Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#501 OFFLINE   Kicu

Kicu
  • 59 postów

Napisany 19 lutego 2011 - 23:20

A więc tak;
po moim dwutygodniowym teście z Tommy ASC, M-Tech Legend II i Stabo ASC, w zestawie każde z( Sirio ML-145,montowana -magnes- koło anteny na dachu) mogę ocenić i opowiedzieć o moich 'testach' (moja obserwacja, odczucia i uwagi)..

- Tommy wypadł najsłabiej wbrew oczekiwaniom! Jest większy niż pozostałe radyjka, ale ma nowocześniejszy wygląd; kolejnym minusem jest wyświetlacz - z konta nic nie widać na wyświetlaczu... Funkcja Asc w dużych miastach wiadomo słabo sobie radzi - brak RF więc skręcanie na maxa i .. Nie byłem zadowolony ! Z ASC zasięg odziwo mały około 6km:confused::confused::confused: -miałem półroczną używkę więc może coś z nim było nie tak..

- Legend II - rewelacja - z ML 145 miałem połączenia nawet na 12km -(rozmowy) w linii prostej, w sumie to nic nie znalazłem takiego co bym miał na to radyjko..

- Stabo ASC - również rewelacja i to właśnie w nie zainwestowałem! Również 12km w linii rozmowy, poza miastem, albo w obrębie ASC - około 8km rozmowy, co jest wystarczające jak dla mnie..:D

Legend i Stabo mają regulacje czułości RF, która w mieście świetnie sie spisuje a w szczególności z bacikiem ml145
Różnica między nimi w cenie to około 100-150zł więc sporo jak za samo ASC, ale mi akurat podoba się ten bajer.

Nic nikomu nie narzucam, ani nie reklamuje. Moja ocena jest indywidualna i mam nadzieje racjonalna!

Pozdrawiam CB Maniaków:jump:

#502 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 lutego 2011 - 02:03

Subiektywne odczucia polegające na porównaniu urządzeń podobnej klasy są zmienne, a reasumując Kicu swoją ostatnią wypowiedzią potwierdziłeś to co pisałem od początku ;)

Jeśli ten Twój apetyt urośnie do przesiadki na "większe" urządzenie to zapraszam ponownie ;)

#503 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów

Napisany 26 lutego 2011 - 07:23

Witam mam pytanie co sądzicie o tych radyjkach.
ALAN 48 PLUS MULTI ok.300zł
PRESIDENT TOMMY ok.300zł
M-Tech Legend II na bazie PRO 520XL ok200zł
Nie ukrywam że na radiach wo gule się nie znam i tylko oceniam wygląd wiadomo chciał bym zapłacić jak najmniej ale tak sie nie da:))))Mam jedno wymaganie by mocno nie szumiało i by zakłócenia auta nie były odbierane przez radio

#504 OFFLINE   Szyperek

Szyperek
  • 101 postów

Napisany 26 lutego 2011 - 07:42

Te dwa pierwsze radyjka sa fajne ale nie kupuj M-Tech Legend II na bazie PRO 520XL w tym radyjku oprocz obudowy niema nic z Unidena sam chcialem kupic swego czasu takie radyjko ale znajomy ktory prowadzi serwis CB we Wrocku odradzil mi mowiac pelna china.
Plyta glowna nie jest Unidenowska tylko jakas inna , koncowka jest o wiele slabsza po prostu wykonanie jest do :pupa: Jezeli chcial bys kupic tego typu radyjko szukaj oryginalnego Unidena PRO 520 XL , swego czasu ktos sprzedawal na forum te radyjka , musial bys sie zapytac Ziutka 50 on powinien wiedziec co i jak ,z reszta on tez siedzi w CB jakis czas wiec powinien ci sensownie doradzic .
Pozdrawiam

#505 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów

Napisany 26 lutego 2011 - 14:58

A mieliście do czynienia z tym radyjkiem LAFAYETTE TRUCKE Kurcze nikt nic nie wie nie am tego radia????

#506 OFFLINE   sir15

sir15

Była 2.0 8v X20SE (115 KM

• 298 postów

Napisany 05 sierpnia 2011 - 13:48

Witam
Planuję zakup radia(Używane) do 500-600zł co byście polecili? Rozglądam się za ALPINE CDA-???? (tu pytanie jaka seria była jeszcze made in japan?) lub PIONEER-em (na MP3). Jeśli chodzi o muzykę jakiej słucham to w sumie wszytskiego po trochu więc uniwersalnie. Radio musi mieć Sterowanie poziomem sygnału subwoofera.
Co polecacie?

#507 OFFLINE   pajo1980

pajo1980
  • 134 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 05 sierpnia 2011 - 14:41

miałem kiedyś deh p6000ub ono ma prawie wszystko gra super sterowanie sub chyba też miało ,ale wróciłem do orginału VDO CDR 500 cenie se sterowanie z kierow. lepiej sam se popatrz na necie;););)

#508 OFFLINE   Muki20

Muki20
  • 90 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 05 sierpnia 2011 - 21:50

miałem kiedyś deh p6000ub ono ma prawie wszystko gra super sterowanie sub chyba też miało ,ale wróciłem do orginału VDO CDR 500 cenie se sterowanie z kierow. lepiej sam se popatrz na necie;););)

Pioneera też się da sterować z kiery, bez większych nakładów finansowych.

#509 OFFLINE   pajo1980

pajo1980
  • 134 postów

Napisany 06 sierpnia 2011 - 05:55

no tak tylko ja nie bardzo wiem jak się za to zabrać,niektórzy lutują kable inni kupują jakieś kostki:(:(:

#510 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 06 sierpnia 2011 - 09:32

Ale masz dylemat :hmm: Jak nie umiesz lutować, to kupujesz kostkę i po problemie.

------------------------------------------------
Jak pozbyć się Kluchy? PORADNIK Klick :mrgreen:

#511 OFFLINE   pajo1980

pajo1980
  • 134 postów

Napisany 06 sierpnia 2011 - 13:27

Ale masz dylemat :hmm: Jak nie umiesz lutować, to kupujesz kostkę i po problemie.

------------------------------------------------
Jak pozbyć się Kluchy? PORADNIK Klick :mrgreen:

no dobra kostkę też jakoś trzeba podłączyć, masz link gdzieś pokazane jak podł.??

#512 OFFLINE   slawa88

slawa88
  • 32 postów

Napisany 06 sierpnia 2011 - 13:33

a w gre wchodza nowe czy uzywki??
ja mam alpine 7893r i ma wszystko czego szukasz. dodatkowo pilocik ruchomy panel sterowanie suba korekcje czasowe lewo prawo przod tyl regulacja wzmocniej roznych czestotliwosci(sam ustawiasz np czy chcesz miec bass dodany na 60hz czy na 50 czy 80) treble to samo. bardzo dobre radio. 3xrca jezeli nie masz wzmaka na przod ma 2 sobie V-drive 4x60watt. i wiele innych ustawien jak wybor jakosci sygnalu na rca. procesor 24bity.
osobiscie polecam w tej cenie mozesz kupic jeszcze jvc (chyba sh909 itp) kenwood ma dobre jednostki w tych pieniadzach. wiele tych przetwornikow gra stosunkowo podobnie rozniece sa nie duze np w charakterze podbijania czestotliwosci roznicy EQ menu itp. kilka clarkow tez mozna znalesc.
ja osobiscie mam tego alpinka od lat i nie zamierzam zmieniac chyba ze na nakamashi czy jakas stara klasyke ktora stawia na jakosc a nie wyglad czy funkcje.
a alpinke kupilem za 450zl
a pionerka nie slyszalem ale kilka opini slyszalem ze jest troszke gorszy jakosciowo od ww podanych jak rowniez sony xplody czesto znane.
jednak wlasna opinia tego nie stwierdzam:)
wady alpina moze jeszcze podam(przez lata znalazlem jedna. mianowicie jak w kazdym scieraja sie biale klawisze) nie przeszkadza to w niczym wyglad jest tez nie znacznie zepsuty poniewaz potem swieca sie w kolor podswietlenia.
nigdy nie mialem problemu z laserem ruchomym panelem czy tym ze rolki od kurzy nie oddaja cd:)

a do sterowania sie przylacze do schematu:) nie interesowalem sie tym nigdy ale jakby ktos mial byloby fajnie zaraz bym zrobil to u siebie:)

#513 OFFLINE   Ciamek

Ciamek
  • 70 postów

Napisany 07 sierpnia 2011 - 08:59

Poszukaj jakiegoś Lanzara lub Clariona. Lanzar w parametrach technicznych do ceny wychodzi bardzo dobrze.

