Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakie CB?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
565 odpowiedzi na ten temat

#161 OFFLINE   Darasek

Darasek
  • 24 postów

Napisany 11 lipca 2009 - 20:00

a ja mam President Jonny 2 juz od okolo 3 lat i dziala bez zazutu musialem tylko wymienic antene bo tamta miala defekt kabla a dokladnie przetarl sie kabel. polecam ten model

#162 OFFLINE   Patrikoss

Patrikoss
  • 435 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 lipca 2009 - 20:28

Ja ostatnio nabyłem UNIDEN 78 ELITE do tego planuje zakup SIRIO PERFORMER 5000 + mikrofon FD 2060 mam nadzieje że ten zestaw da rade

#163 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 13 lipca 2009 - 20:00

A ja mam presidenta harry II classic, bardzo polecam, choć czasem żal że nie wziąłem asc....

straszny szumofon... polecasz bo prawdopodobnie nie miałeś styczności z lepszymi radiami CB.
ASC to zbyteczny bajer a raczej chwyt marketingowy który ma za zadanie przyciągnięcie klientów. ASC nie zdaje swojej funkcji mimo,że wielu jest zachwyconych tym "wynalazkiem". Temu często oddaje się zupełnie nowe radia do serwisu by poprawiono działanie ASC.

Ja ostatnio nabyłem UNIDEN 78 ELITE do tego planuje zakup SIRIO PERFORMER 5000 + mikrofon FD 2060 mam nadzieje że ten zestaw da rade

polecam performera / turbo 5000. Warta swojej ceny. Antena solidnie wykonana a do tego gruby bat (nie wygina się aż tak bardzo jak np. santiago 1200).
Osobiscie mam sirio 5000 Turbo.
Co do mikrofonu to poleciłbym coś bardziej sprawdzonego.
Polecam link do strony gdzie możesz posłuchac wybranych mikrofonów
Osobiście mam Mass-2018 i mogę polecić. Modulacja i echo bardzo przyjemne. Nie raz byłem zaczepiany na #19 z pytaniem czy nadaje z bazówki :)
I to by było na tyle...

#164 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 13 lipca 2009 - 21:18

straszny szumofon... polecasz bo prawdopodobnie nie miałeś styczności z lepszymi radiami CB.

Tez mam Harrego classik , tylko bez asc i niezgodze sie z twoja opinia.
Wprawdzie nie mam porownania, ale przy dobrze dobranej i przycietej pod auto antenie + odpowiednia regulacja rf gain i sqecza u mnie nic nie szumi. Lapie tylko mcniejsze sygnaly a nie caly smietnik i slysze co trzeba.

#165 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 13 lipca 2009 - 21:51

Tez mam Harrego classik , tylko bez asc i niezgodze sie z twoja opinia.
Wprawdzie nie mam porownania, ....

Kolego przyrównaj do wyższych modeli np do Jacksona I czy Herberta I i szybko zmienisz zdanie :) wiem co mówię bo Harrego również przerabiałem u siebie w aucie.
Jednak trzeba wziąć pod uwagę to jakie kto ma wymagania. Jako standardowy "antymisiek" harry spełni swoje zadanie, jednak jeśli ktoś ma większe wymagania (myślę, że można tu powiedzieć o pasji CB- przynajmniej w moim wypadku) to uwierz mi, że harry to szumofon.:)
I to by było na tyle...

#166 OFFLINE   slawek05

slawek05
  • 32 postów

Napisany 29 lipca 2009 - 22:56

Witam ja kupiłem tydzień temu zestaw maxonCM10+antenkę hustler 98cm

co sądzicie o tym sprzęcie?

#167 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 lipca 2009 - 07:26

Ja chciałbym popełnić zakup pierwszego zestawu CB- żeby mnie w stadzie klusek było słychać w końcu;) Co sądzicie o?:
Uniden 520xl + uchwyt na klapę SP-S + sirio montażowa 130-145cm (tylko właśnie nie wiem, którą sirio wybrać:confused:-może krótsza też da radę?) - polecicie coś?

