Jakie CB?
Napisany 17 lutego 2008 - 14:51
Napisany 17 lutego 2008 - 17:45
A może ktoś z forumowiczów testował działanie tego sprzętu http://www.allegro.p..._fv_od_ss_.html
ja swego czasu miałem.. ale zasięg był minimalny.. jeśli chcesz go zaś zaadoptować do samochodu to chyba bez sensu trochę (IMO)
Napisany 17 lutego 2008 - 18:42
Ja mam taki zestaw tti TCB-880 + antenka ML 145 (magnesik) :driver: śmiga bez problemu tylko tak jak już ktoś pisał trzeba zwrócić uwagę na ułożenie przewodu antenowego
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 17 lutego 2008 - 20:59
może jaśniej ?? bo ja akurat nie zwracałem na to zbytniej uwagi a na dodatek mam przedłużke 3 metrową i nadal działa tak jak działało wcześniej bez niejtylko tak jak już ktoś pisał trzeba zwrócić uwagę na ułożenie przewodu antenowego
Napisany 17 lutego 2008 - 21:11
Mój zestawik to, Cobra 150 GTL DX+mikrofon Astatic D104 M6B antenka Sirio
Ml 145 podstawa magnesowa. O prócz tego jest jeszcze papuga zamontowana za grilem (przydatna rzecz)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Napisany 17 lutego 2008 - 23:09
Napisany 18 lutego 2008 - 07:49
http://www.allegro.p...gratisy_ss.html - ja u nich kupiłem
tyle, że antene mam ML 145 w wersji midlanda, całkowita długość 167 cm i jest super w mieście fakt zbiera śmieci ale na trasie zasięg ma konkretny w sumie w mieście źle tez nie jest bo jakieś 4 km w linii prostej jak stoję oblokowany na około jest OK
hustler to ogólnie kiepska antena jeśli będzie używana non stop wytrzyma około roku
Napisany 19 lutego 2008 - 11:32
To musiałeś sprawdzić SWR po dodaniu tego kawałka bo inaczej byłaby sieczka . Koledze chyba chodzi o to że najpierw powinno się prowadzić kabel a później sprawdzać parametry , że kabli nie powinno prowadzić równolegle do innych kabli zasilających i kabla antenowego zwijać w krążek , i takie tam podstawymoże jaśniej ?? bo ja akurat nie zwracałem na to zbytniej uwagi a na dodatek mam przedłużke 3 metrową i nadal działa tak jak działało wcześniej bez niejtylko tak jak już ktoś pisał trzeba zwrócić uwagę na ułożenie przewodu antenowego

Napisany 19 lutego 2008 - 11:51
nie sprawdzałem SWR i sieczki nie mamTo musiałeś sprawdzić SWR po dodaniu tego kawałka bo inaczej byłaby sieczka

Napisany 19 lutego 2008 - 12:08
ba masz antene na dość szerokie pasmo ale SWR i tak będzie przesunięty , pewnie niewiele skoro nie odczuwasznie sprawdzałem SWR i sieczki nie mam
Napisany 21 lutego 2008 - 17:08
A może ktoś z forumowiczów testował działanie tego sprzętu http://www.allegro.p..._fv_od_ss_.html
ja swego czasu miałem.. ale zasięg był minimalny.. jeśli chcesz go zaś zaadoptować do samochodu to chyba bez sensu trochę (IMO)
Zasięg w alanie 42 jest taki jak presidencie johnny czy harry wszystko zależy od anteny.
Niestety alan42 nie ma RF gain i asc i na długich antenach łapie troche szumy.

Napisany 29 lutego 2008 - 08:18
czy zasięg jest poparty testami? i faktycznie zależy wszystko od anteny?A może ktoś z forumowiczów testował działanie tego sprzętu http://www.allegro.p..._fv_od_ss_.html
Zasięg w alanie 42 jest taki jak presidencie johnny czy harry wszystko zależy od anteny.
Niestety alan42 nie ma RF gain i asc i na długich antenach łapie troche szumy.
a co sądzicie o tych antenkach z cewkami krótkich, sa cos warte?
panowie moz cos więcej na temat przenośnych CB?
Napisany 29 lutego 2008 - 09:50
90% osiągów radia zależy od antenyczy zasięg jest poparty testami? i faktycznie zależy wszystko od anteny?
może na miasto są dobre ale na trase kiepskie a jak jeszcze przyjedziesz w do nas i bujniemy się na New Sącz to wtedy jest "jak Cię widzę to Cię słyszę"a co sądzicie o tych antenkach z cewkami krótkich, sa cos warte?
nadają sie jedynie na rower lub na spacer, do samochodu niestety nawet po podłączeniu zewnętrznej anteny jest cienko więcej na cb-radio.plpanowie moz cos więcej na temat przenośnych CB?
Napisany 29 lutego 2008 - 11:35
czy zasięg jest poparty testami? i faktycznie zależy wszystko od anteny?
a co sądzicie o tych antenkach z cewkami krótkich, sa cos warte?
panowie moz cos więcej na temat przenośnych CB?
Tak zasięg poparty testami - CB używam od 1988roku wiec troche na ten temat wiem.
Któtkie anteny (z krótkim promiennikiem bo ceweka to zawsze jest któtka

Przenośne radio ma niezaprzeczalny atut -rozmiar i łatwośc montażu. Na standartowej antenie helikalnej do auta sie nie nadaje ale po podpięciu np ML-145 nie ustępuje w nadawaniu Presidentowi Johnny cz Harry. Mam na myśli Alana 42 to naprawde dobre radio.
Panowie w przy dobrej propagacji na CB 4W można uzyskac łączności rzędu kilkuset kilometrów, wszystko zależy od warunków.

Napisany 15 czerwca 2008 - 14:27
Wbiję się trochę w temat - z okazji tego że nie mam trochę czasu czytać tych 9 stron o cb to pozwolicie że się zapytam.
Jakie wybrać CB + Antenę do omegi tak do 300 zł - znajdzie się coś wystarczającego za tą cenę??
A teraz dalej dłubać przy samochodzie....
Napisany 15 czerwca 2008 - 15:01
Proponuję dołożyć trochę i kupić taki zestaw:Jakie wybrać CB + Antenę do omegi tak do 300 zł
http://www.allegro.p...sirio_wtyk.html
Używam i jestem bardzo zadowolony.
Napisany 15 czerwca 2008 - 15:52
Napisany 15 czerwca 2008 - 17:25
Napisany 15 czerwca 2008 - 21:31
Napisany 16 czerwca 2008 - 06:56
każde obecnie sprzedawane legalnie ma to http://forum.omegakl...read.php?t=8333 więcej info o wyrobach niezgodnych czyli niedopuszczonych do sprzedażyA jeszcze znajomy mi mówił że te CB musi mieć jakiś certyfikat CE czy coś takiego bo inaczej policja może się czepnąć że na ich fale się wchodzi.... o co chodzi??