Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak kupiłeś swoją Omegę?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
219 odpowiedzi na ten temat

#101 OFFLINE   Kampol

Kampol
  • 124 postów

Napisany 13 stycznia 2010 - 18:01

zawsze chciałem Omegę BF i tak się pewnego dnia napaliełem, że szukałem jej całe 6 godzin i po 8 pojechałem do Niemiec i ją przywiazłem - tak została ze mną do dziś ;)

#102 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 stycznia 2010 - 16:52

No i do tego nabiłeś tego posta ;) w tym temacie opisujemy HISTORIĘ zakupu, a nie spamujemy. Jeśli nie chcesz się pochwalić tym jak kupiłeś auto, to po co piszesz w tym temacie? Chyba rzeczywiście, aby nabić posta...

wicek wyluzuj - to jest off - kazdy moze pisac co chce a kolega nie skłamal - pewnie kupił za pieniądze i chcial pokazac że ma poczucie humoru.... luzik :)

#103 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 17:30

W OT nie nabija postów chyba...:)

#104 OFFLINE   axk

axk

Wolność Rządzi :)

• 262 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 17:50

Ja szukałem auta, myślałem nad omcią lub bmw, oglądałem już ładniutką bmkę nawet tańszą i bardziej zadbaną, tylko że w tds.

Ale wygrała omega znaleziona na allegro,

zawsze mi się podobały eh, i to był błąd ,
napaliłem się i kupiłem bez wjazdu na diagnostykę (a chciałem shit ale nie było nic w pobliżu)

i na dzień dobry 2 tysie poszły.a czeka mnie jeszcze sporo pracy ,
(duże spalanie i estetyka),

#105 OFFLINE   oma,abc

oma,abc

od A do C

• 130 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 19:36

witam ja moja ome znalazlem na allegro....
w niedziele siadlem do sieci a we wtrorek bylem juz szczesliwym posiadaczem.
co ciekawe miałem duze wymagania i znalazlem odrazu to czego szukałem
a chciałem min.
- silnik min.-2.5 benzyna
- skrzynia reczna
- ksenony
- pelna elektryka

a nie chciałem :
- skóry i navi

a znalazłem 2.6 benzyna 2000r
- manual
-pelna elektryka ( szyby fotele lusterka . fotel z pamieciom 3 kierowcow
- lusterko wewnetrzne samo sie sciemnia jak cos dobrze raz ( teraz juz mi nie przeszkadza jakjada na dlugich za mna)
-cztery fotele podgrzewane
- radia ze zmieniarka cd( fabryka)
- sytem bose ( z basowym glosnikiem w bagazniku - fabryka ) - rewelka !!!! WSZYSTKO STEROWANE Z KIEROWNICY
- przyciemnione szyby
- kola 17
itd. itp.

a najlepsze jest to ze kupilem ja pod samym domem czyli 25 km
facet miał 50 km do mnie ale sam zaoferowal sie ze przyjedzie polowe do mnie
autko super i co najlepsz bez ukrytych wad!!!!!!- DALEJ JEZDZE

KOCHAM ALLEGRO..........
-
oma,abc

#106 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 19:52

A ja chciałem duże wygodne i TANIE auto a omega do tego wszystkiego jest ładna co też było bardzo ważne. Pojechałem na giełdę, po obejrzeniu masy szrotu już miałem wychodzić z giełdy kiedy zobaczyłem moją kluskę. Mimo że nie jest najbogaciej wyposażona i nie była najtańsza to zdecydował dobry stan. Umówiłem się na drugi dzień na stacji diagnostycznej i jest moja.

