Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Koledzy jaki olej polecalibyście ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
768 odpowiedzi na ten temat

#321 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 września 2012 - 07:29

Lej Gm i nie kombinuj :p

#322 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 01 września 2012 - 10:11

Przeczytałem cały wątek. Jeżdżę od zawsze na GM 5W30.
Jeśli dobrze rozumiem, to na wielkie upały i szybkie trasy lepszy będzie 5W50, który równie dobrze sprawdzi się zimą.
Tylko jaki dokładnie, żeby był w pełni zgodny z wymogami dla X30XE?
A może to jednak gruba przesada i ten 5W30 jest wystarczająco dobry?

Nie chcę eksperymentować, bo jeśli miałoby istnieć jakieś ryzyko, że na przykład inny olej będzie bardziej czyszczący itp., to wolę już zostać przy tym, który mam.

A przy okazji, jakie są typowe przebiegi dla tych silników, po których zazwyczaj robi się remont?

#323 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 01 września 2012 - 11:51

Spojrzałem na zalecenia firmy orlen jaki olej do jakiego auta i się podłamałem.

Zalecany olej do V6 3.0 produkowanego w latach 1994-2001 to PLATINUM MINERAL 15W-40.

Orlen na omegach to sie nie zna:D

To co mam teraz myśleć? Jaja sobie robią, czy jednak racja jest po stronie tych, którzy uważają, że do starszych silników powinniśmy sobie odpuścić syntetyki?
Załamka. A już chciałem brać od nich jakiś syntetyk.

Pytanie czy patrzeć na zalecenia producenta samochodu czy na zalecenia producenta oleju. :p
Jak sprawdzasz co zaleca producent oleju to sprawdź kilku producentów.

Przeczytałem cały wątek. Jeżdżę od zawsze na GM 5W30.
Jeśli dobrze rozumiem, to na wielkie upały i szybkie trasy lepszy będzie 5W50, który równie dobrze sprawdzi się zimą.

Parametry lepkości nie określają jakości oleju wiec skąd przekonanie że 5W50 lepiej smaruje w jakiejś określonej sytuacji?

Tylko jaki dokładnie, żeby był w pełni zgodny z wymogami dla X30XE?
A może to jednak gruba przesada i ten 5W30 jest wystarczająco dobry?

To co podaje producent samochodu przyjmij jako minimum. Inaczej mówiąc śmiało możesz zalać lepszy od tego co podaje instrukcja auta.

Nie chcę eksperymentować, bo jeśli miałoby istnieć jakieś ryzyko, że na przykład inny olej będzie bardziej czyszczący itp., to wolę już zostać przy tym, który mam.

Sęk w tym że należy lać dobry jakościowo olej żeby silnik nie był zaropiały:D

A przy okazji, jakie są typowe przebiegi dla tych silników, po których zazwyczaj robi się remont?

Odpowiem jak nasi politycy - przebiegi jak największe :mrgreen:

Najlepiej lać dobry jakościowo syntetyk, kupiony u autoryzowanego dystrybutora danej marki
i tyle z wyboru.

#324 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 01 września 2012 - 13:00

Parametry lepkości nie określają jakości oleju wiec skąd przekonanie że 5W50 lepiej smaruje w jakiejś określonej sytuacji?

To ja już nic nie wiem. Myślałem, że pierwsza wartość im niższa, tym lepsza, bo olej będzie smarował w niższych temperaturach, a druga im wyższa, tym lepsza, bo tym wyższe temperatury wytrzyma. Na internecie ile osób, tyle opinii w tym temacie :(

#325 OFFLINE   wova75

wova75
  • 453 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 01 września 2012 - 16:35

Spojrzałem na zalecenia firmy orlen jaki olej do jakiego auta i się podłamałem.

Zalecany olej do V6 3.0 produkowanego w latach 1994-2001 to PLATINUM MINERAL 15W-40.

To co mam teraz myśleć? Jaja sobie robią, czy jednak racja jest po stronie tych, którzy uważają, że do starszych silników powinniśmy sobie odpuścić syntetyki?

