Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#441 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 17 września 2010 - 14:51

:)hehe... Ziutek miło otrzymać konkretną informację!:) Dzięki!!!
Więcej śmigam w trasach ale i te trasy lecą często przez duże miasta... :p A w zasadzie tak myśląc ogólnie, to skuszę się na antenkę 5/8ƛ.. Początkowo myślałem, ze montaż na dachu ma lepszy zasięg niż na klapie.. Ale widzę,że tu tkwi inny problemik-maassaa:p Jak dokonam zakupu to się odezwę i zdam relacje:) Na razie postawię ją na magnesie, a później się zobaczy!:) Pozdrawiam!:p

Wybaczcie, ze tak wyrwane z kontekstu.

Sirio AS-100 / dziura + u520 + astatic RD104E = ~35km (mobil - mobil), tak dla potwierdzenia slowa Ziutka.

:o A możesz to rozwinąć przekładając na PL język?? Nie czaje całego wiersza...:p:p

Antena z dziurą w dachu tak.. potem coś tam i znalazłem jakąś słuchawkę..:) hehe

#442 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 września 2010 - 09:14

Sirio AS-100 / dziura - Antena z montażem w dziurze
u520 - Radio Uniden PRO 520 XL
astatic RD104E - Mikrofon ze potężnym wzmocnieniem modulacji- ROAD DEVIL (nono;))

zestaw już nie dla początkujących :lol:

#443 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 18 września 2010 - 15:42

He he..:) Wystarczy mi sprawna komunikacja :D

#444 OFFLINE   kanathea

kanathea

czołg

• 84 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 18 września 2010 - 17:21

Mikrofon ze potężnym wzmocnieniem modulacji- ROAD DEVIL (nono;))

Potezna modulacje to ma D104M6B i 575-M6, "diabelek" juz nie ma tego brzmienia :jump:

#445 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 18 września 2010 - 20:25

:)hehe... Ziutek miło otrzymać konkretną informację!:) Dzięki!!!
Więcej śmigam w trasach ale i te trasy lecą często przez duże miasta... :p A w zasadzie tak myśląc ogólnie, to skuszę się na antenkę 5/8ƛ.. Początkowo myślałem, ze montaż na dachu ma lepszy zasięg niż na klapie.. Ale widzę,że tu tkwi inny problemik-maassaa:p

Maasaa tez, ale inna wazna sprawa jest kierunkowosc promieniowania anteny. Ogolnie rzecz ujmujac w ta strone w ktora jest wiecej blachy bedzie lepiej nadawac stad wszedzie zalecaja montaz na srodku dachu (najoptymalniej, w miare rowno we wszystkie strony). Montaz na klapie spowoduje ze bedzie lepiej nadawac do przodu (po skosie w lewo jesli antena bedzie po prawej lub w prawo jesli antena bedzie po lewej) a gorzej do tylu. Bedzie to odczuwalne szczegolnei gdy miniesz kogos znajomego czy ze swoich okolic (te same blachy) i zechcesz pogadac jeden w gore/w dol to szybko stracisz z nim zasieg - kilka gora kilkanascie minut gadania i sie urwie.
Wiem bo kiedys mialem na klapie, obecnie swojego lemma mam na srodku dachu.

#446 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 19 września 2010 - 01:04

ta strone w ktora jest wiecej blachy bedzie lepiej nadawac stad wszedzie zalecaja montaz na srodku dachu (najoptymalniej, w miare rowno we wszystkie strony). Montaz na klapie spowoduje ze bedzie lepiej nadawac do przodu (po skosie w lewo jesli antena bedzie po prawej lub w prawo jesli antena bedzie po lewej) a gorzej do tylu

Już pisałem o tym ale przypomnę obrazkiem
Dodany obrazek

A co do diabełka to ma to brzmienie tylko trzeba umieć je ustawić chyba że jakaś nowa partia wyszła nie taka jak powinna być ;)

#447 OFFLINE   kanathea

kanathea

czołg

• 84 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 19 września 2010 - 10:31

Moj nie mial takiego uderzenia jak sie spodziewalem, dopiero 575-M6 zalatwil sprawe ;)

#448 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 19 września 2010 - 10:56

Już pisałem o tym ale przypomnę obrazkiem

Mozesz mowic codziennie a i tak wiekszosc postawi antene w lewym tylnym rogu dachu...

#449 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 19 września 2010 - 11:02

Mozesz mowic codziennie a i tak wiekszosc postawi antene w lewym tylnym rogu dachu...

bo najbliżej drzwi kierowcy :lol:

#450 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 19 września 2010 - 11:50

wiekszosc postawi antene w lewym tylnym rogu dachu...

Ja mam na prawym tylnym rogu ale to już tak kupiłem. Kabel fajnie pod tapicerką schowany. Normalnie szkoda tego ruszać. :D:D

#451 OFFLINE   kamlot675

kamlot675
  • 6 postów

Napisany 30 września 2010 - 12:26

Używam na codzień radia President Johnny II i uważam że jest bardzo dobre jakościowo.

#452 OFFLINE   wrubsoon

wrubsoon
  • 114 postów

Napisany 30 września 2010 - 17:46

A co w momencie gdy antenę postawimy w prawym tylnym rogu na dachu? zasięg nadawania się pogorszy? bo według obrazka prawego tylnego rogu nie brano w ogóle pod uwagę.

#453 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 30 września 2010 - 17:57

A co w momencie gdy antenę postawimy w prawym tylnym rogu na dachu? zasięg nadawania się pogorszy? bo według obrazka prawego tylnego rogu nie brano w ogóle pod uwagę.

