Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#261 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 21 lutego 2010 - 21:17

Ja Ci moge szczerze polecic Unidena PRO520XL. Uzywam tego razem z antena sirio ml145 na klapie i zestaw naprawde swietnie sie spisuje, zadnych zbednych szumow. mialem okazje posluchac kilka innych radyjek i zadne sie nie umywalo do unidena

#262 OFFLINE   piotras.plock

piotras.plock

W KOŃCU UKOCHANA SAFRANE

• 98 postów

Napisany 21 lutego 2010 - 23:11

Piszesz , że buczy ? Jeżeli buczy - nie trzeszczy , to może to być oznaka kończącego się alternatora . Sprawdź , jakie masz napięcie na zaciskach akumulatora i alternatora bez obciążenia i z pełnym obciążeniem . Może przyczyna nie leży po stronie radia ? Widziałem najtańsze radia zamontowane w niektórych autach benzynowych i nie było problemu zakłóceń , ale są auta , nawet diesle w których od nowości jest mnóstwo zakłótników , np. Renault Clio ....
Posłuchaj...Nie mówi się "bedzie",tylko-"będzie".Rozumisz?
-Ś.P. dziadek Julek...

#263 OFFLINE   Seb-Sta

Seb-Sta
  • 85 postów

Napisany 21 lutego 2010 - 23:59

Również polecam U520 w tej kasie klasa sama w sobie. Używam parę lat żadnych problemów. Do tego dobrą antenkę i będziesz zadowolony

#264 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 22 lutego 2010 - 11:30

Ja Ci moge szczerze polecic Unidena PRO520XL. Uzywam tego razem z antena sirio ml145 na klapie i zestaw naprawde swietnie sie spisuje, zadnych zbednych szumow.

dokładnie... a Alany to łapią zakłócenia jakby z kosmosu. kolega testował alan z górnych pólek bo chciał mieć jakieś cudo bajery. ale szybko je sprzedawał po tygodniu. i kupił Unidena i się cieszył jak dziecko że ma wreszcie spokój i cisze żadnych zakłóceń:jump:

#265 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów

Napisany 22 lutego 2010 - 19:51

dzieki za pomoc zmiezyłem napiecie i mam małe (ładowania) ale watpie by to była tylko ta przeczyna zakłuceń

#266 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 lutego 2010 - 19:53

bo Alany to szumofony maja plusy jak i własnie te minusy , moim zdaniem jedno z najlepszych to prezydent ..... :)

#267 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 lutego 2010 - 20:04

ja mam u siebie w tej chwili Unidena520XL, nowego za 220 zl z allegro +sirio ml145 na relingu i zaklucen zadnych, mialem alana 199 i jak dla mnie to jest szumofon a jak sie do niego da taka antenke jak ml145 to juz wogole lapie tyle smieci ze szok
szczerze polecam unidena uzywam od roku i nie mam zamiaru zmieniac, nie zdarzylo mi sie zebym czegos nie doslyszal albo zeby ktos prosil o powtorzenie

tak pozatym czesto gadam z kumplem co ma taki sam zestaw ktory mieszka 9 km dalej
w lini prostej i slyszymy sie elegancko co przy alanie bylo nie mozliwe bo lapalo duzo szrotu

#268 OFFLINE   kaziu77

kaziu77
  • 14 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 22 lutego 2010 - 21:06

http://www.ceneo.pl/2572006 - kolego takiego radia większości użwywa mobilków na tirach

#269 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 22 lutego 2010 - 22:38

jedno z najlepszych to prezydent ..... :)

Moze harry albo johnny? Te nowe poziomem pracy stoja na rowni z unidenem czy johnnym I, tyle ze wodotryski maja dodane...I placisz za nalepke na klape.

Uniden tak, ale 68 badz 78 ;)

#270 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lutego 2010 - 08:09

Witam.
Ja obecnie w służbowym "autku" używam CB radio TTI TCB 880. Antena to zwykła Lemm 150 cm. Zestaw pracuje znakomicie. Aż sam jestem zdziwiony.
Tym niemniej mam nieco inne zdanie w kwestii kupna zestawu CB. Osobiście proponuję zacząć od porządnej, nie dobrej, ale porządnej anteny. To jest klucz do dobrego zasięgu i jakości zarówno odsłuchu jak i siły nadawania. Każde radio, nawet największy "szumofon", można nieco sfiltrować. Owszem filtry typu NB czy ANL w radiu to jest fajna sprawa. Jednak przy ograniczonym budżecie lepiej zacząć od wyboru anteny. Tu jest ważna zarówno długość fali jak i zysk antenowy w dB. Najlepiej jak te wartości są jak najwyższe. Jednak im są wyższe tym cena anteny jest też wyższa. :D
Ale na tym nie warto oszczędzać. Lepiej kupić nieco tańsze radio.
Pozdrawiam. :)

#271 OFFLINE   mattijahu

mattijahu
  • 2 postów

Napisany 23 lutego 2010 - 09:26

Witam, mam problemik.

