Jakie CB?
Napisany 17 października 2010 - 23:19
nawet sobie przyponiałem ze mam cos takiego w domu, jeszcze nie uzywałem tego.
Napisany 18 października 2010 - 10:07
Napisany 18 października 2010 - 10:58
z tego co wiem to na allegro sprzedawcy dodają deklarację zgodności i dowód zakupu z wcześniejszą datą

Nikt Ci takiego papierka nie wystawi... Gdybyś miał rachunek wystawiony przed wprowadzeniem rozporządzenia to tak... Ale pewnie takiego nie posiadasz...Ja kupiłem radio wcześniej więc nie ma problemu
CB radio marki Uniden Pro 510XL i 520XL
2006-08-04, ostatnia aktualizacja: 2008-03-07 14:08
Pytanie:
Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.
Odpowiedź:
Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.
Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.
W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.
W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).
Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz. 2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu.
a tu taj link do wyrobów nie dopuszczonych do handlu:
http://inradio.pl/do...niezgodnych.pdf
po za tym warto przeczytać ten wątek od początku mimo że to ponad 460 postów bo było o tym pisane i o tym że UKE olało pasmo CB gdyż to są częstotliwości przeznaczone na tak zwany śmietnik częstotliwości czyli zakłócenia w pobliżu szpitali, przychodni specjalistycznych, latarni ulicznych, pętli indukcyjnych sygnalizacji świetlnej, neonów, a także na tych częstotliwościach modele zdalnie sterowane itp... Krótko mówiąc UKE ma głęboko w poważaniu to co się dzieje na tych pasmach... wolą ścigać tych co zakłócają pasma tym co za pozwolenie radiowe płacą grube miliony np. RMF FM, Orange, Plus, Eska, Solid, PKP itp...
Napisany 18 października 2010 - 22:00
Ale pewnie bardzo się myliszAle pewnie takiego nie posiadasz...

Napisany 18 października 2010 - 22:12
Ale pewnie bardzo się mylisz
)
Jak tak to super, bo jesteś jedyną osobą, która prawdopodobnie posiada takowy rachunek bo nikt nie przywiązuje uwago do paragonów

Napisany 19 października 2010 - 09:09
Ja na swoj pierwszy zestawik ktorego juz nie uzywam (hu(i)stler i a100+) mam do dzis paragon i karte gwarancyjnaJak tak to super, bo jesteś jedyną osobą, która prawdopodobnie posiada takowy rachunek bo nikt nie przywiązuje uwago do paragonów

A to juz trzy latka
PS.
Fajne foto masz w avatarze, z profilu jak Michal Wójcik

Napisany 19 października 2010 - 11:59
no ja akurat wszystkie kwity starm się chowaćnikt nie przywiązuje uwago do paragonów

Napisany 19 października 2010 - 17:50
no ja akurat wszystkie kwity starm się chować
Ale macie problemy. Chcesz o Ci mogę wydrukować paragon z marsa nawet jak Ci się tylko przyda do kontroli to proszę bardzo. Nie takie rzeczy drukowałem. W ogóle przy dzisiejszej technice, photoshopach, drukarkach laserowych i innych wynalazkach to ja zupełnie nie rozumiem jakie wy możecie mieć problemy.
Napisany 30 października 2010 - 19:32

Pozdrawiam
Napisany 31 października 2010 - 17:55
Rozmyślam nad zakupem radyjka. Wiec koledzy mam prośbe jako że sie nie orjentuje kompletnie w cenach CB. Może poradzicie coś ze sprzetu jaki jest obecnie na allegro, chyba najlepiej coś z uzywanego bo zalezy mi żeby jak najmniej ucierpniał porfel
Pozdrawiam
Możesz kupić np taki zestaw: cb alan 102 + antena Lemm at-106.
Mam taki zestaw nowy (radio około 200 zł + antena z Allegro 80 zł z przesyłką).
Jest to bardzo proste w obsłudze radio na początek. Ja w każdym razie mam cb po raz pierwszy i generalnie ok.
Do tego zastanów się nad długością anteny, oraz sposobem jej mocowania: podkładka magnetyczna, uchwyt na klapę bagażnika, czy antena na stałe.
Każdy sposób ma swoje zalety i wady.
Ta antenka co mam ma okolo 70 cm długości (czy nawet mniej), a zasięg jest około 7 km (piszę około, bo to tak doświadczalnie sprawdzane i może się różnić). Mi to wystarcza,a antena nawet się w oczy zbytnio nie rzuca, bo wygląda na taką trochę dłuższą, lepszą radiową

