Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#181 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 02 sierpnia 2009 - 12:20

wlasnie jakies miesiac temu kupiłem o radyjko i jest super na antenie lemm 1.5

Czyli taki sam zestaw masz jak ja bym mial ;)
Tak sie czaje na to radyjko...Ciekawi mnie tylko jak z jakoscia, bo np. jesli chodzi o unideny to made in philippines sa poszukiwane i znikaja szybko z racji ze sa podobno bardzo dobrze wykonane, a made in china juz nie grzesza jakoscia. A presidenty pewnie juz tez od dawna sa z kraju srodka.

#182 OFFLINE   miszka

miszka
  • 49 postów

Napisany 02 sierpnia 2009 - 19:23

A co za idiota ci takich bzdur nagadał?! Sieje jeden z drugim popelinę! Pokaż mi jednego co mu radio zabrali. Zresztą w cenie nowego możesz kupić używane z filipin, lepsze i nikt się nie czepi. Ten uniden jest fajny bo jest mały a w klusce wbrew pozorom nie ma dużo miejsca na radio.

Nie do konca masz racje. Uniden nie ma "juz" deklaracji zgodnosci, przez co jego sprzedaz jest zakazana. Ofkors mozesz miec to radio, bo kupiles je np przed tym, jak deklaracja zgodnosci zostala mu "zabrana" - ale jak policmajster sie czepi, to moze skonfiskowac do wyjasnienia...

To troche jak np z serwerem i piratami na nim + szyfrowanie dysku. Skonfiskuja Ci caly sprzet do czasu az nie podasz im klucza, co by mogli sprawdzic co siedzi. Jak nie dasz klucza nie dostaniesz sprzetu.... bla bla bla ;)

M.

Co do unidenow to duzo zalezy od tego, kto je przestraja. Jak trafisz na fachure, to i chinszczyzne dobrze zrobi ;)

Ja przez 2 lata jezdzilem z tti 770. Potem przy omedze przesiadlem sie wlasnie na unidenka + mikrofon ze wzmocnieniem. Do tego president maryland w dziurze od fmki i ..... wjezdzajac od tychow do mikolowa gadam z gosciem z gliwic ;)

#183 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 03 sierpnia 2009 - 16:36

Kolego Cinekkk, widze ze znasz sie na rzeczy, to moze troche mi doradzisz. Na pierwszy ogien kupilem sobie alana 100 plus + hustlera metrowego. Dzialalo to w miare, pewnie z reszta wiesz. Ostatnio dorwalem zza szafy starego lemma 1,5m, nie wiem jaki model, na zielonej nalepce napisane 'Magnum 27 Mhz'. Lezal podobno kolo 10 lat nieuzywany. No i oczywiscie zaczalem zbierac wiecej wszystkiego i tak mysle nad zmiana radyjka. Co powiesz o johnnym II asc? Widzialem opinie ze jedynka to sprzet nie do zajechania (i to chyba to samo co u520, nie?). Jezdziles po harrym, a jak tam ten johnny sie spisuje?

Davepgn - ja sobie zrobilem z kawalka blachy uchwyt na wzor sf-40 i mam zalozone to bezposrednia nad lewa lampa z tylu (kombi). Nawet nie z boku jak np. beast, tylko nad. I jest ok :)

miałem johnego II tyle że bez ASC. U mnie się nie sprawdził- za słabe filtry anl a auto dość siało mocno i niestety radio trajkotało... a do tego "piskliwy" głośnik
co do szumów-to cb radio więc szumieć musi- jakby nie szumiało to należałoby się martwić :D:p
a tak poważnie po zmianie radia nie oczekuj ,że szumy znikną... możesz sobie zakupić jakieś radio z filtrami hicut oraz pokrętłem "tone" które zniwelują nieprzyjemne dźwięki dla naszego ucha ale na pewno nie usuną (chyba, że rozkręcisz radyjko pokrętłem rfgain). Tak mam w herbercie- po włączeniu filtru oraz odpowiednim przykręceniu "tone" dźwięk staje się bardzo przyjemny dla ucha i jakieś trzaski/ piski nie męczą tak w czasie podróży.
Co do anteny- im dłuższa tym więcej śmiecia zbiera. Jeśli chcesz mieć cisze kup sobie np. presidenta floride :p tyle, że o większym "zasięgu" należało by zapomnieć (może to troszkę z ironią było ) ale niestety takie fakty :p
osobiście nie po to wożę się z 2metrową anteną, żeby radyjko "skręcać" i delektować się ciszą i odbierać tylko silne sygnały np. do 3-5 km.
pozdrawiam
I to by było na tyle...