#168 OFFLINE   zbc1000

zbc1000
  • 1 postów

Napisany 30 lipca 2009 - 22:05

Polecam nie oszczędzać Ci zbytnio na radyjko CB i antenę. Raz,a dobrze ,,skrojony,, zestaw,czyli radio z OK ustawionym ASC plus ewent RF-Gain i długa antena od 1.6m w górę i niekoniecznie,ale z dziurką w dachu najlepiej i można śmigać spoko po ,,szuszarkowych,, trasach. Szerokości,73.

#169 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 31 lipca 2009 - 20:25

Zbc... w takim razie co byś polecił za zestaw do 500zł max (antena montażowa na klapę max 1,5m + radio)? Jakiegoś alana + president New Alaska?

#170 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 00:00

Polecam nie oszczędzać Ci zbytnio na radyjko CB i antenę. Raz,a dobrze ,,skrojony,, zestaw,czyli radio z OK ustawionym ASC plus ewent RF-Gain i ...

ja nie wyobrażam sobie radia bez RF-gaina a u Ciebie patrzę, że jest to ewentualność. U mnie radio musi posiadać to pokrętło a ewentualnie to może mieć ASC.

Raz,a dobrze ,,skrojony,, zestaw

ja mam inne zdanie. nie ma sensu łapać się za sprzęt z górnej półki a do tego np. radio ze wstęgami, jeśli w pełni i tak nie wykorzysta się wszystkich funkcji sprzętu. Osobiście zaczynałem od Unidena 510 i anteny 1m hustlera- zestaw za śmieszne pieniądze, jednak później przesiadałem się na sprzęt z wyższej półki (adekwatnie do doświadczenia CB).

Co do anteny jeśli chcesz coś do 1,5 m to polecam antenę z serii ML np. sirio ML-145 (i pochodne np. presidenta ML- jednak cena wyższa).
Co do radia- nie wiem jakie masz kryteria. Czy w grę wchodzą wymiary radia czy nie. Jeśli nie to poleciłbym coś ze starych produkcji presidenta / alana. Sprzęt co prawda kilkuletni ale nie raz bije na łeb większość tanich radyjek typu made in china. (starsza sprawdzona technologia). Teraz niestety idzie się na ilość a nie na jakość ale to temat rzeka...
Z nowych (mniejszych) radyjek poleciłbym U520 (jesli nie przeszkadza Ci to , że nie ma legalizacji w Polsce) lub np. alana 109. Są to radia które posiadają wszystkie niezbędne przydatne funkcje.
Do tego Uniden dość dobre posiada filtry przeciwzakłóceniowe
I to by było na tyle...

#171 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 07:06

Zbc... w takim razie co byś polecił za zestaw do 500zł max (antena montażowa na klapę max 1,5m + radio)? Jakiegoś alana + president New Alaska?

Pytałeś się o U 520 i przy tym pozostań, naprawdę fajne radio, dużo lepsze od tanich alanów i ma małe wymiary. Co do anteny to tu wybór jest ogromny. Możesz sobie kupić ML tak jak koledzy pisza, dobra antena ale spora. Jeśli chciałbyś coś małego to president florida zasięg napewno mniejszy niż ML ale jak na jej gabaryty to naprawdę niezła antenka i do suszarkowego wykorzystania radia sprawdza się znakomicie.

Jeszcze jedno nie kupuj żadnych hustlerów itp... Lepiej dołożyć i mieć coś naprawdę dobrego, przekonałem się że dobra antena (nie koniecznie dłuuuga i droga) to 70% sukcesu.

#172 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 07:56

Pytałeś się o U 520 i przy tym pozostań, naprawdę fajne przekonałem się że dobra antena (nie koniecznie dłuuuga i droga) to 70% sukcesu.

dobra antena powinna być koniecznie dłuuuga. Chyba, że (tak jak wspominałeś) ktoś wykorzystuje CB jako "antymiśka ", wtedy to i jakaś krótsza antena starczy. Ale do przesady - np. tzw. "Świńskie ogonki " po parę cm. opierają się na zasadzie "widzę Cię słyszę Cię, nie widzę Cię nie słyszę Cię" :):D
I to by było na tyle...

