hahahahajest taki osioł stacjonarny i jak jest wyjazd na Warszawę to klnie i gada coś ze kanał jest jego i o cycolinach

Wszędzie jest jakiś osioł, jak nie Pysia Pysia to koziołek Matołek albo kocury co miauczą non stop.
Napisany 27 października 2009 - 22:35
hahahahajest taki osioł stacjonarny i jak jest wyjazd na Warszawę to klnie i gada coś ze kanał jest jego i o cycolinach
Napisany 28 października 2009 - 01:26
Napisany 28 października 2009 - 08:32
Pojąłem decyzję o zakupie CB. Naczytałem się, podzwoniłem i kupuję Harry II (decyzja nie odwołalna ) teraz pytam Was jaką byście antenę do niego kupili, najbardziej mi zależy na zasięgu dalllllleeeeekiiiimmmm
Napisany 28 października 2009 - 08:41
Kolega pisze że ma 30km spoko tylko na co ci taki zasięg?
Napisany 28 października 2009 - 10:03
Jak w idealnych warunkach osiągniesz 20-30km to ze zbyt duzym zasięgiem mozesz sobie poradzic, ale jak w kiepskich warunkach zasięg spadnie do 3-4km .. to już z krótką anteną nic nie zrobisz ..
Napisany 28 października 2009 - 10:48
Napisany 28 października 2009 - 14:51
Pisz,jedni zrozumieją inni nie a przydać się możeMógłbym napisać więcej ale nie wiem czy wszyscy śledzący temat zrozumieli by o co mi chodzi .
Napisany 28 października 2009 - 19:27
Zacznę od tego. Na jakiej częstotliwości pracuje CB i jaką ma długość fali? zapewne mało kto wie że to 27MHz a długość fali to 11 metrów. (Drogowa #19 ma swoją częstotliwość wynosi ona 27,180 MHz i każdy kanał też posiada swoją częstotliwość.) Kąt promieniowania anten dookólnych, zależy od ich długości mechanicznej oraz konstrukcji.Im krótsza antena, tym kąt promieniowania wiązki główniej jest większy:cyt. "Jakość anteny, jako elementu promieniującego jest tym wyższa, im długość jej jest bardziej zbliżona do 1/4 lub 1/2 długości fali. Antena zaczyna wydajnie promieniować, jeśli jej długość przekracza 1/10 długości fali , w przeciwnym przypadku traci znaczną część energii na nagrzewanie się przewodów." z Poradnika antenowego
http://www.maycom.pl/Intek1.html
Napisany 29 października 2009 - 07:16
Długa antena o dużym zasięgu zawsze będzie lepsza od krotkiej .. bo skręcić radio zawsze mozesz ... ale w konkretnej sytuacji nie rozkręcisz radia jak nie masz z czego.
Jak w idealnych warunkach osiągniesz 20-30km to ze zbyt duzym zasięgiem mozesz sobie poradzic, ale jak w kiepskich warunkach zasięg spadnie do 3-4km .. to już z krótką anteną nic nie zrobisz ..
Napisany 01 listopada 2009 - 00:01
Napisany 01 listopada 2009 - 02:50
Napisany 01 listopada 2009 - 22:53
Napisany 02 listopada 2009 - 12:55
zgodze sie z Tobą Kuba, ale jak kiedys było wiecej bazówek, to nie raz rozmawiałem z zieloną górą z bazówkami a ja w nowej soli a to jest własnie około 30 km ja oczywiscie z mobilka i nie byo najmniejszego problemu , ale jak juz wspominałem miałem antene 2,20 długą a mały dopałek, miałem z tego względu ,ze bez niego ja ich syszałem a oni mnie niezbyt dobrze...Mały dopałek 10 W nikomu nie siało sie a swoje robił30 km to mozna mieć od bazówki, albo w idealnych warunkach w płaskim terenie.
Napisany 02 listopada 2009 - 14:24
Długa antena o dużym zasięgu zawsze będzie lepsza od krotkiej .. bo skręcić radio zawsze mozesz ... ale w konkretnej sytuacji nie rozkręcisz radia jak nie masz z czego.
..
Napisany 02 listopada 2009 - 14:30
zadne kupione radio w sklepie nie ma powyzej 4W a bywało tak ze kupowałem co miały nawet 2Wi na pewno przekracza 4W.
Napisany 02 listopada 2009 - 14:36
zadne kupione radio w sklepie nie ma powyzej 4W a bywało tak ze kupowałem co miały nawet 2W
Napisany 02 listopada 2009 - 14:48
z tego co widze to rozmawiamy o radiu ....bo skręcić radio zawsze mozesz ... ale w konkretnej sytuacji nie rozkręcisz radia jak nie masz z czego.
Napisany 02 listopada 2009 - 14:50
Kubie chodzilo o to, ze lepiej miec dluzsza antene, bo niewazne czy to bedzie president florida czy ten najtanszy sunker (nie pamietam modelu) to i tak od nich bedzie lepszy jakikolwiek bat 1,5 czy 2m. A jak juz z dlugiego bata sciagasz wiele, to mozna radio skrecic ze bedziesz slyszal to co chcesz, a jak bedziesz mial takie male 'nic' na dachu to nic nie poradzisz, zmniejszyc zasieg dasz rade, ale juz go nie zwiekszysz.A co kolega ma na myśli? Skręcanie i rozkręcanie radia nie ma nic wspólnego z anteną.
Antena to antena, a radio to radio. W antenie są dwa istotne parametry, zysk anteny wyrażony w "db" i jaką moc może wypromieniować wyrażoną w " W" i na pewno przekracza 4W.
Napisany 02 listopada 2009 - 14:56
ale gdy juz masz dobrą i długą antene to dobrze miec dobre radio a nie szumofona..., takie ktora ma duzo filtrów w sobie ,,,Kubie chodzilo o to, ze lepiej miec dluzsza antene, bo niewazne czy to bedzie president florida czy ten najtanszy sunker (nie pamietam modelu) to i tak od nich bedzie lepszy jakikolwiek bat 1,5 czy 2m. A jak juz z dlugiego bata sciagasz wiele, to mozna radio skrecic ze bedziesz slyszal to co chcesz, a jak bedziesz mial takie male 'nic' na dachu to nic nie poradzisz, zmniejszyc zasieg dasz rade, ale juz go nie zwiekszysz.
Napisany 02 listopada 2009 - 18:54
Kubie chodzilo o to, ze lepiej miec dluzsza antene, bo niewazne czy to bedzie president florida czy ten najtanszy sunker (nie pamietam modelu) to i tak od nich bedzie lepszy jakikolwiek bat 1,5 czy 2m. A jak juz z dlugiego bata sciagasz wiele, to mozna radio skrecic ze bedziesz slyszal to co chcesz, a jak bedziesz mial takie male 'nic' na dachu to nic nie poradzisz, zmniejszyc zasieg dasz rade, ale juz go nie zwiekszysz.
z tego co widze to rozmawiamy o radiu ....