#184 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 03 sierpnia 2009 - 18:29

miałem johnego II tyle że bez ASC. U mnie się nie sprawdził- za słabe filtry anl a auto dość siało mocno i niestety radio trajkotało... a do tego "piskliwy" głośnik
co do szumów-to cb radio więc szumieć musi- jakby nie szumiało to należałoby się martwić :D:p
a tak poważnie po zmianie radia nie oczekuj ,że szumy znikną... możesz sobie zakupić jakieś radio z filtrami hicut oraz pokrętłem "tone" które zniwelują nieprzyjemne dźwięki dla naszego ucha ale na pewno nie usuną (chyba, że rozkręcisz radyjko pokrętłem rfgain). Tak mam w herbercie- po włączeniu filtru oraz odpowiednim przykręceniu "tone" dźwięk staje się bardzo przyjemny dla ucha i jakieś trzaski/ piski nie męczą tak w czasie podróży.
Co do anteny- im dłuższa tym więcej śmiecia zbiera. Jeśli chcesz mieć cisze kup sobie np. presidenta floride :p tyle, że o większym "zasięgu" należało by zapomnieć (może to troszkę z ironią było ) ale niestety takie fakty :p
osobiście nie po to wożę się z 2metrową anteną, żeby radyjko "skręcać" i delektować się ciszą i odbierać tylko silne sygnały np. do 3-5 km.
pozdrawiam

No ja wlasnie szukam jakiegos radyjka z rf-gainem, bo ten moj alan nie ma, a samym squelchem nie da rady dobrze odsiac.
Wiem kolego ze szumy musza byc, w koncu to cb i tylko 27 Mhz. :]

I tak sobie mysle o jakims presidencie, niekoniecznie nowce, zeby juz pojezdzil pare latek.
Co do anteny to wole juz tego swojego lemma :p
A dluzsza tez mi sie nie widzi, mam dosc nisko ja zalozona a i tak galezie zachaczam.

#185 OFFLINE   miszka

miszka
  • 49 postów

Napisany 03 sierpnia 2009 - 20:17

No ja wlasnie szukam jakiegos radyjka z rf-gainem, bo ten moj alan nie ma, a samym squelchem nie da rady dobrze odsiac.
Wiem kolego ze szumy musza byc, w koncu to cb i tylko 27 Mhz. :]

I tak sobie mysle o jakims presidencie, niekoniecznie nowce, zeby juz pojezdzil pare latek.
Co do anteny to wole juz tego swojego lemma :p
A dluzsza tez mi sie nie widzi, mam dosc nisko ja zalozona a i tak galezie zachaczam.

Jak stac Cie na na presidenta, to bierz johhnego clasika. Jak masz mniej kasy to unidena 520, a jak jeszcze mniej tti 770 - kazdy ma to, czego Ci cza.

M.

#186 OFFLINE   Patrikoss

Patrikoss
  • 435 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 sierpnia 2009 - 22:15

polecam ubuedana przejżyj sobie fora cb generalnie bardziej polecają unideny nież presidenty z tego co piszą to prawie każdy president jest zrobiona na bazie unidena a nie odwrotnie

#187 OFFLINE   miszka

miszka
  • 49 postów

Napisany 03 sierpnia 2009 - 22:27

Chcesz mi powiedziec, ze herbert albo taylor sa zrobione na bazie unidena ?:)

Sa trzaskane w tej samej fabryce po prostu, ten sam projekt, ale nie mow na milosc boska, ze uniden i president to to samo ;)

M.

#188 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 04 sierpnia 2009 - 12:59

Ok.. Jestem po 6-cio godzinnej lekturze for internetowych różnej maści..

Chcę zmienić u siebie zestaw CB - stary powędruje na ojca auto (radio jakieś Ultra 3 + antenka magnesówka taka malutka - nie wiem jakiej firmy)..

Więc po przejrzeniu wielu postów mój wybór padł na:

- TTI TCB-770
- Sirio ML-145

Co o tym myślicie?

Jeżdżę w porywach dwa razy w miesiącu na jakąś dłuższą trasę i chciałbym mieć sprzęt średniej klasy - żeby mi tam nie ściągało śmieci..

Autko oczywiście omega sedan..

#189 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 04 sierpnia 2009 - 15:47

antena ok-polecam, lecz osobiście wybrałbym inne radyjko...
dlaczego? pokrętła mało trwałe- typowa wada dla tego modelu . Sam użytkowałem i po krótkim czasie pokrętła miały już spory luz (może taki model się trafił) ale znajomi również mieli podobne problemy. Kolejna sprawa to nie funkcjonalne podwójne pokrętła. No i te niebieskie podświetlanie jakoś mi nie leży... ( wiele osób kupuje to radio ze względu na "ładne" podświetlanie- by sie dobrze prezentowało w aucie ). :D
I to by było na tyle...

