pompa DX znajduje sie mniej więcej za akumulatiorem pod zniorniczkiem płynu wspomagania. Modul jest razem z pompą i musisz wyjąc całą pompe co nie jest takie proste, bo ciasno jak cholipka i dojście bardzo kiepskie. Musisz wyjąc alumulator, odkręcić zbiorniczek płyniu wspomagania, a później to już tylko manualna męczarnia z wyjęciem tego szajsu.
Jak nie masz choćby minimalnej wprawy w pracach przy silniku ..to sie za to nie bierz, bo tylko nerwicy sie nabawisz.
ps. płyta navi to jak sama nazwa wskazuje płyta od nawigacji, ale sie nie męcz, bo w zasadzie i tak do omegi nie ma polskich map.
z kolei ja nigdy nie wyciagalem calej pompy tylko sam sterownik i sam sterownik tylko zawsze wymieniam
zeby wyciagnac sterownik musisz spuscic wode z ukladu, bo trzeba wyciagnac waz od chlodnicy patrzac na auto po prawej stronie. do tego wykrecasz aku, 3złączki na instalacje tez sie odkreca i na bok, kompa z wiazka tez dajesz na bok w strone silnika no i jest juz dosyc miejsca zeby wykrecic sterownik przykrecony na małe torxy (razem 6)
ewentualnie mozna tez sprobowac wyciagnac sterownik tak jak kolega cita napisal. ja napisalem jak ja to robie
jesli nie dziala ci abs/tc/predkosciomierz to wspomaganie tez nie bedzie ci dzialac, bo nie dostaje informacji jaka jest predkosc pojazdu
ok..
jak owy moduł wyjac, z gory go nie widze, czy jest pod pompa? czy modul pompy dx pasuje tylko z pompy dx? czy pompa dx byla montowana jeszcze w innych silnikach?
co rozebrac by wyjac modul?
jakie moduly pasuja do mojej?
dzieki
popatrz z gory pod zbiorniczek od wspomagania - bedzie widac srebrna pompe ABS na ktorej na samej gorze powinno wybite byc DX, modul - sterownik jest przykrecony do niej od strony akumulatora - koloru czarnego

sterownik DX pasuje tylko z/do pompy DX
pompa DX byla montowana jeszcze w 2,5 v6:P jak juz wczesniej wspomnialem od RM98 bodajze do 2001r (od RM02 szlo ESP)