Jakie CB?
Napisany 04 kwietnia 2010 - 20:53
Napisany 04 kwietnia 2010 - 22:46
jesli przedluzysz kabel, gotowym przedluzaczem to spoko sa takie do nabycia w sklepach z cb, ale jesli potniesz kabel i przedluzysz to wtedy ja rozjedziesz dlugosc kabla, plus cewka i bat daje pewien wzor anteny, pozniej moze sie okazac ze nikt Ci tego nie zestroi bo sie nie da
ja chcialem kupic nowy 4m i przylutowac go w miejsce orginalnego ktory sie złamał od zamykania klapy bagaznika
Napisany 05 kwietnia 2010 - 11:21
Dlugosc kabla nie ma wplywu na zestrojenie anteny.jesli przedluzysz kabel, gotowym przedluzaczem to spoko sa takie do nabycia w sklepach z cb, ale jesli potniesz kabel i przedluzysz to wtedy ja rozjedziesz dlugosc kabla, plus cewka i bat daje pewien wzor anteny, pozniej moze sie okazac ze nikt Ci tego nie zestroi bo sie nie da
Kabla zawsze bierzesz tyle ile Tobie potrzeba. Moze byc to metr a moze i 15.
Napisany 05 kwietnia 2010 - 12:51
jesli przedluzysz kabel, gotowym przedluzaczem to spoko sa takie do nabycia w sklepach z cb, ale jesli potniesz kabel i przedluzysz to wtedy ja rozjedziesz dlugosc kabla, plus cewka i bat daje pewien wzor anteny, pozniej moze sie okazac ze nikt Ci tego nie zestroi bo sie nie da
Tu się mylisz strojenie kablem, albo jak wolisz dostrajanie kabla do długości fali ma znaczenie w dwóch przypadkach kiedy masz długość kabla antenowego powyżej 100mb lub posiadasz antenę typu sztorm inaczej jachtową która nie posiada masy ze względu na konstrukcję łódek tutaj masę i strojenie odbywa się przez dopasowanie kabla do długości fali na której będziemy pracować. przy tych długościach nie odczujesz strat a mogą one sięgać do 10% czyli przy 4W mocy wychodzą straty rzędu 0,4W
Napisany 18 kwietnia 2010 - 15:51
http://www.robex.org...roducts_id=1077
Napisany 18 kwietnia 2010 - 17:43
A co sądzicie o takim radyjku czy dobre będzie do auta ?? Więcej kanałów mi nie potrzeba!!Bo mam mozliwość zakupu za 50pln
http://www.robex.org...roducts_id=1077
Nie jestem specjalistą ale na Twoim miejscu za 50pln to bym się nie zastanawiał. Może się sprawdzi:) a jak nie to napewno dostaniesz za nie tyle(lub więcej) na alledrogo.
Napisany 18 kwietnia 2010 - 17:49
Napisany 18 kwietnia 2010 - 17:54
pawel18702 a co do anteny kup ML-145 Sirio lub Midland.
Wiesz kolego czekam jak Roozga wruci z wyprawy bo on ma jakąś antene dla mnie więc pozostaje mi tylko czekać i modlić się żeby ładnie wszystko działało razem.
Napisany 18 kwietnia 2010 - 20:30
Napisany 18 kwietnia 2010 - 20:58
modlić się żeby ładnie wszystko działało razem.
Ty się nie módl tylko jedź zestroić

Napisany 18 kwietnia 2010 - 20:59
Ty się nie módl tylko jedź zestroić
jeszcze nie ma anteny:o
Napisany 19 kwietnia 2010 - 23:36
Napisany 19 kwietnia 2010 - 23:51
jeżeli weźmiesz antenę od kogoś kto już miał ją wcześniej strojoną to nie będziesz musiał ponownie tego robić, podłączysz do radyjka i będzie śmigać
Yyyyyyyyyyyyy....... :| A mnie się wydawało, że antenę stroi się pod szczególne auto - pod każde osobno.
Napisany 20 kwietnia 2010 - 08:53
Tak sie powinno robic, ale niewielu pamieta chocby o sprawdzeniu czy cos sie zmienilo.Yyyyyyyyyyyyy....... :| A mnie się wydawało, że antenę stroi się pod szczególne auto - pod każde osobno.
Napisany 20 kwietnia 2010 - 08:57
jeżeli weźmiesz antenę od kogoś kto już miał ją wcześniej strojoną to nie będziesz musiał ponownie tego robić, podłączysz do radyjka i będzie śmigać
Ooo :duze_nie: Jeśli masz pisać głupoty to lepiej nie pisz nic.
Jeśli by tak było to wszystkie anteny byłyby zestrojone.
Napisany 20 kwietnia 2010 - 09:04
Napisany 20 kwietnia 2010 - 17:09

Przepraszam ale się powtórzę po raz N-ty
Anteny zawsze stroimy do miejsca umiejscowienia, nie do radia, czyli nawet ta sama antena która została przeniesiona z klapy bagażnika na dach musi zostać sprawdzona czy nie nastąpiły zmiany w SWR i tyle... kropka... nie podlega dalszej dyskusji...
Napisany 01 maja 2010 - 22:17
http://www.allegro.p...e_warszawa.html
Nie ma ono modulacji FM cokolwiek to znaczy ponieważ zielony jestem w tym temacie. Co sądzicie o tym radyjku? Ewentualnie jakie inne polecacie w cenie do 200zł (może być używka)
Napisany 01 maja 2010 - 22:33
a za tą kwote nie kupisz nic sensownego, a to co podałeś w linku od razu ci odradzam.
FM(modulacja częstotliwości) to rodzaj modulacji w Polsce standardem jest modulacja AM(modulacja amplitudowa)
ps. a z Twojego tego zestawu jak uzyskasz zasięg około 1km to będzie bardzo duży sukces