Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#361 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 maja 2010 - 20:45

Dobra Panowie Cb już mam teraz pozostaje problem anteny :) Myślę nad tymi dwoma:

Sirio ml-145 lub Lemm AT 1000

Którą byście polecali?

#362 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 21:17

Dobra Panowie Cb już mam teraz pozostaje problem anteny :) Myślę nad tymi dwoma:

Którą byście polecali?

magnes czy uchwyt ??

http://www.allegro.p...laska_6dbi.html

ja mam tą antenke, kupioną w tym sklepie. Moge polecić w 1000000 %. Posiadałem kiedyś Lemma też na uchwycie, lecz w nim nie podobało mi się, że po zimie antene pokrył rdzawy nalot co nie wyglądało zbyt estetycznie. Z tym Presidentem jeżdże już rok zero jakich kolwiek problemów. Uchwyt mam z plastikową zaślepką gwintu więc nie ma problemu z brudem itp. Jutro zrobie fotki jak to wygląda u mnie. Antenka jest wystrojona na 1,2 wiec wrecz wzorowo.

#363 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 03 maja 2010 - 21:25

Interesuje mnie magnes, hmm czytałem na necie że ta alaska jest do niczego :(

#364 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 03 maja 2010 - 21:28

Interesuje mnie magnes, hmm czytałem na necie że ta alaska jest do niczego :(

a ja czytałem na necie ze uniden to taka typowa podróba presidenta gorsza od sunkera :)

ML 145 z tych dwóch bym wybrał. o Sirio słyszałem same pochlebne opinie.

#365 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 03 maja 2010 - 21:57

Zgadzam się, bierz Sirio.

#366 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 03 maja 2010 - 22:00

Ok :) dzięki wielkie koledzy za porady. Pozdrawiam

#367 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 maja 2010 - 06:39

a ja czytałem na necie ze uniden to taka typowa podróba presidenta gorsza od sunkera

:shock: :smiech: :smiech: :smiech: stary myjesz mi monitor z kawy

a wracając do alaski to też słyszałem taką niepochlebną opinie od 3-ch użytkowników więc coś może w tym być. bierz Sirio :)

#368 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 04 maja 2010 - 08:16

odpowiem tak. jesli była by w tym samym miejscu to nie ma takiej możliwości ponieważ fizycznie antena na magnesie ma znikomą mase z karoserii, natomiast uchwyt poprzez te śrubki które się " wżynają " w lakier są przewodnikami " 0 " do anteny.

a może poprostu ten monter nie mógł zejść z SWR i tak palną ...;)

tzn mam teraz antene zestrojona na srodku dachu i powiedzial ze na srodku lepiej bedzie odbierac niz na tym uchwycie

#369 OFFLINE   talib1990

talib1990
  • 23 postów

Napisany 04 maja 2010 - 12:22

:shock: :smiech: :smiech: :smiech: stary myjesz mi monitor z kawy

a wracając do alaski to też słyszałem taką niepochlebną opinie od 3-ch użytkowników więc coś może w tym być. bierz Sirio :)

dlaczego ? napisałem tak ponieważ to co nieraz czytałem na necie odbiegało od moich odczuć i odczuć osób które użytkują podobne zestawy. Dla mnie zestaw uniden 520 + president alaska jest optymalny :)

#370 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 04 maja 2010 - 12:56

tzn mam teraz antene zestrojona na srodku dachu i powiedzial ze na srodku lepiej bedzie odbierac niz na tym uchwycie

To akurat racja bo na srodku ma lepsze miejsce niz na klapie, ktora tak btw. super hiper masy zwykle tez nie posiada (patrz zawiasy).

Talib - ja wiem czy jest sens bulić za presidenta? Sa inne, porownywalne baty.

