Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#341 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 02 maja 2010 - 15:57

No ta antenka to cienkawa, to jest jeden z najstarszych wzorów anteny mobilnej. Tak jak pisał kolega lepiej dokupić nawet tego hustlera. Jeśli ci nie zależy na szybkim demontażu promiennika to Wilsona kup, solidniejsza cewka dzięki czemu się tak nie rozstraja. Oczywiście ml 145 bije je o 3 klasy ale widze że koledze zależy na tanim zestawie.

a sunker podróbką hustlera.

Tak już na marginesie to miałem okazję rozbieać obie i powiem że sunker ma nawet solidniejszy karkas niż hustler i mogła to by być lepsza antena ale jest koszmarnie nie starannie złożona.

#342 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 maja 2010 - 16:27

Piotrek76 tylko weź jeszcze pod uwagę ceny obu, sunker używa jeszcze jakiś dziwnych materiałów które niestety nie wytrzymują czasu. dobra koniec OT
damian0708 Na pewno kupisz coś co będzie Ci odpowiadało cenowo ;)

#343 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 02 maja 2010 - 17:20

Genas już pisałem w tym wątku na ten temat ooo tutaj

Tak, ja Ciebie doskonale rozumiem. Kiedyś jeździło się autami z przebijanymi numerami i też było dobrze. Chodzi mi o to, że Unideny są na "czarnej liście" i nie można ich sprzedawać.

W stosunku do wprowadzającego wyrób do obrotu, w wyniku postępowania administracyjnego 17 listopada 2006 r. wydana została decyzja nakazująca wycofanie wyrobu z obrotu (na podst. art. 41c ust. 3 pkt 1 i ust. 8 ustawy)

Nic nie słyszałem, że coś się w tej sprawie zmieniło. Ale nie o to mi docelowo chodziło. Chciałem zmienić radio :D.

#344 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 maja 2010 - 17:57

Panowie chyba zdecyduje się na to radyjko

http://www.allegro.p...ny_oslonka.html

Tylko widzę że ono nie ma FM, potrzebne to? Raz na rok robię trasę UK-PL tam jest przydatne to FM?

#345 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 02 maja 2010 - 18:33

Tylko widzę że ono nie ma FM, potrzebne to? Raz na rok robię trasę UK-PL tam jest przydatne to FM?

Raczej nie. U nas radia są przestrojone w 0 w reszcie europy w 5 wiec to fm i tak ci nic nie wnosi do sprawy.

#346 OFFLINE   ramzes71

ramzes71

Zbanowany

• 33 postów

Napisany 02 maja 2010 - 20:05

Ja proponuję antenę sirio ML 145 jestem zadowolony z pracy tej antenki przy dobrych propagacjach można z auta nawiązać dalekie łącza kolega djlotus ma radio rangera i na wstęgach w aucie ma łącza nawet z Francją . Antena dobra kosztuje około 200 zł + 80 zł modyfikacja . żeby wymienić promiennik ponieważ oryginalny nie zejdzie 1.01 swr.

#347 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 02 maja 2010 - 22:03

ramzes, ale po co wymieniać promiennik, w aucie raczej nie chodzi o komunikację z Francją.

Jeśli chodzi o anteny to Midland ML-145 i Sirio ML-145 to to samo, z tym, że Sirio ma podobnież lepsze wykonanie, rozbierałem swoją i faktycznie nie jest zbyt zachwycająca w środku. Anteny President'a to dla mnie przerost formy nad treścią.

#348 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 03 maja 2010 - 09:57

Tak, ja Ciebie doskonale rozumiem. Kiedyś jeździło się autami z przebijanymi numerami i też było dobrze. Chodzi mi o to, że Unideny są na "czarnej liście" i nie można ich sprzedawać.

Niby tak, ale jeszcze wczoraj widzialem dwie czy trzy aukcje, na jednej z nich sprzedanych bylo cos kolo 20 sztuk...
Pic na wode z tymi zakazami, kupisz prawie wszedzie.

ramzes - swr nie ma az takiego znaczenia. Wszyscy dążą to tego magicznego 1, a prawda jest taka ze niejedna antena na 1.5 dzialay lepiej niz na 1.0.

Damian, a moze tak lemma? Magnum chodzą po okolo 70zl a to są (byly?) dobre antenki. Tyle ze musialbys oczy zamknąć i dziure zrobic. Chyba ze masz kombi to mozna na relingach cos pomyslec, ewentualnie klapa.

