Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#421 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 maja 2010 - 22:27

te same funkcje co President Walker. Uniden PC68 posiada system DSC (Dynamic Squelch Control) tak samo działa jak ASC w presidentach Większość użytkowników chwali sobie, ale są i przeciwnicy. mogę go polecić ;)

ps. Jak interesuje informacja o homologacji to oczywiście jej nie posiada jak reszta unidenów.

ja mam PC78XL i bardzo sobie chwale. Poza tym, ze jest duże (co mi nie przeszkadza) to nie widze innych wad.
ps. tak na marginesie DSC (moim skromnym i subiektywnym zdaniem) dziala lepiej niż ASC w Prezydencie (mam również Johny II)

#422 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 09 sierpnia 2010 - 20:23

Co za problem podziurawić Omege? W poprzedniej też to zrobiłem :D to i w tej mogę.

No i zrobiłem to. Tym razem po lewej stronie anteny radiowo-dzipiesowo-telefonicznej.
Nie wiem czy wspominałem, ale kupiłem sobie do tego WA-27.

#423 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 12 sierpnia 2010 - 12:44

Panowie żeby nie zakładać nowego tematu. Ktoś z naszych ma w aucie Unidena 78xl bądź 68xl? Bardzo się napaliłem na to radyjko tylko potrzebuje więcej info. Czy jego filterki faktycznie dają radę? Podobno jest bezkonkurencyjne :)

#424 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 12 sierpnia 2010 - 14:28

Jak za pewne wiesz oba radia posiadają duże wymiary po za tym po siadają również kanały pogodowe które w Polsce i Europie nie działają, Filtry ma dobre i to nawet bym powiedział że bardzo dobre, zapytaj użytkownika Emeryt on ma u siebie i sobie chwali

#425 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 12 sierpnia 2010 - 19:25

Jak za pewne wiesz oba radia posiadają duże wymiary po za tym po siadają również kanały pogodowe które w Polsce i Europie nie działają, Filtry ma dobre i to nawet bym powiedział że bardzo dobre, zapytaj użytkownika Emeryt on ma u siebie i sobie chwali

Wymiarami się nie przejmuję bo chcę go w schowku umieścić a kabel do gruchy wyprowadzić na zewnątrz. Co do kanałów pogodowych to czy czasami nie ma ich tylko wersja LTW i ELITE? Tylko gdzieś czytałem że zwykłe XL nie ma podświetlania pokręteł.
Poczekam aż się wypowie ktoś kto takie ma :) Dziękuję za odpowiedź.

#426 OFFLINE   wierzbajunior91

wierzbajunior91
  • 30 postów

Napisany 25 sierpnia 2010 - 00:57

Moja Cobra IV i Midland ML-145 daja rade:) duzo mnie nie wynioslo i calkiem dobrze sciaga przy dostrojeniu mam zasieg okolo 15km i zero szumow:)

#427 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 28 sierpnia 2010 - 12:55

Zakupiłem President Johny III + Sirio ML-145 jak dla mnie rewelacja.

P.S Podziękowania dla Ziutka za pomoc i wytrzymanie mojego marudzenia i trucia :)

#428 OFFLINE   nikkoo

nikkoo
  • 303 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 września 2010 - 12:31

Niestety prawdą jest, że im więcej się czyta na temat CB tym mniej się wie...i u mnie tak samo. Zakręcone w głowie i nie wiem co brać.

W związku z tym możecie poradzić jakiś zestaw radio + antena do 400-450 zł max ???

- Radio, wolałbym nowe, ale używkę ew. przyjmę.

- Antena montowana do klapy(kombi) ew. magnes.

#429 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 01 września 2010 - 13:03

Moje typy
Radia: uniden 520, uniden 68, 78, president wilson.
Anteny: sirio ml-145, lemm magnum - tanie i dobre, sirtel santiago 1200, sirio performer 5000, president wa-27 - drogie ale za to na prawde dobre.

Antena im dluzsza tym lepsza, unikaj farunów, presenterów, sunkerów, ogolnie podrobek.
A i nie polecam montazu do klapy. Dziura albo do kombi montaz jak u mnie: uchwyt made in garaż - http://img709.images...mage004qdx.jpg/
Antena powinna byc na srodku dachu, montaz np. performera na klapie to profanacja ;)

#430 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 01 września 2010 - 13:15

Moje typy
Anteny: sirio ml-145, lemm magnum - tanie i dobre, sirtel santiago 1200, sirio performer 5000, president wa-27 - drogie ale za to na prawde dobre.