Chciałem kupić Midland 5001z, do tego antenka President Super Florida. Antenka mi pasuje chyba.
A radio...da się gdzieś to zmieścić w Omci B? Troche ma duże wymiary, ale nie mam pojęcia czy będzie to gdzie wsadzić.

http://www.bafomet.p...e=midland-5001z

Moje pytanko: jeżeli nie ten Midland to co innego w alterantywie? Bardzo odpowiadałoby mi to radyjko, ale jeżeli jest za duże do Omegi to co innego mam wybrać? Coś podobnego do Midlanda 5001, ale mniejsze i jakościowo dobre oczywiście, ponieważ stawiam na jakość nie na bajery!

Pozdrawiam i czekam na rady...

#272 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 23 lutego 2010 - 14:49

Troche ma duże wymiary, ale nie mam pojęcia czy będzie to gdzie wsadzić.

Wszystko zależy od Ciebie. Na końcu mojego postu wstawię fotkę jak ja mam zamontowane CB. A nie jest to małe radio, bo jest to President Jackson I. Jest raczej sporych rozmiarów.
Co do radia, które chcesz kupić... Nie wydam żadnej opinii ponieważ nie miałem styczności. Jednak anteny osobiście bym nie kupił. Jej parametry są dalekie od ideału, za to cena konkretna.
Jeśli zaś lubujesz się w takiej stylistyce CB to proponuję Ci abyś zapoznał się z radiem President WALKER. Oczywiście mówimy o nowym sprzęcie. Na rynku wtórnym jest sporo urządzeń w stylu "retro", np. mój Jackson. Jednak ja nieprędko dokonam zamiany na inne. :D:D
Pozdrawiam, a poniżej foto montażu mojego Radia CB. ... :)

#273 OFFLINE   mattijahu

mattijahu
  • 2 postów

Napisany 24 lutego 2010 - 13:51

No właśnie dziś znajomy odraził mi tą antenke Super Florida.
I mogę powiedzieć, iż z każdej strony słyszę iż antenka powinna mieć ponad 1m. I chyba takiej poszukam...

A co do radia, Walker...hm...troszę droższe...Midland 5001z mogę kupić za około 300zł + koszt przesyłki, czyli wyjdzie z 320zł i w sumie powiedzieć mogę, iż to jest ten przedział cenowy który mam do dyspozycji. Walker jest troszkę droższy tak w 600zł zamknąłbym się pewnie...ale jest to zdecydowanie za dużo, może kiedyś....napewno teraz nie jestem w stanie przeznaczyć takiej sumy na radio ;p

Ja właśnie w ten sam sposób planuje swoje radio zamontować, tylko zastanawiam się czy uda się. Jednak to jest 26cm długości x 5,4cm wysokości x 16cm szerokości...Moim zdaniem radio jest świetne w tym przedziale cenowym, gdybym miał więcej możliwości finansowych napewno wybrałbym coś innego.

#274 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 24 lutego 2010 - 20:00

Nie wiem ile wniosę do tematu ale napiszę kilka zdań. Po pierwsze osoba, która chce kupić CB musi się zastanowić ile razy w roku będzie korzystać z CB. Ja kupiłem CB radio przed zlotem w Wawrzkowiźnie. Miałem używać kilka-kilkanaście razy w roku. Kupiłem Midland Alan 102 i antenkę (chyba) Sirio ML-145. Radio ma "szybką" 9 i 19 oraz zakresy AM i FM. Resztę parametrów można znaleźć na necie. Ogólnie jestem jak najbardziej zadowolony. Nie szumi, nie trzaska i wyraźnie słychać a zasięg jest w mieście ok 4km. W trasie większy. Zabieram radio w trasy i na spoty. Jeżeli ktoś non stop jeździ w trasy może kupić sobie coś lepszego z różnymi filtrami, zmieniać gruchę itd. Do zwykłego poruszania się po polskich drogach wystarczy Alan 102 :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#275 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 lutego 2010 - 20:14

Nie wiem ile wniosę do tematu ale napiszę kilka zdań. Po pierwsze osoba, która chce kupić CB musi się zastanowić ile razy w roku będzie korzystać z CB. Ja kupiłem CB radio przed zlotem w Wawrzkowiźnie. Miałem używać kilka-kilkanaście razy w roku. Kupiłem Midland Alan 102 i antenkę (chyba) Sirio ML-145. Radio ma "szybką" 9 i 19 oraz zakresy AM i FM. Resztę parametrów można znaleźć na necie. Ogólnie jestem jak najbardziej zadowolony. Nie szumi, nie trzaska i wyraźnie słychać a zasięg jest w mieście ok 4km. W trasie większy. Zabieram radio w trasy i na spoty. Jeżeli ktoś non stop jeździ w trasy może kupić sobie coś lepszego z różnymi filtrami, zmieniać gruchę itd. Do zwykłego poruszania się po polskich drogach wystarczy Alan 102 :)

swiete slowa
tylko zeby sobie ktos tego do serca nie wziol za bardzo bo pojdzie do biedronki kupi szumofon jakis
a potem bedzie po 5 razy pytal o droge bo do niego nie doleci:p a innym beda uszy puchly od dzwiekow jakie wydaje

#276 OFFLINE   piotras.plock

piotras.plock

W KOŃCU UKOCHANA SAFRANE

• 98 postów

Napisany 24 lutego 2010 - 21:08

Witam, mam problemik.

