Czujnik położenia wałka rozrządu w Omedze 2.0 16V
Napisany 17 lipca 2011 - 19:13
Napisany 17 lipca 2011 - 19:27
Bedzie wiecej palic i bedzie mulowata ale dojedzie. Chyba ze bedziesz mial pecha i jeszcze padnie na dodatek czujnik walu korbowegoWitam mam pytanie czy przy trybie awaryjnym i zdiagnozowanej awarii czujnika położenia wałka rozrządu mogę przejechać 130 km?

Napisany 17 lipca 2011 - 22:47

Napisany 17 lipca 2011 - 22:49
Napisany 18 lipca 2011 - 17:19
Napisany 18 lipca 2011 - 18:35
Na ori to conajmniej 2 razy za tani...co o tym sądzicie, czy to aby na pewno oryginał?
Napisany 18 lipca 2011 - 18:54
Hmm no tak, ale napisane, że oryginał Siemens, więc czyżby stachowiak leciał w ... ??Na ori to conajmniej 2 razy za tani...
Napisany 18 lipca 2011 - 18:58
Chcesz to zaryzykuj. Ja osobiscie bym tego nie kupil i tyle.Hmm no tak, ale napisane, że oryginał Siemens, więc czyżby stachowiak leciał w ...
Napisany 18 lipca 2011 - 19:13
Napisany 19 lipca 2011 - 07:53
Mój pasek contitecha po 10tys. wygląda jak by miał ze 100tys. najechane, a kolegi pasek rozrządu Boscha po 5tys spękał. Czemu niektórzy wymieniają tuleje wahaczy co 10-20tys a niektórzy jeżdżą na tych samych 50tys? Bo zależy którą partie kupili. Teraz jeżeli kupujesz jakąś, część mechaniczną, musisz się liczyć że masz podobne ryzyko czy dasz za nią 50zł czy cztery razy więcej.
Ja kupiłem termostat 4max za 25zł i jeżdżę już dwa lata, inni nawet by na to nie spojrzeli. Kupowałem znajomej do Leona rezystor dmuchawy, kupiłem 4max za 70zl bo Valeo kosztował 170zł , okazało się że to jest Valeo tylko zdarte logo na plastiku (obudowie) a nr. zamalowane markerem, stwierdziłem to po wyjęciu oryginału z samochodu i porównaniu obydwu.
Ubrania, czy buty to jest jedna fabryka, tylko ktoś sprowadza legalnie to sprzedaje w sklepie jako oryginał, a ten co sprzedaje na targu to ma podróbę, bzdura, zależy kto kupił i gdzie sprzedaje. owszem są przypadki że ktoś podrabia metki itp, ale teraz to rzadkość bo jest nieopłacalne. Czemu dwa takie same samochody w europie i w stanach maja taką różnicę ceny, bo to jedno to podróba? Taki tok myślenia trochę mnie wkurza ze cena wyznacza jakość tego samego produktu. Nie zapomnijcie o tym ze im więcej kupuje tym mam większe zniżki i wtedy mogę sobie pozwolić na sprzedawanie dużo taniej, niż ten co chce zarobić swoją marżą czy narzutem.
Nie zawsze też co tanie jest dobre jak to drogie, ale trzeba czasem ruszyć głowa i zastanowić się co mogę kupić tańsze a co nie

Napisany 05 września 2011 - 10:03
Chciałem tylko spytać czy wg Was mam charakterystyczne objawy padnięcia czujnika wałka rozrządu:
Odpala super, i dopóki się nie rozgrzeje jest ok. Po rozgrzaniu zaczyna się od szarpania, jakby hamowanie silnikiem ale przy wciśniętym gazie, obojętnie czy PB czy LPG, wariuja obroty silnika no i zaraz check się zapala i jest lepiej - ale muł i odcinka przy 4500obr. Kabelek juz sprawdzałem i jest raczej ok.
Jeśli to typowe objawy to prosbę mam o wskazanie - podpowiedź gdzie, od kogo i za ile mógłbym to ustrojstwo zdobyć - mój czujnik jest owalny a więc w razie czego poszukuję Siemensa 5wk90552
Napisany 05 września 2011 - 13:02

