Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czy OPEL omega to taka kicha -- PODSUMOWANIE --

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
141 odpowiedzi na ten temat

#121 OFFLINE   Kampol

Kampol
  • 124 postów

Napisany 11 maja 2010 - 13:42

wiadomo że jak się kupi auto to jest leoteria czasami uda się trafić dobry egzemplarz a czasami złom, są różni ludzie i różnie dbają o auta. Ale nikt ci nie broni kupić np. BMW i to za dużo większą kasę a też nie wiesz co trafisz!

!! ...nie bo BMW zawsze są fajne, zadbane, od pierwszego właściciela którym był starszy dziadek, nie bite i nie palowe w środku. O książce serwisowej prowadzonej do końca nie wspomnę bo to rzecz normalna w bmw - zwłasza przy przebiegu 114 tys. (samochód z rocznika 1994 - dla przykładu psującej się i felernej w każdym calu OMEGI z rodziny gratów opla) ;)

#122 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 11 maja 2010 - 14:44

sam bym tego bardziej sarkastycznie nie ujął :)

#123 OFFLINE   daru

daru
  • 39 postów

Napisany 11 maja 2010 - 18:25

pewno kupiłeś okazję z 94r. która ma nalatane ze 300 000 i teraz narzekasz ??
koniec OT

mysle ze nawet gdyby miala nalatane 300tys a poprzedni wlasciciel by o nia dbal i na biezaco serwisowal to nie byloby tak zle,moze trafil sie jakis egzepmlarz zaniedbany i odpicowany tylko na handel a wtedy to normalne ze na starcie trzeba wpakowac troche kasy zeby to reanimowac:szpital:

#124 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 maja 2010 - 19:13

tak to jest jak się kupuje złom a nie auto. Każdy patrzy czasami na te 2-3 tyś krzywiąc mordę i mówiąc: panie, ja w internecie taką widziałem dużo taniej. I potem kupuje taniej...

co nie oznacza ze to auto droższe o 2-3 tys pln też nie okaże sie złomem :)

#125 OFFLINE   ALI

ALI

R6/2.8.1/Manual

• 1 496 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 maja 2010 - 19:49

mój znajomy handlarz który ma dwa komisy i sprzedaje kilkadziesiąt aut rocznie zdradził mi pewien sekret:

"jeżeli masz coś do ukrycia w aucie zasłoń to ceną, i większa tym mniej to widać"

:mag:

ps.: tylko nie mówcie nikomu ;) :p

#126 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 11 maja 2010 - 21:26

"jeżeli masz coś do ukrycia w aucie zasłoń to ceną, i większa tym mniej to widać"

:mag:

ps.: tylko nie mówcie nikomu ;) :p

no to teraz zaczynam się martwić ;)

#127 OFFLINE   caliber21

caliber21
  • 41 postów

Napisany 11 maja 2010 - 21:41

Przeczytałem ten cały temat i powiem tak nie bede oceniał mojej omegi bo za krótko ją mam narazie zero awari!Mój wujek ma też omcie 2,0 diesla 98r auto na pewno kiedyś dachowało pojawia się jakaś drobna biodegradacja ale auto od kad wujek ja ma czyli 4 lata garażu od środka nie widziało!Omcia traktowana jako typowy wół roboczy. Ja się śmieje że to auto nie stygnie!Wujek ma firme i jezdzi po całej polsce przebieg prawie 400 tys!Przez 4 lata wymieniona jedna lampa z przodu ,padł ręczny i pękł pasek od wspomagania plus typowo rzeczy eksplatacyjne według mnie to dobry wynik!
Dla przykładu:
babcia kupiła micre 2003r 1,5dci po tygodniu padł wtrysk i imobilajzer dodatkowo gotuje się w korkach.
ciotka kupiła mesia 2003 r A klase pierwszy miesiąc wspomaganie drugi miesiąc turbina
kumpel kupił bmke 3 2003 r po 3 trzech miesiącach automat padł
wujek kupił Vw t4 1999r 1,9 Tdi przez pół roku padło chyba wszystko co mogło silnki,wspomaganie,skrzynia,altelnator i jeszcze długa lista dodatkowo sie zapalił bo zrobiło się zwarcie naszczeście udało się ugasić
inny kolega kupił paska b5 2000 r tdi i po ok 3 miesiącach padła zawiecha

Napisałem to nie po to aby oczerniać inne marki tylko po to aby pokazać że każde auto potrafi narobić problemów!Auta które wymieniłem to zreguły młodsze auta od naszych przelatanych omeg które swoje najlepsze czasy miały dawno za sobą już w momenie sprowadzania ich do polski dlatego dziwi mnie jak ktoś zraża sie do marki po jednym egzemplarzu starego opla!!