Załamka. A już chciałem brać od nich jakiś syntetyk.

Dla zachowania równowagi: http://www.mobil.pl/..._which-oil.aspx

Napisał zygzak

To ja już nic nie wiem. Myślałem, że pierwsza wartość im niższa, tym lepsza, bo olej będzie smarował w niższych temperaturach, a druga im wyższa, tym lepsza, bo tym wyższe temperatury wytrzyma. Na internecie ile osób, tyle opinii w tym temacie

Tak, tylko może być 5w50 na bazie syntetycznej lub mineralnej hc. Indeks lepkości z grubsza coś mówi o oleju, ale są to podstawowe informacje. Szary zjadacz chleba może jeszcze poznać hths, tbn, wskaźnik lepkości, temp. płynięcia... te dane też mogą nam wiele powiedzieć.

Najlepiej lać dobry jakościowo syntetyk, kupiony u autoryzowanego dystrybutora danej marki
i tyle z wyboru.

popieram, popieram i jeszcze raz popieram

#326 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 02 września 2012 - 22:58

To ja już nic nie wiem. Myślałem, że pierwsza wartość im niższa, tym lepsza, bo olej będzie smarował w niższych temperaturach, a druga im wyższa, tym lepsza, bo tym wyższe temperatury wytrzyma. Na internecie ile osób, tyle opinii w tym temacie :(

Opinii było i będzie jeszcze więcej ;)
Na bańce z olejem, (te napisy dużym drukiem) przykładowo 5W30 tylko wstępnie informują z jakim olejem mamy do czynienia - to taki skrót myślowy producenta :p
Zacznij od początku czyli wyłącz reklamy w TV szczególnie te olejowe, nie patrz na bilbordy itp:D

Sprawdź sam parametry jakie mają oleje, które bierzesz pod uwagę i wybierz jeden z nich. Jak się da, kupuj u importera lub autoryzowanego dystrybutora marki. Będziesz miał pewność że zawartość bańki zgadza się z tym co podaje etykieta na opakowaniu. Po jakimś czasie wyrobisz sobie opinię i podzielisz się nią z nami w tym wątku:p

Po prostu, trzymaj się tego co podaje producent auta (nie chodzi o markę oleju) lub zastosuj coś lepszego i będzie ok.

ps
Nikt też nie wskaże który konkretnie olej jest najlepszy bo niby skąd może o tym wiedzieć. Nawet nigdzie nie ma w pełni wiarygodnych testów olejowych...
ciekawe dlaczego:D

#327 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 03 września 2012 - 03:03

zygzak , poczytaj sobie o Royal Purple..

#328 OFFLINE   kenczorf

kenczorf
  • 218 postów

Napisany 03 września 2012 - 08:27

porównanie lepkości kilku olejów zrobione przez klub mondeo: http://www.mondeoklu...eje-fotorelacja

#329 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 03 września 2012 - 23:27

zygzak , poczytaj sobie o Royal Purple..

czytałem dawno temu ;)
coś masz nowego to dawaj:D

porównanie lepkości kilku olejów zrobione przez klub mondeo: http://www.mondeoklu...eje-fotorelacja

i co to nam mówi?

...test taki byle jaki i nie ma w nim Royal Purple:D

#330 OFFLINE   Fascynat

Fascynat

Omega - Świadomy Wybór.

• 334 postów

Napisany 04 września 2012 - 02:10

test taki byle jaki i nie ma w nim Royal Purple

Jak ma być jak duże hurtownie/sklepy i ASO na pytanie o Royala robią :shock:

A Fordowcy to pewnie by myśleli że to do picia energetyk jest.. :F

#331 OFFLINE   kenczorf

kenczorf
  • 218 postów

Napisany 04 września 2012 - 08:56

Fascynat bardzo zabawne :nu_nu:
Test moze amatorski ale pokazuje ktory olej lepiej trzyma sie materialu pod obciazeniem

#332 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 04 września 2012 - 16:28

Jako że mi się zbliża wymiana wielkimi krokami to bardziej zacząłem się interesować tematem.