#107 Guest_andre1099_*

Guest_andre1099_*

Napisany 14 stycznia 2010 - 20:32

szukając auta stawiałem za cel jedną markę Audi s6 , jeździłem po polsce wydawałem bezsensownie pieniądze i nic, żadnych godnych uwagi pojazdów. Aż pewnego dnia dzwoni znajomy blacharz i mówi, że oglądał Omegę u znajomych (na handel) i po jego telefonie po 10 minutach już była moja. Nigdy nie myślałem że kupię ome, to był spontan, mało tego auto kupiłem na swojej ulicy 300m od domu:)

#108 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 stycznia 2010 - 21:25

moja pierwsza omege odkupilem od mojego bylego pracodawcy, jak jeszcze pracowalem w niemczech w 2000 roku to omega miala roczek i sie zakochalem , wiec jak tylko sie dowiedzialem, ze jest na sprzedaz , to ja kupilem , auto w stanie prawie idealnym, wiec jak ja rozbilem , to druga znalazlem w anglii na necie , wieczorem zadzwonilem, nastepnego dnia rano , po nocce w samolot , z kumplem i na ryzyk fizyk ,ale jak ja zobaczylem, i dobra cene wynegocjowalem to z przyjemnoscia do domu pojechalem :) potem kosztowala mnie duzo kasy i pieniedzy :/

#109 OFFLINE   Dawid_88_Chełm

Dawid_88_Chełm
  • 16 postów

Napisany 14 stycznia 2010 - 22:37

Na giełdzie w Lbn jakies 4-5 lat temu sprowadzona świeżo z Holandii :) do tej pory jezdze na oryginalnych amorkach GM i jest git :D

#110 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 15 stycznia 2010 - 07:46

ja swoja kupilem na EBAY prawie dwa miesiace szukalem

#111 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 stycznia 2010 - 08:17

potem kosztowala mnie duzo kasy i pieniedzy :/

Kurcze to miałeś podwójne wydatki :p

#112 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 15 stycznia 2010 - 09:55

Kurcze to miałeś podwójne wydatki

mialem na mysli duzo kasy i nerwow

#113 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 stycznia 2010 - 10:03

Teraźniejszego XEVa cakiem pryzpadkowo oglądałem w pitek lub czwartek... bo była wystawiona na sprzedaż... pechowo w niedzielę miałem wypadek moja wcześniejsza A... i w poniedyiaek kupiem XEVa :) jak się okazało sprzedawał go znajomy ojca... także wad ukrytych nie było... a o niedogodnościach choć wiele ich powiedział... ;) i cena dobra była... do dziś jestem zadowolony... ;) bo od kwietnia naprawiałem tylko alternator no i kilka małych usterek z LPG ale to z mojej winy...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#114 OFFLINE   dorjan

dorjan
  • 9 postów

Napisany 26 stycznia 2010 - 00:34

Nie mam doświadczenia w kupowaniu używanych aut, gdyż zaledwie dwa razy takie nabyłem i po raz drugi jest to Omega. Trafiałem chyba na uczciwych handlarzy i wolałem zawierzyć ich fachowości i zdolności znalezienia dobrego egzemplarza za granicą, niż samodzielnie dokonywać wyboru.

Pierwszym nabytkiem była 2.5TD (1995) kupiona w 1997r. Internet wówczas praktycznie nie był dostępny i źródłem informacji była telegazeta i ogłoszenia motoryzacyjne. Przed zakupem oglądałem Saaba 9000, Toyotę Camry i kilka Opli Omega. Nic nie pasowało. Jeździłem do Poznania, Katowic, Krakowa. W końcu trafiłem na doświadczonego i uczciwego sprzedawcę i pewnie dzięki temu otrzymałem piękny, bezawaryjny egzemplarz, z bogatym wyposażeniem i przebiegiem 40k km, którego nie pozbyłem się do chwili obecnej pomimo zakupu nowszego modelu. Omega 2,5 TD została dla córki zamiast małego autka i już teraz ciężko będzie ją przekonać do czegoś mniejszego.

