Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#321 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 01 maja 2010 - 22:49

Hmm dzięki za podpowiedź. Radyjko które tu mi pokazałeś jest może i fajne tylko że ja szukam takiego małego żeby wszystko było w gruszce tak jak w tej Cobra.

#322 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 maja 2010 - 22:49

Damian... a zobacz ten zestawik (sam szukalem wersji oszczednosciowej):
Antena: Sirio Omega
CB: CB Omega
tak jakos wyszlo, ze maja w nazwie nasze auto

#323 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 01 maja 2010 - 22:55

A co sądzicie o takich zestawach:

http://www.allegro.p...ler_magnes.html

http://www.allegro.p...a_2gratisy.html

#324 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 maja 2010 - 22:56

Albo >> http://www.allegro.p...a_bilgoraj.html

#325 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 01 maja 2010 - 23:14

Fajne bo małe ale przewyższa mój budżet :(

#326 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 maja 2010 - 23:29

Hmm dzięki za podpowiedź. Radyjko które tu mi pokazałeś jest może i fajne tylko że ja szukam takiego małego żeby wszystko było w gruszce tak jak w tej Cobra.

I ty myślisz że wszystko jest w gruszce ??? :laugh: masz jeszcze przystawkę którą musisz przymocować gdzieś do której podłączasz kabel antenowy i kabel od gruszki. sama gruszka jest ciężka więc jak uważasz.

Alany 109 i 199 w tych zestawach to mają zasięg do maski i z powrotem, co do ręczniaka to może być ale w kabinie nie będzie dobrego zasięgu chyba że antena zewnętrzna, co do CB Omegi to nie polecam miałem to, lepsze są już Alany. Sirio Omega fajna antenka nie za długa i dość sztywny promiennik.
damian0708 niestety z tym budżetem nie osiągniesz zadowalających efektów, Nie jedno krotnie NA TYM FORUM przewinęło się stwierdzenie "NIE MA KOMPROMISÓW !!" albo słyszeć i być słyszalnym albo wydaj tą kaskę na coś do kluski ;)

#327 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 02 maja 2010 - 00:31

damian ja też kierowałem się ceną i mam zestawik Alan 102+midland ml-145, łacznie kosztowało mnie to 189,- radio i 109,- antena. Za moment pewnie usłyszysz, że to szumofon etc, ale osobiście przy takim zestawie nie mam problemów. W centrum Łodzi jak stoję to słyszę prawie całe miasto (wyjazd na konstantynów, piotrków oraz warszawę, jasne, że nie od blachy do blachy :]), w zupełności to wystarcza, a czasami, aż nadto.

Jest ono małe i spokojnie mieści się między tunelem, a fotelem bez mocowania (wyjmuję na noc radyjko), nie lata. Też mam sedana, antena na magnes na klapie, kabel prowadzony z lewego tyłu (dziura jest z kablami więc tamtędy idzie, bez niszczenia uszczelki) w rynnie bagażnika potem po wiązce pod kanapę a stamtąd do tunelu pod dywanik, łączenie dywaników jest idealnie obok fotela kierowcy wyciągasz sobie tam kabel na kątowej złączce, żeby się nie łamał i jest. Roboty na góra 30 minut. Pod kanapą akurat wyjdzie Ci łaczenie kabli beczką (oryginalny nie sięga za daleko).

#328 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 02 maja 2010 - 08:49

No kumpel też mi mówił że spoko to radyjko jest bo sobie kupił, ale chciałem zaciągnąć opini waszej :)

#329 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 02 maja 2010 - 09:38

żeby wszystko było w gruszce tak jak w tej Cobra.

Acha....., to chodzi ci o nic nie wart gadżet a nie o radio.
Kolego przepraszam ale te takie wynalazki są nic nie warte. Męka dla użytkownika jak i słuchającego.
http://allegro.pl/it...pro_510_xl.html
Tanie bardzo małe i dobre.

#330 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 02 maja 2010 - 10:31

Kolego przepraszam ale te takie wynalazki są nic nie warte. Męka dla użytkownika jak i słuchającego.

Po waszych opiniach rezygnuje z tego "gadżetu" który jest bardzo wygodny :) Piotrek76 dzięki za linka :)

#331 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 02 maja 2010 - 10:31

Cytat:
Napisał damian0708 Zobacz post
żeby wszystko było w gruszce tak jak w tej Cobra.

Jesteś jednym z niewielu którzy rozumieją mój zamysł bynajmniej większość zestawów marketowych jest głuche i nie nadają za daleko potem mamy na radiu efekt "mobile jak mnie słychać, słyszy mnie ktoś" itp... Przykładem była przejażdżka autem Czarnego (wybacz stary ale nie mógł bym tak jeździć) krótka antena i intekM790 sygnał do maski i z powrotem ale przed wszystkim to wina małej anteny, mógłbym o tym jakiś esej napisać lub poradnik ale zapewne i tak nikt go nie przeczyta...

Po waszych opiniach rezygnuje z tego "gadżetu" który jest bardzo wygodny Piotrek76 dzięki za linka

Ja bym radził i dozbierać pieniążki i dopiero kupić nie rezygnuj !!

#332 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 02 maja 2010 - 10:57

Na wstępie chcialm zwrócić Waszą uwagę na tą LISTĘ. Unideny są tam na czarnej liście. Ale oczywiście każdy zrobi jak uważa.
A tak przy okazji dodam, że również rozglądam się za nowym SiBi, ponieważ moja stara Onwa już kończy swój żywot :D. Oczywiście jak każdy mam poważny dylemat, co wybrać. Radio musi spelniać kilka warunków. Stosunkowo niewielkie, RF-gain, przelącznik kanalów w pokrętle a nie przyciskami. Czym więcej ofert przeglądam, tym mniej wiem :D. Na początku nie chcialem wydawać na CB zbyt dużo kasy, ale teraz powoli sklaniam się w kierunku Presidenta. Tylko którego? A może jakieś inne macie propozycje?