Tak samo jak postawienie anteny na masce....:o :pokoj: :szpital:
jesu próbujecie mnie jakoś zaskoczyć czy siebie oszukać ???? to chyba logiczne że jak postawisz z prawej to będzie sytuacja podobna z tym że na lepiej będzie zbierać na lewo :rolleyes:

#454 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 30 września 2010 - 18:41

Ja tam nigdy nie dawałem na srodek. Jak miałem w poprzednim to i mam w omie. Tylny lewy róg. Z tym ze teraz jest umocowana na relingu. W busie mam natomiast w przednim lewym rogu dokładnie nad głowa i nigdy nie miałem problemu jak w busie tak i w osobówce z odbiorem mobilka który jest za mną czy z przodu. Jest prawda to co pisze Ziutek50 ale ja bym raczej skłonił się do tego stwierdzenia jeżeli chodzi o anteny magnesowe. Jeżeli chodzi o takie na stałe to podstawą jest dobra masa i odpowiednie wystrojona antena oraz odpowiednia długośc a nie jakieś patyczki i nigdy nie będzie problemów. Dodatkowo dodam to ze anteny mam pochylone ku tyłowi oraz lekko w zewnętrzna stronę samochodu. A moim lekkim zdaniem, to anteny montowane na srodku dachu sprawiają wizualne wrażenie samochodu zdalnie sterowanego ( to tak dla żarciku). A tak się jeszcze zastanawiam, skoro antena na srodku niby dobrze odbiera to jak sobie wyobrażacie montaż takiej anteny np na dachu ciągnika siodłowego renaulta magnum lub w cabriolecie heheh ????

#455 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 30 września 2010 - 19:04

Szczerze mówiąc ja też co widzę dużego mobila to ma antenę najczęściej albo z boku dachu kabiny ciągnika albo na uchwycie przy lusterku bocznym. I tak sobie myślę że większe znaczenie będzie miało w małym mobilu to, że antena będzie wysoko czyli maksymalnie na dachu i dostanie dobrą masę i przy odpowiedniej antenie a nie jakimś druciku 30cm. Nie oszukujmy się, czy taką floridę postawisz z boku na dachu czy na środku - i tak będziesz g.... za przeproszeniem słyszał a jeszcze mniej nadawał. Postaw tam ml-kę albo lepiej, zrób dziurę i zamontuj texas, performera, turbo... do tego zestrojenie pod to miejsce, dobre radio i umiejętna jego obsługa - no to wtedy można gadać. Najczęściej ludzie to olewają. Nie mają czasu na takie rzeczy, stawiają antenę za 50 zł, radio za 100zł i jadą w trasę, ale nie każdy musi być CB-maniakiem :D 73!

#456 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 30 września 2010 - 19:13

ale nie każdy musi być CB-maniakiem :D 73!

dokładnie tak jest, jednym służy jako anty misiek do pracy, a mnie służy do poznawania nowych ludzi ciekawszych jak 90% w/w użytkowników anty miśka, jak chcesz zobaczyć jak będzie działało Wasze radio na mojej instalacji zapraszam na wiosenny zlot ;)

#457 OFFLINE   figop

figop

Tomek

• 101 postów

Napisany 30 września 2010 - 19:36

Wasze radio na mojej instalacji zapraszam na wiosenny zlot

no ale Ty nie masz sprzętu z marketu za jakies 100zł wiec nie ma co porównywac. Jak ktoś ma radyjko Cobra i antenę na magnesie 30cm to zawsze będzie miał problem i wieczne niezadowolenie z funkcyjności sprzętu. A to ze mu zakłóca jak szyby zamyka lub wycieraczki włączy, czy kogos nie słyszy lub ktos go nie słyszy. Jak już słysze „halo mobilki próba radyjka bo prawie co kupiłem”. Godzina 19:00 prawie kupiłem (w markcie) i w zapalniczke wsadziłem. na dach 30 cm bicz postawiłem i jestem boss szosowy bo wiem gdzie stoi patrol owy. Ale nie daje sobie sprawy ze robi burdel w eterze bo pieprzy o głupotach, jeden z drugim się kłuci bo pyta się jak dróżka z Rybnika do Jejkowic ( 3km, w dodatku na navi) drugi odpowiada czarna i dziurawa. Moim skromnym zdaniem jeżeli chodzi o CB to było dobrze jak kiedyś. Jak tylko się ustawa zmieniła to burdel się zrobił. Nawet teraz misiaki maja CB, co kiedyś było to niedorzeczne.

#458 OFFLINE   MARENZKA

MARENZKA

Zbanowany

• 9 postów

Napisany 17 października 2010 - 22:47

Witam mam Alana 38 to jest ręczniak chciałabym go wozić w samochodzie ale nie bardzo wiem co mam zrobić bo tam jest inne wejście antenowe niż przy tradycyjnych antenach samochodowych . zaznaczam że nie mam anteny przy ręczniaku

#459 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 17 października 2010 - 22:55

Ty masz tam wejście takie małe bodajże bmc i żeby podłączyć antenę cb musisz mieć taką specjalną przejściówkę zobacz tu
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#460 OFFLINE   MARENZKA

MARENZKA

Zbanowany

• 9 postów

Napisany 17 października 2010 - 23:02

O super ! A jeszcze jedno mam tam baterie i one działają bardzo krótko a chciałabym to mieć podłączone np do zapalniczki czy można gdzieś kupić taki przewód i czy będzie działał ?