Drugą również kupiłem jako świeżo sprowadzoną i na niemieckich tablicach. Zakup był zupełnie przypadkowy. Szukałem małego auta dla córki i z sentymentu oglądałem Omegi. Znalazłem ciekawe ogłoszenie, zadzwoniłem do sprzedawcy i … zaryzykowałem. Omegi 2.6V6 nawet nie pojechałem obejrzeć. Było za daleko - 700km na drugi koniec Polski. Wystarczył opis, ponad 100 przesłanych zdjęć z interesującymi mnie szczegółami (podwozia, nadwozia, wnętrza), oraz zapewnienie, że samochód jest idealny i dostarczonego pojazdu mogę nie odbierać jeżeli będzie odbiegał od opisanego i pokazanego stanu.
Takie ryzyko wymusza raczej na sprzedawcy uczciwe zachowanie. Samochód przywieziono na lawecie i po krótkich oględzinach i posłuchaniu pracującego silnika, zaakceptowałem nieliczne niedociągnięcia.

Tych drobiazgów trochę brakowało. Spalona żaróweczka przedniego światła pozycyjnego. Brak żarówki światła cofania i żarówki tylnego przeciwmgielnego. O braku jednego zagłówka i dolnej osłony silnika wiedziałem już wcześniej. Gorzej było z niedomagającym kolorowym wyświetlaczem, który działał poprawnie dopiero po kilkukrotnym puknięciu w szybkę konsoli zegarów. Do reszty, pomimo najszczerszych chęci, nie mogłem się przyczepić.

Dokumenty pojazdu zapakowane w standardową saszetkę Opla (karty pojazdu, karta kodowa, książka serwisowa, rachunki za przeglądy, wymianę rozrządu, instrukcje, komplet kluczyków w oryginalnym skórzanym etui Opla, płyta CD z mapą nawigacyjną, …) i ich wiarygodność nie budziły zastrzeżeń. Kupiłem 2.6V6 z przebiegiem 112k km. Koszt transportu Omegi zmniejszył zysk sprzedającego.
Sprzedawca zdobył i dosłał zgodnie z obietnicą brakującą dolną plastikową osłonkę silnika i zagłówek, a przywrócenie pełnej sprawności (naprawa i regeneracja połączeń) kolorowego wyświetlacza kosztowało mnie dodatkowe 300zł.

Po prawie 2 latach użytkowania 2.6V6 mogę już napisać, że udało się kupić ponownie Omegę w pięknym stanie. Na początku wymieniłem w benzyniaku wszystkie filtry, rozrząd, olej w ASB, olej w silniku, uzupełniłem w tylnym moście i to wszystko. Silnik suchy i czysty, pracuje cichutko i równomiernie. W zawieszeniu nic nie stuka. ASB bezszelestnie i jakichkolwiek szarpnięć zmienia przełożenia. Przy intensywnym przyspieszaniu robi to przy ok. 4200 obrotach, a z włączonym „S” dociąga do 6500 obrotów.

Zainstalowany akumulator Bosch Silver 74Ah/680A(EN) sprawuje się świetnie nawet przy obecnych ponad 20 stopniowych mrozach, a miałem chęć wymienić go zaraz po zakupie – tak asekuracyjnie. Zakupiony komplet oryginalnych świec GM czeka od prawie 2 lat na swoją kolej, bo mechanik powiedział, że nie ma sensu wymieniać sprawnych starych.
W zeszłym roku wymieniłem jedynie olej w silniku i filtr, oraz klocki hamulcowe z przodu.
Na wiosnę planuję kolejną wymianę oleju 5W30 i filtrów, a przy okazji zmienię gumowe tuleje zawieszenia i końcówki stabilizatora.

W porównaniu do 2,5TD, benzyniak V6 jest niezłą pijawką. Na trasie nie potrafię zejść poniżej 10l, a jazda wyłącznie w mieście i na krótkich odcinkach wyciąga w granicach 15-16l/100km, ale zdążyłem się już przyzwyczaić.
W sumie przez te 2 lata Omega 2,6V6 okazała się całkowicie bezawaryjnym autem. Jak będzie dalej napiszę po kolejnych 2 latach eksploatacji lub pierwszej awarii.

