Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#481 OFFLINE   adi87

adi87

była oma jest audi

• 128 postów

Napisany 22 grudnia 2010 - 09:12

Tutaj się jak najbardziej nie zgodzę z Tobą

Trochę źle się wyraziłem, chodziło mi o stosunek president johnny I / Uniden 520XL. W tym przypadku płacisz za firmę a to te same radia

#482 OFFLINE   ignitor64

ignitor64
  • 131 postów

Napisany 22 grudnia 2010 - 09:48

Także polecam uniden 520 xl, nie drogi a świetnie się sprawdza. Poza tym jest niewielkich rozmiarów, łatwiej jest znaleźć dogodne miejsce do zamontowania.

Niestety nie zawsze daje sobie radę z zakłóceniami(za słabe filtry), w każdym razie u mnie tak jest, choć w poprzedniej omedze sprawowało się znakomicie(2,5v6). Teraz używam starego, sprawdzonego, niestety gabarytowo dość sporego,Herberta.

#483 OFFLINE   robson84

robson84
  • 7 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 20:36

polecam president jackson i antena lenm at 1200

#484 OFFLINE   Ciamek

Ciamek
  • 70 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 20:50

A ja polecam radyjka firmy GALAXY lub MAGNUM. Trzeba je przestroić, ale są świetne. Sam posiadam Galaxy dx 959 od kilku lat i nie narzekam. Niestety większość tych radyjek nie jest mała, ale ma swoje zalety szczególnie z anteną K-74, która kosztuje ok 200USD.

Jeśli jednak teraz miałbym czegoś szukać to tylko Galaxy 98VHP GALAXY DX-95T
GALAXY DX-94HP, GALAXY DX-93T,GALAXY URANUS lub Magnum S9, Magnum Omega Force S45 (pracuje w "5" ale ma możliwość ustawienia step bez problemu np w 0,1,2,3,4,5 itd;)

Z tymi radiami nawet krótkie anteny typu Florida działają bardzo przyjemnie, choć wolę baty w stylu President Missouri lub wspomnianym K-40 (dość tania i dobra bo ok 60USD), Wilson 5000.

Polecam stronkę cbradio.pl i tamtejsze forum, gdzie naprawdę można poczytać i kupić dobre, używane radyjko za niezłe pieniądze.

Jakby ktoś poszukiwał antenki, to forum elektroda.pl znalazłem ogłoszonko:

#485 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 stycznia 2011 - 01:06

Ogłoszenia wstawiamy tylko w dziale Market, Proszę pamiętać... Następnym razem przypomnę warnem...

Zastanowiła mnie ta antenka którą podałeś K-74 pogrzebałem chwilę w necie :D
Sama antena nie występuje pod nazwą K-74 bo to jest uchwyt krawędziowy [Link] dla anten firmy FireStik [Link]

ma swoje zalety szczególnie z anteną K-74, która kosztuje ok 200USD.

Na stronie producenta cena za antenę na na uchwyt K-74 nie przekracza 16.99$ no jeszcze zakupując uchwyt za 8.99$ nie przekraczamy 26.00$ chyba że to była cena z kosztem importu tego nie wiem :p

co do poszukiwań polecił bym Galaxy 95T2 większa moc i praca w całym zakresie częstotliwości..
Odradzam Magnum Omega Force S45, Galaxy Uranus ze względu na przereklamowanie... Magnum S9 może być ale nie podoba mi sie zasada działania Tpo Gun Modulator z kamerą pogłosową ciężko to ustawić... 93,94 i 98 nie użytkowałem więc nie mogę nic powiedzieć...

Do jednego się zgodzę jak dobre radio to na byle gwoździu będzie słychać ;)

#486 OFFLINE   Ciamek

Ciamek
  • 70 postów

Napisany 05 stycznia 2011 - 14:49

Spoko, chciałem tylko podrzucić w związku z tematem i o tym nie myślałem, skoro to nie moje ogłoszenie.

Co do K-74 to ja płaciłem 180USD tyle ze wszystkimi uchwytami jakieś cztery lata temu. Pakiet, który kupiłem tak się nazywał. Dobrze, że skorygowałeś, bo chyba po to są fora.

Tak, jak piszesz. Dobre radio będzie odbierać na każdym drucie, tylko czy warto czasami psuć sobie przyjemność lepszego "odbioru" za ciut mniejsze pieniądze.

#487 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 01 lutego 2011 - 14:18

Witam Serdecznie! Ziutek - kupiłem! w końcu!:jump: ale dalej mam dylemat..;) Mam M-Tech Legend II i Sirio ML 145.. od dzis..! :D Przejechałem małą trasę 30km i czysto zbiera.. Ale.., mam możliwość tego M-techa zamienić na pół rocznego prezydenta II ASC czy coś takiego..:)-warto, czy pozostawić ten sprzęt jaki nabyłem..? Wyczytałem ze ma parametry podobne do U520 - prawda to, czy ściema? Pozdro!

#488 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 01 lutego 2011 - 15:14

Wyczytałem ze ma parametry podobne do U520 - prawda to, czy ściema?

Prawda, jak masz możliwość zamiany na presidenta bez dopłaty nie wahaj się bierz, ale sprawdź czy działa nadawanie i odbiór jak należy,

#489 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 01 lutego 2011 - 18:27

Prawda, jak masz możliwość zamiany na presidenta bez dopłaty nie wahaj się bierz, ale sprawdź czy działa nadawanie i odbiór jak należy,

facet, mówi że jeszcze zwróci różnice - "flaszka" no i gwarancja dwa razy dłuższa!
A czy są jakieś specjalne chwyty do sprawdzenia takiego urządzenia??? Albo na co zwrócić uwagę?

#490 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 02 lutego 2011 - 02:10

We własnym zakresie możesz sprawdzić tylko czy ktoś Cię słyszy i jak daleko, nic więcej, najlepiej z jedną osobą(znajomy w mobilu), a nie na #19 szybciej zauważy się różnice w nadawaniu jak i odbiorze.

#491 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 18:34

We własnym zakresie możesz sprawdzić tylko czy ktoś Cię słyszy i jak daleko, nic więcej, najlepiej z jedną osobą(znajomy w mobilu), a nie na #19 szybciej zauważy się różnice w nadawaniu jak i odbiorze.

a więc tak..::p sprzęt jest to "Prezydent Tommy" ..-co sądzisz o tym prezesie? fajna jest ta funkcja 'ASC', ale mam wrażenie że zasięg jest mniejszy..
Na M-techu chwilami musiałem skręcić skrola na około 80% - albo ktoś specjalnie zakłócał , albo sprzęcior.. zobaczymy jak będzie się sprawował- :jump: Poza tym mogę z mety powiedzieć że jest większy i wyświetlacz z konta jest praktycznie nie widoczny:o ale czy to jest ważne?;) Pozdro

#492 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 19:19

Tommy to jest odchudzony Johnny z RF Gaina i tyle, a różnice w zasięgu jaką odczułeś to zasługa ASC (Automatic Squelch control- pl.Automatyczna blokada szumów) funkcja przydatna mobilującym się mobilom :lol: mnie ASC drażni ;)

#493 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 03 lutego 2011 - 19:41

prezydenta II ASC czy coś takiego

jeśli Mowa o Johny/Harry II to powiem tak.
Póki nie mialem Unidena 78XL uważałem, ze Johny jest naprawde super.

Wczesniej mialem Alana z dolnej półki (1001) i po przesiadce na Johny byłem zachwycony.
Teraz mam w jednym aucie Omege III, Johny leży na półce w domu, ale niedawno jechałęm trzecim autem i wsadzilem Johnego.

Powiem tak - Johny sprawia na mnie w tej chwili nieciekawe wrażenie.
Omega spisuje sie chyba troche lepiej (w tym samym aucie, z tą samą anteną).

W swoim aucie mam wspomnianego Unidena 78XL ... i oprócz tego, ze jest jak sama nazwa wskazuje po prostu wielki to naprawde radio rewelacyjne i praktycznie w cenie Johnego. 78ka nie ma ASC ale ręczny skłelcz działa lepiej i precyzyjniej niż ASC a przy okazji samemu masz wpływ na to ile tak naprawde chcesz słyszec (nie wspominając o RF i MIC Gainie, ktore w tym radiu naprawde nie często trzeba użyć, zeby użyskać to czego sie oczekuje).

#494 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 20:47

Tommy to jest odchudzony Johnny z RF Gaina i tyle, a różnice w zasięgu jaką odczułeś to zasługa ASC (Automatic Squelch control- pl.Automatyczna blokada szumów) funkcja przydatna mobilującym się mobilom :lol: mnie ASC drażni ;)

Czyli ujmując te dwa radyjka, M-tech jest bardziej profesjonalny, a Tommy uproszczone CB o tej samej mocy i jakości-dobrze to ująłem?:p:p:p??? Ale są dwie różne ceny!

#495 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 22:18

M-tech jest bardziej profesjonalny

a na czym ma ta profesjonalność polegać :confused:

Tommy uproszczone CB o tej samej mocy i jakości-dobrze to ująłem?

Prawie... RF Gain to jest potencjometr zmieniający płynnie czułość odbiornika radiowego... czasami się przydaje jak w mieście masz za dużo szumów/zakłóceń...

Ale są dwie różne ceny!

Bo President się ceni to tak jak kupowanie omegi i omegi w pakiecie Irmschera...

#496 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 22:25

'profesjonalny' pod względem umiejętności ręcznego dostrojenia, bo na automacie nie ma zbyt wielu kombinacji..:D
najlepsze jest to iż w miarę jedzenia rośnie apetyt...:jump::jump::jump:

#497 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 05 lutego 2011 - 17:08

Apropos tego apetytu:p
co myslisz Ziutek o Johny II asc a tym M-tech - tak w zasadzie testowalem tego Tommy asc i wydaje mi sie ze M-tech jest lepszy:) - mimo roznicy cenowej i teraz chcialbym zakonczyc ten test ale miec wieksza pewnosc porownania owych dwoch modeli i juz na cos sie w koncu zdecydowac:jump:

#498 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 05 lutego 2011 - 18:02

W tej kwestii nie podpowiem bo jak będziesz nie zadowolony to powiesz że to przeze mnie... to porównanie urządzenia tej samej klasy... Gdybyś myślał np. nad Johnym a SuperStar 3900, Magnum S9 to możemy rozmawiać... a tak jeśli uważasz że M-Tech lepiej odbiera od Tommego to już sam podejmij decyzję ;)

#499 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 08 lutego 2011 - 22:02

Panie Ziutek:) No faktycznie tak było. Model jaki miałem w posiadaniu Tommy, po prostu według mnie odstawał od poniższych modeli. Byłem wczoraj w Warszawie na lotnisku i powiem ze dojeżdżając musiałem to ustrojstwo wyłączyć bo można było:jump::jump::jump: ---głowa pękała nawet na (ASC)
Dziś zabrałem kolejny model "Stabo 3003" i kurcze mam teraz dylemat - zrobiłem na nim dziś mniejszą co prawda trasę niż wczoraj i jestem bardzo mile zaskoczony..!:):)

doradz - nie bedę się mścił ani krzyczał..;P poprostu potrzebuje dobrej rady:)

sztabo 3003 vs M-tech Legend II

Czytając inne fora, ciężko było mi coś znaleść powyżej 2008r.. - Wszędzie na max zachwalane są unideny-aż mdli..:p wiem ze to dobre radyjko,ale... ja nie potrzebuję go wykręcać na 7W..
na ML-145 obydwa te radia rewelacyjnie sie spisują - dzis na stabo 9,5 km w lini czysta rozmowa..:) M-tech ostatnio 8km-ale nie wiem jakie były inne sprzęty - kumple nie mieli czasu..

Radyjka o jakich wspominałeś SuperStar 3900 i Magnum S9 są po prostu za drogie po to żeby używać na małym mobilu - tak mi się wydaje:)
Pozdrawiam

#500 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 08 lutego 2011 - 23:22

Radyjka o jakich wspominałeś SuperStar 3900 i Magnum S9 są po prostu za drogie po to żeby używać na małym mobilu - tak mi się wydaje

http://img692.images.../dsc01186ww.jpg
http://img715.images...7/dsc01185x.jpg
Ja tak nie uważam :) i inni ---> http://forum.omegakl...read.php?t=1285 :jump: :D

Stabo 3003 vs M-tech Legend II - Radia porównywalne, z tym że Stabo3003 to to samo radio co co HarryII ASC i są sprzedawane przez Presidenta...