)
zerknę , dzięki za radę bo nawet nie przeszło mi to przez myśl żeby tam szukać przyczyny po demontażu zegarów, ale zerkne i tak:D

Powinno pomóc,

oby;)

edit:
zerkłem i wychodzi że jednak był problem z masą:D
ale i tak aku do wymiany i znów ze 300-400peelenów lżejszy:mad:

#320 OFFLINE   MadMan

MadMan

...S6...

• 88 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 16 stycznia 2011 - 15:23

Się pod temacik podepnę :D

Dzisiaj sprawdzaliśmy z Payatzem kody błędów ABS

wywaliło 35 - pump motor relay - circuit / przekaźnik silnika pompy - obieg
Czyli tak jak kiedyś Beast pisał "obwód przekaźnika pompy zwrotnej"

Moje pytanko brzmi następująco: czy mogę wymienić sam moduł ABS?

Mam całą pompę ale na razie brak $$$ na większe naprawy a za wymianę modułu policzyliby mi po kosztach.

Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS