Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 27 października 2009 - 22:35

jest taki osioł stacjonarny i jak jest wyjazd na Warszawę to klnie i gada coś ze kanał jest jego i o cycolinach

hahahaha :D

Wszędzie jest jakiś osioł, jak nie Pysia Pysia to koziołek Matołek albo kocury co miauczą non stop.

#222 OFFLINE   mih2

mih2

olej gubie litrami.......

• 329 postów

Napisany 28 października 2009 - 01:26

Hehe możecie nie wierzyć słyszałem go od Wrocławia prawie po Międzybórz co jest około 60 km po drodze z 50km w linii prostej szumieć zaczął za Oleśnicą.

#223 OFFLINE   Jaros 1000

Jaros 1000
  • 23 postów

Napisany 28 października 2009 - 08:32

Pojąłem decyzję o zakupie CB. Naczytałem się, podzwoniłem i kupuję Harry II (decyzja nie odwołalna ) teraz pytam Was jaką byście antenę do niego kupili, najbardziej mi zależy na zasięgu dalllllleeeeekiiiimmmm ;)

Słuchaj co do tego jak antena to się nie wypowiadam bo wybór jest duży ale co do zasięgu muszę wyrazić swoją opinię. Po pierwsze co rozumiesz przez duży zasięg? moim zdaniem na trasie 8-13 km to max co jest potrzebne. Czym antena większa owszem zasięg duży ale i zbiera więcej syfu nawet dobrze zestrojona. Kolega pisze że ma 30km spoko tylko na co ci taki zasięg?

#224 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 października 2009 - 08:41

Kolega pisze że ma 30km spoko tylko na co ci taki zasięg?

no wlasnie ... PISZE.
Znów zacznie sie dyskusja o zasięgach ... a to bzdura jakich mało.
30 km to mozna mieć od bazówki, albo w idealnych warunkach w płaskim terenie.
Długa antena o dużym zasięgu zawsze będzie lepsza od krotkiej .. bo skręcić radio zawsze mozesz ... ale w konkretnej sytuacji nie rozkręcisz radia jak nie masz z czego.
Jak w idealnych warunkach osiągniesz 20-30km to ze zbyt duzym zasięgiem mozesz sobie poradzic, ale jak w kiepskich warunkach zasięg spadnie do 3-4km .. to już z krótką anteną nic nie zrobisz ..

#225 OFFLINE   getor

getor

na drugie mam Marcin:-)

• 418 postów

Napisany 28 października 2009 - 10:03

Jak w idealnych warunkach osiągniesz 20-30km to ze zbyt duzym zasięgiem mozesz sobie poradzic, ale jak w kiepskich warunkach zasięg spadnie do 3-4km .. to już z krótką anteną nic nie zrobisz ..

Dokładnie tak jak piszesz.Ja w swojej przygodzie z cb testowałem krótkie i długie anteny i z doswiadczenia wiem że akurat w przypadku cb ''długość'' ma znaczenie:D
[CENTER]GETORIUS B.I.G

:DObcy są wśród nas.Dowodem na to są tabliczki z napisem ''OBCYM WSTĘP WZBRONIONY'':D

#226 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 28 października 2009 - 10:48

odnośnie urządzeń Presidenta nie będę się wywodził, tylko nie przepłacał bym za coś co w zasadzie bez ponownego ustawienia przez serwis nie działa poprawnie (myślę o ASC) za dużo wycina a i za nazwę President się płaci. Co do Sirio Turbo 5000 antena działa świetnie tylko problem jest z montażem wielu użytkowników montuje je na uchwyt krawędziowy tylko nie zdają sobie sprawy że ta antena waży PRAWIE KILOGRAM, dokładniej około 800g, a w nowszych autach blacha jest niewiele grubsza od kartki papieru. Po prostu polecił bym tą antenę tylko do montażu w tak zwaną dziurę. ML-145 bardzo popularna i dobrze się sprawująca.
A zasięgi które podają użytkownicy są możliwe, przy fali radiowej nie można określić stałej jednostki miary, taka antena i taki zasięg. Jest to trochę inaczej u warunkowane mianowicie długością fali danej anteny ML-145 ma 5/8 dł. fali i dobrze się sprawuje na otwartym terenie, a za to Gamma 90 ma 1/4dł. fali i lepiej będzie pracować w terenie górzystym czy w mieście.
Mógłbym napisać więcej ale nie wiem czy wszyscy śledzący temat zrozumieli by o co mi chodzi .

#227 OFFLINE   samba-77

samba-77
  • 336 postów

Napisany 28 października 2009 - 14:51

Mógłbym napisać więcej ale nie wiem czy wszyscy śledzący temat zrozumieli by o co mi chodzi .

Pisz,jedni zrozumieją inni nie a przydać się może ;)

#228 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 28 października 2009 - 19:27

cyt. "Jakość anteny, jako elementu promieniującego jest tym wyższa, im długość jej jest bardziej zbliżona do 1/4 lub 1/2 długości fali. Antena zaczyna wydajnie promieniować, jeśli jej długość przekracza 1/10 długości fali , w przeciwnym przypadku traci znaczną część energii na nagrzewanie się przewodów." z Poradnika antenowego

Zacznę od tego. Na jakiej częstotliwości pracuje CB i jaką ma długość fali? zapewne mało kto wie że to 27MHz a długość fali to 11 metrów. (Drogowa #19 ma swoją częstotliwość wynosi ona 27,180 MHz i każdy kanał też posiada swoją częstotliwość.) Kąt promieniowania anten dookólnych, zależy od ich długości mechanicznej oraz konstrukcji.Im krótsza antena, tym kąt promieniowania wiązki główniej jest większy:
- antena ćwierćfalowa - kąt promieniowania około 40 stopni
- antena półfalowa - kąt promieniowania około 30 stopni
- antena 5/8 fali - kąt promieniowania około 15 stopni
Kąt promieniowania ma istotny wpływ na zasięgi łączności.W łącznościach na fali przyziemniej,( mam na myśli CB ) w terenie nizinnym, anteny o niskich kątach promieniowania będą bardziej skuteczne, lepiej mogą sprawować się anteny o wyższym kącie promieniowania. Anteny mobilowe są mniejsze niż 5,5 metra (1/2) czy 2,75m (1/4) za sprawom cewek umieszczonych na spodzie promiennika ( cewka to drut miedziany o pewnej średnicy z nawiniętą odpowiednią ilością zwoji na odpowiedniej średnicy dla danej długości fali i elementu promieniującego ). Cewka powoduje wydłużenie elektrycznie anteny do odpowiedniej długości fali .

Nawet znalazłem linka do prezentacji wykonanej przez firmę Intek o CB. Trochę długie ale warte przeczytania, może jakieś "pysiaki czy kozy czy inne osoby zaczną rozumieć do czego powinno służyć radio !!!
http://www.maycom.pl/Intek1.html

#229 OFFLINE   bziku

bziku

Oszołom

• 86 postów

Napisany 29 października 2009 - 07:16

Długa antena o dużym zasięgu zawsze będzie lepsza od krotkiej .. bo skręcić radio zawsze mozesz ... ale w konkretnej sytuacji nie rozkręcisz radia jak nie masz z czego.

No i oto mi właśnie chodziło, Cita Ty w myślach czytasz ;)

#230 OFFLINE   loki997

loki997
  • 8 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 00:01

dobrze wytłumaczone :)
jeszcze tylko dodać że na zasięg nadawanie/odbiór anteny ma jeszcze w pewnym stopniu wpływ pogoda, oraz odbijanie się fal od stratosfery czy od czego tam się odbija.
czasem jak jest dobra pogoda bez chmurna to słychać w radiu włochów,francuzów itp i trzeba trochę gałką pokręcić by ich nie słyszeć bo niektóre stacje naprawdę mocno słychać.
w ramach ciekawostki dropsa:
znajomy trochę się tym interesuje i przerobił takie malutkie radyjko jakie można kupić za około 200pln 2 sztuki "ręczniaka" radyjka te mają mały zasięg 2 do 5 kilometrów tylko kilka kanałów i działają na innym paśmie niż cb radio, przeróbka polegała na tym że zamiast oryginalnej małej 2-3 cm antenki wsadził odpowiedniej długości drut około 10 cm, poszedł na chaudę w Gliwicach i nawiązał łączność aż z Wrocławiem,więc długość,odpowiednie warunki atmosferyczne i częstotliwość/pasmo ma znaczenie.
czasem jednak ta długa antena to przekleństwo,właśnie ze względu na zasięg nadawania naszego i ograniczone możliwości zasięgu odpowiadającego którego czasem ledwo słychać na granicy szumów lub wogóle.
w niektórych miejscach na ziemi są takie "dziury" skąd sygnał jest bardzo słaby lub wogóle nie dociera, miałem kiedyś stacje bazową w domu,antena 5/8 (5m długości) na 3m maszcie na dachu budynku 3 piętrowego ,zasięg od bielska po Częstochowę ale były takie miejsca że mnie nie słyszeli a ja ich i to 8 km od mojej stacji,a 100m dalej byłem słyszalny i ja słyszałem i w ten sposób przekazywaliśmy sobie wiadomości przez kumpla.

to się rozpisałem :)

#231 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 02:50

loki997 po części masz racje ale nie do końca:
Fala radiowa nie odbija się od stratosfery tylko troposfery lub jonosfery tej ostatniej warstwy atmosfery przed przestrzenią kosmiczną. Jeśli mówisz o słyszeniu stacji zagranicznych to mówisz o propagacji. Podniesione warunki propagacyjne są wtedy gdy jest podniesiona aktywność słońca ( wybuchy na słońcu ) najczęściej słychać to wiosną i wczesnym latem dlatego iż ziemia jest najbliżej słońca i wspomaga rozchodzenie sie fali radiowej. Pogada ma znaczenie ale często mylne że pada deszcz to słabiej słychać czasami jest na odwrót lepiej słychać tych dalej jak tych co się mija.
Dla chętnych do poczytania :
http://pl.wikipedia....a_fal_radiowych

Takie radyjko o którym mówisz to zapewne na pasmo UKF. To zupełnie inne pasmo, ja mieszkając w Skierniewicach bardzo dobrze słyszę stacje z okolic góry Kamieńsk pod Bełchatowem w linii prostej około 100km, a jak jest propagacja to z Poznaniem czy z Wrocławiem się pogada :)
ale my tu mówimy o CB i próbuje zakończyć bezsensowną dywagacje o tym czy ta antena jest lepsza... bo ja słyszę po 30km...itd...