#333 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 02 maja 2010 - 11:37

Jesteś jednym z niewielu którzy rozumieją mój zamysł bynajmniej większość zestawów marketowych jest głuche i nie nadają za daleko potem mamy na radiu efekt "mobile jak mnie słychać, słyszy mnie ktoś" itp... Przykładem była przejażdżka autem Czarnego (wybacz stary ale nie mógł bym tak jeździć) krótka antena i intekM790 sygnał do maski i z powrotem ale przed wszystkim to wina małej anteny, mógłbym o tym jakiś esej napisać lub poradnik ale zapewne i tak nikt go nie przeczyta...

Ja bym radził i dozbierać pieniążki i dopiero kupić nie rezygnuj !!

Chodziło mi że rezygnuje w sensie że z CB w samej gruszce a rozejrzę się za czymś w normalnej puszce :)

#334 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 02 maja 2010 - 11:50

Stosunkowo niewielkie, RF-gain, przelącznik kanalów w pokrętle a nie przyciskami. Czym więcej ofert przeglądam, tym mniej wiem :D. Na początku nie chcialem wydawać na CB zbyt dużo kasy, ale teraz powoli sklaniam się w kierunku Presidenta. Tylko którego? A może jakieś inne macie propozycje?

Uniden. Johnny II, Harry II nie sa warte swojej ceny. Ewentualnie johnny I ale tego traktuja jak bóstwo i na alle osiaga ceny o niebo lepszego wilsona. Wilson ok, ale duze.

Chodziło mi że rezygnuje w sensie że z CB w samej gruszce a rozejrzę się za czymś w normalnej puszce :)

Kolego nie ma cb gruszce. Nawet te sliczne albrechty z wyswietlaczem jak od parktronica co montujesz na deske, maja, jak ktos juz pisal, puchę ktora montujesz 'gdzies' i ktora to jest wlasciwym radiem.

A z rad wyjdzie zaraz herbert albo walker i performer 5000.
Moge Ci polecic te alany co podales, ale cudow nie bedzie. A i po jakims czasie moga wymagac remontu (moj kupiony dwa lata temu alan 100plus dzisiaj raz nadaje a raz nie - luty do poprawy).

Co do hustlera to zuitek nie przesadzaj, performer to to nie jest, ale w swojej cenie to w zasadzie najlepsza antena. Mialem ja z alanem i bylo ok, wiec moge to polecic.
A i lepiej unikac faruna we wszelkiej postaci.

#335 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 02 maja 2010 - 11:56

Kolego nie ma cb gruszce. Nawet te sliczne albrechty z wyswietlaczem jak od parktronica co montujesz na deske, maja, jak ktos juz pisal, puchę ktora montujesz 'gdzies' i ktora to jest wlasciwym radiem.

Wiem i miałem już nawet miejscówkę żeby to ładnie zamontować ale skoro Cobra 76 XTR jest do niczego do i czar ładnego montażu CB prysł.

Myślę właśnie nad alanem 109 z anteną president wyszłoby 270zł

#336 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 02 maja 2010 - 12:26

zamiast wilsona radze kupić sirio AS-100 lub coś ze sztywniejszym promiennikiem wilson bardzo się buja na polskich drogach, Ja mam zdanie od presidentów takie że nie ma co przepłacać.
Genas już pisałem w tym wątku na ten temat ooo tutaj

#337 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 02 maja 2010 - 14:43

wilson bardzo się buja na polskich drogach
,

A dlatego że promiennik jest tej samej grubości na górze i na dole przez co jest ciężki. Przykład, Hustler IC100 a Sunker 109, ta sama cewka nie różniąca się niczym tylko napisem na obudowie ale promiennik Sunkera zwęża się do góry i buja się zdecydowanie mniej niż hustlera.
Żeby nie było wiem że to anteny z dolnej półki, dałem tylko przykład.

#338 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 02 maja 2010 - 14:55

no to ja o tym wiem dlatego pisze, powiedzmy tak że hustler jest podróbką wilsona litle will a sunker podróbką hustlera. Sunker i Hustler wyglądają podobnie i działają podobnie do pierwszych 4-6 miesięcy potem Hustler działa tak samo a Sunker rdzewieje... tyle OT

Piotrek76 widzę że masz pojęcie w temacie więc na PW Cię zapraszam, coś mi się kojarzy (przyznaje nie chce mi się szukać) że miałeś bazóweczkę ;)

#339 OFFLINE   adrian868

adrian868
  • 58 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 maja 2010 - 15:09

Dostałem ostatnio taki zestaw... http://www.allegro.p..._bnu_714_n.html
Co prawda zasieg nie jest za duzy, bo tylko 3-4km, szumów nie ma.
Mysle, ze jakby zmienic antene na ciut dluzsza to bylo by ok.

#340 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 02 maja 2010 - 15:25

Dostałem ostatnio taki zestaw... http://www.allegro.p..._bnu_714_n.html
Co prawda zasieg nie jest za duzy, bo tylko 3-4km, szumów nie ma.
Mysle, ze jakby zmienic antene na ciut dluzsza to bylo by ok.

Antena nie jest najlepsza a nawet bardzo słaba typowy flagmasz zmień antene na ml-145 lub coś metrowego (nawet wilson czy hustler lepiej się sprawuje) tylko błagam nie sunker czy coś w ten styl a zasięg ci się powiększy baa nawet ustawienie RF-gain i SQL trzeba zmienić bo radio ożyje.