fpl - zgadzam sie z Toba ze przeciez na tasmie moze powstac produkt gorszej jakosci (inne materialy, waria maszyny, celowe dzialanie zeby produkt byl tanszy) ale nie sadzisz ze dana firma ZNANA I RENOMOWANA, usunelaby wtedy swoje cechy? Przeciez to oni dajac logo daja tez jakosc (jak rozmawiamy na temat jakosci produktu posługujemy sie nazwa....)
Uwazam ze jesli z jednej fabryki (jedengo producenta, markowego uznanego itd) zjezdza dwa "takie same" produkty (roznica w jakosci) i producent nie informuje o tym a daje swoje cechy TO JEST WTEDY OSZUSTWO
P.S. w wyzej wynienionej aukcji jest logo producenta czesci i auta i ten sam produkt poza ASO ma wszystkie cechy lemfordera oprocz znakow VW co jest dla mnie logiczne
Duzo mitow na temat oryginalnosci powstalo z wielu powodow np:
z premedytacja sprzedawca sam zaciera
cechy producenta bo twierdzi ze ma produkt firmy "Y" i ze dlatego tak sa starte cechy b to markowa czesc ktora idzie w oryginale do aut XXXXXX a tak naprawde to jest to najtanszy zamiennik X
sprzedawcy korzystaja z tego ze na rynku jest duzo pakowaczy czesci i czesto sami robia "zestawy" , czyli korzystaja z renomy danego pakowacza, wyjmuja z pudelka dobra czesc a wkladaja lipe nie informujac kupujacego co bedzie w srodku
klient polski jest OTUMANIONY haslem niemiecka czesc...... dlatego jest wiele firm ktore w nazwie maja slowo GERMANY choc tak naprawde to produkt niszowy i czesto o wiele lepszy jest produkt tzw. "chinski" Z reszta nie ktraj pochodzenia swiadczy o jakosci
czesto mozna spotkac SUPER PRZECENY np paskow rozrzadu, okazuje sie ze juz minal termin waznosci paska (np conti podaje z boku pudelka do ktorego roku monotwac) , pozniej taki pasek strzela i szukamy winnych...............
mamy stare auta i czesto wymiana jednego elementu na markowy dobry powoduje ze zuzywa sie kolejna czesc ktora jest stara . Np zawiecha (jest w aucie powiedzmy 6 tulejek , wymieniono 4 i za chwile temat noszenia czy stukania w aucie powraca i zwla sie wine na nowe gdzie sie okazuje ze padly stare) - choc ja twerdze ze jesli dana czesc jest jeszcze oryginalna i nie podlega okresowej wymianie to nie ma jej co zmieniac profilaktycznie
kolejne sprzedawca zle dobral czesc i sprzedal prdukt markowy ale nie do tego auta i problem dalej a pozniej slyszymy hasla ze firma xxxx sprzedaje badziewie bo u mnie nie dzialalo
zla diagnostyka (juz pare krokowcow do Omegi i Vectry sprzedalem bo obrty falowaly i po wymianie dalej faluje bo powodem nie byl krokowy tylko co innego, pozniej zakladam klientowi do swojej omegi i udowadniam ze to co sprzedalem (choc no name) jest sprawdzone i dobre....
To oczywiscie pewne skrajnosci ale wziete z zycia
Mechanicy nie inwestuja w swoja wiedze , bazuja tylko na doswiadczeniu i pozniej okazuje sie ze nie wiedza o co chodzi np ze strzalka na tulejce hydraulicznej..... A my uzytkownicy zwalamy wine na dany produkt bo nowy a jest dalej zle..........Sprzedawcy nie maja dobrych katalogow i czesto sprzedaja na pamiec, itd.... generalnie tematy mozna mnozyc....... Na koniec jest jeszcze jakosc produktow ktora w wielu przypadkach jest kiepska
- Dzisiaj bylem zmuszony robic zakupy w ASO (dla klienta do toyoty) , czesci nie znalazlem w zamienniku ani w oryginale w hurtowniach tylko moglem ja kupic a ASO (tulejka stabilizatora), cena detal szok - 40 zl sztuka!

!

, ale nie to jest wazne, wazne ze kupilem tulejki na ktorych NIE MA ZADNYCH CECH oprocz nr 20 (co oznacza ze sa srednicy 20 mm)..... Woreczek w ktorym byly zapakowane (choc mial slady otwierania) mial naklejke z logo Toyota...... Znalazlem numer katalogowy i okazuje sie ze firma SIDEM produkuje takie tulejki a w chwili obecnej nie moglem ich dorwac. Zastanwiam sie jak to ma sie do oryginalnosci (dla mnie bez roznicy czy ma cechy czy nie bo "wierze" ze kupujac w ASO kupilem towar z najwyzszej polki ale czy tak jest na bank........ zycie zweryfikuje)