Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czy OPEL omega to taka kicha -- PODSUMOWANIE --

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
141 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   lukwel

lukwel
  • 658 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 11 listopada 2008 - 10:00

Do golfa IV 1.9 SDI nie trzeba odkładać ja tylko wymieniałem olej opony pasek i lałem ropę nic się nie psuło przez kilka lat aż sprzedałem a człowiek dalej jeździ i też nic nie dołożył :) a omega ja w swojej już 2 razy silnik zmieniałem 2.0 16V na szczęście był na gwarancji teraz zaczęła mi padać skrzynia :( o rdzy nie wspominam ... a te błędy ale od czego jest forum :D i a wygoda jazdy ten komfort ta przestrzeń :D i cena :) ogólnie nie jest źle ale mogło by być lepiej troszkę ;)

#82 OFFLINE   Krzysztof P

Krzysztof P
  • 48 postów

Napisany 11 listopada 2008 - 12:20

Jak każdy samochód ma swoje plusy i minusy.

Dla mnie plusami są:
1. Niska cena zakupu samochodu
2. Bardzo dobre wyposażenie
3. Duża przestrzeń pasażerska i ładunkowa
4. Bardzo dobry komfort jazdy

Minusami są:
1. Dość duża awaryjność
2. Szybki spadek wartości samochodu

Zaskakuje mnie natomiast żywotność samochodu. Omcia ma 14 lat, przebieg 400 000km i nadal jeździ :mrgreen: Zaskakuje mnie też spalanie. Na trasie bez dużego obciążenia, przy dobrym operowaniu gazem, hamulcem i biegami potrafię bez kłopotu zejść poniżej 7 l/100km bez mulenia silnika, natomiast w mieście (Kraków) nie spala więcej niż 8,5 w porywach do 10l/100km.

Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że design jest dość atrakcyjny, ponadczasowy a przecież minęło od 1994 roku bardzo dużo czasu. Inne samochody z tych roczników wyglądają dość - powiedziałbym, skromnie :D

Ogólnie jestem zadowolony z autka :)

Przymierzałem się już do kilku samochodów bo trzeba by pomyśleć nad zmianą na nowsze ale żaden mi nie spasował. Czyżby po tej Omega B, w moje ręce wpadła Omega B FL? Prawdopodobnie tak :)

Omcia? Biorę ją z wszystkimi wadami i zaletami :mrgreen:
Od 15 listopada 2008 jestem off-line :)

#83 OFFLINE   kindred

kindred
  • 70 postów

Napisany 11 listopada 2008 - 14:39

Witam
Kupilem Ome 2,5TD 99r wersje na 100-lecie OPLA w maju.Stwierdzam zadne auto za taka kase nie jest tak wygodne i wypasione jak Omega.Duzo ludzi odradzalo mi ta wersje silnikowa,w dodatku ropa stal prawie 4,80 za litr.Co moge powiedziec jest zadowolony
fakt mam kilka pierdolek do roboty(uchwyty lamp,halogeny,cieknie mi gdzies spryskiwacz)ale jest swietnie!Ropa spadla i mozna tanio pojezdzic,dzwiek silnika,dynamika,elastycznosc poprostu MNIAM!a co najfajniejsze brak rdzy :shock: :shock: dalem w maju za to autko 15500 i jestem zadowolony!
Bylem w gorach nad morzem i zawsze dojechalem do Celu bez niespodzianek:)
DUZE SPALANIE??? W TRASIE jadac ok. 120-130 ciezko spalic wiecej niz 7litrow
Jak na limuzyne moim zdaniem to pikus:)
Fakt faktem nie polecilbym znajomemu kupna OMEGI :grin:
Bo balbym sie ze Nie daj Bóg kupi jakies padlo i bedzie.
Pozdrawiam wszystkich.Marcin

#84 OFFLINE   DZEMFAN

DZEMFAN
  • 73 postów

Napisany 11 listopada 2008 - 17:07

widze ze tutaj co drugi narzeka na te auto, ja mam sowja omcie 2,5roku i wszytko jest si nigdy mnie nie zawiodla nigdy no moze tylko to ze parctronic mi sie sperdykal ale to przeciez bzdura,takze ja z mojej omci jestem bardzo zadowolony :mrgreen:

co najfajniejsze brak rdzy

od 98r opel stosuje pelen ocynk kast wiec masz na 10lat gwarancji ze nie wyjdzie tobie rdza a jezeli ktos pisze ze ma omege np z 2001r i wychodzi mu rdza to poprostu kupil auto po dzwonie