Chciałem kupić Midland 5001z, do tego antenka President Super Florida.

Szczerze odradzam taki zestaw .
Masz używane - do 300 zł opłaca się licytować : http://www.allegro.p...uper_radio.html
Masz nowe : http://www.artikun.s...td-classic.html . Jeśli uda Ci się kupić nowe w tej cenie , a podoba Ci się ten design i wymiary do zaakceptowania , to powiem Ci , że to jest najlepsze radio do mobilka , tymbardziej do benzyniaka ( IMO oczywiście ) .
Posłuchaj...Nie mówi się "bedzie",tylko-"będzie".Rozumisz?
-Ś.P. dziadek Julek...

#277 OFFLINE   wosiu

wosiu
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 lutego 2010 - 22:58

Nie obraźcie się i zrozumcie mnie, lecz ja trochę inaczj patrzę na radia CB. Od 9 lat smigam dużym mobilem i nie mogę zrozumieć po co komu radio które "ciągnie" 12-15 km w jedną stronę ja mam radyjko ustawione że słyszę jakieś max 1km, po co mi więcej jeżeli wjeżdzam np do Poznania i słyszę całe miasto, pytam sę co mnie interesuje przechodzę na inny kanał i ogień. Osobiście używam alana 48+ a antena President texas - niewiem czy takie jeszcze produkują ponieważ używam ten zestaw od jakieś 8 lat i fajnie chodzi, nie mam szumów bo radio skręcone do moich potrzeb - kiedyś próbowane ok 17 km w jedną stronę. Antena wystaje jakieś 130 cm nad kabinę całość 220 cm.

#278 OFFLINE   schengen

schengen
  • 109 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 09 marca 2010 - 23:20

Witam ,chce kupić radio cb czytałem na forum o tym różne są zestawy kazdy chwali swoje, byłem w kilku sklepach sprzedawcy róznia sie w swoich opiniach ceny podobne ,czas montażu ok 1,5 godz. jeden proponuje midlandy drugi lafayette trzeci tti, http://www.allegro.p...um_7000mag.html myślałem o czymś takim
albo tti 880 tylko jaka antena wysoka niska? za 50 zł czy za 150zł
mój brat dostał radio od zony co wogóle sie na tym nie zna jakies tti antene kupił sobie sam prezydenta (ok 50cm) i zadowolony że hohohoho
czy jest jakaś uniwersalna antena co pasuje do kazdego radia?
gdzie przeprowadzić kabel od anteny górą ,czy dołem ?

#279 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 09 marca 2010 - 23:44

Po pierwsze radio ma nie wylgądać tylko działać, proponował bym Ci odpuszczenie TTI w mieście więcej szumi niż odbiera, a przycisk lokal to wycina wszystko. Jak chcesz się dowiedzieć co było by lepsze poszukaj na google fora o tematyce CB.
Ja bym zaproponował Unidena 520 jeszcze jako tako działa za małe pieniądze, co do anteny to zależy co chcesz nie proponuje Ci kupować firm sunker, hustler itp dlatego że działać działają, a po roku czasu znajdziesz ślady rdzy, wodę w cewce krótko problemy... kup jakieś Sirio, Lemm niewielkie jeszcze pieniądze, a satysfakcja gwarantowana.
Co do długości wiadomo dłuższy bat większy zasięg, ale w terenie zabudowanym czyli w mieście więcej zakłóceń, ale to Twoja wola panie.
Najlepszym sposobem na montaż anteny jest umieszczenie w dziurze, a nie każdy się godzi na wiercenie w karoserii, nie proponuję dać się w robić uchwyt krawędziowy typu SF-40 wygląda obrzydliwie i często się go zmienia przez rdzę, takim pół środkiem będzie chyba magnes.
To tyle z serii dorbych rad od wujka Ziutka ;)

#280 OFFLINE   ignitor64

ignitor64
  • 131 postów

Napisany 10 marca 2010 - 09:16

Co do Unidena, potwierdzam, bardzo fajne radyjko, lecz niestety nie ma na nie homologacji i z tego tytułu mam ostatnio coraz więcej problemów z "miśkami". Niby homologacja jest sprawą sprzedawcy, ale "miśki" czepiają się o ten papier i trzeba się nieźle natłumaczyć.