Samochód dla 18-nasto latka
Napisany 18 marca 2009 - 00:20
Napisany 18 marca 2009 - 08:45
Jasne że FWD bo ich jeździ więcejNie ważne, FWD, RWD, 4WD, jak za kierownicą usiądzie idiota to dzwon gwarantowany. Tak się zastanawiam, ciekawe ile aut na 100 uczestnicząych w wypadkach ma napęd przedni a ile tylni. (obstawiam, że większość to FWD).

Dreednajlepiej będzie jak sam odpowiesz sobie na pytanie jak się czujesz za kierownikiem...bo jeżeli jedziesz i nie jesteś pewny masz mały starach to na razie szukaj małego autka żeby do tego przyzwyczaić, jeśli czujesz się na siłach to szukaj czegoś mocniejszego tył napęd...tak jak ja widziałem po sobie...że nie boje się jechać itd, a nie miałem kasy na auto to jeździłęm BMką brata który wyjechał do Niemiec sie uczyć

Napisany 18 marca 2009 - 11:03

ps. zrobili mnie w balona i sprzedali moją omę ;/ a miałem dzisiaj po nią jechać ;/ pan se trochę w kulki poleciał ;/
ps2. to jest chyba jedno z najdłuższych dwóch tygodni w moim życiu

Napisany 18 marca 2009 - 14:06
Prawko tak jak ty zrobiłem mając równo 18latek. Pokatowałem starszemu DAEWO Nubire:D, potem Vectre C, w między czasie jakieś służbowe furki sie trafiały itd...
Za kółkiem pewnie się czuje,ale żeby jeździć mocnym samochodem z napędem na tył to trzeba poskromić swoją fantazję - niestety. Jakbym jeździł teraz tak jak tą nieszczęsną Nubirą:los: to nie wiem czy bym przeżył (poważnie).
Uważałem do niedawna ze dobremu kierowcy to żaden system ESP czy TC nie jest potrzebny...Myliłem się okropnie...:duze_nie: Czasem nie da się jechać cały czas na 100% i chwila nieuwagi może słono kosztować. W kwocie jakiej sie zamkniesz nie ma szans na auto z jakimis systemami niestety...
Także jeśli chcesz w miarę bezpiecznie przejsc przez okres "burzliwej krwi" i wiesz ze czasem Cie ponosi ,to może skup się na grupie WV-Audi (Golf III może stary Passat,albo Audi 80 ew. "cygaro") albo Toyotce (Carina,Corrolla)-solidne nie psujące się auta; ew. Mazda np -ale te troche drożej w częsciach chyba wypada.
Jeśli natomiast czujesz że jesteś opanowany ,masz łeb na karku i czujesz respekt przed samochodem to na twoim miejscu z 5000-6000 zł poszukalbym MERCEDESA 124 takich jak 200E czy też 230E lub 250D.
Benzyniaki oczywiście bez gazu. Auta nie do zdarcia,praktycznie czołgi. Dają poczucie bezpieczeństwa,komfortu,fajnie sie nimi jeździ (Fajny celownik na masce sterczy).Jest też gdzie grilla zapakować... No i kanapa z tyłu wygodna i przestronna na wypady z :panna:

Z tymi silnikami przesadnie nie poszalejesz, ale wystarczą do sprawnej jazdy, co Ci da możliwość rozwijania umiejętności prowadzenia.
W pyde jest zamienników i szrotów.Można za tanie pieniądze cieszyc sie dobrym samochodem.
Im szybciej napęd na tył weźmiesz tym potem bedziesz mógł sobie gdzies efektowniej pośmigać -jesli Cie to kręci oczywiście.:driver:
Napisany 18 marca 2009 - 15:49