Antena im dluzsza tym lepsza, unikaj farunów, presenterów, sunkerów, ogolnie podrobek.
A i nie polecam montazu do klapy. Dziura albo do kombi montaz jak u mnie: uchwyt made in garaż - http://img709.images...mage004qdx.jpg/
Antena powinna byc na srodku dachu, montaz np. performera na klapie to profanacja ;)

Tak troszkę z innej bajki. Jak jedziesz to nie hałasuje Ci to jakoś bardzo?

#431 OFFLINE   nikkoo

nikkoo
  • 303 postów

Napisany 01 września 2010 - 13:35

Moje typy

Uniden np. taki? https://ssl.allegro....1212844921.html

Czy President https://ssl.allegro....1209911702.html

Antena taka? https://ssl.allegro....1202559245.html

#432 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów

Napisany 01 września 2010 - 18:29

Antena powinna byc na srodku dachu, montaz np. performera na klapie to profanacja

to że masz to na srodku to nie znaczy że jest to dobrze zamontowane bo pierwszy podstawowy błąd to to że relingi nie maja dobrej masy więc o niebo lepiej by ta antena działała gdybyś ją przykręcił do klapy więc nie mów o profanacji
krzyknij z mojej sirio turbo 5000 zamontowanej na klapie a sie przekonasz ;)

#433 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 01 września 2010 - 20:09

Tak troszkę z innej bajki. Jak jedziesz to nie hałasuje Ci to jakoś bardzo?

Nie, nie slysze zadnych szumow od wiatru :)
Nawet na otwartym szyber dachu nie zauwazylem jakiejs zmiany do tego co bylo.

Uniden np. taki? https://ssl.allegro....1212844921.html
Czy President https://ssl.allegro....1209911702.html
Antena taka? https://ssl.allegro....1202559245.html

Pierwszy link usuniety przez allegro (u520 nie wolno sprzedawac bo nie maja oficjalnie homologacji, pytaj w sklepach, maja tylko spod lady).
Drugi to radyjko dokladnie jak moje i antenka rowniez. Bangla super :)

Kristofer - na dokladke powiem Ci, ze pod uchwyt dalem podkladki z dętki zeby czasem jedno nie porysowalo drugiego :D
Wiem ze relingi nie maja masy i dlatego plan byl taki zeby kabelkiem podciągnąć masę do uchwytu i anteny ale juz dobre pol roku sie zbieram. Najlepsze jest to ze mam mika ze wzmocnieniem i echem (fd1818 ) i nic nie sprzęga, nic nie piszczy! Lacznosci na kilkanascie km bez problemu robie :)

#434 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 04 września 2010 - 17:17

Panowie pogodzę Was lemm AT-71/72 nie potrzebuje aż tak dużo masy, ta antena korzysta z masy kabla, dlatego działa... Maksiu, a powiedz mi kiedy mierzyłeś SWR ?? Mimo wszystko dobra masa daje przeciwwagę antenie która odpowiada za ukierunkowanie promieniowania w.cz i m.cz. Co do FD1818 wzbudzać się będzie tylko wtedy gdy ekran kabla będzie uszkodzony lub kabel słabej jakości i fala nośna będzie zbierana przez mikrofon.

Proszę wróćcie kilkanaście postów wcześniej tam opisywałem dokładnie co i jak.

#435 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 04 września 2010 - 19:37

Nie ma tu co godzic ;)
Antena bangla czego swiadectwem sa moje udane lacznosci i brak skarg od rozmowcow. SWR mierzylem jakis czas temu, na dwoch forach cb wrzucilem foty swojej instalacji i tam widac ze przy radiu jest miarka - jezdzila tam miesiac albo i lepiej, ale w zasadzie niepotrzebnie bo wskazania byly zwykle takie same.
A o tym co napisales doskonale wiem, ale nigdy nie chce mi sie zebrac i pogmerać za czarnym kabelkiem zeby dolozyc mase.