#514 OFFLINE   saszek5

saszek5
  • 44 postów

Napisany 07 sierpnia 2011 - 12:15

Alpine CDA - 111r.

Masz sterowanie subufera z radia, wejście na USB, 4x50, 24bitowy procesor, jakieś tam podłączenie telefonu, a co przy tym idzie cena jest bardzo okazyjna bo ja za nowe w marcu tego roku zapłaciłem 400 zł w sklepie. :)

#515 OFFLINE   KrisMekar

KrisMekar
  • 133 postów

Napisany 26 lutego 2012 - 18:50

Witam mam pytanie co sądzicie o tych radyjkach.
ALAN 48 PLUS MULTI ok.300zł
PRESIDENT TOMMY ok.300zł
M-Tech Legend II na bazie PRO 520XL ok200zł

Kolego jak ja bym miał wybierać, na podstawę, to znaczy tylko na kanal 19 i sąsiednie, wybrał był używany zadbany nie grzebany President Johnny made in Philipines. Taki http://img08.allegro...4/38/2168043893

Ogólnie. Stare poczciwe konstrukcje CB elektronicznie doskonale radzą sobie z zakłóceniami na 27MHz czego nie można powiedzieć już o chińskiej elektronice która sobie z tym nie radzi. A jak sobie nie radzi, to musimy skręcać mocno filtry SQ - blokada szumów lub częściej RF GAIN - regulacja czułości odbiornika, a co za tym idzie tracimy zasięg odbieranych stacji.

I druga sprawa antena. Podstawa magnetyczna, uchwyt, czy dziura w dachu. Ale to juz inny temat też bardzo istotny :)

#516 OFFLINE   krisndz

krisndz
  • 25 postów

Napisany 27 lutego 2012 - 09:35

ja też bym polecił President Johnny made in Philipines, radyjko bardzo dobrze sobie radzi, z kolei Alan nie przekonał mnie do siebie, ale co by nie było podstawą jest dobry bat

#517 OFFLINE   arekc1975

arekc1975
  • 47 postów

Napisany 03 marca 2012 - 19:14

ja mam president harry 3 + antenka president iowa i bez żadnyh problemow

#518 OFFLINE   noki06

noki06
  • 44 postów

Napisany 11 marca 2012 - 16:46

Panowie potrzebuje pomocy:)
Chce kupić radyjko,oczywiście jak najtaniej( czyt. stosunkiem bardzo dobrym ceny do oferowanej jakości) ,które posiada takie możliwości:
1.Odsłuch dwóch kanałow jednocześnie DW
2.Automatyczna blokada szumów ASC
3.Zmniejszanie czułości radia RF-GAIN
4.Filtr antyzakłoceniowy ANL
5.Posiada przyciski zmiany kanałów w gruszce.
Oczywiście ,żeby posiadało w miarę dobrą modulację:)
Ma ktoś jakieś propozycje?:p

#519 OFFLINE   Radek omega

Radek omega
  • 4 postów

Napisany 11 marca 2012 - 23:43

Po co ci tyle funkcji w mobilu i tak z 4 watt daleko nie polecisz według mnie to uniden 510 lub 520 i tylko gruszke zmienić na jakąś ze wzmocnieniem i echem i tylko dobrą antene kukić i naprawde fajnnie słychać mam to u siebie i barzdzo sobie chwale

#520 OFFLINE   noki06

noki06
  • 44 postów

Napisany 12 marca 2012 - 07:59

Po co ci tyle funkcji w mobilu i tak z 4 watt daleko nie polecisz według mnie to uniden 510 lub 520 i tylko gruszke zmienić na jakąś ze wzmocnieniem i echem i tylko dobrą antene kukić i naprawde fajnnie słychać mam to u siebie i barzdzo sobie chwale

Kolego uniden 520 jest w polsce nielegalny:) jak bym chciał takie cos jak uniden to wolałbym kupic yosana 120 pro..

Odsłuch dwóch kanałów , bo często robimy wypady ze znajomymi i chce mieć radio gdzie bedę mógł z nimi normalnie rozmawiać jednocześnie być na nasłuchu #19:) Zmiana kanału w gruszce z tego samego powodu.RF-gain to podstawa,ponieważ wiem co to jego brak ,który miałem przy pierwszym radiu .ASC ,bo nie muszę cały czas regulować radyjka w mieście.