#371 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 04 maja 2010 - 12:56

dlaczego ? napisałem tak ponieważ to co nieraz czytałem na necie odbiegało od moich odczuć i odczuć osób które użytkują podobne zestawy. Dla mnie zestaw uniden 520 + president alaska jest optymalny :)

tez mam unidena i alaske na magnesie uwazam ze to bardzo dobry zestaw aczkolwiek mislałem ze zmiana anteny z hustlera na alaske bedzie bardziej odczowalna. wiadomo jest lepiej ale szalu nie ma jak dla mnie wszedzie pisza zasiek 15/20km a faktycznie jak dla mnie to zasieg jest 10/11 km.

#372 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 04 maja 2010 - 19:15

ramzes, ale po co wymieniać promiennik, w aucie raczej nie chodzi o komunikację z Francją.

Jeśli chodzi o anteny to Midland ML-145 i Sirio ML-145 to to samo, z tym, że Sirio ma podobnież lepsze wykonanie, rozbierałem swoją i faktycznie nie jest zbyt zachwycająca w środku. Anteny President'a to dla mnie przerost formy nad treścią.

Bardzo się mylisz to nie jest to samo antena Sirio a Midland to wielka przepaść nazywają się tak samo ale wykonanie jest zupełnie inne choćby sama cewka w Sirio jest zrobiona z o wiele grubszego druta niż w Midlandzie .sam odbiór i nadawanie jest o niebo lepsze to jest porównanie Alana 100 z Alanem 555
jeżeli idzie o wymianę promiennika to w każdej antenie mobilowej jest ustawiona odbita przybliżająca do 1.? a czasami nawet 2.0 i wyżej wtedy podłącza się SWR i stroi antenę robi się to głównie przy każdorazowym pierwszym połączeniu nowego radia do anteny i na odwrót . ja używam radia raczej bazowego RCI 2950DX i tu nie mam mowy o jakiejś dużej odbitej . dlatego musiałem kupić promiennik i wtedy mogłem zestroić antenę bo seryjny był za krótki , i udało mnie się zejść z odbitą do 1.0 .
powiem ci kolego że fajnie jest po dx-ować z samochodu i usłyszeć coś dalszego niż 50-70 km. ;-)

Którą byście polecali?

mogę ci w 100% polecić ML 145 Sirio lub SIRTEL santiago 1200 lub 2000 firmy TU masz aukcje
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#373 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów

Napisany 04 maja 2010 - 19:27

mogę ci w 100% polecić ML 145 Sirio lub SIRTEL santiago 1200 lub 2000 firmy TU masz aukcje

Dzięki antenka już zakupiona sirio ml-145, na razie nie stroje bo czekam na naprawę radia president johnny, puki co w samochodzie radio midland jakieś stare które udało mi się polutować, model pisze 77-104, z centrum kielc spytałem jak mnie słychać i nawet jakaś kobietka z suchedniowa się odezwała że średnio ale da się rozumieć (co mnie totalnie zdziwiło), całe kielce mówiło że czysto i wyraźnie więc chyba mogę być zadowolony :)

Dzięki wielkie jeszcze raz wszystkim za porady, dla takiego zielonego człowieczka jak ja okazały się bardzo pomocne :)

W domku mam radyjko ONWA MK3 co o nim sądzicie? Niestety presidenta lutowałem zrobiłem mu odbiór męczyłem się nad nadawaniem i mi się jakaś ścieżka spaliła i stwierdziłem że oddam go do specjalistów bo jeszcze bardziej popsuje.

Które waszym zdaniem sobie zostawić?
-Midland model 77-104
-ONWA MK3

Jak się uda naprawić Presidenta Johnny I to zapewne jego sobie zostawie bo chyba najlepszy z tych 3 mam rację? :)

#374 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 04 maja 2010 - 20:01

W domku mam radyjko ONWA MK3 co o nim sądzicie? Niestety presidenta lutowałem zrobiłem mu odbiór męczyłem się nad nadawaniem i mi się jakaś ścieżka spaliła i stwierdziłem że oddam go do specjalistów bo jeszcze bardziej popsuje.
)