Scalilem posty >> Dzemfan -uzywaj funkcji edytuj -jak chcesz cos dopisac!!!
Nissan Primera 1.6 16V -> Opel Omega 2.2 16V

#85 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 listopada 2008 - 17:15

Taaaaaaaaa. Ja mam '98, Sitas '99, czyli mamy drzwi po dzwonie? I to najbardziej pod uszczelkami szyb dostało się? ;)

#86 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 11 listopada 2008 - 17:24

od 98r opel stosuje pelen ocynk

Nie pełen ocynk, a tylko do listw drzwiowych, co tłumaczyłoby rdzę u Ciebie Maro i u Sitasa :p

#87 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 11 listopada 2008 - 17:26

I do tego ocynk jest tam jednostronny - pomysłowy opel

#88 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 11 listopada 2008 - 17:27

I to najbardziej pod uszczelkami szyb dostało się?

tam zawsze wychodzi, juz to przerabialem :bad:

A co do tematu to ja mam swoja ponad 2 lata i odpukac w niemalowane nic sie do tej pory powaznego nie dzieje. Ta rdza to norma. Jestem zadowolony ze swojej mesi.

#89 OFFLINE   DZEMFAN

DZEMFAN
  • 73 postów

Napisany 11 listopada 2008 - 20:58

hmmm to nie wiem w kazdym badz razie ja mam swoja 2,5roku i zero rdzy :wink: a z kad macie takie info ze jest tylko do listw dzwiowych ten ocynk??
Nissan Primera 1.6 16V -> Opel Omega 2.2 16V

#90 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 11 listopada 2008 - 21:09

Nie pełen ocynk, a tylko do listw drzwiowych, co tłumaczyłoby rdzę u Ciebie Maro i u Sitasa

I do tego ocynk jest tam jednostronny - pomysłowy opel

Tak samo jest w Audi b3, b4 takze nie tylko "pomyslowy opel"

#91 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 listopada 2008 - 12:51

hmmm to nie wiem w kazdym badz razie ja mam swoja 2,5roku i zero rdzy :wink:

przyjedź na spota i zobaczymy :razz:

#92 OFFLINE   boyy26

boyy26
  • 12 postów

Napisany 28 stycznia 2009 - 16:53

zgadzam sie w 100%. tylko jest warunek ,ze auto nie jest mocno przyrzniete :)

#93 OFFLINE   opel

opel

kl

• 100 postów

Napisany 29 stycznia 2009 - 12:40

Ale tu piszecie bzdury... Ja to samo moge powiedziec o seacie toledo zlom jak h...j i zero uciechy z jazdy ale po co?. Jak mi sie klucha zepsuje to ja robie ale pozniej chociaz jade jak panisko hehe. A tak pozatym to kupujecie auta 10-15 letnie i nazekacie ze sie psuja ... Ludzie kupcie sobie nowe i nie nazekajcie chodz i nowe sie popsuje .

Powinniscie zamknac ten temat bo jest moim skromnym zdaniem BEZ SENSU dlaczego?? Kupi taki jeden z drugim jakiegos zajechanca 12 letniego za 5tysi z silnikiem 2,5 z przebiegiem prawdziwym (nie na liczniku) 400tys i pisze takie bzdury łłłeeeeehhhhhh. Najlepiej jakby zrobila jeszcze raz 400 tys km i sie nie popsula to by kazdy chwalil.

Pozdrawiam i juz nie czytam tego tematu bo sie wkurzam.

#94 OFFLINE   kamcio

kamcio
  • 72 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 00:00

sorki ale ja mam 2-gą omcię i nie mogę złego słowa na auta powiedzieć a co myślicie że jak bmw to sie nie psuje? a co do rdzy w niektórych egzemplarzach to nie pamietacie jak nasze poldki gniły???
alibo 125 p?

