Problem z ABS i TC
Napisany 16 stycznia 2012 - 23:34
Napisany 16 stycznia 2012 - 23:52
Witam serdecznie mam problem z ABS i TC nie wiem o co chodzi?!
Kiedy włączam silnik to świecą mi sie cału czas kontrolki ABS'u i TC, no i oczywiście systemy nie działają...
Moż ma ktoś jakąś porade i miał ten sam problem?!
a jak wygląda sytuacja z błędami z komputera ?
Napisany 17 stycznia 2012 - 05:39
A opony mam 215 albo 225 r16 - nie jestem pewien bo to móje świewże nabyte auto i jeszcze nie moge go rozgryśc...
A co do ABS i TC zauwarzyłem ze jak przy włączaniu silnika i przy naciśnietym hamulcu kontrolki gasną - Natomiast kiedy zwalniam hamulec to znowu sie zaświecają?...
Napisany 21 stycznia 2012 - 18:10
Mój problem polega na tym że od pewnego czasu wariuje mi abs i tc . nieraz jak wsiąde z rana i odpale to tak jakby nic sie nie działoale po pszejechaniu 2-3km abs,tc i prędkościomież sie wyłanczają , i dopiero po kilkunastu kilometrah spokojnej jazdy znów zaczynają działać na jakiś czas . nie mam pojęcia oco z tymchodzi
Jakby ktoś miał jakiś pomysł to prosze o rade.:pokoj:
przeniosłem w istniejący temat ,;kocyk
Napisany 21 stycznia 2012 - 18:31

ps. jeszcze do objawów zapomniałeś dodać słabsze wspomaganie

Napisany 21 stycznia 2012 - 18:40
jak byś mógł mnie kolego nakierować jeszcze na ten sterownik bo nie mam pojęcia gdzie on jest
mam jeszcze jedno pytanko czy z omegi 94 podejdzie do 98 bo tak sie składa że mam taką na części?
Napisany 21 stycznia 2012 - 18:55
A żeby wyciągnąć ten sterownik to trzeba mieć rączki niemowlęcia albo kombinować z pompą.A pompę ABSu masz po stronie akumulatora pod spodem.trochę zabawy też jest by do niej się dostać...
Jak?? => Tak!!
Napisany 21 stycznia 2012 - 19:00
sygnał o prędkości pojazdu jest brany z czujników ABS, czyli przechodzi informacja o prędkości przez sterownik jak on nie ma zasilania to jak ma przekazać informacje na licznik ??no tak wspomaganie też jest słabsze ale co prędkościomież tesz sie z tym wiąże?
szukaj ---> http://forum.omegakl...5388#post585388jak byś mógł mnie kolego nakierować jeszcze na ten sterownik bo nie mam pojęcia gdzie on jest
Jest przymocowana do lewej podłużnicy dwoma nakrętkami m8 na klucz 13
Niemam jeszcze jedno pytanko czy z omegi 94 podejdzie do 98 bo tak sie składa że mam taką na części?

Napisany 21 stycznia 2012 - 19:06
,,pozdrawiam gazowników z tamtych stron."
dzięki koledzy za pomoc
Napisany 21 stycznia 2012 - 19:12

Napisany 21 stycznia 2012 - 19:20
PS. mój kumpel ma podobny problem z tym że ma 2.5 v6 z 94 roku
Jak odpala to jest ok ale jak rusza i pszekroczy 1000obrotów to abs/tc sie świeci ale prędkościomież działa mu bez zażutu.
czy jego problem rozwiązać tak samo jak mój czy w inny sposub
kolega niestety niema hwilowo internetu i nie może sam ruszyć tego tematu.
Napisany 21 stycznia 2012 - 19:26

Jak u Ciebie podłączenie pod kompa nic nie da, tak kolega niech zacznie od tego i odczyta błędy sterownika ABS/TC
Napisany 21 stycznia 2012 - 19:48
dzięki pozdrawiam
Napisany 20 lutego 2012 - 18:05
Napisany 20 lutego 2012 - 18:09

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno
" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "
Auto Serwis KrakówOpel Saab
515 018 365
Napisany 20 lutego 2012 - 18:11
Jeszcze moze byc zgnita wiazka przy zlaczu X1 pod podstopkiem - byl juz na forum przypadek ze 3 dx'y wymienione a problem byl w wiazce przy zlaczu. Najpierw tam zajrzyj a potem dopiero wyciagaj sterownik.nie mogę połaczyć sie z sterownikiem OP-comem - czy to jednoznacznie wskazuje na uszkodzenie sterownika ??
Napisany 20 lutego 2012 - 18:15
Jeszcze moze byc zgnita wiazka przy zlaczu X1 pod podstopkiem - byl juz na forum przypadek ze 3 dx'y wymienione a problem byl w wiazce przy zlaczu. Najpierw tam zajrzyj a potem dopiero wyciagaj sterownik.
dzięki za info sprawdzę to w pierszej kolejności - troszkę były wilgotne dywaniki - może szyba puszcza albo nagrzewnica cieknie - tego nie wiem niedawno kupiłem Omege od kobiety która nie zabardzo to ogarniała i tylko płaciła kosmiczne $$$ za naprawy może dlatego że jezdziła Cadilakiem CTS-em ;)a omega była jako autko do awaryjnych wypadów
Napisany 20 lutego 2012 - 18:20
jeśli czytałeś wszystkie to pewnie natknąłeś się na ten post ---> http://forum.omegakl...3&postcount=214kurcze obczytałem już chyba wszystkie posty na tema TC, ABS i prędkościomierza - nie mogę połaczyć sie z sterownikiem OP-comem - czy to jednoznacznie wskazuje na uszkodzenie sterownika Czasami baaardzo żadko zadziała i np przez 4 km jest ok potem pada. Omega z rocznika 98 więc sterownik pewnie DX - czy w nim uszkadzają się tylko ścieżki czy bywają też inne uszkodzenia ? Zastanawiam się na wydłubaniem samej elektroniki ale to sporo dłubania a pogoda nie sprzyja poza tym jestem ciekawy czy jak wydłubie będzie dało się go przelutować czy od razu kupić coś na zapas.
Jeśli faktycznie masz sterownik z oznaczeniem DX to masz tam opisane co trzeba zrobić, przylutować te srebrne druciki.
od mnie dostaniesz jeszcze takie info płytkę masz pokrytą takim żelem skubaństwo zaje...

Napisany 20 lutego 2012 - 18:38
Napisany 23 lutego 2012 - 23:26