Powiem tak, ONWA to stare dobre radyjko pamiętam jak kiedyś na takim działałem na bazie radio nie do zajechania :-) ale niech się koledzy wypowiedzą
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#375 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 04 maja 2010 - 20:20

jeśli chodzi o odbiornik to raczej lepszy będzie w 77-104 ale Johnny I ma lepszy filtr ANL z z Onwą różnie bywa od lat produkcji i miejsca.

sam odbiór i nadawanie jest o niebo lepsze to jest porównanie Alana 100 z Alanem 555

90% użytkowników tego forum nie wie o istnieniu trzech piątek.

ja używam radia raczej bazowego RCI 2950DX i tu nie mam mowy o jakiejś dużej odbitej

RCI ma za słabe filtry do mobila i ergonomia poraża, wiem co mówię bo miałem z tym że na Bazie i z czystym sumieniem mogę polecić, ale tylko na baze !! co do odbitej to będzie większa. Dlaczego? Większa moc nadajnika.

wszedzie pisza zasiek 15/20km a faktycznie jak dla mnie to zasieg jest 10/11 km

bo to są zasięgi które można osiągnąć w momencie gdy Twój respondent dysponuje zestawem o podobnych parametrach oraz gdy jest sprzyjające otoczenie (brak zabudowań, równy teren brak lasów) a przy propagacji można z zagranicą porozmawiać nawet z 20cm kikucika.
talib1990 Gdybyś wiedział która firma (Uniden, President) wcześniej powstała to byś za reagował podobnie. To jak porównać Caterę i Omegę, jedno jest na Stany a drugie na Europę, Uniden pierwsze urządzenia robił dla wojsk Amerykańskich, a w europie królował Radmor, Uniden po wojnach by nie stracić rynku zaczął produkcję urządzeń dla amatorów (Krótkofalowcy) na terenie USA i rozszerzając działalność na Europę i tak powstał President, w latach 80 podzielili się i zaczęli konkurować. To już rozumiesz moją reakcję ??

#376 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 05 maja 2010 - 18:36

90% użytkowników tego forum nie wie o istnieniu trzech piątek.
RCI ma za słabe filtry do mobila i ergonomia poraża, wiem co mówię bo miałem z tym że na Bazie i z czystym sumieniem mogę polecić, ale tylko na baze !! co do odbitej to będzie większa. Dlaczego? Większa moc nadajnika.

Zgodzę się z twoją wypowiedzią. nigdy nie miałem alana 555 ale działałem na nim przez pewien czas .

co do odbitej to fakt że im większa moc wyjściowa tym większa odbita
a ogólnie na cb radiu siedże od 1993r.

#377 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 05 maja 2010 - 19:41

a ogólnie na cb radiu siedże od 1993r.

A ja pierwsze kroki robiłem w '90 i się nie chwalę :p.
Wracając do tematu. Doradzicie mi coś czy nie? :)

#378 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 05 maja 2010 - 20:13

A ja pierwsze kroki robiłem w '90 i się nie chwalę :p.
Wracając do tematu. Doradzicie mi coś czy nie? :)

Ja pierwsze kroki robiłem grubo wcześniej :-P :smiech:

ja bym ci proponował cb z RF Gain (regulacja czułości odbiornika) bo to się przydaje jak jeździmy w konwoju bo jak skręcisz RF Gain to wtedy dobrze słyszysz auto które stoi obok ciebie tyle że zmniejsza się zasięg odsłuchu . no i z filtrami NB/ANL przy twoich problemach z zakłóceniami np. TO
ALBO TO

#379 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce

Napisany 05 maja 2010 - 20:28

np. TO ALBO TO

Czytasz w moich myślach. Tylko dlaczego H classik?

#380 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 05 maja 2010 - 20:38

Walkera odradzam gdyż odbiornik ma słaby już lepiej wypada Johnny czy Harry

Jeśli nie przeszkadza Ci używane to mogę polecić TO Konstrukcja z początku lat 90 ale za to odbiornik wymiata unideny i presidenty siadają gość sprzedaje dość drogo ale urządzenia ma bez zarzutu. A przed wszystkim Alan 28 posiada homologację ;)