#95 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 00:29

Po raz n-ty piszę, że Omegi wszystkie rdzewieją. Ocynk jest tylko na przednich błotnikach! Nie wiadomo po jaki chu... i tylko tam?
Ale do rzeczy.... Omegę kocham za to, że ma ładną linię nadwozia, mógłbym śmiało powiedzieć ponadczasową... części są z@jebiście tanie, jak nie stać cię na oryginał to kupujesz używkę oryginał z Fouxhalla :)
Poza tym w tej kasie nie kupisz nic lepszego :p

#96 OFFLINE   Piotr-ze-szkocj

Piotr-ze-szkocj
  • 10 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 09:03

Cześć chłopaki. Miałem kiedyś omegę A 3.0 w automacie byłem zadowolony. Tydzień temu sprzedałem swoją wypasioną B fl 2.5 V6. Przez dwa lata mnie nie zawiodła, poza modułem ABS i innymi pierdołami (fakt,że naprawy były kosztowne. W moim przypadku jest tylko serwis, bo nie ma w okolicy żadnych złomowisk). Naprawdę fajne autko, o ile się o nią dba. Kupiłem auto trochę nie typowe jak na emigranta Jaguara X-type kombi z 2006r. Zyczę Wszystkim bez awaryjności i szerokich dróg. Pozdrawiam.

#97 OFFLINE   Kesiaczek

Kesiaczek
  • 567 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 19:00

Ja tam nie narzekam, co prawda mam swoja ome zaledwie od pazdziernika i juz była u mechaniora, ale no cóz bidulka ma 14 wiosenek, troszke na liczniku. I wiece co?
Po komforcie jazdy tym samochodem, te drobne wpadki jestem w stanie jej wybaczyc:)
W końcu jak sie kocha to sie wybacza nie????

#98 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 19 kwietnia 2009 - 19:28

Miłość nie zna granic :D

#99 OFFLINE   dorka80

dorka80
  • 12 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 13:54

Omega to nie zawodne cudeńko a jak każdy samochód ma prawo się popsuć jak o nią nie dbamy. pozdrawiam

#100 OFFLINE   Bruno_MV6

Bruno_MV6

Opel Scanner jak co mam

• 105 postów

Napisany 23 kwietnia 2009 - 11:05

czesc wszystkim
Ja mam kluskę prawie rok czasu i jak ja kupowałem miała tylko rant kolo szyby lekko krwistordzawy ;)
95 rocznik przebieg 153 tys 3.0 MV6 a Astra 92r 1.6 cenowo w naprawach sie nie różnią :D powaga wiem co mowie a to co mnie skłoniło do zakupu mojego 2 opla to bezawaryjność przez duże "B" i mam omegę B :)
Ceny porównywalne mam z Astra F a astrunia mimo ze z gazem przez 3 lata az po grób woziła moja szanowna "d...ę" i za to ją szanuję !!
padły progi, nadkola ale silnik nigdy nie odmówił posłuszeństwa! jedynie w chwili smierci gdzie pasek rozrządu skoczył, ale sprzedałem magikom zrobili i gdzieś dalej śmiga po Polsce :)
A KLUCHA miód malina :D OC 240zł na pół roku HDI 60% zniżek, Astra tyle samo w PZU :mad: a tu mam pod maską 2 takie astry i 2x taki komfort ! :cool:
na początku wszyscy mnie straszyli że pali dużo okazuje się że można się mieścić w 10L heh, jako 30latek nie mam potrzeby "lansowania" się z "łokciem" po ulicach miasta :p
Rozrządem mnie przerazili garażowi mechanicy niby 700zł a robota z 300-400zł :confused:
ja kopiłem kompletny z pompa wody za 350zł a robota :D zł u zaprzyjaźnionego mechanika oddalonego o 50km ale warto było jechać ! :cool:
Później dam wam namiary na niego do Ostrzeszowa i Antonina .
teraz będę wymieniał oleje i piastę kola i jeszcze coś tam co będzie wymagało wymiany :)
Z kasą za usługi u mojego mechanizatora jest naprawdę przyzwoicie! nie jakieś ceny z kosmosu czy coś, trzeba szanować jego, jego robotę a on szanuje klienta, nie zdarzyło się żebym wracał z czym kol wiek do poprawy! i za to go CENIĘ !!!!
Jak na razie to przez ten rok wymieniłem oleje, filtry, tuleje wahaczy, teraz piastę znów oleje i uszczelkę kol. wydechowego no i miód :D a na prostych odcinkach drogi szfe zamykam żeby koniki pobudzić :)
Pozdrawiam wszystkich :wink: :cool: