Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Protest

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
517 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów
  • Skąd: pochodzę z Czerniny koło Leszna, ale obecnie mieszkam w OPOLU

Napisany 24 stycznia 2012 - 20:01

no i wkoncu coś na temat, ja pisze o trym i innych aspektach ale co do niektórych jak grochem o ścianę.

bo trzeba patrzeć pozytywnie: Jak paliwo będzie po 20zł/1l to będzie mniejszy ruch, nie będzie korków i samochód mniej spali :D

a ty jak tankujesz drozsze paliwo to ci samochód mniej pali???????

jaki masz tam motor jakiś inteligentny czy szantażujesz ten silnik ze mu jakiś gar odlonczysz?????

#222 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 20:40

Trzeba podczas spotów, zorganizować wypady na stacje benzynowe, tankować za 1zł i płacić kartą

Obawiam się, że min dawka paliwa to 2l. Ale mogę się mylić.

#223 OFFLINE   dragonstawiki

dragonstawiki
  • 230 postów
  • Skąd: pochodzę z Czerniny koło Leszna, ale obecnie mieszkam w OPOLU

Napisany 24 stycznia 2012 - 20:51

Obawiam się, że min dawka paliwa to 2l. Ale mogę się mylić.

a jak zatankujesz za 50gr to co nieskasuja ci za to???
musza przyjąc kazde pieniadze nie mogą powiedziec nie.

zwrócą uwage ze trzeba tankowac tyle i tyle , ale ty wcale nie musisz czytac informacji drobnym druczkiem,

#224 OFFLINE   jacagda

jacagda

xxx

• 142 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 stycznia 2012 - 21:38

Wydaje mi się tak z obserwacji e jak ceny na paliwa PB i on spadną to nasz rząd dobierze się do LPG bo rachunek trzeba wyrównać a i domowe media podskoczą bo najłatwiej dobijać szarych obywateli.

#225 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:08

Tak sobie w spokoju poczytałem cały ten temat i dochodzę do wniosku, że ludzi trochę powaliło z tymi blokowaniami dróg, autostrad, stacji CPN itd.Cóż chcecie tym durnym poniekąd sposobem osiągnąć? Ot ******* większą część społeczeństwa, która na cenę paliw ma taki sam wpływ jak Wy i nic więcej.Znowu zamiast zjednoczenia - podział w społeczeństwie. Na tych , którym się spieszy bo mają ważne sprawy do załatwienia, czy pracują zarabiając na życie, tych którzy muszą szybko jechać z dzieckiem do lekarza czy szpitala - na tych, którym coś się nie podoba, a w tym wypadku na tych , którym nie podoba się cena benzyny. Przecież to chore. To jest dopiero demokracja .Ci którym ceny benzyny się nie podobają demokratycznie blokują tych , którym też ceny benzyny się nie podobają (bo komu się podobają).
Jednym słowem myślenie na poziomie ucznia 1 klasy szkoły podstawowej i nic poza tym.

Dodam tylko - gdybym miał ciężko chore dziecko i musiałbym szybko przedostać się z nim do lekarza czy pogotowia, to możecie mi wierzyć, że załatwiłbym w pare minut z wojska czołg z pługiem i zapewniam Was , że dojechałbym do tego lekarza mimo waszego blokowania tak samo szybko jakbym miał to zrobić swoim samochodem.I nic by mnie nie obchodziło.

Aż przykro patrzeć, że Polak to taki twór co najpierw coś robi , a dopiero potem myśli - cóż , cecha narodowa...

Chcesz coś osiągnąć to wywieraj presję na tych, którzy mają na to coś wpływ, a nie na tych co mają tyle samo do powiedzenia co i ty...
Chcesz blokować - to blokuj Wiejską, blokuj Senat, Premiera, Prezydenta i innych żuli i nierobów.Może tym coś osiągniesz, bo zapewne blokowaniem własnej matki wracającej po ciężkim dniu z pracy - raczej nic nie osiągniesz.

dalej już nic nie będę pisał bo się maksymalnie *******.

Lepiej wkleję to co przed chwilą przeczytałem na interii:

"...Tę smutną prawdę potwierdza los tzw. Polskiej Inicjatywy Obywatelskiej Przeciwko Cenom Paliw (nazwa skądinąd mało precyzyjna, bowiem chodzi chyba nie tyle o ceny jako takie, lecz o ich wysokość?). Owszem, przebiła się do mediów. I co z tego? Przecież i bez takich gestów wiadomo, że zmotoryzowanym Polakom coraz bardziej doskwiera drożyzna na stacjach benzynowych. Dlatego w warstwie informacyjno-propagandowej sobotnia akcja protestacyjna, jeżeli w ogóle ktokolwiek ją zauważył, nie wniosła nic nowego.

Naiwnością byłoby również zakładać, że wywrze jakiekolwiek wrażenie na arabskich szejkach, rosyjskich oligarchach, międzynarodowych grupach, spekulujących na globalną skalę ropą naftową, na politykach decydujących o nałożeniu sankcji handlowych na Iran, na zarządach koncernów naftowych i ministrach finansów skrajnie zadłużonych państw, dla których podatki ze sprzedaży paliw stanowią jedne z głównych dochodów budżetowych. Czyli na ludziach i instytucjach, decydujących o tym, ile płacimy za zatankowany do baku auta litr paliwa.

Animatorzy PIOPCP liczyli, że w zorganizowanych przez nich sztucznych korkach utknie jakiś wysoki urzędnik państwowy czy może nawet sam premier. I co? Po powrocie do biura zwoła posiedzenie rządu i nakaże natychmiastowe obniżenie akcyzy? Gdyby nawet tak się stało, benzyna i olej napędowy potaniałyby nie więcej niż o kilkanaście groszy na litrze, co przecież nie zmieniłoby ogólnej sytuacji i nie miało praktycznie żadnego znaczenia dla naszych portfeli.
Zresztą trudno wykluczyć, że właściciele stacji benzynowych chwilową obniżkę podatków uznaliby za świetną okazję do poprawienia swojej sytuacji finansowej. Jak twierdzą - fatalnej. Mali narzekają na mikroskopijne marże, które nie pozwalają im pokryć kosztów działalności, zapłacić pracownikom. Wielcy przekonują, że zarabiają obecnie przede wszystkim na przystacyjnych sklepach i gastronomii, a nie na sprzedaży paliwa.Sobotni protest polegał m.in. na tamującej ruch wolnej jeździe. I to właśnie mogło przynieść uczestnikom akcji wymierne korzyści. Wiadomo przecież, że wolniejsza jazda oznacza zmniejszenie zużycia paliwa. Może zatem zamiast narzekać na drożyznę, po prostu zdjąć nogę z gazu? Wyłączyć klimatyzację? Od czasu do czasu skorzystać z komunikacji publicznej? Zamiast pchać się samochodem do centrum miasta i długo krążyć w poszukiwaniu miejsca do zaparkowania, wypróbować system park and ride, czyli zostawić auto w pobliżu przystanku tramwajowego czy autobusowego i kontynuować podróż tymi pogardzanymi przez wielu zmotoryzowanych rodaków środkami lokomocji? ..."

"...Sobotni protest polegał m.in. na tamującej ruch wolnej jeździe. I to właśnie mogło przynieść uczestnikom akcji wymierne korzyści. Wiadomo przecież, że wolniejsza jazda oznacza zmniejszenie zużycia paliwa. Może zatem zamiast narzekać na drożyznę, po prostu zdjąć nogę z gazu? Wyłączyć klimatyzację? Od czasu do czasu skorzystać z komunikacji publicznej? Zamiast pchać się samochodem do centrum miasta i długo krążyć w poszukiwaniu miejsca do zaparkowania, wypróbować system park and ride, czyli zostawić auto w pobliżu przystanku tramwajowego czy autobusowego i kontynuować podróż tymi pogardzanymi przez wielu zmotoryzowanych rodaków środkami lokomocji?

...W Polsce na wsiadającego do tramwaju faceta między 30. a 60. rokiem życia współpasażerowie patrzą podejrzliwie, widząc w nim życiową ofermę, ekscentryka, pijaka, któremu odebrano prawo jazdy lub... kontrolera biletów. W Europie zachodniej taki widok nikogo nie dziwi, a dojeżdżanie do pracy autobusem czy metrem zamiast własnym samochodem nie przynosi żadnej ujmy.
Załóżmy, że pokonujemy rocznie samochodem 15 000 km, a nasz pojazd, przy dotychczasowym sposobie jazdy, zużywa przeciętnie 8 litrów benzyny na 100 km. Oznacza to, że przy jej cenie na poziomie 5,80 zł/l w ciągu roku wydamy na paliwo 6 960 zł. Jeżeli udałoby się ograniczyć średnie spalanie o litr na 100 km, a jest to zazwyczaj wykonalne, do 7 l/100 km, roczne wydatki na paliwo zmniejszyłyby się o 870 zł! To tak, jakby litr benzyny kosztował nie 5,80, lecz 5,07 zł! Takiej obniżki nie dadzą nam żadne protesty ani gromy ciskane na głowę Donalda Tuska..."

#226 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:24

może to nic nie da ale protest jest potrzebny..było wiele razy pisane trzeba wyjść pokazać że się źle dzieje..jakby w Grecji dalej ludność siedziała cicho to by dalej okradali najbiedniejszych..to samo robią w Polsce lud biedny a władza puszcza sobie kasę na pierdoły.

#227 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:27

Ja nigdzie nie napisałem , że protest nie jest potrzebny.
Protestować można i trzeba, ale zapewne nie w ten sposób.

#228 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:35

Chcesz blokować - to blokuj Wiejską, blokuj Senat, Premiera, Prezydenta i innych żuli i nierobów

Ale tam też mieszkają matki z dziećmi na ręku:(, wiem, bo mieszkałem kupę lat w okolicy:(
A jak przyjeżdżają pielęgniarki, górnicy, policja i protestują to oni również mogą własne matki i ojców nie dopuścić do pomocy lekarskiej a reszcie ludu pracującego utrudniają pomnażanie PKB.
Pozostaje zaprotestować przeciw protestom, czy to będzie właściwa droga? :)

Protestować można i trzeba, ale zapewne nie w ten sposób

Mów jak ,słucham z ciekawością:)

Aż przykro patrzeć, że Polak to taki twór co najpierw coś robi , a dopiero potem myśli - cóż , cecha narodowa...

A tu proszę mowić za siebie, nieładnie tak generalizować:)

#229 OFFLINE   Benedykt

Benedykt
  • 115 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:37

Mów jak ,słucham z ciekawością

już pisałem:

Chcesz blokować - to blokuj Wiejską, blokuj Senat, Premiera, Prezydenta i innych żuli i nierobów.Może tym coś osiągniesz, bo zapewne blokowaniem własnej matki wracającej po ciężkim dniu z pracy - raczej nic nie osiągniesz.

#230 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:41

już pisałem:

A ja pisałem, że tam też mieszkają matki z dziećmi:)
Wiesz, moja matka to miała pietra jak nie wracałem, kiedy ganiali z pałami, więc akurat te pare minut w tramwaju wśród patrzących na nią jak na nieroba czy nieudacznika wytrzymałaby:)

#231 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:46

ale za to nie będzie gdzie zaparkowac :p

widzisz tego nie przewidziałem ;)

a ty jak tankujesz drozsze paliwo to ci samochód mniej pali???????

jaki masz tam motor jakiś inteligentny czy szantażujesz ten silnik ze mu jakiś gar odlonczysz?????