#349 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 10:08

na uchwycie na klapie w sedanie mam antenke Presidenta Alaske ( jakosc i zasieg odbioru nieporównywalnie lepszy niż w Midlandzie Ml 145 - w ML'ce ciągle miałem problem z mokrą cewką i zasięg momentami był żenujący ) z Presidentem pracuje Uniden 520 już made in china nie z Filipin, ale może głupio to zabrzmi w momencie jak go rozkręciłem filtry są bliźniacze do tego z filipin. Co do oficialnego zakazu sprzedawania a teraz nawet użytkowania Unidenów powiem tak, mam to głęboko w *****, miałem wiele kontroli z batem na dachu, a radio mam pomiedzy tunelem a fotelem pasazera wcisniete i ani razu nie było pytania co za radyjko mam. Brak przy dobry zestrojeniu jakichkolwiek wiekszych szumów rekompensuje mi niby nielegalną prace. Miałem kiedyś TTI 770 i musze przyznac ze to jest naprawde shit. Dla tych którzy chcą zacząć z CB polecam dołożyć i kupić coś lepszego, nie chodzi nawet tyle o zasięg ale o jakość odbioru, ja osobiście w poprzednim radyjku na trasie Sosnowiec - Limanowa musialem SQ regulowac co kilka minut zeby cos slyszec ale zeby nie byly to szumy a teraz, tylko przy wjeździe do Kraka. Lustereczko dla wszystkich którzy używają CB i dla tych którzy mają zamiar zacząć przygode z radyjkiem :)

#350 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 03 maja 2010 - 11:02

Mam tti 770.... i założoną na służbówce antenke 105, czy 115 cm... zasięg elegancki i odbór czyściutki, więc nie wiem czemu narzekasz...
Inaczej w omi bo mam antenkę sirio triflex, łapie trochę śmieci z silnika i zasięg niewielki, ale naprawdę wystarczy...

Ja powiem tak, jak ktoś spędza całe dnie w aucie, to niech inwestuje w sprzęt, a przedewszystkim w antenę, gdyż to ona w głównej mierze odpowiada za zasięg.
A jak potrzebujesz na dojazd do pracy kilka kilometrów, czy kilak razy w roku do dłuższy wyjazd, to szkoda kasy, wystarczy tti 770 i jakaś średnia antenka, wzmicnienie na max, skręcasz radyjko żeby nie szumiało i bezproblemu można jechać... zasięg 20km naprawdę nie jest potrzebny, wystarczy 5 i po prostu trzeba się czasami zapytać jadących z naprzeciwka jak ścieżka...

Znajomy kupił presidenta i postawił magnes hustler (chyba) na dachy i się dziwił że ma odczuwalnie gorzej niż ja na tti... co by nie mówić sporo daje też przykręcenie anteny do dachu, a nie kupowanie magnesówki...

#351 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 11:08

jeżdżac z TTI a było to moje pierwsze radio też uważałem, że jest OK, lecz jego obsługa z 2 pokrętłami umieszczonymi na 1 gałce zmuszała mnie do patrzenia na radio w momencie zmiany działania, teraz jeżdżac z Unidenem wiem co to znaczy brak szumów, a jesli chodzi o śmieci z instalacji elektrycznej xenonów itp. filtr ANL w 99 % je wycina czego TTI nie był w stanie zrobić

#352 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 03 maja 2010 - 11:10

Magnesówka to faktycznie problem ze względu na brak masy, jednakże u mnie został on rozwiązany zupełnie przypadkiem w możliwie najprostszy sposób. Pod kanapą mam łączenie kabli beczką przez co antena jest zmasowana do karoserii co daje naprawdę dobre rezultaty, na początku miałem zaizolowaną beczkę, ale po odizolowaniu jest naprawdę super. To tak dla pokoleń z magnesówkami.

Oczywiście zgadzam się z przedmówcą, że antena jest najważniejsza, a reszta to tak naprawdę nie ma większego znaczenia funkcjonalnego, a jedynie na komfort korzystania. Na pewno przydatne przy dobrej antenie jest RF Gain, irytuje mnie strasznie, że słyszę całe miasto.

#353 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 03 maja 2010 - 11:14

hmmm... ja tam jak coś mam zmienić robię to na "ślepo", nie muszę patrzeć. Fakt że z ergonomią to ma niewiele wspólnego, ale tak jak pisałem, wzmocnienie mam zawsze na max, szumy skręcam żeby mi nie przeszkadzały i nie łapię ludzi na granicy zasięgu których i tak ciężko zrozumieć więc praktycznie używam tylko jednego pokrętła, głośniej ciszej....

Nie twierdzę że jest to idealne czy bardzo dobre radio, ale w zupełności wystarczy.
Praktycznie codziennie robię minimum 100km a najczęściej 250-400km, więc kilka godzin w aucie spędzam i naprawdę nie mogę powiedzieć żeby było żle czy uciążliwie...