Ja jako posiadacz już 5 opla powiem szczerze że do tej marki mam duży szacunek a kupowałem z reguły pierwsze egzemplarze które oglądałęm danego modelu bo strasznie się napalam przy zakupie auta co przyćmiewa mi dużo wad a i pomimo to nie żałuje że siedze w oplach bo nigdy mnie opelki mnie nie zawiodły.

ale wypracowanie napisałem:D

#128 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 11 maja 2010 - 22:24

Kupowałem kiedyś auto i sam nie wiedziałem jakie, miało się zmieścić w kwocie i dobrze/świeżo wyglądać. Jak znalazłem super sztukę w komisie to wszyscy mi odradzali, że nie bo fiat to g... wart itd itp. Najbardziej kumpel mi odradzał bo sam fiatem jeździł inny model ale prawie te same graty i silnik.

Co się okazało - przez 100tys kompletnie nigdy nic mnie nie zaskoczyło, -25* odpala prawie na dotyk. Jedynie co wymieniłem to aku (zaraz po zakupie bo padlina była wsadzona a ładowanie jak byk) cz. wału, bo kable ktoś przegryzł (tak to wyglądało) i nagrzewnice typowa wada magneti marelli.
Kumpla holowałem ileś razy z różnych powodów. U mnie nic a u niego ciągle.
Podobnie będzie z każdą marką, ja trafi się landara to może nerwa zepsuć.

ALI z tym "jeżeli masz coś do ukrycia w aucie zasłoń to ceną, i większa tym mniej to widać"
to cała prawda, prawda i tylko prawda, nawet w niektórych mądrych książkach można o tym chwycie poczytać:)

#129 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 maja 2010 - 00:02

Jezeli mam byc szczery to jak chcecie miec dobry samochod to nie kupujcie opla! Ja kupilem - zaluje jak niewiem................. pojezdze jeszcze chwile i sprzedaje.....

to po cos tu wszedł na to forum tu i tak nikt nie wezmie Twoich wypowiedzi na serio jakos moje cztery Ople bija na łeb na szyje awaryjnosc Audi, Fordy Fiaty, Mitsubischi..... , no by było na tyle ... :(

#130 OFFLINE   Appo

Appo
  • 46 postów

Napisany 11 lutego 2011 - 20:15

Tak Bardzo zaluje Ze sprzedalem omege A 8v 115koni Z przebiegiem ponad 640tys km.!

TE AUTO NIGDY NIE BYLO DO ZAJEZDZENIA ANI SILNIK ANI NIC
wymienilem tylko w niej laczniki stabilizatoruew

#131 OFFLINE   jacagda

jacagda

xxx

• 142 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 kwietnia 2011 - 16:54

moja ma 225 000 i raczej wymieniam rzeczy eksploatacyjne klocki oleje płyny itp jakiś grubszych napraw nie miałem teraz sprzęgło ale to normalne w każdym aucie

#132 OFFLINE   makabraa

makabraa
  • 146 postów
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 05 kwietnia 2011 - 20:45

To jest moja trzecia omega i wszystkie począwszy od A 2.0v8 sedan poprzez 2.0v16 kombi do obecnej 2.2v16 kombi żadna mi nigdy nie odmówiła posłuszeństwa :D Fakt że wole Pb bez gazu :pokoj:I jeżdżą do dziś u znajomych bez problemów :tank:
Zielony autobus przez ulice mego miasta mknie

#133 OFFLINE   radza

radza
  • 238 postów

Napisany 06 kwietnia 2011 - 19:47

Opel nie jest taki zły tylko zabezpieczenie antykorozyjne mogło by być lepsze.
Jeżeli chodzi o silnik i zawieszenieto nie mam problemów:)

#134 OFFLINE   hans161

hans161
  • 155 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 06 kwietnia 2011 - 19:48

Tak jak kolega radza zabezpieczenie antykorozyjne -1
silnik i zawieszenie +10

#135 OFFLINE   Dragons14

Dragons14

LSD + RWD = :)

• 188 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 kwietnia 2011 - 10:28