#190 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 04 sierpnia 2009 - 19:29

Nie do konca masz racje. Uniden nie ma "juz" deklaracji zgodnosci, przez co jego sprzedaz jest zakazana

Tak kolego masz zupełną rację tylko że mi chodziło o to że niech mi pokaże jednego człowieka który miał jakieś nieprzyjemności z tego powodu. Czytam to forum jak też inne o CB i jeszcze nie słyszałem żeby komuś skasowali radio.

#191 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 06 sierpnia 2009 - 08:06

Jak stac Cie na na presidenta, to bierz johhnego clasika. Jak masz mniej kasy to unidena 520, a jak jeszcze mniej tti 770 - kazdy ma to, czego Ci cza.

M.

A co powiesz o wilsonie? Udalo mi sie jednego upolowac na allegro za ladna kase ;)

#192 OFFLINE   Grisza

Grisza
  • 72 postów

Napisany 06 sierpnia 2009 - 22:27

Bierz Unidena unikniesz rozczarowań, a co do TTI 770 to kumpel ma i sprawuje się przyzwoicie tylko obsługa pokreteł jet do banni.

#193 OFFLINE   miszka

miszka
  • 49 postów

Napisany 07 sierpnia 2009 - 07:54

A co powiesz o wilsonie? Udalo mi sie jednego upolowac na allegro za ladna kase ;)

Jest ok - jak to prezydent, ale za te kase to wolalbym dolozyc i kupic nowego johnnego II classic. Bierz unidena i nie kombinuj ;)

M.

#194 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 07 sierpnia 2009 - 19:29

Za pozno, za 250 mam wilsona, czy to duzo? Johnny'ego za to nie dostane, a jak czytam to uniden przy wilsonie to miernota...
Poza tym to jest jeszcze stara szkola, a nie jak teraz, co by tu wyrzucic zeby jeszcze dzialalo a dalo sie taniej wyprodukowac.
Zobacze co bedzie, w porownaniu do alana 100 ktorego mam teraz na pewno bedzie roznica :D

Grisza - no wlasnie o te pokretla chodzi i o montaz smd, te radyjka sa podobno prawie-nienaprawialne.

#195 OFFLINE   neo300

neo300

Omega Fan

• 9 postów

Napisany 08 września 2009 - 17:26

Witam serdecznie jestem początkujący poszukuję dobrego zestawu CB na początek

#196 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 08 września 2009 - 17:36

Kolego po pierwsze to jest taki temat. Po drugie to ilu ludzi tyle opini. Są tacy co powiedzą ci że jak nie masz 1000zł to nie masz dobrego CB. Ja powiem tak: Uniden 520xl, ewentualnie President Harry. Do tego jakaś dobra antena przynajmniej 1metr,tylko nie Hustler czy Sunker. Sirio ma fajne anteny. Unidena kupisz na allegro za 200zł. Acha nie przejmuj się że Uniden nie ma legalizacji.

#197 OFFLINE   neo300

neo300

Omega Fan

• 9 postów

Napisany 08 września 2009 - 19:59

Dzięki za pomoc

#198 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 08 września 2009 - 20:35

Kolego po pierwsze to jest taki temat. Po drugie to ilu ludzi tyle opini. Są tacy co powiedzą ci że jak nie masz 1000zł to nie masz dobrego CB. Ja powiem tak: Uniden 520xl, ewentualnie President Harry. Do tego jakaś dobra antena przynajmniej 1metr,tylko nie Hustler czy Sunker. Sirio ma fajne anteny. Unidena kupisz na allegro za 200zł. Acha nie przejmuj się że Uniden nie ma legalizacji.

no a dlaczego nie sunker ja mam taki zestawik sunker 116 i uniden 520XL i śmiga jak niejeden president z anteną za 500zł. to polecam

#199 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 08 września 2009 - 20:44

no a dlaczego nie sunker ja mam taki zestawik sunker 116 i uniden 520XL i śmiga jak niejeden president z anteną za 500zł. to polecam

No widzisz, dlatego napisałem że ile ludzi tyle opinii. Ja z sunkerami mam złe doświadczenia. Mam takiego jak piszesz w drugim aucie i cały czas są problemy z dostrojeniem, a jak rozebrałem cewkę to się przeraziłem jakością wykonania.

#200 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 08 września 2009 - 20:44

Osobiście polecam Presidenta Johnny II ASC + Wilson Little Wil.

Nie wiedziałem, że CB może być tak solidne, bezproblemowe w obsłudze i tak czysto odbierać...