#232 OFFLINE   loki997

loki997
  • 8 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 22:53

dobry link o propagacji, ale to i tak czarna magia jak dla mnie jak i inne zagadnienia typu czy karta pamięci jak jest pusta to jest lżejsza od zapełnionej i tego tam typu :) czyli rozmowy o wszystkim i o niczym ale to już inny wątek.

wracając do tematu polecam zestaw o którym pisałem wcześniej bo jestem z niego zadowolony.
pozdrawiam

#233 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 listopada 2009 - 12:55

30 km to mozna mieć od bazówki, albo w idealnych warunkach w płaskim terenie.

zgodze sie z Tobą Kuba, ale jak kiedys było wiecej bazówek, to nie raz rozmawiałem z zieloną górą z bazówkami a ja w nowej soli a to jest własnie około 30 km ja oczywiscie z mobilka i nie byo najmniejszego problemu , ale jak juz wspominałem miałem antene 2,20 długą a mały dopałek, miałem z tego względu ,ze bez niego ja ich syszałem a oni mnie niezbyt dobrze...Mały dopałek 10 W nikomu nie siało sie a swoje robił :)

#234 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 02 listopada 2009 - 14:24

..

A co kolega ma na myśli? Skręcanie i rozkręcanie radia nie ma nic wspólnego z anteną.
Antena to antena, a radio to radio. W antenie są dwa istotne parametry, zysk anteny wyrażony w "db" i jaką moc może wypromieniować wyrażoną w " W" i na pewno przekracza 4W.
W radiu najważniejszym parametrem jest moc nadajnika wyrażone w watach ( bez zezwolenia dozwolone 4W ) i czułość odbiornika.
A tak poza tym to jest to czysto akademicka dyskusja, ponieważ samochód się przemieszcza i warunki cały czas są zmienne, a w związku z tym odbiór i nadawanie mają różne właściwości nie zawsze optymalne.

#235 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 14:30

i na pewno przekracza 4W.

zadne kupione radio w sklepie nie ma powyzej 4W a bywało tak ze kupowałem co miały nawet 2W

#236 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 14:36

zadne kupione radio w sklepie nie ma powyzej 4W a bywało tak ze kupowałem co miały nawet 2W

Kolego to dotyczy anteny a nie radia:)

#237 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 14:48

bo skręcić radio zawsze mozesz ... ale w konkretnej sytuacji nie rozkręcisz radia jak nie masz z czego.

z tego co widze to rozmawiamy o radiu ....

#238 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 14:50

A co kolega ma na myśli? Skręcanie i rozkręcanie radia nie ma nic wspólnego z anteną.
Antena to antena, a radio to radio. W antenie są dwa istotne parametry, zysk anteny wyrażony w "db" i jaką moc może wypromieniować wyrażoną w " W" i na pewno przekracza 4W.

Kubie chodzilo o to, ze lepiej miec dluzsza antene, bo niewazne czy to bedzie president florida czy ten najtanszy sunker (nie pamietam modelu) to i tak od nich bedzie lepszy jakikolwiek bat 1,5 czy 2m. A jak juz z dlugiego bata sciagasz wiele, to mozna radio skrecic ze bedziesz slyszal to co chcesz, a jak bedziesz mial takie male 'nic' na dachu to nic nie poradzisz, zmniejszyc zasieg dasz rade, ale juz go nie zwiekszysz.

#239 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 14:56

Kubie chodzilo o to, ze lepiej miec dluzsza antene, bo niewazne czy to bedzie president florida czy ten najtanszy sunker (nie pamietam modelu) to i tak od nich bedzie lepszy jakikolwiek bat 1,5 czy 2m. A jak juz z dlugiego bata sciagasz wiele, to mozna radio skrecic ze bedziesz slyszal to co chcesz, a jak bedziesz mial takie male 'nic' na dachu to nic nie poradzisz, zmniejszyc zasieg dasz rade, ale juz go nie zwiekszysz.

ale gdy juz masz dobrą i długą antene to dobrze miec dobre radio a nie szumofona..., takie ktora ma duzo filtrów w sobie ,,, :)

#240 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 18:54

Kolego, to się nazywa "zysk anteny" a nie długość.

z tego co widze to rozmawiamy o radiu ....

i o antenach.