Teraz chcę kupić następne auto i od kilku tygodni szukam czegoś nowszego z lat 05-06, a obecne oferty Omeg, nawet tych najmłodszych, jak na razie nie zachwycają. Zastanawiam się nad Vectrą, Saabem 9_3, 9_5, bo to najbliżsi krewni Omegi.

Może podpowiecie co warto kupić?

Pozdrawiam.

http://www.polskajaz...pel/Omega/27730

#115 OFFLINE   zereb

zereb

2t rider

• 85 postów

Napisany 07 lutego 2010 - 16:56

Swoją omegę pierwszy raz zobaczyłem rok temu. Była w dobrym stanie jak na 94r. Trzeba było dłubnąć kilka drobiazgów np: regulacja elektryczna foteli, parę bąbli, wyłamane schowki. Kupił ją kuzyn żony i śmigał przez rok.
Wczoraj ją od niego odkupiłem. Trzeba powalczyć z grubszymi sprawami. On sam prawie nic z nią nie zrobił. Woził po warsztatach i na dobre jej to nie wyszło. Na dzień dzisiejszy jest tak jak rok temu plus: ładowanie alternatora, migająca kontrolka leju, pęknięta miska olejowa, brak 1i2 na automacie. Ręcznie działa.
W domu mam jeszcze 2 auta. Wartburgi. Jeden jest w rodzinie od nowości a drugiego przygarnąłem parę lat temu i już tak został. Jednego wartburga z 68r odbudowałem własnoręcznie w zaciszu domowego garażu. Niestety miałem później problemy finansowe i musiałem go sprzedać.
Nie myślałem nad kupowaniem auta już teraz, albo w tym roku. Całkowicie przypadkiem trafiła do mnie. Jechałem po nią do łodzi 2.5 td w kombi. Wracałem bez ładowania i dojechałem na światłach postojowych aż do wrocławia. Teraz ślęczę nad kompem i przeglądam wasze forum.
Jest to moja pierwsza omega i pierwszy opel. Mam nadzieje, że uda mi się ją odratować i trochę nią pojeździć. Wszystkie naprawy będę robił na żywca w domu. Postaram się udokumentować co i jak zrobiłem może komuś się przyda. Mam warunki i jakieś tam umiejętności więc chyba nie może być aż tak źle.

Do zobaczenia na trasie

#116 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 07 lutego 2010 - 18:11

Na dzień dzisiejszy jest tak jak rok temu plus: ładowanie alternatora, migająca kontrolka leju, pęknięta miska olejowa, brak 1i2 na automacie. Ręcznie działa.

No to się wpakowałeś....:)

#117 OFFLINE   zereb

zereb

2t rider

• 85 postów

Napisany 07 lutego 2010 - 18:14

Może nie będzie tak źle. Zawsze można ją oddać dalej.

#118 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 07 lutego 2010 - 19:06

Mam warunki i jakieś tam umiejętności więc chyba nie może być aż tak źle.

Pewnie sobie dasz radę, tylko ta kontrolka smarowania troszkę mnie martwi.

#119 OFFLINE   zereb

zereb

2t rider

• 85 postów

Napisany 07 lutego 2010 - 20:43

Mnie też, ale coś jest z elektryką skopane. Kontrolka miga tylko na wybojach. Albo się nie zapala. Albo świeci cały czas. Jutro dokładniej obadam sprawę.

#120 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 635 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 lutego 2010 - 20:47

Jesli kontrolka oleju miga przy bujaniu buda, to pewnie poziom oleju jest zbyt niski i smok chwilami lyka powietrze.
A skoro juz masz omege, to nie pisz 'Wasze forum' - teraz wypada napisac 'nasze forum'.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB

Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"