Kolego Cinekkk, widze ze znasz sie na rzeczy, to moze troche mi doradzisz. Na pierwszy ogien kupilem sobie alana 100 plus + hustlera metrowego. Dzialalo to w miare, pewnie z reszta wiesz. Ostatnio dorwalem zza szafy starego lemma 1,5m, nie wiem jaki model, na zielonej nalepce napisane 'Magnum 27 Mhz'. Lezal podobno kolo 10 lat nieuzywany. No i oczywiscie zaczalem zbierac wiecej wszystkiego i tak mysle nad zmiana radyjka. Co powiesz o johnnym II asc? Widzialem opinie ze jedynka to sprzet nie do zajechania (i to chyba to samo co u520, nie?). Jezdziles po harrym, a jak tam ten johnny sie spisuje?
Davepgn - ja sobie zrobilem z kawalka blachy uchwyt na wzor sf-40 i mam zalozone to bezposrednia nad lewa lampa z tylu (kombi). Nawet nie z boku jak np. beast, tylko nad. I jest ok 
miałem johnego II tyle że bez ASC. U mnie się nie sprawdził- za słabe filtry anl a auto dość siało mocno i niestety radio trajkotało... a do tego "piskliwy" głośnik
co do szumów-to cb radio więc szumieć musi- jakby nie szumiało to należałoby się martwić

:p
a tak poważnie po zmianie radia nie oczekuj ,że szumy znikną... możesz sobie zakupić jakieś radio z filtrami hicut oraz pokrętłem "tone" które zniwelują nieprzyjemne dźwięki dla naszego ucha ale na pewno nie usuną (chyba, że rozkręcisz radyjko pokrętłem rfgain). Tak mam w herbercie- po włączeniu filtru oraz odpowiednim przykręceniu "tone" dźwięk staje się bardzo przyjemny dla ucha i jakieś trzaski/ piski nie męczą tak w czasie podróży.
Co do anteny- im dłuższa tym więcej śmiecia zbiera. Jeśli chcesz mieć cisze kup sobie np. presidenta floride

tyle, że o większym "zasięgu" należało by zapomnieć (może to troszkę z ironią było ) ale niestety takie fakty

osobiście nie po to wożę się z 2metrową anteną, żeby radyjko "skręcać" i delektować się ciszą i odbierać tylko silne sygnały np. do 3-5 km.
pozdrawiam
I to by było na tyle...