Zgadzam sie
Swoją byłem 2 razy w Niemczech, raz w Włoszech i mnie nie zawiodła.
A że krokowy wymieniałem Czy amortyzatory, klocki tarcze itp to normalne.
Oma nigdy mnie nie zawiodła a ma 16 Lat.
Gazu nie zakładam nieoplaca mi sie i nie jestem zwolenikiem (Chcesz taniej jeżdzic kup sobie tico)
A VW Troche przereklamowany
Poozdrawiam

#136 OFFLINE   flog30

flog30
  • 10 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 maja 2011 - 10:31

zalezy jaka sie kupi ......bo jak w autokomisie to zawsze jest cos nie tak i sami komisarze mówia ze omega to złom ...ja mam juz 6 omege i nie dam złego słowa powiedziec ....wymiany tylko bierzace
flog30:looz: (odważni nie żyją wiecznie, za to ostrożni nie zyją wcale.........)
gg 512561

#137 OFFLINE   john75

john75
  • 15 postów

Napisany 03 maja 2011 - 12:45

Witam marke opel mam juz od1996r i to był dobry wybór a omcie mam od 2004r A 2.4i a od 2007r O i to jest najlepszy wybor co do tego auta moi rodzice maja opla i VW opel jeździ zawsze i wszędzie a VW? ja miałem 2 lata VW T4 i sprzedałem.Pierwsza omcia to wersia A a od 2007r B i jestem bardzo zadowolony sprowadzałem auta z niemiec i nie tylko w tym okolo 30 stuk omeg i do dzisiaj je kupuje na handel obecnie mam 3 sztuki i chyba kupie jeszcze jedna,moi znajomi i koledzy tez jeżdżą omega okolo12 osob i nikt nie narzeka. Jesli sie nie oszczedza na czesciach i kupuje te droższe to auto jest praktycznie bez awaryjne.Omega b z laweta zrobiłem 100tys.km w 9mies. bez zadnej awari a omega A 250tys.km 2lata.Wiec po co zmieniac cos jesli nic sie nie dzieje a komfort i wyposazenie jest wystarczajace i nie odbiega niczym od nowych samochodow w tej klasie.
To tyle ale kazdy ma swoj gust i przekonanie i ja to doceniam ale nie toleruje gdy ktos obraza bez doswiadczenia Omege.

#138 OFFLINE   Czejmien

Czejmien
  • 3 postów

Napisany 04 maja 2011 - 09:40

Witam ja niestety kupilem zaniedbany egzemplarz Opla Omegi b ktory doslownie pokochalem kupilem go za 3500 facet mowil ze autko chodzi jak zyleta co po nie dlugim czasie wyszlo ak jest naprawde...:oi postanowilem go remontowac juz troche w niego wlozylem okolo 2000zl i nadal mam do zrobienia sprzeglo ktore po wrzuceniu biegu i dania gazu sie slizga szczegolnie 3 i 4 bieg,klimatronik ktory nie chlodzi ;) , silnik ktory juz byl robiony przez moich mechanikow a i tak bieze olej niestety ale gaz i poprzedni wlasciciel ktory nawet oleju nie potrafil w silniku zmienic to doprowadzilo juz do lekkiego zdezelowania silnika i czekam az sam wyciagnie nogi to zainwestuje w nowy uzywany silniczek :jump:,pod wzgledem wygody to wymiata mam kumpla co ma bmw nowa i stwierdzil ze u niego takie wygody niema jak w moje omie :) Moje autko chociaz ma 15 lat , wady to i tak uwazam ze jest ********* Super :)

#139 OFFLINE   radza

radza
  • 238 postów

Napisany 04 maja 2011 - 10:59

Mój Borsuk 3.0 24v ma 20 lat i naprawdę jestem zdziwiony ,że tak dobrze się trzyma... Silnik, automatyczna skrzynia biegów, tylni most, działają bez zarzutów:jump:
Trochę korozja go bierze ale nie ma tragedii... jedynie osprzęt silnika ma kaprysy, ale nie są to jakieś poważne naprawy. Dla mnie Opel Omega nie jest kichą pod warunkiem ,że poprzedni właściciel o niego dbał.

#140 OFFLINE   MARCIN W

MARCIN W
  • 4 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 09 maja 2011 - 22:22

witam ja wcześniej miałem dwie omegi 1-a 1.8 92r. ///// 2-a 93 2.0 8v ///ale powiem ze ta druga była sporting wersja i jeżdzi jeszcze ma 40000 tys przebiegu i śmiga dalej a moja obecna OMCIA ma silniczek 2.2 16v pdw i naprawdę nie wiem co kupić za jakiś czas by był samo. w tym poziomie jedyne co mi przychodzi na myśl to A8