Co to jest? Z czym to sie je - krótkie pytanie - krótka odpowiedź
Napisany 23 stycznia 2017 - 15:34
1. Czy włącznik świateł w Omedze B i żarówkę go oświetlającą demontuje się tak jak na poniższym filmie? https://youtu.be/drG81iFeUeY
2. Czy ta żarówka jest wtykana w tą białą oprawkę jak zwykła T05 czy jest, czy jest współintegralną częścią razem z oprawką i wymiana polega na wymianie żarówki wraz z oprawką ?
Napisany 24 stycznia 2017 - 11:47
Dwa szybkie pytania do osób które przerabiały temat własnoręcznie.
1. Czy włącznik świateł w Omedze B i żarówkę go oświetlającą demontuje się tak jak na poniższym filmie?
2. Czy ta żarówka jest wtykana w tą białą oprawkę jak zwykła T05 czy jest, czy jest współintegralną częścią razem z oprawką i wymiana polega na wymianie żarówki wraz z oprawką ?
do zdemontowania to możesz użyć dwóch kart wkładając je z boku włącznika i najlepiej ta zdjąć bok kokpitu to możesz popchnąć od środka, wypiąć kostkę
żarówka jest z oprawą i podświetla tylko dolną część włącznika
Edytowany przez robert514, 24 stycznia 2017 - 11:52.
Napisany 24 stycznia 2017 - 12:59
@robert514 Ok, dzięki bardzo za konkretne informacje, właśnie dół mi się nie podświetla czyli 2 włączniki od przeciwmgłowych plus regulacja natężenia podświetlenia na desce a góra się podświetla znaczy dioda jest ok a do wymiany żarówka.
@robert514
Przepraszam, że po raz drugi niepokoję, ale tą co podałeś żarówkę na fotce to o taką chodzi https://bosma.isklep...8-4d,3,3687,249 ?
Bo mi się wydaje, że jest trochę inna niż ta na filmie, a pytałem o oryginał i w ASO już nie ma do sprowadzenia
Edytowany przez B0Cygano, 25 stycznia 2017 - 17:19.
Napisany 26 stycznia 2017 - 10:57
@robert514 Ok, dzięki bardzo za konkretne informacje, właśnie dół mi się nie podświetla czyli 2 włączniki od przeciwmgłowych plus regulacja natężenia podświetlenia na desce a góra się podświetla znaczy dioda jest ok a do wymiany żarówka.
@robert514
Przepraszam, że po raz drugi niepokoję, ale tą co podałeś żarówkę na fotce to o taką chodzi https://bosma.isklep...8-4d,3,3687,249 ?
Bo mi się wydaje, że jest trochę inna niż ta na filmie, a pytałem o oryginał i w ASO już nie ma do sprowadzenia
bardzo możliwe że taka, ja kupowałem w zwykłym sklepie z częściami do skody, aby oprawka pasowała, sama żarówka może być trochę dłuższa lub krótsza
Napisany 27 stycznia 2017 - 08:02
Napisany 27 stycznia 2017 - 11:47
Napisany 27 stycznia 2017 - 18:40
u mnie w omedze gaz się załącza dopiero jak silnik bardziej się nagrzeje i mam pytanie co bardziej jest ekonomiczne :
-15 minut pracy silnika na wolnych obrotach przy niskich temperaturach
-od razu rozpoczęcie jazdy i załączenie lpg po około 7 minutach jazdy na 95
i pytanie jeszcze ile 2.5 v6 spala litrów na godzinę na wolnych obrotach w zimie ??
Napisany 27 stycznia 2017 - 19:12
dół mi się nie podświetla czyli 2 włączniki od przeciwmgłowych plus regulacja natężenia podświetlenia na desce
Po prostu coś pomerdałeś , bo przeciwmgielne nie świecą tylko jak diody się przepalą = wtedy wymiana diód albo przełącznika....
Dla potomnych informuję, że dół włącznika światła podświetla żarówka BX8,4D. W oryginale idzie 0,5W, ja wzięłem 2W, taka jak w linku kilka postów powyżej.