Z używanym sprzętem jest różnie, bo może paść,albo nieuczciwy właściciel Ci powie, że używał pół roku, (radio np. bez plomby) i używane np. 1,5 roku. Można się naciąć, chociaż oczywiście nie zawsze. Ale zdarzają się sytuacje.
Nowe zawsze lepsze, bo masz gwarancję i w razie poważniejszej awarii można naprawę gwarancyjną uzyskać, albo wymienią na nowe.
Napisany 31 października 2010 - 23:53
Rozmyślam nad zakupem radyjka. Wiec koledzy mam prośbe jako że sie nie orjentuje kompletnie w cenach CB. Może poradzicie coś ze sprzetu jaki jest obecnie na allegro, chyba najlepiej coś z uzywanego bo zalezy mi żeby jak najmniej ucierpniał porfel
Pozdrawiam
Specjalistą nie jestem ale jak szukałem radia kierowałem się w miarę przystępną ceną w stosunku do jakości. Po przeczytaniu kilkuset postów doszyłem do wniosku że najlepszy będzie uniden 520 xl. Takie radio zakupiłem i jestem zadowolony. Antena to kwestia gustu czy ma być duża czy mała - jaki zasięg chcesz uzyskać. Ważne aby wszytko dobrze zestroić. Powodzenia w poszukiwaniu;) z doświadczenia wiem im więcej czytałem tym głupszy byłem i na koniec nie umiałem się zdecydować

Napisany 19 grudnia 2010 - 21:27

Napisany 21 grudnia 2010 - 11:38
Napisany 21 grudnia 2010 - 11:43
to jest z tematu jaki kupić HID... Więc masz już odpowiedź zmień przetwornice, to obecne radio przestanie szumiećRóżnie to bywa. Ja 1,5 roku temu kopowałem razem z kolegą ten sam zestaw HID i ja już jestem po wymianie żarników a u niego dalej świecą łądnie nie przepalają się. Zależy na jaki egzemplarz się trafi...

Napisany 21 grudnia 2010 - 11:46
Napisany 21 grudnia 2010 - 11:55
Napisany 21 grudnia 2010 - 11:58
z Presidentem to jest tak, że płacisz za firmę. Jak z wieloma rzeczami zresztą
Tutaj się jak najbardziej nie zgodzę z Tobą, testowałem sporo radi CBu siebie i u innych sprawdzałem jak się sprawują i powiem, że jednak PRESIDENT choć nie tani jest bardzo dobrym sprzętem.
Mam od nowości zestaw PRESIDENT Johny II plus antena stacjonarna PRESIDENT i naprawdę jakość powala, żadnych szumów, ładnie ściąga.
Napisany 21 grudnia 2010 - 11:59

Napisany 22 grudnia 2010 - 02:41
Specjalistą nie jestem ale jak szukałem radia kierowałem się w miarę przystępną ceną w stosunku do jakości. Po przeczytaniu kilkuset postów doszyłem do wniosku że najlepszy będzie uniden 520 xl. Takie radio zakupiłem i jestem zadowolony. Antena to kwestia gustu czy ma być duża czy mała - jaki zasięg chcesz uzyskać. Ważne aby wszytko dobrze zestroić. Powodzenia w poszukiwaniu;) z doświadczenia wiem im więcej czytałem tym głupszy byłem i na koniec nie umiałem się zdecydować
Także polecam uniden 520 xl, nie drogi a świetnie się sprawdza. Poza tym jest niewielkich rozmiarów, łatwiej jest znaleźć dogodne miejsce do zamontowania.