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 10 września 2011 - 16:25
Napisany 10 września 2011 - 19:19
Włącza się w tryb awaryjny przy 4.5tys obr? Jeżeli tak to albo czujnik wału albo wałków.
Napisany 12 września 2011 - 08:53
Moje problemy okazały się typowe dla usterki CZUJNIKA WAŁKA ROZRZĄDU - z resztą takie same jak u Ciebie "czestek5". "Spinacz" wyświetlał tylko błąd 0340. Wiedziałem, że to nie Czujnik Wału korbowego bo bym nie odpalił samochodu. Czytając wszelkie tematy na ten temat postanowiłem nie bawić się w żadne podróbki hans pries tudzież inne wynalazki - skupiłem się na poszukiwaniu oryginału siemensa. W moim przypadku niestety była to wersja 5wk90552, a więc owalna wtyczka, a więc model droższy. Na chwilę obecną /kolega Kczech nie posiadał na stanie/ po telefonie do serwisu Trax Opel gdzie zaproponowano mi cenę 479zł, najbardziej korzystną wersją okazała sie firma Opelbox z Gliwic: http://allegro.pl/sh...item=1797860161
Wymieniłem sam w 0,5h nie będąc mechanikiem. Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Napisany 22 września 2011 - 16:14
W miniaturce załączam zdjęcie czujnika .
Może ktoś będzie w stanie mi pomóc?
Wypowiedź drugiego mechanika do którego udało mi się pojechać brzmiała tak na chwile obecną nic nie poradzę podejrzewam ten luz ale biorę pod uwagę rownież głowicę ..
Napisany 22 września 2011 - 17:48
,ale co mnie zadziwiło mechanik powiedział że w związku z łożyskowaniem sie jakiś kółeczek fachowo nie wiem jak to się nazywa wyciera się i niszczy czujnik położenia wałka rozrządu.Czy może będzie ktoś kto wyjaśni mi to?Ponieważ nie wiem co z tym dalej robić i co to są za kółka które niszczą mi ten czujnik?
Jak dla mnie to jakaś bzdura dla kobiet i dla osób nie znających się na rzeczy , to jest elektryka, i po prostu pada, coś się przepala, coś przegrzewa i pstryk nie działa.
Co do Oryginalności to już pisałem nie raz, nie nabierajcie się na cenę to co kosztuje 260zł to to samo co kosztuję 80 czy 150zł. Nie będę po raz kolejny wypisywał przykładów i dawał dowodów wiarygodności bo zaraz zwolennicy "oryginałów" mnie zjadą. Coś co ma nazwę Topran, może być np. Valeo, a to co ma nazwę Mikoda jest Brembo i na odwrót, i Kosztuje 1/3 ceny waszego "oryginału" Ale jak ktoś słucha mechaników i handlowców to niech cierpi, jego wybór , Chińczyk za dodatkową złotówkę jest w stanie wytłoczyć wszystko

Napisany 22 września 2011 - 17:53
Ja to polecam mechanika ale tylko znajomego

wszystko
Proponuję kupić jakiś tańszy czujnik np. ten http://allegro.pl/cz...1832430655.html tylko sprawdź wtyczkę czy taka sama czy zaokrąglona , i cieszyć się dalej jazdą, a i zmienić mechanika
tu sie nie zgodze, masa ludzi potwierdza na wlasnym przykladzie zakladajac nie ktore zamieniniki ze zaraz sie wala ! moze jakies inny osprzet bedzie dziala ale widocznie te sprzety maja byc orginalne i tyl ! no a tez swoja droga ze zamiennieki nie raz lepsze od orginałow

Napisany 22 września 2011 - 17:56