Napisz , kiedy gniazdo żarówki ci się wypali i już nic nie będzie świeciło........ ( ok ół roku ;-) )
mam pytanie co bardziej jest ekonomiczne : -15 minut pracy silnika na wolnych obrotach przy niskich temperaturach -od razu rozpoczęcie jazdy i załączenie lpg po około 7 minutach jazdy na 95
Zawsze ekonomiczniej wychodzi na postoju , bo wtedy autko spala coś ok 1,5 litra beni na GODZINĘ.....
Poza tym szyby odmarzną i w środku ciepło .
Ja zamykałem autko drugim kluczykiem i szedłem do sklepu na zakupy - potem w autku afryka i taniocha na gazie.
Napisany 27 stycznia 2017 - 19:51
Po prostu coś pomerdałeś , bo przeciwmgielne nie świecą tylko jak diody się przepalą = wtedy wymiana diód albo przełącznika....
Nie wiem o co Ci chodzi, ale po wymianie żarówki włączniki od przeciwmgielnych są podświetlane. O jakich diodach piszesz ?
Napisany 27 stycznia 2017 - 19:58
O jakich diodach piszesz ?
Jak włączysz przeciwmielne przód/tył , to włącznik jest podświetlony żółtą / zielonkawą diodą smd. Jest to informacja dla kierowcy , że w danym momencie jedziesz z włączonymi światłami przeciwmgielnymi przód/tył.
Jeśli dioda nie podświetla właściwego włącznika , gdy jest aktywny , to cały panel /diody jest do du,,@y i trza go wymienić lub przelutować diody .
Ps Ogólne podświetlenie nie ma nic z tym wspólnego.
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:01
Jak włączysz przeciwmielne przód/tył , to włącznik jest podświetlony żółtą / zielonkawą diodą smd. Jest to informacja dla kierowcy , że w danym momencie jedziesz z włączonymi światłami przeciwmgielnymi przód/tył.
Jeśli dioda nie podświetla właściwego włącznika , gdy jest aktywny , to cały panel /diody jest do du,,@y i trza go wymienić lub przelutować diody .
Ps Ogólne podświetlenie nie ma nic z tym wspólnego.
chyba tobie się merda, zdjęcie jest wyżej co podświetla żarówka
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:06
chyba tobie się merda, zdjęcie jest wyżej co podświetla żarówka
oooo widze ,że pamięć zwapniała .....
Nazwę podświetlenia żarówki zmienił jakiś pajac w celach "chłytu matketingowego " , ale to jest podświetlenie całego panelu .
O tym , czy halogeny są włączone czy nie - informuje nas dioda smd
Żarówka ze zdjęcia , nie informuje nas , czy jedziemy z włączonymi halogenami czy nie......
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:06
@vertix
Nie przyglądałem się temu, ale jak ma być on podświetlany na żółto lub zielono w momencie włączenia, jak nie ma w nim takiego bezbarwnego okienka jak we włącznikach na konsoli środkowej (ogrzewanie szyby, ECO, itp). U mnie tylko pojawiają się kontrolki na desce rozdzielczej.
Tylko jak ma informować ta dioda, ja włączniki są całe czarne, czyżby zmieniał się wtedy kolor ikonki światła na włączniku, bo innej możliwości nie widzę, u mnie kontrolki zapalają się na desce rozdzielczej pod zegarami.
Edytowany przez B0Cygano, 27 stycznia 2017 - 20:11.
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:10
oooo widze ,że pamięć zwapniała .....
Nazwę podświetlenia żarówki zmienił jakiś pajac w celach "chłytu matketingowego " , ale to jest podświetlenie całego panelu .
Żarówka ze zdjęcia , nie informuje nas , czy jedziemy z włączonymi halogenami czy nie......
nie bądź chamski tyko przeczytaj posta ze zrozumieniem, a dowiesz się, że nie chodziło o włączanie halogenów
Załączone pliki
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:14
jak nie ma w nim takiego bezbarwnego okienka jak we włącznikach na konsoli środkowej (ogrzewanie szyby, ECO, itp)
Tym się nie przejmuj - mało kto jest świadomy ,że ma popalone te żarówki = są dwuwłuknowe.