Napisany 18 marca 2009 - 20:00
Napisany 18 marca 2009 - 22:40
Pierwszym autem kturym jeżdziłem był xm 3.0 24v 210 km przód napęd.
Fakt jak to sie mówi głowa na karku była, ale licznik nie raz zamknąłem, po to jest auto by z niego korzystac, tylko rozważnie i z głową.
A tak wogule to chciałem zkomętowac, bo ktoś wkleił link do omegi z żeszowa.
Oglądałem to, nie rezygnowałem dlatego ze nie ma klimy, tylko dlatego ze tam nic nie ma, nie ma blach, nie ma silnika, auto zbytnio na cześci sie nawet nie nadaje, bo nawet zciuchane w sirodku.
ps: Jak zapytałem własciciela czemu nie ma płynu chłodniczego to odpowiedział : "czasem lubi sobie wyrzucic"
Napisany 25 marca 2009 - 20:16

dzięki za wszelkie porady, jak ktoś ma jeszcze coś do powiezienia, to zapraszam do rozmowy

ps. odebrałem dzisiaj prawko

Napisany 25 marca 2009 - 21:01
Napisany 26 marca 2009 - 20:38

ale i tak chyba wole omege

Napisany 26 marca 2009 - 20:51
Jeśli to ciągnie jak głupi, to do Omy nie wsiadajzisiaj miałem okazję przejechać się golfem II 1.6D, silniczek spoko, ciągnie jak głupi

NMSP
Napisany 27 marca 2009 - 00:03
heheheheheJeśli to ciągnie jak głupi, to do Omy nie wsiadaj
NMSP

to jest 1.6 turbo dizelek, a waży to nie wiele. oma nie ma turbo i waży trochę więcej. mimo to i tak dalej chcę omę

Napisany 27 marca 2009 - 07:19
to jest 1.6 turbo dizelek, a waży to nie wiele.
Stare kontrukcje diesli maja jedna powazna zalete: jesli tylko masz paliwo i dobry aku to odpalisz na pewno. Poza tym to sa silniki 'wielopaliwowe'

oma nie ma turbo ...
... tu sie chyba zagalopowales nieco ...

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB
Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"
Napisany 27 marca 2009 - 08:13
hehehehehe
to jest 1.6 turbo dizelek, a waży to nie wiele. oma nie ma turbo i waży trochę więcej. mimo to i tak dalej chcę omęmam nadzieję, że i tak prędzej czy później zasiądę za jej sterami
a golfem miło było się przejechać nie mając w tej chwili żadnego innego pojazdu
Nie należy pisać twierdząco, że oma nie ma turbo (generalizowanie), gdyż w straszych modelach turba nie montowano. Nowsze generacje silników posiadają turbinę. Golf do Omegi to jak osił do rasowego araba ze stadniny w Janowie Lubelskim.

Napisany 27 marca 2009 - 10:35
jezeli Twoim zdaniem taki golf ciagnie jak głupi to szczerze odradzam omegi. Bo omega ciagnie troche lepiej od 1,6 D

Napisany 27 marca 2009 - 17:03
dokładnie, jest to niewątpliwie ich ogromnym plusem. tata tankował jakiegoś bio dizla za 3 ziko i śmiga jak ta lalaStare kontrukcje diesli maja jedna powazna zalete: jesli tylko masz paliwo i dobry aku to odpalisz na pewno. Poza tym to sa silniki 'wielopaliwowe' - malo wrazliwe na jakosc paliwa, a to tez nie jest bez znaczenia - nigdy nie wiadomo co poleci z weza na CPN-ie.

sorki trochę niezrozumiale napisałem... tu sie chyba zagalopowales nieco ...

Napisany 27 marca 2009 - 19:26
Napisany 27 marca 2009 - 19:28
ale w B to chyba tylko 2,0 DTI , ale nie jestem pewny.
Tu akurat same oznaczenie mówi same za siebie.
Napisany 27 marca 2009 - 21:11
Albo co bedzie pod reka jak sie rezerwa zapali...Moze jaka 5-ka oleju z biedronki...:mrgreen:...nigdy nie wiadomo co poleci z weza na CPN-ie.
Jak zajedziesz turbine to bedziesz mial jako pierwszyjak to omega nie miala turbo??? Nie widzialem jeszcze omegi B w dieslu bez turbo.

Dreed - auto to skarbonka. Im wieksze, tym wieksza

Dlatego rozwaz takigo zgrabnego golfika

Napisany 27 marca 2009 - 22:09
bardzo dobrze i dosłownie powiedzianeDreed - auto to skarbonka. Im wieksze, tym wieksza