#173 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 08:40

Na początku dzięki za zainteresowanie! O Unidenie 520xl nasłuchałem się wczoraj w dwóch punktach, że jak policja mnie zatrzyma i wylooka ten sprzęt, to mi go zabierają i do tego płacę jakąś karę - nie wiem na ile to prawda >> http://www.uke.gov.p...xt&place=Lead01 - także jak mam sie denerwować przy kontroli drogowej, to z Unidena chyba zrezygnuje - A Sirio ml i Florida to nie są przypadkiem antena na magnes? Ja chce na klapę pod uchwyt CTE SP-S
Dodany obrazek
Presidenta ML brak na allegro. Jest tam multum anten, ale ja nie wiem, które są dobre - co myślicie o tej President New Alaska? Stoi na allegro od ok 150zł. Albo Sirio Carbonium 27 - trochę powyżej metra. Na jakim dystansie poza miastem będzie ona i antenki 1,1-1,2m działały? Aha, a jak to jest z przedłużaniem kabla od anteny. Ja mam kombi BFL-antena będzie z boku na klapie i te 4m nie wiem czy stykną do radia (będzie przy lewej nodze pasażera)

Co do radia- nie wiem jakie masz kryteria.

Do 250zł. Z homologacją. Raczej nowy. Antena do 200zł - jeśli antena wyjdzie taniej, to wtedy mogę dołożyć do radia więcej.
Alan 109 stoi od 170zl.
Polecicie jeszcze jakieś konkretne modele?
Dzięki za pomoc

#174 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 09:29

Miałem antenę Presidenta New Alaska. Antenę mogę polecić chociaż jest bardzo wrażliwa na zakłócenia (potrafi ściągać troszkę śmiecia z eteru). Dość ciekawe osiągi miałem na tej antenie. Ogólna zasada im krótsza antena tym mniej zakłóceń ściąga tyle że wiadomo- osiągi również znacznie spadają takiej krótkiej anteny.
Teraz mam Sirio 5000 Turbo (2metry) i kabel w niej 4 metry. Również mam omegę kombi i antenę na uchwycie na klapie. Kabel jest naprężony praktycznie na maksa. Tyle, że zależy którędy puścisz przewód (różnica kilku - kilkunastu cm). W razie jakby przewodu było mało możesz kupić przedłużkę. Na allegro są dostępne różne długości przewodów zakończone wtykami z obydwu stron i do tego beczka (złączka). Montaż bezinwazyjny- nic nie trzeba ciąć itp.

Co do unidena to że zabierają radia to przesada. Teoretycznie istnieje możliwość zatrzymania radia "do kontroli"
Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz. U. Nr 138, poz. 972) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.

Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.

Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.

W przypadku pojawienia się uzasadnionych wątpliwości co do użytkowanego sprzętu, naturalnym zachowaniem jest próba zweryfikowania (w miarę możliwości na miejscu kontroli), czy znajdujące się w pojeździe CB radio zostało dopuszczone do obrotu na polskim rynku. Dużym ułatwieniem w takim przypadku będzie okazanie policjantowi Świadectwa Homologacji lub Deklaracji Zgodności. I choć nie ma obowiązku posiadania tego dokumentu przy sobie, to jednak posiadanie go przy sobie w dużym stopniu może ułatwić obu stronom udokumentowanie faktu użytkowania zgodnego z prawem.

W przypadku braku takiego dokumentu, użytkownik może być narażony na konieczność zabezpieczenia urządzenia do czasu wyjaśnienia sprawy. Oznacza to również, że na potrzeby prowadzonego postępowania wyjaśniającego będzie musiał w późniejszym terminie dostarczyć taki dowód celem uniknięcia posądzenia o popełnienie wykroczenia lub nawet przestępstwa.

Fakt uniden nie ma homologacji ale chodzi tu o wprowadzanie na rynek (sprzedaż). Nie wolno nim handlować itp. Nie ma zakazu jego uzywania. A jeśli już boisz się kontroli wydrukuj sobie z netu homologację (zezwolenie) z roku bodajże 2005 (wtedy jeszcze miało homologacje). Jeśli już by misiek przyczepił się do radia (w co osobiscie wątpię) to pokażesz mu świstek i powiesz że kupowałes w 2005 roku radio i tyle w temacie...
do 250 zł U520 to najlepszy wybór i stawiałbym na niego.
I to by było na tyle...

#175 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 14:03

Cinekkk - dzieki za pomysl z tą deklaracja. A wiec po wiekszym rozeznaniu w necie pod rozpatrzenie biorę tego Unidena 520xl, Alana 48 Plus Multi, lub Alana 5001z. Z anten natomiast Sirio Carbonium 27 1,13m, Sirio Turbo 1000 1,13m, lub Presidenta Alaske 1,45m. Co będzie najbardziej optymalne dla mnie wg was? Jakie odległości można osiągnąć na tych metrowych antenkach?

#176 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 01 sierpnia 2009 - 17:27

ja używam Uniden 520 XL z anteną sunker 115 i rewelka nie drogi sprzęcik a hula super.

co do odbierania tych radyjek przez policje to bzdura.mam znajomego w drogówce i mówił ze nie mają takich wytycznych do rekwirowania radyjek.

#177 OFFLINE   Cinekkk

Cinekkk
  • 125 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 17:41

Jak dla mnie z tych wszystkich najbardziej optymalny zestaw to U520 lub Alan 5001z a z anten alaska. Co do anten to mogę jeszcze zaproponować Santiago 600 (również ciekawa antenka).
pozdrawiam
I to by było na tyle...

#178 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 01 sierpnia 2009 - 19:48

O Unidenie 520xl nasłuchałem się wczoraj w dwóch punktach, że jak policja mnie zatrzyma i wylooka ten sprzęt, to mi go zabierają i do tego płacę jakąś karę

A co za idiota ci takich bzdur nagadał?! Sieje jeden z drugim popelinę! Pokaż mi jednego co mu radio zabrali. Zresztą w cenie nowego możesz kupić używane z filipin, lepsze i nikt się nie czepi. Ten uniden jest fajny bo jest mały a w klusce wbrew pozorom nie ma dużo miejsca na radio.

#179 OFFLINE   maksiu

maksiu
  • 494 postów

Napisany 02 sierpnia 2009 - 09:56

Kolego Cinekkk, widze ze znasz sie na rzeczy, to moze troche mi doradzisz. Na pierwszy ogien kupilem sobie alana 100 plus + hustlera metrowego. Dzialalo to w miare, pewnie z reszta wiesz. Ostatnio dorwalem zza szafy starego lemma 1,5m, nie wiem jaki model, na zielonej nalepce napisane 'Magnum 27 Mhz'. Lezal podobno kolo 10 lat nieuzywany. No i oczywiscie zaczalem zbierac wiecej wszystkiego i tak mysle nad zmiana radyjka. Co powiesz o johnnym II asc? Widzialem opinie ze jedynka to sprzet nie do zajechania (i to chyba to samo co u520, nie?). Jezdziles po harrym, a jak tam ten johnny sie spisuje?

Davepgn - ja sobie zrobilem z kawalka blachy uchwyt na wzor sf-40 i mam zalozone to bezposrednia nad lewa lampa z tylu (kombi). Nawet nie z boku jak np. beast, tylko nad. I jest ok :)

#180 OFFLINE   lenarek

lenarek

W STANIE SPOCZYNKU...

• 493 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 02 sierpnia 2009 - 09:59

tak mysle nad zmiana radyjka. Co powiesz o johnnym II asc?

wlasnie jakies miesiac temu kupiłem o radyjko i jest super na antenie lemm 1.5

.