Poi prostu jak po włączeniu przycisku halogenu - na przycisku - zaświeca ci się dodatkowa/nowa dioda/żarówka , to jest ok . Jak nie , to panel jest do bani.Ściślej dioda jest sfajczona. W omedze nie ma czegoś takiego , że nie wiesz , kiedy masz włączone halogeny .
przeczytaj posta ze zrozumieniem,
Przeczytałem
właśnie dół mi się nie podświetla czyli 2 włączniki od przeciwmgłowych plus regulacja natężenia podświetlenia na desce a góra się podświetla
Tam jest tylko jedna żarówka , więc jest oczywiste ,że jak jest spalona , to nic nie widać ............................................
Albo cały panel jest podświetlony , albo nic......... Wyciągnij żarówkę to się przekonasz.....
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:30
@vertix
Do podświetlenia ( nie myl z sygnalizowaniem), całego zespolonego przełącznika świateł idzie jedna żarówka, która włącza się po zapaleniu świateł (podświetla dół) oraz dioda, która włącza się po zapłonie (podświetla górę), u mnie żarówka była spalona, wymieniłem i jest ok. Co do tych diod co sygnalizują włączone halogeny być może są, ale sugerując się pewną treścią na podstawie opisu Vectro-vego przełącznika to jak ma się kontrolki pod licznikiem i widać kiedy halogeny są włączone to w przyciskach nie ma okienek do sygnalizacji.
http://www.vectra-un...y/wlacznik.html
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:30
Tym się nie przejmuj - mało kto jest świadomy ,że ma popalone te żarówki = są dwuwłuknowe.
Poi prostu jak po włączeniu przycisku halogenu - na przycisku - zaświeca ci się dodatkowa/nowa dioda/żarówka , to jest ok . Jak nie , to panel jest do bani.Ściślej dioda jest sfajczona. W omedze nie ma czegoś takiego , że nie wiesz , kiedy masz włączone halogeny .
skąd masz takie informacje? Wiesz, że gdzieś dzwoni tylko nie wiesz gdzie.
http://www.vectra-un...acznik/por2.jpg
http://www.vectra-un...acznik/por4.jpg
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:35
Co do tych diod co sygnalizują włączone halogeny być może są, ale sugerując się pewną treścią na podstawie opisu Vectro-vego przełącznika to jak ma się kontrolki pod licznikiem i widać kiedy halogeny są włączone
W żadnej omedze to się nie potwierdzi , bo włącznik od vectry ( a nawet przełączniki do panelu klimatronika ) nie pasują do omegi
Trochę eksperymentowałem z vectrą znajomego - silnik 1,8 . O ile osprzęt 1,8 vectra b z grubsza pasuje , to w kabinie nic się nie zgadza - nawet zamocowanie deski rozdzielczej/kokpitu.
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:43
nie pasują do omegi
Nie twierdze, że pasuje, ale może jest to analogicznie rozwiązane, bo nie wiem jakim sposobem światło z diody może coś zasygnalizować, przez czarny plastik. Tu snuje przepuszczenia, że jak w Omegach starszych nie było kontrolek na liczniku to sygnalizacja była we włączniku a jak dali na licznik informacje o włączeniu świateł przeciwmgielnych to włączniki nie posiadają okienek z sygnalizacją, a diody może są.
Napisany 27 stycznia 2017 - 20:47
Tu snuje przepuszczenia, że jak w Omegach starszych nie było kontrolek na liczniku to sygnalizacja była we włączniku a jak dali na licznik informacje o włączeniu świateł przeciwmgielnych
Po omedze B była tylko FL/C , ale... W omedze B nigdy nie było takiego wynalazku .
Boże !! Beast wróć na forum i wyprostuj ludziom "muski".Bo forum na psy schodzi i rozpowszechnia jakieś durne legendy..
Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: grill, atrapa, bez znaczka, B FL
Technika →
Wyposażenie wewnętrzne i akcesoria →
Brakujące elementy rolety elektrycznejRozpoczęte przez sapciak , 29 sty 2018 ![]() |
|
![]()
|
||
Forum Główne →
Spoty - Omega Klub Polska →
dolnośląskie (D) →
23.07.2016 - Oława grillRozpoczęte przez tc82 , 21 lip 2016 ![]() |
|
![]()
|