#436 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 16 września 2010 - 19:33

Witam szanownych CB maniaków:p Czytam i czytam i czytam i im więcej czytam tym mniej wiem.. i na co się tu zdecydować. :o

Może inaczej: NA JAKIE PARAMETRY MAM ZWRACAĆ UWAGĘ W RADIU I W ANTENIE żeby mi to fajnie śmigało a (cena czyniła cuda):p ..?? I jak dziala długa antenka przykręcona do klapy-mam garażowane auto i jak przykręcę do dachu to po suficie będzie lecieć.. Chyba że jakiś składak:) Wiem też, że warto zainwestować trochę więcej i mieć św spokój:) Więc proszę o dane, które was satysfakcjonują i wtedy może coś wybiorę..:) Pozdrawiam:p

#437 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 16 września 2010 - 20:21

Może inaczej: NA JAKIE PARAMETRY MAM ZWRACAĆ UWAGĘ W RADIU I W ANTENIE żeby mi to fajnie śmigało a (cena czyniła cuda)

Parametry w większości opisów są takie same i nic Ci szczególnie nie powiedzą, oferta presidenta jest ciekawa ale się ceni, ja jak zwykle polecam Uniden PRO 520 XL ( nie posiada homologacji na sprzedaż) więc legalnie go nie kupisz, Ostatnio rzucił mi się w oczy Stabo xm 3001/3003 są to te same radia co Johnny II i Harry II, ale cena powyżej 350zł. Co do anteny to wybór masz szeroki polecał bym stajnię Sirio, Lemm cena nie wygórowana i jakość na wysokim poziomie.

#438 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 17 września 2010 - 06:33

:) Dzięki Ziutek50 A jest jakaś różnica w zamontowaniu anteny na dachu a na tylnej klapie - kombi? i czy faktycznie 2 metrowe baty (anteny) są lepsze od 1m kikut?:) Pozdrawiam

#439 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 17 września 2010 - 07:03

Na dachu masz na myśli magnes czy montaż w tak zwaną dziurę ?? Najlepszym montażem jest dziura najlepszy kontakt z masą auta, choć nie każdy chce robić dziurę bądź nie ma jak wykorzystać istniejące. Po dziurze "ja" ( zaznaczam "ja" nie każdy może się z tym zgodzić) uważam magnes a na końcu uchwyt krawędziowy. Uchwyty krawędziowe trzymają się za pomocą wkrętów 2 lub 4 o średnicy 3mm więc jak na kontakt z masą troszkę mało na szczęście w Omedze klapa jest zamontowana na metalowych zawiasach więc nie ma tego problemu jak np. w Vectrze sedan gdzie na zawiasach masz plastikowe tuleje i masę łapie lub nie z zamka, jeszcze nie wspominając o tym że często nie umiejętny montaż może spowodować zdeformowanie rantu.
Co do długości anteny regułą jest to, że dłuższa antena lepiej zbiera, ale już się przekonałem że krótsza też może dobrze a nawet bardzo dobrze zbierać, więcej zależy od tego jaką charakterystykę ƛ posiada antena ( ƛ=długość fali). Przed wszystkim musiał byś się określić gdzie częściej się poruszasz znaczy się po jakim terenie zabudowanym czy nie (trasy) przy terenie zabudowanym lepiej będzie sprawować się antena o długości elektrycznej 1/4ƛ niż ta która ma 5/8ƛ trasy no to wiadomo 5/8ƛ. charakterystykę producent podaje na opakowaniu wiec sam będziesz mógł to zweryfikować.
Sam posiadam antenę dość długą 165cm o 1/4ƛ i bardziej z niej jestem zadowolony niż z 2 metrowej, dużo jeżdżę po mieście... Mam nadzieję że wyczerpującej odpowiedzi udzieliłem ;)

#440 OFFLINE   kanathea

kanathea

czołg

• 84 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 17 września 2010 - 14:28

Co do długości anteny regułą jest to, że dłuższa antena lepiej zbiera, ale już się przekonałem że krótsza też może dobrze a nawet bardzo dobrze zbierać

Wybaczcie, ze tak wyrwane z kontekstu.

Sirio AS-100 / dziura + u520 + astatic RD104E = ~35km (mobil - mobil), tak dla potwierdzenia slowa Ziutka.