Z ciekawostek to znalazłem coś takiego :D

Czy jest w stanie ktoś napisać mi co nie co o oleju LiquiMoly 5W40??

#333 OFFLINE   jacu1991

jacu1991
  • 7 postów

Napisany 04 września 2012 - 16:43

Pierwsza wartość czym niższa, tym lepsza, bo olej będzie smarował w niższych temperaturach, a druga im wyższa, tym lepsza, bo tym wyższe temperatury wytrzyma. ile osób tyle opinii w tym temacie. Auto które przejechała ponad 200000tys km i było srednio dbane o silnik to tylko i wyłocznie 10w40:)

#334 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 04 września 2012 - 22:54

Pierwsza wartość czym niższa, tym lepsza, bo olej będzie smarował w niższych temperaturach, a druga im wyższa, tym lepsza, bo tym wyższe temperatury wytrzyma. ile osób tyle opinii w tym temacie. Auto które przejechała ponad 200000tys km i było srednio dbane o silnik to tylko i wyłocznie 10w40:)

Teoretycznie niby tak powinno być ale mały teścik na mrozie i mogło by wyjść że jakiś dobry 5W40 lepiej wyjdzie od innego dobrze reklamowanego 0W40:D

Jako że mi się zbliża wymiana wielkimi krokami to bardziej zacząłem się interesować tematem.

no cały czas powtarzam że Motul 300V to dobry olej :D

#335 OFFLINE   oliver84

oliver84

off

• 129 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 05 września 2012 - 00:31

Czy jest w stanie ktoś napisać mi co nie co o oleju LiquiMoly 5W40??

Pytanie o który 5w-40 chodzi??? bo liqui moly ma ich kilka od wykonanego w technologii syntetycznej po pełnego syntetyka

#336 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów

Napisany 05 września 2012 - 12:59

Pytanie o który 5w-40 chodzi? bo liqui moly ma ich kilka od wykonanego w technologii syntetycznej po pełnego syntetyka

zastanawiam się nad takim Leichtlauf High Tech 5W-40, lub nad takim http://liquimoly.pl/...&category_id=21

Tylko ten drugi nie ma specyfikacji dla Opla

#337 OFFLINE   wovwka

wovwka
  • 179 postów

Napisany 05 września 2012 - 17:37

zastanawiam się nad takim Leichtlauf High Tech 5W-40, lub nad takim http://liquimoly.pl/...&category_id=21

Tylko ten drugi nie ma specyfikacji dla Opla

na zime ja bym zalał 0W40, własnie Liqui Moly, to bardzo dobre oleje.. osobiscie niedawno zmienialem olej i zalałem Mobil 1 0w40 New Life, przelot 200.000km z malym hakiem..

#338 OFFLINE   wova75

wova75
  • 453 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 05 września 2012 - 18:42

bo liqui moly ma ich kilka od wykonanego w technologii syntetycznej po pełnego syntetyka

Wszystkie w klasyfikacji odpadów mają kod 13 02 05* (czyli - mineralne oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe nie zawierające związków chlorowcoorganicznych). Ja oleju który w karcie msds ma taki wpis nie odważyłbym się nazwać "pełnym syntetykiem".

na zime ja bym zalał 0W40, własnie Liqui Moly

nie mają w swojej ofercie 0w40.

#339 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 05 września 2012 - 21:19

a który z tych 300V byście zalali i dlaczego?
wybór jest
http://sklep-oleje.p...Motorsport/61/1

#340 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów

Napisany 05 września 2012 - 21:27

a który z tych 300V byście zalali i dlaczego?
wybór jest
http://sklep-oleje.p...Motorsport/61/1

ja się skłaniam do 5W-40... ewentualnie 0W40 tylko się zastanawiam czy to nie jest przerost formy nad treścią, dlatego patrzę też np na LM. To nie jest auto które jeździ na torze w trudnych warunkach i nie potrzebuje takiego oleju