szkoda że nie zobaczyłeś w tym ironii :masakra: ale cóż - czytać każdy umie, czytać ze zrozumiem - już nie. Podobno ponad połowa osób nie rozumie treści i tu chyba mamy tego przykład :oonie:

więc może załóżmy Partia paliwa po 2 złote ? spora szansa na przekroczenie progu wyborczego

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#232 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

najszybsza na Podlasiu :D

• 564 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 24 stycznia 2012 - 22:49

Co do oszczedzania litra paliwa przy kazdym 100Km CZEMU ZAWSZE MY MAMY ZACISKAĆ PASA no pytam czemu. Od kąd mam prawko paliwo strasznie drożeje co roku co raz bardziej trzeba zaciskać pasa. No czemu tylko my a moze trzeba było stoczni nie sprzedawać a moze inne oszczędnosci a moze gaz łupkowy wydobywać sposobów na oszczędność jest wiele ale nie podnoszenie cen paliw bo Ludność biednieje a jak biednieje to robi sie kryzys bo kowalski pomyśli mam mało na chleb nie kupie nowego łóżka, nie kupie dziecku czekolady( choć jak kiedyś się swoich doczekam nigdy bym nie chciał powiedzieć nie synku nie stać mnie). Powiesz za pewne co ma cena paliwa do czekolady i tu mam argument czymś trzeba tą czekolade dowieść z fabryki do sklepu, czymś trzeba wyprodukować surowce potrzebne do tej czekolady.

Wpis łamiący zasady panujące na forum został usunięty !!,;kocyk

#233 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 stycznia 2012 - 23:45

sposobów na oszczędność jest wiele ale nie podnoszenie cen paliw

tak wiele sposobów - podaj choć trzy sensowne

na marginesie - wcale nie podoba mi się wzrost cen paliw, ale nie lubię demagogii i nie mogę się powstrzymać gdy ktoś ją stosuje lub jej ulega

#234 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 stycznia 2012 - 01:19

tak wiele sposobów - podaj choć trzy sensowne

Polowa mniej poslow i senatorow, zlikwidowanie MOPS-ów, likwidacja ZUS.

#235 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 25 stycznia 2012 - 02:25

postulat słuszny tylko dalej pozostanie problem w postaci zobowiązań (wobec emerytów)

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#236 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 25 stycznia 2012 - 07:21

likwidacja ZUS.

ZUS niestety trzeba zostawić,ale na pewno zmniejszyć ilość urzędników tam pracujących,zamiast ZUS-u zlikwidować NFZ.Zabrać wszystkie przywileje posłom i senatorom,to my musimy ratować polską gospodarkę a te "żłoby" nie mogą zapłacić rachunków za siebie?

#237 OFFLINE   FOTON

FOTON

GMS+Pioneer+MacAudio :D

• 2 963 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18S gaźnik

Napisany 25 stycznia 2012 - 07:33

Chcesz coś osiągnąć to wywieraj presję na tych, którzy mają na to coś wpływ, a nie na tych co mają tyle samo do powiedzenia co i ty...

I własnie jak nic nie da to w lutym ich zablokujemy:D

#238 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 stycznia 2012 - 07:37

ja bym jeszcze do tego dodał KRUS

#239 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 stycznia 2012 - 10:17

Ja tak się zastanawiam, jakby wybory wygrał PIS to byłoby inaczej ?? Bo że straszniej, to na pewno.

#240 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 25 stycznia 2012 - 10:32

Bo że straszniej, to na pewno.

e tam ... byłyby konferencje co tydzień ... nauczyciel znęcał się nad uczniem zadając mu przy klasie pytanie na które nie znał odpowiedzi ... lekarzy wypisujących recepty jak teraz ... aptekarzy nie sprzedający z refundacją leków .... a i paliwo było by tańsze .... za to droższy prąd o 50% .... i wszystko było by tak samo :)

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365