#354 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 11:21

a drugi aspekt jesli chodzi o plus anteny na uchwycie to oczywiscie to, że antena na uchwycie jak jest zestrojona to drugi raz zostanie zamontowana w tym samym miejscu a nie jak czesto z magnesami bywa stawiana gdzie sie chce :)

nie twierdze, że TTI jest totalnym szajsem, ale wtedy dopłacając 40 zł zamieniłem na Unidena z którego jestem do dzisiaj zadowolony w 100 %. Każdy ma co do sprzetu inne wymagania, moje TTi nie spełnił : słaby wyświetlacz w rażącym kolorze, długi strasznie kabel gruszki, gruszka wiecznie sie zacinała, małe wspomniane już pokrętła i mało czułe potencjometry RF i SQ, w unidenie wszystko to nie ma miejsca.

#355 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 03 maja 2010 - 11:29

Genas wiec tak Panowie z UKE mają więcej do roboty z pasmami profesjonalnymi i firmami którzy za koncesję płacą rocznie miliony złotówek na przykład RMF FM czy nawet Sieci komórkowe. Więc nie będą zajmować się ludźmi którzy szukają oszczędności na paśmie CB, a tak w ogóle pasmo CB jest pasmem przeznaczonym do prowadzenia eksperymentów medycznych, typu rezonatory, rentgeny itp. więc to co udostępnili to jest największe śmieciowisko które nie podlega ochronie i UKE się nim nie zajmuje. Piszę to dlaczego mieszkając w Łodzi na CB w domu miałem zakłócenia i odpowiedź była natychmiastowa że pasmo CB nie podlega przez nich ochronie itp...

#356 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 03 maja 2010 - 11:58

Genas wiec tak Panowie z UKE mają więcej do roboty z pasmami profesjonalnymi i firmami[...]

Tak, tak, tak. Przecież ja nigdzie nie napisałem, że będę kontrolował jakie kto ma radio czy dyskutował na temat ich legalności. Stwierdziłem po prostu fakt, Uniden jest na tzw. czarnej liście i tyle.

Po kilku godzinnym "ryciu" po aledrogo, wybrałem kilku kandydatów:

• Harry III ASC
  • Harry II ASC
  • Harry II Classic
Jakieś opinie?

Aha. Na TAKIM uchwycie, mam zamontowaną Alaskę.

#357 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 13:07

Tak, tak, tak. Przecież ja nigdzie nie napisałem, że będę kontrolował jakie kto ma radio czy dyskutował na temat ich legalności. Stwierdziłem po prostu fakt, Uniden jest na tzw. czarnej liście i tyle.

Po kilku godzinnym "ryciu" po aledrogo, wybrałem kilku kandydatów:

• Harry III ASC
  • Harry II ASC
  • Harry II Classic
Jakieś opinie?

Aha. Na TAKIM uchwycie, mam zamontowaną Alaskę.

z tych wszystkich uzytkowalem przez jakis okres na tej samej antenie harrego II classic i II ASC. Classic byl tej samej klasy co moj uniden 520 a z ASC byl o tyle fajny ze interesowalo Cie tylko pokretło głośności reszty nie dotykałeś bo ASC fajnie wycinało szumy z eteru i słabe sygnały

#358 OFFLINE   kamils83

kamils83

TOS 3K11

• 111 postów

Napisany 03 maja 2010 - 13:24

Sunker Elite One, Sprawdzone radyjko koszt niewielki około 120 zł małe zgrabne i powabne, mała grucha także krzywdy się nie zrobi. Porównywalne z takimi radiami jak Onwa, Alan 100(+, 102 itp.) Przetestowałem z Hustlerem Ic 100, President Dakota, Premier ML- 145, President Florida.

#359 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 03 maja 2010 - 19:19

na uchwycie na klapie w sedanie mam antenke Presidenta Alaske

mam ta sama antenke i radio ale koles ktory stroil mi antenke mowil ze na magnesie bedzie lepiej sciagac niz na tym uchwycie czy to prawda?

#360 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 19:23

mam ta sama antenke i radio ale koles ktory stroil mi antenke mowil ze na magnesie bedzie lepiej sciagac niz na tym uchwycie czy to prawda?

odpowiem tak. jesli była by w tym samym miejscu to nie ma takiej możliwości ponieważ fizycznie antena na magnesie ma znikomą mase z karoserii, natomiast uchwyt poprzez te śrubki które się " wżynają " w lakier są przewodnikami " 0 " do anteny.

a może poprostu ten monter nie mógł zejść z SWR i tak palną ...;)